ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Εν αρχή ην το τρίποντο

Εν αρχή ην το τρίποντο

Το πρώτο φιλικό παιχνίδι του Παναθηναϊκού Superfoods έδωσε το στίγμα σχετικά με όσα πρόκειται να δούμε φέτος από την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη. Ήτοι, πολύ μεγαλύτερη απειλή από την περιφέρεια.

Οι προπονητές λένε (ορθώς) πως αυτό που μετράει στα φιλικά δεν είναι το αποτέλεσμα, αλλά η εικόνα στο παρκέ. Επομένως, το έλασσον που απασχολεί από το +39 (95-56) του Παναθηναϊκού Superfoods είναι η έκταση που πήρε η νίκη επί του Λαυρίου . Το μείζον είναι άλλο, κι έχει να κάνει με την επιθετική πολυφωνία που παρουσίασε το "τριφύλλι", μα κυρίως τα δεκαέξι (16) εύστοχα σουτ τριών πόντων!

Οι Ντιμίτρις Νίκολς (2), Κέι Σι Ρίβερς (4), Μάικ Τζέιμς (1), Λευτέρης Μποχωρίδης (1), Αντώνης Φώτσης (2), Νίκος Παππάς (2), Τζέιμς Φελντέιν (3) και Γιάννης Μπουρούσης (1) βρήκαν τον στόχο και μαζί έδωσαν ώθηση στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας τους.

Στο ίδιο γήπεδο που πέρσι, στη διάρκεια της regular season της Basket League, οι "πράσινοι" νίκησαν μετά κόπων και βασάνων (79-72), έχοντας όλα κι όλα δύο τρίποντα. Όλως τυχαίως από τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που ολοκλήρωσε την καριέρα του πριν από μερικούς μήνες. Από το 2/10 λοιπόν φτάσαμε στα δεκαέξι (16) εύστοχα σουτ από τα 6μ75, στοιχείο που κάθε άλλο παρά ασήμαντο είναι.

Δεν είναι μυστικό άλλωστε πως -εκτός των άλλων- ο Αργύρης Πεδουλάκης φρόντισε να "γεμίσει" το ρόστερ της ομάδας του με παίκτες που σουτάρουν καλά από την περιφέρεια. Ακόμη κι οι ψηλοί (βλ. Γιάννης Μπουρούσης & Κρις Σίνγκλετον) είναι συνεπείς από μακριά, "ανοίγοντας" έτσι το γήπεδο για τους περιφερειακούς, που μπορούν να κάνουν ζημιά με τις διεισδύσεις τους.

Για να γίνουμε πιο σαφείς επί των... ικανοτήτων των νεοσύλλεκτων στα σουτ τριών πόντων, θα επισημάνουμε ότι είχαν κάτι παραπάνω από καλά ποσοστά στην Euroleague (όπου ο βαθμός δυσκολίας των αγώνων είναι πιο μεγάλος). Κοινώς:

1) Γιάννης Μπουρούσης - 38.3%

2) Κέι Σι Ρίβερς - 37.1%

3) Μάικ Τζέιμς 36.8%

4) Ντιμίτρις Νίκολς - 36.6%

5) Κρις Σίνγκλετον - 31.6%

Καταλαβαίνετε λοιπόν πως η λογική λέει ότι φέτος δεν θα δούμε τον Παναθηναϊκό να έχει το -κάθε άλλο, παρά ικανοποιητικό- ποσοστό του 33.6% από τα 6μ75 στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Μία επίδοση που έφερε το "τριφύλλι" στη 17η θέση επί του συνόλου των ομάδων που συμμετείχαν στην Euroleague.

Πέραν αυτού, θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε το γεγονός πως όσοι ήρθαν στο ΟΑΚΑ για να ενισχύσουν τις προσπάθειες της ομάδας του Αργύρη Πεδουλάκη παρουσιάστηκαν πιο συνεπείς από αυτούς που αποχώρησαν στο συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού.

Το 40.9% που μέτρησε ανά παιχνίδι με την πράσινη φανέλα, ο Μαρκίζ Χέινς, επί παραδείγματι, είναι πλασματικό αφού επί της ουσίας δεν έκανε τη διαφορά για την ομάδα του. Σε κανένα σημείο της σεζόν. Από την πλευρά του, ο Βλάντο Γιάνκοβιτς ήταν ουσιαστικός έχοντας 40%, την ώρα όμως που δύο άλλοι συμπαίκτες τους δεν μπόρεσαν να σταθούν στο (τρίποντο) ύψος των περιστάσεων.

Θυμίζουμε ότι οι Σάσα Πάβλοβιτς (25%) και Έλιοτ Ουίλιαμς (21.7%) είχαν ως κύριο αρνητικό χαρακτηριστικό τους την αστάθεια από τα 6μ75, κάτι που επέτρεπε στις αντίπαλες άμυνες να παίζουν πιο κλειστά "τζογάροντας" με το σουτ τους. Κι εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως αυτή η τακτική απέδωσε καρπούς, με αποκορύφωμα τα playoffs της Euroleague, όπου ο Παναθηναϊκός "σκουπίστηκε" από τη Λαμποράλ Κούτσα.

Παρεμπιπτόντως, στο σύνολο της περσινής αγωνιστικής περιόδου το "τριφύλλι" δεν έπιασε τον μαγικό αριθμό "16" στα εύστοχα σουτ τριών πόντων. Με εξαίρεση τον εντός έδρας αγώνα με τον Κολοσσό (14/25) για τη regular season της Basket League, ουδέποτε προσέγγισε τέτοιο νούμερο. Την ίδια ώρα μόλις σε δεκατρείς αγώνες κατάφερε να σημειώσει διψήφιο αριθμό τριπόντων, με μόλις τρεις περιπτώσεις (!) να αφορούν αγώνα της Euroleague.

Αναλυτικά οι διψήφιες "τρίποντες" βραδιές του Παναθηναϊκού

Αντίπαλος Τρίποντα
Καρσίγιακα 10/23
Ζάλγκιρις 11/19
Αναντολού Εφές* 11/18
Ρέθυμνο* 10/19
Κολοσσός 14/25
Κηφισιά 11/29
Ρέθυμνο 10/28
Αρκαδικός 10/24
ΠΑΟΚ* 12/26
Τρίκαλα* 11/24
Κόροιβος 10/27
Κολοσσός (playoffs) 12/25
Ολυμπιακός (playoffs)* 11/26

Το πρώτο -έστω και φιλικό- δείγμα γραφής του Παναθηναϊκού Superfoods δείχνει, λοιπόν, ότι το περιφερειακό σουτ θα είναι... φίλος κι όχι εχθρός. Αυτό που χρειάζεται βέβαια είναι η σταθερότητα και η συνέπεια στο συγκεκριμένο κομμάτι, το οποίο (όπως και να το κάνουμε) μπορεί να αποτελέσει δίκοπο μαχαίρι, αν δεν υπάρχει το μέτρο. Κάτι που θα δούμε στην πορεία της σεζόν.

Για αρχή πάντως, κρατήστε ότι με το "καλημέρα" της νέας αγωνιστικής περιόδου, οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη δείχνουν έτοιμοι να επιβεβαιώσουν τα... ποσοστά τους από τα 6μ75 και να κάνουν τη διαφορά.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ