ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μαρτίνεθ: "Ο Παναθηναϊκός πρόλαβε τους Ράπτορς!"

Μαρτίνεθ: "Ο Παναθηναϊκός πρόλαβε τους Ράπτορς!"

Ο Φεράν Μαρτίνεθ μιλάει στο Sport24.gr για τον Παναθηναϊκό του Ράτζα και του Σκοτ, τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και την Green Team που έβαλε τις βάσεις για ό,τι ακολούθησε με τον Ομπράντοβιτς (VIDEO)!

Ο Φεράν Μαρτίνεθ ήλθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού το 1996, λίγους μήνες μετά από την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου Πρωταθλητριών από ελληνική ομάδα με… θύμα τον ίδιο, στο τελικό του Παλέ ντε Μπερσί με την Μπαρτσελόνα.

Ήταν μια μεταβατική τραυματική περίοδος εκείνη για τους "πράσινους", από τη στιγμή που ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς ολοκλήρωσε με τον πλέον άδοξο τρόπο τη διάλυση μιας υπερομάδας κι εν συνεχεία έφυγε κυνηγημένος από το ΟΑΚΑ!

Ο συμπαθής και χαμηλών τόνων Φεράν ήταν ο παίκτης με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην ACB, 7 τον αριθμό (σ.σ. το ρεκόρ έσπασε από τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο το 2014) ενώ ήταν παίκτης της Μπανταλόνα, όταν οι Καταλανοί κατέκτησαν τον πρωτάθλημα Ευρώπης κόντρα στον Ολυμπιακό το 1994.

Έπειτα, λοιπόν, από την… πανωλεθρία του 1996-97, τον αποκλεισμό στα προημιτελικά του Πρωταθλητριών από τον Ολυμπιακό και την ήττα στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας από τον Απόλλωνα Πάτρας ήλθε το πρώτο πρωτάθλημα για το "τριφύλλι" μετά από 14 χρόνια, με τον Μαρτίνεθ παρόντα στο πλευρό του Ντίνο Ράτζα και του Μπάιρον Σκοτ!

Η Μπαρτσελόνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα και ο βετεράνος Ισπανός σέντερ, νυν χρηματοοικονομικός σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του μπασκετικού τμήματος των Καταλανών μίλησε στο Sport24.gr για τους πιονέρους του Παναθηναϊκού που έβαλαν τις βάσεις για τη μετέπειτα "πράσινη" δυναστεία.

Μαρτίνεθ: "Ο Παναθηναϊκός πρόλαβε τους Ράπτορς!"

Ο Φεράν Μαρτίνεθ εξηγεί στον συντάκτη του Sport24.gr, Γιάννη Σταυρουλάκη ότι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον ήθελε στον Παναθηναϊκό τη χρονιά που ο Ισπανός αγωνίστηκε στο Περιστέρι

Ξεκινάμε με τεστ μνήμης! Θυμάσαι όλους τους συμπαίκτες στην πρώτη σου χρονιά στον Παναθηναϊκό, το 1996-97;

"Λοιπόν, θυμάμαι πολύ καλά ότι είχαμε πόιντ γκαρντ τον Μπάιρον Ντίνκινς μαζί με τον Φράνκι και τον σέντερ των Μάτζικ. Τον Αμίτσι! Τζον Αμίτσι! Ήταν, επίσης, ο Νίκος Οικονόμου. Ποιος άλλος; Ο Μίκαελ Κοχ, ο Μαρτσέλο Νικόλα, ο Ούγκο Σκονοκίνι και δυο νεαροί Έλληνες όμως δεν θυμάμαι τα ονόματά τους. Εντάξει, νομίζω ότι η μνήμη μου είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, έτσι δεν είναι (γέλια)";

"Λοιπόν, θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους φίλους του Παναθηναϊκού και στον Παναθηναϊκό, επίσης. Ήμουν πολύ ευτυχισμένος εδώ στην Ελλάδα. Θυμάμαι με μεγάλη νοσταλγία τα χρόνια μου εδώ, σε μια ομάδα πολύ-πολύ δυνατή! Πάνω απ' όλα θυμάμαι την αγάπη του κόσμου κι εύχομαι τα καλύτερα στους φίλους του Παναθηναϊκού, την ομάδα και την Αθήνα, το δεύτερο σπίτι μου"

Πως έχουν περάσει, λοιπόν, αυτά τα 18 χρόνια από τότε που φόρεσες για πρώτη φορά τη φανέλα του Παναθηναϊκού; Σαν 18 δευτερόλεπτα ή σαν 18 ζωές;

"Όσα έζησα εδώ ήταν μια τρομερή εμπειρία! Η Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός ήταν μια πολύ όμορφη περιπέτεια για εμένα και την οικογένειά μου. Σκέψου πως όταν ήλθαμε στην Αθήνα, η κόρη μου ήταν 5 μηνών και ο γιος μου σχεδόν 2 χρονών! Καταλαβαίνεις, λοιπόν, ότι άλλαξε η ζωή μου. Ήλθα σε έναν πολύ μεγάλο οργανισμό. Η ειρωνεία είναι ότι έναν χρόνο πριν θα ήμουν πρωταθλητής Ευρώπης αλλά χάσαμε τον τίτλο με την Μπαρτσελόνα στο Παρίσι από τον… Παναθηναϊκό! Δεν νομίζω πως θα ξεχάσω ποτέ ό,τι έγινε με τον Βράνκοβιτς! Θυμάμαι, επίσης, ότι είχαμε μια πολύ, πολύ καλή ομάδα. Ήμασταν άτυχοι την πρώτη χρονιά, χάσαμε από τον Ολυμπιακό (σ.σ. 2-0 νίκες στα προημιτελικά) κι έτσι δεν πήγαμε στο Final Four. Μετά έφυγε ο Μάλκοβιτς και ήλθε ο Σούμποτιτς, με τον Ντίνο Ράτζα και τον Μπάιρον Σκοτ! Ήμουν ευτυχισμένος στην Αθήνα, με την οικογένειά μου, τους συμπαίκτες μου και τους ανθρώπους εδώ".

Παρεμπιπτόντως, γνωρίζεις ότι είσαι ο πρώτος Ισπανός που έπαιξε επαγγελματικά στην Ελλάδα;

"Ναι, ήμουν ο πρώτος που έπαιξε μπάσκετ εδώ έπειτα από τον νόμο Μποσμάν. Μάλιστα εκείνη την περίοδο στην Ισπανία ήξεραν τον Παναθηναϊκό σαν μια ομάδα με πολλούς ξένους, όπου αγωνίζονταν μόνο 3-4 Έλληνες και οι υπόλοιποι προέρχονταν από… όλο τον κόσμο! Τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ισπανία ή την Αγγλία. Βέβαια, δεν ξέρω γιατί οι Ισπανοί δεν έρχονται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ή αλλιώς, γιατί δεν μας δίνετε εσείς την ευκαιρία να παίξουμε στην Ελλάδα (γέλια). Ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που η ελληνική λίγκα ήταν πολύ δυνατή τα προηγούμενα χρόνια και υπήρχε μεγάλη αποδοχή. Γενικώς, ο Ισπανός πολύ δύσκολα θα φύγει από τη χώρα του. Ίσως δεν έχει τη νοοτροπία να ταξιδέψει και να παίξει κάπου αλλού, όπως κάνουν οι Έλληνες, οι Σέρβοι, οι Κροάτες ή οι Ιταλοί. Βλέπεις, για παράδειγμα, ότι στην Ισπανία έχουν περάσει και συνεχίζουν να δουλεύουν πολλοί Έλληνες".

Μαρτίνεθ: "Ο Παναθηναϊκός πρόλαβε τους Ράπτορς!"

Ήλθες στον Παναθηναϊκό σε μια πολύ περίεργη συγκυρία, αφού είχε διαλυθεί νωρίτερα η ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο στο Παρίσι. Πως βίωσες εκ των έσω εκείνη τη σεζόν;

"Η πρώτη χρονιά ήταν πραγματικά πολύ δύσκολη. Νέα ομάδα, νέο περιβάλλον, νέα χώρα. Η κατάσταση ήταν περίεργη εκείνο το διάστημα. Θυμάμαι, για παράδειγμα, ό,τι έγινε με τον σέντερ των Πίστονς, τον Τζον Σάλεϊ! Η σεζόν είχε ήδη ξεκινήσει όταν ήλθε, έπαιξε για 1-1μιση μήνα και μετά εξαφανίστηκε αφού δεν τα πήγαινε καθόλου καλά με τον κόουτς! Το είχε πάρει απόφαση, ήθελε να φύγει από την Αθήνα. Υπήρχαν, επίσης, προβλήματα προσαρμογής. Ο Παναθηναϊκός ήταν άλλη ομάδα σε σχέση με εκείνη στο Παρίσι, έναν χρόνο πριν. Δεν υπήρχε ούτε ο Ουίλκινς, ούτε ο Βράνκοβιτς, ούτε ο Γιαννάκης ούτε… κανείς. Υπήρχε, όμως, μεγάλη πίεση από τον κόσμο που ήθελε όλους τους τίτλους. Προσωπικά, είχα συνηθίσει σε αυτή την πραγματικότητα παίζοντας σε μια ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα. Τελικά η ομάδα δεν πήγε στο Final Four, ο Μάλκοβιτς έφυγε και ήλθε υπηρεσιακός προπονητής (σ.σ. Μιχάλης Κυρίτσης). Μπορώ να πω ότι η εκείνη η χρονιά ήταν τραυματική!".

Πως ήταν η συνεργασία σου με τον Μάλκοβιτς;

"Ο Μάλκοβιτς ήταν αυτός που με έφερε στον Παναθηναϊκό. Μου είχε εξηγήσει ότι με ήθελε πολύ στην ομάδα που εφτιαξε από την αρχή. Προσωπικά, μου άρεσε ο τρόπος που δίδασκε μπάσκετ! Φυσικά, ήταν πολύ σκληρός ως προπονητής ενώ οι προπονήσεις του ήταν σκληρές. Μάλλον… εξοντωτικές! Παρ' όλα αυτά, είχαμε ένα δυναμικό στιλ παιχνιδιού".

Μαρτίνεθ: "Ο Παναθηναϊκός πρόλαβε τους Ράπτορς!"

Στο πλευρό του Ντίνο Ράτζα, πριν από τον αγώνα με την Μπουντιβέλνικ για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο

Το γκολφ με τον Σκοτ και οι αγώνες με τον Ράτζα

Κι έπειτα ήλθε ο Σούμποτιτς και το πρώτο πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό έπειτα από 14 χρόνια. Πως έζησες τη συνύπαρξη με τον Μπάιρον Σκοτ και τον Ντίνο Ράτζα;

''Το θυμάμαι έντονα εκείνο το πρωτάθλημα! Ήταν μια σκληρή σειρά τελικών απέναντι στον ΠΑΟΚ όπου έπαιζε ακόμα ο Πέτζα Στογιάκοβιτς, πριν γίνει παγκόσμιο αστέρι του μπάσκετ. Οι πανηγυρισμοί μετά το πέμπτο ματς ήταν απίστευτοι. Ο κόσμος στους δρόμους, η φιέστα στο ΟΑΚΑ για να γιορτάσουμε τον τίτλο μας… Για μένα, ο Σκοτ ήταν παράδειγμα! Είχε κατακτήσει πρωταθλήματα στο ΝΒΑ με τους Λέικερς όμως ήταν παράδειγμα ως προσωπικότητα και ως παίκτης. Σούπερ επαγγελματίας, πολύ σοβαρός και καλός φίλος με όλους. Είχαμε εξαιρετική σχέση ενώ στον ελεύθερο χρόνο μας, παίζαμε γκολφ στη Γλυφάδα. Ήταν η τελευταία του χρονιά στο μπάσκετ και σκεφτόταν ήδη σαν προπονητής! Τώρα σε ό,τι αφορά τον Ράτζα, ήταν πιο κλειστός. Όχι τόσο εξωστρεφής, αλλά περισσότερο μαζεμένος. Τις περισσότερες φορές ήταν απόμακρος. Έχουμε κρατήσει επαφή αφού τον βλέπω συχνά σε αγώνες βετεράνων της Μπαρτσελόνα με την Γιουγκοπλάστικα. Μαζί με τον Τόνι Κούκοτς και τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς".

Μπορείς να μου συγκρίνεις την ομάδα του Ντίνο Ράτζα, του Σκοτ, του Αλβέρτη και του Οικονόμου με τις επόμενες που ακολούθησαν για τον Παναθηναϊκό;

"Εκείνη η ομάδα ήταν η Green Team! Ήμασταν οι πιονέροι, εκείνοι που έβαλαν τις βάσεις για ό,τι ακολούθησε στη συνέχεια με τις ομάδες του Ομπράντοβιτς! Ήταν η αρχή μιας ένδοξης εποχής του Παναθηναϊκού, με συνεχόμενα πρωταθλήματα στην Ελλάδα και άλλους πέντε τίτλους στην Euroleague''.

"Με ήθελε ξανά ο Ομπράντοβιτς!"

Σου έμεινε απωθημένο ότι δεν δούλεψες με τον Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό;

''Κι όμως, όταν ήμουν στο Περιστέρι, ο Ομπράντοβιτς με ήθελε στον Παναθηναϊκό! Ήταν η εποχή που το Περιστέρι δεν μπορούσε να πληρώσει το συμβόλαιό μου αφού είχε οικονομικά προβλήματα και ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να με υπογράψει. Τελικά δεν μπόρεσα να γυρίσω αφού ο κανονισμός προέβλεπε ότι αν ένας παίκτης είχε λεπτά συμμετοχής με μια ομάδα στο πρωτάθλημα, δεν μπορούσε να παίξει σε άλλο σύλλογο την ίδια χρονιά. Τώρα μπορεί, τότε όμως όχι! Έτσι δεν κατάφερα να επιστρέψω. Καταλαβαίνεις ότι ήταν πολύ σκληρό για μένα, έτσι; Βάλε κάτω και δες τα Κύπελλα Πρωταθλητριών που έχω χάσει! Θα μπορούσα να έχω άλλα τρία. Ένα στην Κωνσταντινούπολη όταν ο Τζόρτζεβιτς έβαλε το τρίποντο. Ήμουν στην άλλη πλευρά (σ.σ. με την Μπανταλόνα) και το έχασα στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Έχασα άλλο ένα στο Παρίσι, με τον Βράνκοβιτς. Θα μπορούσα, λοιπόν, να έχω άλλο ένα στην Μπολόνια με τον Παναθηναϊκό! Ο Ζέλικο μίλησε με τον ατζέντη μου όμως ήταν αδύνατο να επιστρέψω''.

Μαρτίνεθ: "Ο Παναθηναϊκός πρόλαβε τους Ράπτορς!"

Ο Μπάιρον Σκοτ ήταν παράδειγμα για όλους, σύμφωνα με τον Ισπανό

Η σχέση σου με τον Παύλο Γιαννακόπουλο;

''Πολύ καλή! Όλοι οι παίκτες στον Παναθηναϊκό ήταν σαν παιδιά του. Ξέρεις, το συμβόλαιό μου ήταν για 1+1 χρόνια. Η option για να συνεχίσω και τον δεύτερο χρόνο ήταν δική μου. Όταν, λοιπόν, το καλοκαίρι του 1997 ήμουν στην προετοιμασία της εθνικής Ισπανίας, ο ίδιος ο κύριος Γιαννακόπουλος μου τηλεφώνησε και μου ξεκαθάρισε: «Θέλουμε να μείνεις στην ομάδα!». Του εξήγησα ότι είχα κι άλλες προτάσεις από την Ευρώπη όμως δεν μου άφησε κανένα περιθώριο (γέλια)! Ο εκπρόσωπός μου μίλησε με τον μάνατζερ του Παναθηναϊκού και τελικά έμεινα. Μου άρεσε πολύ η Αθήνα, ζούσα σε μια πολύ ωραία περιοχή στην Κηφισιά και έκανα πολλούς φίλους. Μετά τη δεύτερη χρονιά, είχα πρόταση από τους Ράπτορς για να πάω στο ΝΒΑ…''.

"Η πρόταση των Ράπτορς ενώ είχα ήδη υπογράψει"

Τι έγινε τελικά με τους Ράπτορς και γιατί δεν έπαιξες ποτέ στο ΝΒΑ;

''Πήγα στο καμπ των Ράπτορς, συμμετείχα στις προπονήσεις, γενικώς όλα πήγαν καλά όμως στη συνέχεια προέκυψε το λοκ άουτ. Ήταν μια πολύ σκληρή διαδικασία αφού δεν σου έδιναν, για παράδειγμα, τη δυνατότητα να έλθεις στην Ευρώπη, να παίξεις μπάσκετ για δυο μήνες και στη συνέχεια να επιστρέψεις. Ήταν αδύνατον! Μου είπαν ότι έπρεπε να μείνω στις ΗΠΑ χωρίς να πληρώνομαι. Θυμήσου πως εκείνο το πρωτάθλημα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο. Έτσι αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα για το Περιστέρι. Επίσης από την πρώτη μου χρονιά στον Παναθηναϊκό, έπαιζα στο Ευρωμπάσκετ της Βαρκελώνης όταν ήλθε ο τζένεραλ μάνατζερ των Ράπτορς για να μιλήσουμε.. Μου πρόσφερε συμβόλαιο όμως δυο εβδομάδες νωρίτερα είχα συμφωνήσει να μείνω στον Παναθηναϊκό!!! Επέστρεψαν την επόμενη χρονιά όμως, όπως σου είπα, προέκυψε το θέμα με το λοκ άουτ''.

Μαρτίνεθ: "Ο Παναθηναϊκός πρόλαβε τους Ράπτορς!"

Μετά τη διετία στον Παναθηναϊκό, αγωνίστηκε στο Περιστέρι

Γιατί δεν μπήκες στη διαδικασία να δηλώσεις συμμετοχή στο Draft;

''Ήταν ένα μεγάλο λάθος του ατζέντη μου. Ήμουν ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη στις μικρές ηλικίες, μπροστά από τον Ντίβατς, τον Ράτζα και τον Κούκοτς όμως όταν έπρεπε να δηλώσω συμμετοχή, κανείς δεν ήξερε πως! Ήταν σίγουρο πως κάποια ομάδα θα με επέλεγε στις πρώτες πέντε θέσεις! Είχα μιλήσει με τον Κούκοτς και μου είπε: «Γιατί δεν έρχεσαι στο ΝΒΑ;» και του εξήγησα: «Μην με ρωτάς! Έκανε λάθος ο ατζέντης μου». Έπειτα από αυτό το… ατυχές συμβάν, υπέγραψα για πέντε χρόνια στην Μπάρτσα, κατέκτησα 7 πρωταθλήματα στην Ισπανία και ένα στην Ελλάδα''.

Πως και δεν ασχολήθηκες με την προπονητική;

''Όταν αποσύρθηκα από το μπάσκετ, ήθελα να γίνω τζένεραλ μάνατζερ της Μπαρτσελόνα όμως πολλές φορές δεν γίνεται πάντα αυτό που θέλεις. Συνέχισα, λοιπόν, τις σπουδές μου στα οικονομικά όμως ποτέ δεν ξέχασα το μπάσκετ. Πέρσι πήρα το επαγγελματικό δίπλωμα προπονητικής στη Σαραγόσα. Ποτέ δεν ξέρεις… Πλέον είμαι στο διοικητικό συμβούλιο του τμήματος μπάσκετ της Μπαρτσελόνα ενώ εργάζομαι ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος αθλητών. Έχω υπάρξει αθλητής και ξέρω πώς σκέφτονται. Έχουν 10-15 χρόνια για να βγάλουν κάποια χρήματα. Οι αθλητές ξέρουν καλά τι κερδίζουν αλλά πολλές δεν ξέρουν τι έχουν. Ακολουθούν ένα τρόπο ζωής συγκεκριμένο και στο τρόπο που ξοδεύουν. Εμείς, λοιπόν, τους βοηθάμε να μην χάνουν τα χρήματά τους''.

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ