ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Άλλαξε "δέρμα", όχι στόχους

Άλλαξε "δέρμα", όχι στόχους
INTIME SPORTS

Η νέα αγωνιστική περίοδος συνδυάζεται με αλλαγές και πολλά ερωτηματικά για τον Παναθηναϊκό. Οι "πράσινοι" είναι έτοιμοι για το restart με στόχο να επιστρέψουν στην κορυφή της Ελλάδας. Το Sport24.gr αναλύει...

Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας του με του Stoiximan , με το μότο της νέας χρονιάς να αναφέρει " μαζί για το επόμενο ". Μία φράση που δεν αφορά μόνο στην κατάκτηση τίτλων, αλλά και στο... επόμενο βήμα που θα κάνει το "τριφύλλι" τη νέα χρονιά.

Γιατί είναι σαφές πως οι "πράσινοι" θέλουν να αφήσουν πίσω τους μία -κατά τεκμήριο- κάκιστη χρονιά, να μηδενίσουν το κοντέρ και να αρχίσουν να "γράφουν" από την αρχή τα χιλιόμετρα. Γι αυτό οι διοικούντες τον σύλλογο φρόντισαν να παραδώσουν τα κλειδιά στον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό απ όλα όσα έγιναν το φετινό καλοκαίρι. Κοιτάξτε τι κάνει η Σερβία την τελευταία διετία, και θα δείτε το γιατί.

Το Sport24.gr ανατρέχει σε όσα έγιναν το φετινό καλοκαίρι στο "τριφύλλι" στο οποίο μπαίνουν από την αρχή οι βάσεις. Το μόνο που μένει είναι τα θεμέλια να αποδειχτούν γερά, ώστε ο Παναθηναϊκός να μπει σε μια νέα εποχή. Αυτή του Σάλε...

Ο Σάλε ξέρει

Εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη με τους δύο προκατόχους του (Αργύρης Πεδουλάκης, Ντούσκο Ιβάνοβιτς) που ανέλαβαν τις τύχες του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ξέρει καλά κάποιους από τους παίκτες που θα κοουτσάρει τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Ναι μεν δεν γνωρίζει πολλά για του "παλιούς" του Παναθηναϊκού, αλλά το γεγονός πως οι Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, Όγκνιεν Κούζμιτς και Σάσα Πάβλοβιτς είναι δικές του επιλογές σημαίνει πολλά.

Πρώτο και κυριότερο είναι το γεγονός πως με τους δύο πρώτους έχει συνεργαστεί στην εθνική ομάδα. Ήτοι, ξέρει τα "συν" και τα "πλην" τους. Όπως επίσης, το γεγονός πως συνυπήρξαν στη θέση "5" για τη Σερβία στο Eurobasket, μας επιτρέπει να σχηματίσουμε εικόνα για τον ρόλο που μπορούν να έχουν στο "τριφύλλι".

Είναι σαφές, για παράδειγμα, πως ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα είναι εξαιρετικός σκρίνερ και τελειώνει με άνεση τις φάσεις κοντά στο καλάθι. Κι αν κάποιος φέρει ως αντίλογο σε αυτό το γεγονός πως "όσες μπάλες παίρνει, είναι φάτσα με το καλάθι", η απάντηση που θα δοθεί είναι πως "κι οι γκαρντ του Παναθηναϊκού μπορούν να δημιουργήσουν ανάλογες καταστάσεις". Με τον Δημήτρη Διαμαντίδη σε ρόλο κύριου οργανωτή, και τον Νικ Καλάθη να αποτελεί την κύρια επιλογή για τη θέση "1", είναι σαφές πως ο 27χρονος σέντερ θα έχει ουκ ολίγες ευκαιρίες ανάλογα με αυτές που του δόθηκαν στο Eurobasket.

Παρεμπιπτόντως, ο Όγκνιεν Κούζμιτς μπορεί να μην εντυπωσιάζει με τον τρόπο παιχνιδιού του, αλλά μοιάζει αρκετά χρήσιμος. Τουλάχιστον για τον συμπληρωματικό ρόλο που θα έχει στον Παναθηναϊκό. Βοηθάει στα ριμπάουντ, "σκεπάζει" το καλάθι και μπορεί να δώσει ποιοτικές ανάσες στον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα.

Άλλαξε "δέρμα", όχι στόχους
INTIME SPORTS

Στα παραπάνω προσθέστε δύο ακόμη πιθανότητες. Πρώτον να πάρει περισσότερα λεπτά συμμετοχής ο Γιώργος Παπαγιάννης και δεύτερον να δούμε τον Τζέιμς Γκιστ να περνάει -σε ειδικές καταστάσεις- στο "5" για να ανεβάζει την αθλητικότητα της ομάδας.

Από πρόβλημα σε πλεονέκτημα

Από εκεί και πέρα, υπάρχει κάτι ακόμη που προσμετράται στα "συν" του Παναθηναϊκού σε σχέση με πέρσι. Η θέση του σμολ φόργουορντ. Ξεχάστε τη... μοναξιά του Βλάντο Γιάνκοβιτς. Πλέον υπάρχει ένας ακόμη παίκτης με προσωπικότητα και παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο για να δώσει λύσεις (βλ. Σάσα Πάβλοβιτς).

Ο Μαυροβούνιος έχει εμπειρίες, ξέρει τι πρέπει να κάνει στο παρκέ, μα πάνω απ όλα μπορεί να ηγηθεί. Αγωνιστικά δεν διαφέρει πολύ σε σχέση με τον 25χρονο γκαρντ/φόργουορντ, αφού απειλεί κυρίως με πρόσωπο και με το περιφερειακό σουτ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω. Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν θα υπάρχει πρόβλημα κάθε φορά που ο Βλάντο Γιάνκοβιτς θα φορτώνεται με φάουλ ή θα ταλαιπωρείται από κάποιον τραυματισμό.

Τέλος στα πειράματα

Άλλαξε "δέρμα", όχι στόχους
INTIME SPORTS

Γιατί η άφιξη του Νικ Καλάθη σηματοδοτεί πολύ περισσότερα από τη μείωση του χρόνου συμμετοχής του αρχηγού. Σηματοδοτεί τη σταδιακή αλλαγή σκυτάλης, μα πάνω απ όλα τη δυνατότητα του "3D" να κλείσει την καριέρα του δίχως να "σκάσει", προσέχοντας περισσότερο το σώμα του και όντας πιο χρήσιμος. Κυρίως γιατί θα κάνει αυτά που πρέπει, κι όχι περισσότερα από αυτά που -πλέον- μπορεί.

Η χρονιά της καθιέρωσης

Για τους Νίκο Παππά και Βλάντο Γιάνκοβιτς η περσινή χρονιά ήταν κάτι σαν την πρώτη τους ευκαιρία να δείξουν πόσα μπορούν να κάνουν. Ομολογουμένως τα πήγαν (αρκετά) καλά, με τον πήχη βέβαια να είναι χαμηλότερα απ ότι φέτος. Γι αυτό όσα θα δούμε την προσεχή αγωνιστική περίοδος, θα μας πουν περισσότερα για τον ρόλο που μπορούν να έχουν στον Παναθηναϊκό σε βάθος χρόνου.

Σίγουρα, για τον πρώτο υπάρχει πάντα ο αστερίσκος του σοβαρού τραυματισμού, αλλά το ίδιο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ενδεχομένως να του δίνει έξτρα κίνητρα. Ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε να επιστρέψει στη δράση δριμύτερος και να αποδείξει πως είναι "εδώ" για τον Παναθηναϊκό.

Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσε να προστεθεί ένα ακόμη όνομα. Αυτό του Λευτέρη Μποχωρίδη. Μετά από τον αναγνωριστικό πρώτο χρόνο, ο 21χρονος κόμπο γκαρντ καλείται να παλέψει για να πάρει ευκαιρίες. Δεν θα του χαριστεί τίποτα. Το γεγονός βέβαια πως κάθε άλλο παρά φυγόπονος είναι (σ.σ.: η βελτίωση που επέδειξε στο πίσω μέρος του παρκέ, στο τελείωμα της περσινής χρονιάς είναι ο μπούσουλάς του), του επιτρέπει να ελπίζει πως μπορεί να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του.

Άλλαξε "δέρμα", όχι στόχους
INTIME SPORTS

Χωρίς βιασύνη με τους "μικρούς"

Ιδιαίτερη αξία θα έχει να δούμε τι ρόλο θα έχουν (δυνητικά) οι Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Γιώργος Παπαγιάννης. Ο πρώτος θα κληθεί να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα αυξημένο ανταγωνισμό στη θέση "3", ενδεχομένως λιγότερο στο "4" (σ.σ. με τη λογική να μετακομίζει ο Τζέιμς Γκιστ στο "5"), ενώ ο δεύτερος είναι ξεκάθαρα πλέον ο τρίτος σέντερ του "τριφυλλιού".

Προσοχή όμως: ο χώρος που τους δίνεται δεν σημαίνει πως θα μετουσιωθεί σε αγωνιστικά λεπτά. Ή, για να το πούμε καλύτερα, δεν πρόκειται να ριχτούν στο παρκέ άνευ όρων. Κι όπου "όροι", βάλτε την πάσης φύσεως ετοιμότητά τους (αγωνιστική και πνευματική) για να μπορούν να αντεπεξέλθουν, δίχως τον φόβο να "καούν".

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξεκινάει την τέταρτη σεζόν του με την πράσινη φανέλα, γνωρίζοντας καλά πλέον πρόσωπα και πράγματα, την ώρα που ο Γιώργος Παπαγιάννης θα κληθεί να "κολυμπήσει" για πρώτη φορά στα -τόσο- βαθιά. Ξαναλέμε: θα χρειαστεί υπομονή, χρόνος και επιμονή. Η παρουσία τους στο παρκέ είναι η εύκολη λύση, όχι όμως πάντα η ενδεδειγμένη.

Τέλος, ο Μιχάλης Λούντζης θα συνεχίσει να εντάσσεται όλο και πιο πολύ στο πρόγραμμα με στόχο να βρει σταδιακά λεπτά συμμετοχής, ενώ ο Αντώνης Κόνιαρης θα πρέπει πρώτα να βρει ρυθμό για να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση. Πέρσι άλλωστε το μεγαλύτερο διάστημα ήταν στο φυσικοθεραπευτήριο, ενώ το καλοκαίρι υποβλήθηκε σε επέμβαση στον αστράγαλο.

Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως το μακροπρόθεσμο πλάνο του Παναθηναϊκού αφορά και την ανάδειξη των νεαρών ταλαντούχων γηγενών παικτών. Κάτι το οποίο ήταν από τους λόγους που οδήγησαν στην ανανέωση της συνεργασίας του Stoiximan με το "τριφύλλι" . Πρόκειται άλλωστε για μία εταιρεία που στηρίζει έμπρακτα τον ελληνικό αθλητισμό με τις χορηγίες της στις εθνικές ομάδες πόλο και βόλεϊ, όπως επίσης σε αθλητές (Λευτέρης Πετρούνιας, Βάσω Μιλλούση, Μαρία Τσιαρτσιάνη και Βίκυ Αρβανίτη) που παλεύουν για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ