ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αποστολή εξετελέσθη με Παπαγιάννη για τον Παναθηναϊκό

Αποστολή εξετελέσθη με Παπαγιάννη για τον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μετά από εφτά σεζόν, ο Παναθηναϊκός πέτυχε αυτό που ήθελε. Οι γηγενείς παίκτες που έχει στο ρόστερ είναι όλοι πρώτης γραμμής, αποτελώντας την ασφάλειά του για τα επόμενα χρόνια.

Από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός μπήκε στη νέα εποχή (το καλοκαίρι του 2012), αυτό που επισημάνθηκε ως η βασικότερη ανάγκη ήταν η παρουσία ποιοτικών γηγενών παικτών στο ρόστερ. Κακά τα ψέματα άλλωστε, από το κύμα φυγής που προέκυψε στην πρώτη σεζόν του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ως "ισχυρού άνδρα" της ομάδας, το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορούσε στον ελληνικό κορμό.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Κώστας Τσαρτσαρής ήταν οι μοναδικοί που έμειναν, σε μια περίοδο που ο Ολυμπιακός αποκτούσε ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην αγορά και είχε να κάνει με άμεση επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας. Οι "πράσινοι" έκαναν ανά καλοκαίρι κινήσεις ενίσχυσης της βάσης τους, αλλά ουδέποτε κατάφεραν να καλύψουν το κενό.

Έφτασαν κοντά, πλησίασαν αρκετά σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά πάντοτε ήταν "υπό" σε σχέση με τον αιώνιο αντίπαλο. Κάτι που δεν υφίσταται πλέον, μετά απ όσα έγιναν τον τελευταίο μήνα -από την στιγμή δηλαδή που ολοκληρώθηκε η σεζόν.

Η απόκτηση γηγενών πρώτης γραμμής αποτελούσε πάντοτε στόχο, ωστόσο φέτος αυτό συνέβη με τη μικρότερη δυνατή πίεση. Το "τριφύλλι" απέφυγε τις παρορμητικές κινήσεις, άφησε τον χρόνο να κυλήσει υπέρ του κι έτσι κατάφερε να προσθέσει στο ενεργητικό του τόσο τον Ιωάννη Παπαπέτρου όσο και τον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει άμεσα το νέο μεταγραφικό απόκτημα των "πρασίνων". Το... μαρτύρησε άλλωστε κι ο ίδιος στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media το απόγευμα της Τετάρτης (18/7).

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Πέραν της ουσίας, που αφορά στην ενίσχυση του Παναθηναϊκού με έναν ακόμη παίκτη υψηλού επιπέδου, έτοιμο να προσφέρει, υπάρχει κάτι ακόμη που μπορεί να χαρακτηριστεί μείζονος σημασίας. Κι έχει να κάνει με το ηθικό. Πολλές φορές στο παρελθόν, ο 21χρονος σέντερ έδειξε με την στάση και τα λόγια του ότι θεωρεί τον Παναθηναϊκό κάτι παραπάνω από έναν... ενδιάμεσο σταθμό για το ΝΒΑ. Το "οικογένειά μου" που έγραψε άλλωστε στον προσωπικό του λογαριασμό το απόγευμα της Τετάρτης (18/7) δεν είχε να κάνει με την ανάγκη του (sic) να βρει πάτημα στο οπαδικό κίνημα του "τριφυλλιού".

Πολύ περισσότερο ήταν η επιβεβαίωση πως η σχέση του με τους "πράσινους" και δη τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο ξεπερνάει το επαγγελματικό. Αντίστοιχα, το "θα επιστρέψω μόνο για τον Παναθηναϊκό επιβεβαιώθηκε στην πράξη, δείχνοντας πως δεν ήταν... λόγια του αέρα.

Παρεμπιπτόντως, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που παίκτης με παρελθόν στον Παναθηναϊκό έκανε στην πράξη αυτό που είχε δηλώσει. Η αρχή έγινε προ τριετίας με τον Νικ Καλάθη, όταν -με διαφορά ενός έτους- υπέγραψε συμβόλαιο με το "τριφύλλι", για να δοθεί συνέχεια με τον Μάικ Τζέιμς, ο οποίος επίσης κατά την αποχώρησή του για το ΝΒΑ είχε εξηγήσει με κάθε τρόπο πως ο Παναθηναϊκός αποτελεί την πρώτη επιλογή του για την EuroLeague.

Μπορεί να χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια λοιπόν, αλλά ο Παναθηναϊκός μπόρεσε αφενός να ξαναβρεί ισορροπία ανάμεσα σε γηγενείς και ξένους, αφετέρου δημιούργησε ισχυρές σχέσεις εντός των αποδυτηρίων.

Αποστολή εξετελέσθη με Παπαγιάννη για τον Παναθηναϊκό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΣΕΖΟΝ

Το κέρδος για τον Παναθηναϊκό είναι μεγάλο, κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ότι δεν υφίσταται πλέον θέμα υπεροχής του Ολυμπιακού στο συγκεκριμένο κομμάτι. Οι "πράσινοι" έχουν φτάσει στο σημείο που ήταν πριν από μια δεκαετία: είναι γεμάτοι από γηγενείς παίκτες, δεν χρειάζονται... μπαλώματα για να καλύψουν την εξάδα που απαιτείται για το πρωτάθλημα, μα πάνω απ' όλα έχουν μια πολύ ισχυρή βάση, που τους επιτρέπει να κοιτάξουν πιο μακριά από την επόμενη σεζόν. Έτσι κι αλλιώς, του χρόνου τέτοια εποχή το "τριφύλλι" θα έχει να διαπραγματευτεί μόλις δύο συμβόλαια: του Θανάση Αντετοκούνμπο και του Ίαν Βουγιούκα -πάντα σε ό,τι αφορά στον ελληνικό κορμό. Κάτι που σημαίνει πολλά για την άνεση με την οποία θα μπορούν οι "πράσινοι" να κινηθούν στην αγορά, τόσο το 2019 όσο και το 2020.

Από τη μία η ανανέωση των συμβολαίων του Νικ Καλάθη και του Νίκου Παππά, από την άλλη η μετάγκιση φρέσκου αίματος με δύο παίκτες (Ιωάννης Παπαπέτρου, Γιώργος Παπαγιάννης) που είναι νεαροί και ταυτόχρονα έμπειροι από το υψηλότερο επίπεδο. Ο ένας με πενταετή θητεία στον Ολυμπιακό και τα αντίστοιχα γαλόνια από την EuroLeague, ο άλλος έχοντας ζήσει σε καταστάσεις έντονης αγωνιστικής πίεσης στο ΝΒΑ.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ

Το "8" που μπαίνει δίπλα στους γηγενείς για τη νέα σεζόν (κι ενώ εκκρεμεί η περίπτωση των Βασίλη Χαραλαμπόπουλου και Μιχάλη Λούντζη) μπορεί να είναι μικρότερο από το... διψήφιο άθροισμα που υπήρχε από το 2013 έως το 2016, επί της ουσίας όμως είναι προτιμότερο.

Κι αυτό γιατί, με εξαίρεση τον Γιώργο Καλαϊτζάκη, οι υπόλοιποι είναι διεθνείς. Μέλη της Εθνικής Ανδρών είτε σε μεγάλες διοργανώσεις είτε στα προκριματικά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του Γιώργου Παπαγιάννη, είναι σημαντικό να επισημανθεί πως ο Παναθηναϊκός δεν τον επαναφέρει μόνο και μόνο για να τον βοηθήσει να επιστρέψει στο ΝΒΑ, αλλά και για να βοηθηθεί. Το γεγονός ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών αφορούν σε πενταετή συνεργασία (3+1+1) δείχνει τη διάθεση και το πλάνο που υπάρχει γι αυτόν από το "τριφύλλι".

Αναλυτικά οι γηγενείς παίκτες που είχε το "τριφύλλι" από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος:

2012-'13 (9): Δημήτρης Διαμαντίδης, Κώστας Τσαρταρής, Χάρης Γιαννόπουλος, Μάικ Μπράμος, Βασίλης Ξανθόπουλος, Γάιος Σκορδίλης, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Γιώργος Διαμαντάκος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

2013-'14 (9): Δημήτρης Διαμαντίδης, Μάικ Μπράμος, Νίκος Παππάς, Βλάντο Γιάνκοβιτς, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Αντώνης Φώτσης, Γιώργος Αποστολίδης, Γιώργος Διαμαντάκος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος.

2014-'15 (11): Δημήτρης Διαμαντίδης, Νίκος Παππάς, Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Αντώνης Φώτσης, Λευτέρης Μποχωρίδης, Βλάντο Γιάνκοβιτς, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Διαμαντάκος, Αντώνης Κόνιαρης, Μιχάλης Λούντζης, Γιώργος Παπαγιάννης.

2015-'16 (12): Δημήτρης Διαμαντίδης, Νικ Καλάθης, Νίκος Παππάς, Αντώνης Φώτσης, Λευτέρης Μποχωρίδης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Βλάντο Γιάνκοβιτς, Γιώργος Παπαγιάννης, Αντώνης Κόνιαρης, Γιώργος Καλαϊτζάκης, Κώστας Παπαδάκης, Μιχάλης Λούντζης.

2016-'17 (8): Νικ Καλάθης, Νίκος Παππάς, Γιάννης Μπουρούσης, Αντώνης Φώτσης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Λευτέρης Μποχωρίδης, Πατ Καλάθης, Γιώργος Καλαϊτζάκης.

2017-'18 (8): Νικ Καλάθης, Νίκος Παππάς, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Ίαν Βουγιούκας, Ντίνος Μήτογλου, Ζακ Όγκαστ, Γιώργος Καλαϊτζάκης, Λευτέρης Μποχωρίδης*

2018-'19 (8): Νικ Καλάθης, Νίκος Παππάς, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Ίαν Βουγιούκας, Ντίνος Μήτογλου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Γιώργος Παπαγιάννης, Γιώργος Καλαϊτζάκης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μιχάλης Λούντζης**.

* Αποχώρησε στα μισά της σεζόν με προορισμό τον Άρη

** Εκκρεμεί να γίνει γνωστό το μέλλον του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου και του Μιχάλη Λούντζη, στην παρούσα φάση πάντως μοιάζει σαφές πως αμφότεροι θα αγωνίζονται αλλού (και) του χρόνου, ως δανεικοί.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ