ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Καλαϊτζής: "Παράδειγμα για όλους ο Διαμαντίδης"

Καλαϊτζής: "Παράδειγμα για όλους ο Διαμαντίδης"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο παλαίμαχος γκαρντ του Παναθηναϊκού, Γιώργος Καλαϊτζής, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για το τουρνουά "Diamonds are forever", που θα γίνει προς τιμήν του Δημήτρη Διαμαντίδη (VIDEO).

Ο παλαίμαχος γκαρντ του Παναθηναϊκού, Γιώργος Καλαϊτζής, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Το 10 το κακό" με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη, για το τουρνουά "Diamonds are forever", που θα γίνει προς τιμήν του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Για τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού: "Έχει μεγαλώσει πολύ η ακαδημία. Σε όλη την ακαδημία είμαστε 430 παιδιά, έχουμε απορροφήσει την ακαδημία του Triple Crown και είναι διπλάσια παιδιά από πέρσι και είναι πολύ ενθαρρυντικό αυτό".

Για το τουρνουά «Diamonds Are Forever»: "Όλα τα παιδιά, περίπου 20 προπονητές από τις ακαδημίες θα είμαστε εκεί για τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Έχω υπάρξει συμπαίκτης του Διαμαντίδη, θεωρώ τον εαυτό μου φίλο του, θα ήμουνα εκεί είτε έτσι,είτε αλλιώς. Από τη μία θα τιμηθεί μια από τις σπουδαιότερες μορφές που έχουν περάσει από τον αθλητισμό, και από την άλλη είναι και ο φιλανθρωπικός σκοπός του τουρνουά. Στο πρόσφατο παρελθόν αν θυμηθώ πόσες μεγάλες μορφές σταμάτησαν και δεν έγινε τίποτα, ούτε φιλικό από ανθρώπους του μπάσκετ. Τώρα είμαστε στην κατάσταση “κάλιο αργά, παρά ποτέ”. Πλέον βλέπω τα πράγματα να έχουν ωριμάσει, οι αντιπαλότητες έχουν μπει στην άκρη. Ευκαιρία είναι να το κάνουν και οι ομάδες, ο Παναθηναϊκός το έκανε και με τον Αλβέρτη,με μια σειρά από γεγονότα και βάζω μέσα και την ίδρυση της ακαδημίας, δείχνει ότι αλλάζει το προφίλ και τη φιλοσοφία. Αυτό σίγουρα θα το ακολουθήσουν και άλλες ομάδες. Είναι κάτι εξαιρετικό αυτό το τουρνουά κι εύχομαι να γίνει θεσμός".

"To πιο σημαντικό για τα νέα παιδιά είναι να δουν τον τρόπο που αγωνιζόταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης,πέρα από μία πάσαήένα κλέψιμο. Όλοι κοιτάνε τα στατιστικά, αν ήταν καλός παίκτης, αν έπαιζε άμυνα, αν έβγαινε MVP, όλα αυτά είναι αναγνωρίσιμα. Για μένα ότι ο Δημήτρης (σ.σ. Διαμαντίδης) επέλεξε τον τρόπο που θα σταματήσει, ήταν ωραίος, μπορεί να ήταν με ήττα, αλλά ήταν μια ματσάρα, θα μπορούσε να είχε κερδίσει, δυστυχώς δεν επιλέγεις το πως θα σταματήσεις. Για έμενα το ότι ο Δημήτρης επέλεξε τον τρόπο που θα σταματήσει, τον κατατάσσω στους ευτυχισμένους υπεραθλητές. Τα παιδιά αγχώνονται για ένα λάθος και για το αν θα χάσουν ένα σουτ, ασπρίζουν, όχι επειδή θα τους “κατσαδιάσει” ο προπονητής, αλλά επειδή θα τους μαλώσει ο μπαμπάς στο σπίτι. Άντε να τους εξηγήσεις ότι στα 15 τους χρόνια δεν μπορεί να είναι Διαμαντίδης. Ούτε ο Παπαλουκάς έπαιξε στις μικρές Εθνικές ομάδες. Δύο από τους μεγαλύτερους Έλληνες point guard που περάσανε, δεν έπαιξαν σε μικρές εθνικές. Δεν τα παράτησαν, έπαιξαν αργότερα, πάντα θα υπάρχει η ευκαιρία και μια και δύο, αρκεί να είσαι εκεί", σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρώην συμπαίκτης του Δημήτρη Διαμαντίδη, Γιώργος Καλαϊτζής.

Για το πόσο δύσκολο είναι να καλυφθεί η απουσία του Διαμαντίδη από τ” αποδυτήρια: "Διαχειριστικά είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν θα φανεί άμεσα η απουσία του Δημήτρη Διαμαντίδη, αλλά όσο περνάει ο καιρός και μπεις στην κατάσταση του “πρέπει” αργότερα θα φανεί. Όσο πιο καλοδουλεμένη είναι η ομάδα κι έχει Έλληνες παίκτες κάτι που θέλει και ο προπονητής του Παναθηναϊκού Αργύρης Πεδουλάκης. Τότε θα είναι πιο εύκολο. Ο καθένας από την πλευρά του έχει μεγαλύτερη ευθύνη. Να καλυφθεί αυτό το κενό, δηλαδή της απόφασης. Στον Παναθηναϊκό γνώριζαν πως το κρίσιμο σουτ θα το πάρει ο Διαμαντίδης. Το ίδιο συμβαίνει και στ” αποδυτήρια. Είναι σαν να έχεις ένα σπίτι και να πρέπει να οργανώσει, να πληρώσει τις υποχρεώσεις, να κάνει τις δουλειές. Αυτό θα είναι το κενό…".

Για τη διαφορά στη συμπλήρωση του ρόστερ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό: "Παλιότερα για να έχεις καλή ομάδα έπρεπε να φέρεις καλούς κοινοτικούς, μετά καλούς Αμερικανούς, είχαν έρθει από Ντομινίκ (σ.σ. Ουίλκινς), Έντι Τζόνσον, Ράτζα. Μετά άλλαξε πάλι αυτό, περάσαμε από την απόλυτη κυριαρχία των κοινοτικών, στη συνέχεια στους Έλληνες. Πρώτα το έκανε ο Παναθηναϊκός το 1996 και τώρα ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να το κάνει. Στις σκέψεις των παιδιών και όταν είσαι νέος, θα πας στην ομάδα που θα σε βάλει να παίξεις. Καλά είναι τα συμβόλαια με τα λεφτά, αλλά το κίνητρο του παίκτη είναι να παίζει. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έχει αυτό το προβάδισμα, δηλαδή ένας παίκτης μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, κρίνοντας από τα προηγούμενα χρόνια, για να δει μέλλον στην καριέρα του, θα προτιμούσε ακόμη και αν του πρόσφεραν το ίδιο συμβόλαιο να πάει στον Ολυμπιακό, γιατί έβλεπε μεγαλύτερο μέλλον στην καριέρα του και ότι θα έπαιζε. Σίγουρα τώρα προσπαθεί να αλλάξει σε αυτό το κομμάτι ο Παναθηναϊκός, έχει παιδιά να το κάνει και γενικά υπάρχουν πολλά παιδιά που πηγαίνουν στο μπάσκετ. Σίγουρα ο Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα στο κομμάτι πως οι παίκτες πηγαίνουν εκεί για να παίξουν και πλέον έχει παιδιά έμπειρα και σε καλή ηλικία".

Για το πόσο κινδυνεύουν οι ελληνικές ομάδες στη νέαEuroLeague: "Αλλάζει όλη η φιλοσοφία, από την προπόνηση μέχρι τη σύνθεση του ρόστερ. Καλούνται οι ομάδες να είναι μέσα στην περίοδο της προετοιμασίας πιο έτοιμοι. Πρέπει να είσαι πιο έτοιμος πολύ γρήγορα. Δηλαδή πρέπει να μπεις στο “πέντε- πέντε”, πολύ πιο γρήγορα απ” ότι πριν. Δεν έχεις την δυνατότητα να περάσεις από κάποια φιλικά με μεγάλες ομάδες. Την ήττα θα την κουβαλάς. Οι ομάδες θα μας δείξουν αν αντέχουν και οι παίκτες. Σίγουρα θα υπάρχουν τα παιχνίδια τα οποία δεν θα είναι καλά, ίσως και η ψυχολογία της έδρας θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο. Σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα, παίζοντας καλά στην έδρα σου αποκτάς διαφορετική ψυχολογία. Για όσους βρίσκονται απ” έξω φαίνεται πως είναι ένα πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα, αυτό ελπίζουμε όλοι που βρισκόμαστε γύρω από το μπάσκετ που το αγαπάμε".

Για το επίπεδο του Ελληνικού πρωταθλήματος: "Οι Ελληνικές ομάδες γενικά είναι ενισχυμένες, καλές και ανταγωνιστικές. Το μόνο που έχουμε χρόνια παράπονο εμείς που ασχολούμαστε με το μπάσκετ είναι ότι οι μικρές ομάδες όχι μόνο δεν μπορούν να βοηθήσουν τους δύο μεγάλους που παίζουν Ευρωλίγκα αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους για να ανέβουν και εκείνοι επίπεδο. Μια ομάδα έχει 14-15 παιδιά και αν τους ρωτήσεις στο τέλος ενός παιχνιδιού πόσο ευχαριστημένοι είναι από το πόσο αγωνίστηκαν, το 80% δεν είναι ευχαριστημένο, θα ήθελε να παίξει κι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης θέλει αγώνες. Δεν μπορείς να ευχαριστηθείς το ίδιο. Πάντως ήδη γίνονται πολλές προσπάθειες για να ανέβει το επίπεδο του Ελληνικού πρωταθλήματος".

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ