ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αυτός είναι ο Άρης Λυκογιάννης

Αυτός είναι ο Άρης Λυκογιάννης
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την προσθήκη του Άρη Λυκογιάννη στο τεχνικό τιμ, για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν. Το Sport24.gr σας τον παρουσιάζει.

Το τέλος της αγωνιστικής περιόδου για τον Κολοσσό (μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό) συνδυάστηκε με την έναρξη της συνεργασίας του Άρη Λυκογιάννη με τους "πράσινους". Ο 46χρονος τεχνικός είναι ο "εκλεκτός" της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για να ενισχύσει το τεχνικό τιμ της ομάδας, καθώς βαδίζουμε στο φινάλε της σεζόν, με τα ημιτελικά των πλέι οφ να βρίσκονται προ των πυλών.

Το Sport24.gr παρουσιάζει τη ζωή και τα κατορθώματα του Άρη Λυκογιάννη, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τις συνεχόμενες ανόδους του Ικάρου Καλλιθέας, μέχρι τη Basket League. Από τον Σπόρτιγκ μέχρι τη... Σουηδία και από τον Κολοσσό μέχρι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο νέος ασίσταντ κόουτς του "τριφυλλιού".

Από τον ΑΝΟΓ στα Πατήσια

Η ιστορία του Άρη Λυκογιάννη ξεκινάει από τα Νότια Προάστια και τον περίφημο ΑΝΟΓ. Την ομάδα από την οποία ξεκίνησαν την προπονητική διαδρομή τους οι Δημήτρης Λιόγας, Δημήτρης Πρίφτης, Θωμάς Νίκου και Μάνος Μανουσέλης. Μια πολύ δυνατή πεντάδα προπονητών που βρέθηκε μέχρι την Α1, είτε με τον ρόλο του πρώτου είτε με αυτόν του βοηθού προπονητή.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον της ιστορίας είναι πως ο νέος ασίσταντ κόους των "πρασίνων" ακολούθησε την ίδια διαδρομή με τον Δημήτρη Πρίφτη (νυν προπονητή του Άρη), αφού τους συνδέουν ο Ίκαρος Καλλιθέας, ο Κολοσσός και τώρα... ο Παναθηναϊκός.

Αφού άφησε τη Γλυφάδα και τον ΑΝΟΓ μετακόμισε προπονητικά στα Πατήσια, για χάρη του Σπόρτιγκ. Εκεί όπου βρέθηκε στο πλευρό του Δημήτρη Λιόγα, πριν προβιβαστεί σε πρώτος προπονητής. Οι "μπλαουγκράνα" είχαν μόλις υποβιβαστεί στη Β' Εθνική, όταν ο 46χρονος τεχνικός πήρε τα ηνία τους, για να τους επαναφέρει άμεσα στην Α2 κατηγορία (2005) και να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο του.

Κι αφού ανέβασε τον Σπόρτιγκ στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, είπε να το... ξανακάνει με το Παγκράτι, δύο χρόνια αργότερα. Υπό την καθοδήγησή του, οι "ροσονέρι" επανήλθαν άμεσα στην Α2, στην οποία διατηρούνται έκτοτε, με νύχια και με δόντια. Ο ίδιος όμως δεν θα έμενε για πολύ στο Μετς. Βλέπετε, στα τέλη του 2009 βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα.

Η στιγμή που "ράγισε το γυαλί"

Με τη σεζόν 2008-'09 να έχει ξεκινήσει και τον ίδιο να βρίσκεται ξανά στον Σπόρτιγκ, εκτελώντας χρέη τεχνικού διευθυντή, "έσκασε" η πρόταση από τον Ίκαρο Καλλιθέας. Ομάδα που μόλις είχε προβιβαστεί στην τρίτη τη τάξει κατηγορία, αναζητώντας τον άνθρωπο που θα την βάλει στον σωστό δρόμο. Και τον βρήκε στο πρόσωπό του.

Η μετακόμιση όμως από τα Πατήσια στην Καλλιθέα δεν έγινε κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τον ίδιο, αφού στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε προδότης από τους φανατικούς οπαδούς των "μπλαουγκράνα", οι οποίοι του χρέωσαν την αποχώρηση από την ομάδα, σε ένα σημείο που αυτή τον είχε μεγάλη ανάγκη.

Όπως και να έχει, η πορεία του με τον Ίκαρο ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Ή, αν προτιμάτε, φρόντισε ο ίδιος να είναι έτσι. Αφού η ομάδα της Καλλιθέας κέρδισε την άνοδο στην Α2, είχε έρθει η ώρα της κρίσης. Όχι αγωνιστικής, αλλά με βάση την προοπτική που του παρεχόταν. Βλέπετε, ο "ισχυρός άνδρας" του συλλόγου, Δημήτρης Αγγελόπουλος, είχε βάλει στόχο την άνοδο στη Basket League.

Η χρονιά που τον έμαθε όλη η Ελλάδα

Αυτός είναι ο Άρης Λυκογιάννης
INTIME SPORTS

Τι εννούμε με αυτό; Μέχρι εκείνη τη σεζόν, ο κόουτς του Ικάρου είχε πρωινή δουλειά (στα ΕΛΤΑ), την ώρα που το απόγευμα έβαζε τη φόρμα του και κοούτσαρε τους Καλλιθεάτες. Η παρουσία της ομάδας στην Α1 όμως, δεν του επέτρεπε να κάνει διπλοβάρδιες, αφού πλέον η κατάσταση είχε γίνει σοβαρή. Έπρεπε να μετατραπεί σε επαγγελματία και να αφήσει πίσω του όλα τα υπόλοιπα.

Η πρώτη φορά που έφερε την καθιέρωση

Το έργο του στον Ίκαρο δεν θα μπορούσε παρά να χαρακτηριστεί επιτυχημένο. Η ομάδα στην παρθενική της παρουσία στην πρώτη κατηγορία εξασφάλισε με άνεση την παραμονή, έστω κι αν ήταν υποχρεωμένη να παίζει... εκτός έδρας όλα τα παιχνίδια. Το άλυτο γηπεδικό πρόβλημα της Καλλιθέας υποχρέωσε τους "κυανέρυθρους" σε μετακόμιση στη Γλυφάδα και το "Μάκης Λιούγκας".

Παρεμπιπτόντως, εκείνη της σεζόν τερμάτισαν στην ενδέκατη θέση, εξασφαλίζοντας με άνεση την παραμονή. Οι δέκα νίκες αποτελούσαν ρεκόρ -μέχρι τότε και μέχρι να έρθει... το Ρέθυμνο- για πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα, με τον ίδιο να πιστώνεται την επιτυχία. Μέσα σε όλα, ήταν ο προπονητής που εντόπισε τον Άαρον Μπέινς. Ναι, τον νυν σέντερ των Σαν Αντόνιο Σπερς.

Την αμέσως επόμενη χρονιά γράφτηκε ο επίλογος στη συνεργασία των δύο πλευρών. Η εκτός έδρας ήττα από το Περιστέρι (81-69) αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του, με τη διοίκηση του συλλόγου να ανακοινώνει το "αντίο" στον επί μία τετραετία προπονητή της, στις 22 Ιανουαρίου 2012 .

Κι ύστερα ήρθε η Σουηδία

Μετά το "διαζύγιο" με τον Ίκαρο έμεινε στο ταμείο ανεργίας για ένα εξάμηνο, πριν προκύψει η πρόταση από τη Σόλνα. Την σουηδική ομάδα στην οποία συμμετέχουν οικονομικά οι Σωτήρης και Γιάννης Ντάνος, ομογενείς επιχειρηματίες από τα Γιάννενα (σ.σ.: οι οποίοι στην πορεία ενεπλάκησαν επενδυτικά με τον Αθηναϊκό, στην Α1 Γυναικών). Εκεί, ο έμπειρος κόουτς μπόρεσε να παρουσιάσει ξανά μέρος των προπονητικών ικανοτήτων του.

Αν και η Σόλνα διέθετε ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ της κατηγορίας, την έβγαλε στα πλέι οφ, αλλά η πορεία της δεν συνεχίστηκε για πολύ. Η πέμπτη θέση που κατέλαβε πάντως κάθε άλλο παρά αποτυχία θεωρήθηκε. Το "γλυκό" δεν είχε δέσει όμως, με τον ίδιο να αποφασίζει την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Παντού υπάρχει ένας... Ίκαρος

Κι ενώ είχε γυρίσει στα μέρη μας, αναζητώντας τον επόμενο σταθμό της προπονητικής του καριέρας ήρθε η επανασύνδεση, με τον Ίκαρο. Έστω κι αν τώρα η ομάδα βρισκόταν στη Χαλκίδα. Οι "κυανέρυθροι" ανακοίνωσαν την επιστροφή του κόουτς στις 4 Δεκεμβρίου 2013 (αντί του Γιώργου Καλαφατάκη) κι ενώ η κατάσταση μόνο εύκολη δεν ήταν, με την ομάδα να βρίσκεται στον "πάτο" της βαθμολογίας.

Αυτή τη φορά πάντως δεν γινόταν να αποδειχθεί κασκαντέρ. Ο Ίκαρος είχε πάρει τον δρόμο προς την Α2 κατηγορία κι αυτός δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Η δεύτερη παρουσία του αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια, με το "διαζύγιο" να έρχεται μόλις δύο μήνες αργότερα και τον Θανάση Γιαπλέ να παίρνει τη θέση του.

Ο Κολοσσός και το παράδειγμα του Πρίφτη

Αυτός είναι ο Άρης Λυκογιάννης
INTIME SPORTS

θα έδιναν το χρίσμα στον Άρη Λυκογιάννη .

Η παρουσία του στο νησί ήταν εντυπωσιακή! Άνετη εξασφάλιση της παραμονής, συνεχόμενες νίκες, "δυνατό" Βενετόκλειο και... πλέι οφ. Παρότι στην αρχή της χρονιάς τα περισσότερα σενάρια ενέπλεκαν την ομάδα της Ρόδου σε σενάρια υποβιβασμού, εν τούτοις αυτή κατάφερε να προκριθεί στα πλέι οφ, όπου αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό. Για να έρθει, το περασμένο Σάββατο, η ιστορική νίκη επί των "πρασίνων" .

Κι αν μετά το τέλος του τρίτου προημιτελικού, τα μέλη του σταφ και οι παίκτες επέστρεψαν στη Ρόδο, αυτός έμεινε στην Αθήνα. Όχι για να ξεκινήσει τις διακοπές του, αλλά για να προστεθεί στο τεχνικό τιμ του "τριφυλλιού". Η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός σήμερα το πρωί (22/5) επισημοποίησε τον "γάμο" των δύο, με τον Άρη Λυκογιάννη να ακολουθεί το παράδειγμα του Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος επίσης -πέρσι- είχε κάνει το δρομολόγιο "Ρόδος - Αθήνα", για να πλαισιώσει τον Φραγκίσκο Αλβέρτη.

Το προπονητικό προφίλ του

Αν και στον Παναθηναϊκό θα λειτουργεί ως ασίσταντ κόουτς, στο πλευρό του Σωτήρη Μανωλόπουλου, υπάρχουν στοιχεία που τον έκαναν ευρέως γνωστό, στο ρόλο του πρώτου προπονητή. Ποια είναι αυτά; Ο σκληρός χαρακτήρας του και η τάση που έχει να συνδυάζει κάθε προπόνηση με φωνές. Πολλές φωνές. Γι αυτό του αρέσει να δουλεύει με παίκτες που διακρίνονται για την αντοχή τους στην πίεση (σωματική και ψυχολογική).

Εξ ου και το γεγονός πως φέτος ανέδειξε τους Γιαννούλη Λαρεντζάκη και Βασίλη Τολιόπουλο. Αμφότεροι αποτελούν τα... προσεχώς της Basket League, αλλά αυτό ουδόλως τον επηρέασε. Τους έδωσε ρόλο (με τον πρώτο να πραγματοποιεί σπουδαίες εμφανίσεις φέτος), ξέφυγαν από τη νοοτροπία του "ταλέντου" και βρίσκονται πλέον στο κομμάτι της καθιέρωσης στην πρώτη κατηγορία.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ