ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Γύρισε ο (αμυντικός) διακόπτης του Παναθηναϊκού

BASKET LEAGUE / 4ïò ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / 4ïò ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Για έναν ακόμη τελικό, η άμυνα αποτέλεσε τη "ναυαρχίδα" του Παναθηναϊκού Superfoods. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι οι "πράσινοι" έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή τους στο πίσω μέρος του παρκέ, καταγράφοντας την τέταρτη καλύτερη επίδοση της σύγχρονης ιστορίας τους.

Ο Παναθηναϊκός Superfoods κατάφερε να κρατήσει αλώβητη την έδρα του σε σειρά τελικών μετά από τέσσερα χρόνια, ισοφάρισε τη σειρά με τον Ολυμπιακό και πλέον καλείται να ολοκληρώσει τη δουλειά στο ΣΕΦ, το βράδυ της Κυριακής (11/6, 21:00). Οι "πράσινοι" έκαναν το 2/2 στο ΟΑΚΑ, έχοντας μπροστά τους την πρόκληση του ΣΕΦ, στον αγώνα που θα καθορίσει τις έννοιες "επιτυχία" και "αποτυχία" για τους "αιώνιους".

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ καλείται να κάνει κάτι που μόνο μία φορά έχει γίνει στο παρελθόν, στην ιστορία των τελικών του ελληνικού πρωταθλήματος: να κερδίσει εκτός έδρας στο πέμπτο παιχνίδι της σειράς. Όλως τυχαίως, η ομάδα που τα έχει καταφέρει αυτή τη μία και μοναδική φορά, είναι ο Παναθηναϊκός -πίσω το 1999. Το τόνισε κι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος άλλωστε, με δήλωσή του μετά τον τέταρτο τελικό πως "πάμε όπως το '99". Κι αυτό αποτελεί τον ψυχολογικό μπούσουλα, κυρίως για τους φιλάθλους του "τριφυλλιού".

Όσον αφορά τους παίκτες, τέτοιες συγκρίσεις ή αναφορές στο παρελθόν δεν υπάρχουν. Ουδείς άλλωστε ασχολείται με τι έγινε πριν από δύο δεκαετίες.

Για να πάμε στην ουσία του πράγματος, αυτό που θα κάνει τη διαφορά για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ στο ΣΕΦ είναι: α) η συνέπεια στο κομμάτι των ριμπάουντ, β) το transition και γ) η συγκέντρωση -ειδικά εφόσον το παιχνίδι κριθεί στο φινάλε.

Όλα αυτά φυσικά καταλήγουν σε ένα ζητούμενο: την άμυνα. Αυτή είναι η ναυαρχίδα των "πρασίνων" στη σειρά των τελικών, το στοιχείο που τους έχει κρατήσει και αυτό που θα παίξει μείζονα ρόλο στο πέμπτο παιχνίδι. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως το "τριφύλλι" έχει κατεβάσει σημαντικά την παραγωγικότητα του Ολυμπιακού, ο οποίος σημειώνει μόλις 66.3 πόντους ανά αγώνα. Στους τρεις από τους τέσσερις αγώνες μάλιστα έχει πετύχει 65- πόντους, με μοναδική εξαίρεση τον δεύτερο τελικό, ένα παιχνίδι στο οποίο οι "ερυθρόλευκοι" είδαν τον Έρικ Γκριν να τους κρατάει στο παιχνίδι (στο τέταρτο δεκάλεπτο), με τα τρίποντά του (σ.σ.: τελείωσε τον αγώνα με 5/6).

BASKET LEAGUE / 4ïò ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / 4ïò ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ στο παρκέ φαίνεται με γυμνό μάτι, με τον μέσο όρο στο "πράσινο" παθητικό να είναι απλά η επιβεβαίωση της πραγματικότητας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως οι Βασίλης Σπανούλης και Γιώργος Πρίντεζης έκαναν (μαζί) τη χειρότερη εμφάνισή τους απέναντι στο "τριφύλλι" . Μιλάμε άλλωστε για την τέταρτη καλύτερη αμυντική επίδοση του Παναθηναϊκού σε σειρά "αιώνιων" τελικών από το 1993, έτος στο οποίο το πρωτάθλημα άρχισε να διεξάγεται υπό τον ΕΣΑΚΕ. Η κορυφαία επίδοση της ιστορίας ανήκει στην ομάδα που "σκούπισε" τον Ολυμπιακό το 2013, με το σύνολο του Αργύρη Πεδουλάκη να κατεβάζει ακόμη περισσότερο τους "ερυθρόλευκους", που τότε αγωνίστηκαν στους τελικούς ως Πρωταθλητές Ευρώπης.

Μόλις 58.3 πόντους καταγράφηκε ως παθητικό στους τρεις αγώνες (σ.σ.: ο τρίτος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού υπήρξε διακοπή λόγω επεισοδίων), με το 1999 (60π.) και το 1995 (61π.) να είναι οι δύο επόμενες κορυφαίες αμυντικές επιδόσεις σε τελικούς "αιωνίων". Πως θα μπορέσει η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ να αναρριχηθεί στη σχετική λίστα; Πρέπει να δεχθεί μέχρι... 40 πόντους για να πιάσει θέση στην τριάδα. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο (έως απίθανο), πράγμα που σημαίνει πως αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά (ήτοι, δεν ανοίξει απότομα ο ρυθμός στον πέμπτο τελικό), η φετινή σειρά θα αναφέρεται ως η τέταρτη καλύτερη αμυντικά στη σύγχρονη ιστορία των "αιώνιων" μονομαχιών.

Σημείωση: είναι σαφές πως αν ο τίτλος καταλήξει στην απέναντι πλευρά, τίποτα από τα παραπάνω δεν θα έχει σημασία. Αν όμως, το "τριφύλλι" καταφέρει να επαναλάβει το κατόρθωμα του 1999, τότε όλα θα έχουν μεγαλύτερη σημειολογική αξία.

Γύρισε ο (αμυντικός) διακόπτης του Παναθηναϊκού
TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ