ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Λυκογιάννης: "Αυτά μας έλειψαν στους τελικούς"

Λυκογιάννης: "Αυτά μας έλειψαν στους τελικούς"

Ο Άρης Λυκογιάννης μιλάει στο Sport24.gr για "μια χρονιά γεμάτη συναισθήματα" και εξηγεί τι έλειψε από τον Παναθηναϊκό στη σειρά των τελικών με τον Ολυμπιακό.

Αφού η σεζόν ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή στα playoffs για τον Κολοσσό Ρόδου, ο Άρης Λυκογιάννης βρέθηκε αντιμέτωπος με την υπέρτατη πρόκληση.

Να κάτσει στον πάγκο του Παναθηναϊκού ως ασίσταντ κόουτς του Σωτήρη Μανωλόπουλου, ενισχύοντας έτσι το προπονητικό σταφ των "πράσινων" ως το τέλος της σεζόν. Εν τέλει, η χρονιά ολοκληρώθηκε με sweep από τον Ολυμπιακό και ο 46χρονος προπονητής μιλάει στο Sport24.gr κάνοντας τον απολογισμό.

Τόσο σε προσωπικό επίπεδο για μια σεζόν που ξεκίνησε ως αντικαταστάτης του Μιχάλη Κουταλιανού στον Κολοσσό και ολοκλήρωσε ως βοηθός προπονητής στον Παναθηναϊκό, όσο και σε ομαδικό, αναλύοντας τα στοιχεία που έλειψαν από το "τριφύλλι" κόντρα στους Πειραιώτες.

- Κατ' αρχάς, με τι συναισθήματα έκλεισε η χρονιά;

"Σε προσωπικό επίπεδο, τα συναισθήματα είναι άκρως ικανοποιητικά. Θα έλεγα, πέραν των προσδοκιών! Η χρονιά ολοκληρώθηκε με ένα μήνα παρουσίας σε μια πολύ μεγάλη ομάδα και οι εμπειρίες που αποκόμισα αυτό το διάστημα είναι ασύλληπτες. Τόσο σε επίπεδο συνεργασιών, με βάσει τη δουλειά που κάναμε στο τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού, όσο και συνεργασίας-σχέσεων υψηλού επιπέδου. Τώρα σε ότι έχει να κάνει με το τελικό αποτέλεσμα και τον τρόπο που ολοκληρώθηκε η σεζόν στη σειρά των τελικών του πρωταθλήματος, σίγουρα δεν ήταν καλά. Τουλάχιστον θεωρώ ότι όσοι δουλέψαμε στο σταφ, κάναμε πολύ μεγάλη προσπάθεια".

- Βλέποντας πλέον πιο ψύχραιμα τα πράγματα, τι έλειψε από τον Παναθηναϊκό στη σειρά με τον Ολυμπιακό;

"Σίγουρα πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι απουσίες. Πρώτα απ' όλα του Μπατίστα. Ο Εστέμπαν είναι ένας παίκτης που θα μπορούσε να μας βοηθήσει και να δώσει σημαντικές λύσεις όμως, επί της ουσίας, δεν τον είχαμε σε κανένα ματς με τον ΠΑΟΚ. Στο τελευταίο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό δεν ήταν σε καμία περίπτωση έτοιμος. Μας έλειψαν, επίσης, ο Γκιστ και ο Παππάς, δυο πολύ σημαντικοί παίκτες ενώ τα παιδιά που κλήθηκαν για να καλύψουν τα κενά (σ.σ. Μόργκαν, Κούπερ), δεν είχαν το χρονικό περιθώριο για να μπουν στο πνεύμα και το κλίμα μιας μεγάλης ομάδας όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Ένας ακόμα λόγος, κατά την άποψή μου, είναι ότι η ομάδα είχε μάθει να παίζει με μια λογική που στηρίζεται περισσότερο στο ένστικτο και λιγότερο στο διάβασμα του αντιπάλου. Το να μπορέσεις να αλλάξεις αυτή τη νοοτροπία μέσα σε ένα μήνα δεν είναι ιδιαίτερα εφικτό. Μπορώ να πω ότι στα πρώτα δυο ματς με τον Ολυμπιακό, η ομάδα ήταν ανταγωνιστική ωστόσο τα έχασε στις λεπτομέρειες και στις κακές επιλογές σε άμυνα καιν επίθεση. Με το 2-0 στην πλάτη, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα".

- Πως προέκυψε η πρόταση κι εν συνεχεία η συνεργασία με τον Παναθηναϊκό;

"Υπήρξε μια έκπληξη από τη μεριά μου, αφού προέκυψε σε μια χρονική στιγμή που νόμιζα ότι είχε ολοκληρωθεί μια «γεμάτη«»χρονιά με τον Κολοσσό. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει πολύς χρόνος για σκέψη. Όταν σου κάνει μαι τέτοια πρόταση ο Παναθηναϊκός, αποτελεί τιμή και ευκαιρία! Τη δέχτηκα αμέσως. Μιλάμε, άλλωστε για ένα τεράστιο κλαμπ σε όλα τα επίπεδα και, φυσικά, το μεγαλύτερο που έχω δουλέψει".

- Πως ήταν η συνεργασία με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο στο τεχνικό τιμ;

"Η συνεργασία μας ήταν άψογη. Όχι μόνο με τον Σωτήρη, αλλά και με τον Νίκο Παππά, παρά το γεγονός ότι η συνεύρεση μας πραγματοποιήθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον Παναθηναϊκό και με δεδομένη την πίεση του αποτελέσματος. Έστω κι έτσι, υπήρχε καλή χημεία μεταξύ μας και προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε και να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο, για το καλό του Παναθηναϊκού. Σαφέστατα, όταν μια ομάδα έχει μάθει να λειτουργεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού, η πίεση είναι διαφορετική όμως με το πέρασμα του χρόνου, παιχνίδι με παιχνίδι, προπόνηση με προπόνηση, την ξεπερνάς".

Λυκογιάννης: "Αυτά μας έλειψαν στους τελικούς"

- Πάμε και στα του Κολοσσού... Η ομάδα συμμετείχε στα playoffs και έπαιξε όμορφο μπάσκετ. Τι πρόσημο βάζεις;

"Ήταν επίσης μια πολύ πετυχημένη χρονιά για τον Κολοσσό Ρόδου και για όλους όσοι εργάστηκαν σε αυτή την ομάδα πέρσι. Είχαμε εξαιρετικές σχέσεις σε προσωπικό επίπεδο και μπορώ να πω ότι ήμουν αρκετά τυχερός αφού δούλεψα με παιδιά με τα οποία κόλλησε αμέσως η «χημεία» μας, τόσο σε επίπεδο μπάσκετ όσο και σε επίπεδο σχέσεων. Υπήρχε καλό κλίμα μεταξύ μας και σε αυτό βοήθησε ο τρόπος με τον οποίο έπαιξε η ομάδα μέσα στη χρονιά, καθώς και τα αποτελέσματα που έφερε. Βλέπεις, όταν ξεπερνάς τους στόχους σου και πας για κάτι καλύτερο, είναι λογικό να είναι όλοι χαρούμενοι".

- Και όλα αυτά μολονότι αντιμετώπισες σημαντικά προβλήματα μέσα στη χρονιά.

"Γενικώς, πολλά ματς κρίθηκαν στο τέλος. Κερδίσαμε τα παιχνίδια με τον Απόλλωνα και τον Άρη, χάσαμε αυτά με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Ήταν σημαντικός ο τρόπος που δούλεψε η ομάδα, αφού αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες μέσα στη χρονιά, με αγωνιστικά προβλήματα και τραυματισμούς. Κάναμε προπόνηση με λίγα άτομα και για να βγει το «διπλό», χρησιμοποιούσαμε παιδιά από το εφηβικό για περίπου ένα μήνα! Όλες αυτές οι δυσκολίες μας έφεραν πιο κοντά, ώστε να καλύψουμε τα κενά που υπήρχαν ή ακόμα που προέκυψαν στην πορεία. Ο Τζέιμς έφυγε, αποχώρησε ο Μπούλιαν ενώ και ο Τσάμης έμεινε εκτός δράσης για περίπου δυο μήνες. Νομίζω ότι ο Κολοσσός δημιούργησε χαρακτήρα με αυτές τις δυσκολίες".

- Η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή της χρονιάς;

"Το ματς με τον Απόλλωνα ήταν το πιο έντονο, από συναισθηματικής άποψης. Είχαμε κυριαρχήσει για 39' και στο τελευταίο λεπτό βρεθήκαμε κοντά στο να χάσουμε! Από την άλλη πλευρά, είναι ο τελευταίος τελικός στο ΣΕΦ".

- Η νέα χρονιά θα σε βρει ξανά στη Ρόδο;

"Δεν υπάρχει ακόμα κάτι οριστικό. Θα έχουμε μια συνάντηση την επόμενη εβδομάδα και θα δούμε".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ