ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ώρα για αντίδραση

Ώρα για αντίδραση

Μία ήττα που δεν του αρέσει καθόλου αλλά τον κρατά σε εγρήγορση μπορεί να είναι αυτή για τον Ολυμπιακό, στο Κύπελλο. Ο συσχετισμός/ασίστ λάθη και η απουσία του τρανζίσιον. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Ο Ολυμπιακός το ήθελε το Κύπελλο. Αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί ένας εκ των στόχων φέτος ήταν η κατάκτηση του Νταμπλ στην Ελλάδα ύστερα από 20 χρόνια (από το μακρινό 1997). Καμία αντίρρηση πως ο συγκεκριμένος θεσμός έχει υποβαθμιστεί, δεν έχει την αίγλη της διάκρισης στην EuroLeague ή της κατάκτησης του πρωταθλήματος, αλλά δεν παύει να είναι ένα τρόπαιο.

Έναν τίτλο που ο Ολυμπιακός έχει να τον κατακτήσει από το 2011, με τους Πειραιώτες να έχουν να αγωνιστούν σε τελικό Κυπέλλου από το 2013. Είναι εντυπωσιακό, πάντως, το γεγονός πως η συγκεκριμένη ομάδα μπάσκετ των "ερυθρολεύκων", η οποία πορεύεται με συγκεκριμένη φιλοσοφία και αγωνιστική νοοτροπία από την σεζόν 2011-2012 και μετά, ενώ μετρά την τελευταία πενταετία 2 κατακτήσεις Ευρωπαϊκών, 3 συμμετοχές σε τελικούς EuroLeague, 3 πρωταθλήματα Ελλάδας και 1 "Διηπειρωτικό" τρόπαιο, όντας... βουτηγμένη στις επιτυχίες και στην καθολική αναγνώριση, δεν έχει καταφέρει ακόμη να πάρει ένα Κύπελλο. Είναι έλλειψη κινήτρου; Σε καμία περίπτωση. Ενδεχομένως το νικηφόρο σερί να δημιούργησε έναν εφησυχασμό, τύπου "και στην κακή μας μέρα, θα τους νικήσουμε και πάλι", ίσως οι Πειραιώτες να "πνίγηκαν" από το (δίχως λόγο) άγχος τους στο "πρέπει" να κερδίσουμε, καθώς ήταν ξεκάθαρη η νευρικότητα τους στην έναρξη της αναμέτρησης, κάνοντας αρκετά λάθη.

Είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός πως ο Ολυμπιακός ηττήθηκε για 6η σερί χρονιά σε ματς Κυπέλλου από τους "πράσινους", είναι αξιοσημείωτο πως το εντυπωσιακό 6-0 σερί του (με τρία σερί "διπλά" στο ΟΑΚΑ) σταμάτησε σε νοκ-άουτ ματς Κυπέλλου (όπως είχε σταματήσει το 25-0 σερί του σε Ελλάδα-Ευρώπη τον Δεκέμβρη του 2013 στο ΟΑΚΑ), με το επιβλητικό σερί του Γιάννη Σφαιρόπουλου επί του Παναθηναϊκού να είναι στο 12-4, με τις 2 ήττες του να είναι στο Κύπελλο και μάλιστα στο ΣΕΦ. Δεν ξέρουμε αν η διοργάνωση εξελίσσεται σε... καταραμένη για τους Πειραιώτες, αλλά αυτό που σίγουρα θυμόμαστε είναι πως τα τρόπαια στον θεσμό του 2010 και του 2011, τα οποία κατέληξαν στο μεγάλο λιμάνι, κανείς δεν τα θυμήθηκε όταν τέλειωσε η σεζόν. Διότι αυτά που έχουν αίγλη, εκείνα που έχουν μεγαλύτερη αξία, εκείνα που δίνουν πρεστίζ, είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η διάκριση στην Ευρώπη.

Μία ήττα που δεν αλλάζει τα όσα έχει καταφέρει αυτή η ομάδα

Ώρα για αντίδραση

Ο Ολυμπιακός έπρεπε να νικήσει τον Παναθηναϊκό και να περάσει στον τελικό για να διεκδικήσει το τρόπαιο. Δεν τα κατάφερε, απέτυχε. Ο χαμός του Κυπέλλου, όμως, δεν χαλά την εξαιρετική πορεία που έχουν μέχρι στιγμής οι Πειραιώτες, οι οποίοι είναι αήττητοι στο ελληνικό πρωτάθλημα, βρισκόμενοι παράλληλα στην δεύτερη θέση της κατάταξης στην EuroLeague, σε ισοβαθμία με την Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας σημειώσει μεγάλες και σημαντικές νίκες στην ευρωπαϊκή τους πορεία εντός και εκτός έδρας.

Ο χαμός του Κυπέλλου δεν αλλοιώνει την νοοτροπία του νικητή (αλλά και την υπεροχή) που έχει αποκτήσει αυτή η ομάδα απέναντι στους "πράσινους", έχοντας προηγηθεί ένα εντυπωσιακό-επιβλητικό 6-0 σερί με νίκες σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ στην EuroLeague φέτος (τέτοιο σερί το "τριφύλλι" δεν το έκανε ποτέ), όντας παράλληλα οι πρωταθλητές στην Ελλάδα την τελευταία διετία, σημειώνοντας συνεχόμενα "διπλά" στην έδρα του "αιώνιου" αντιπάλου.

Αυτό το αρνητικό αποτελέσματα δεν αλλάζει το γεγονός πως οι Πειραιώτες διαθέτουν μία πολύπειρη ομάδα με χημεία, ομοιογένεια και αξιοζήλευτη συνοχή. Ένα σύνολο με ξεκάθαρους ρόλους, με αθλητές που διαθέτουν ισχυρές προσωπικότητες, οι οποίοι ξέρουν να κάνουν την διαφορά στα δύσκολα, με έναν "χρυσό" βασικό κορμό παικτών πάνω στον οποίο και στηρίζεται αυτό το λαμπρό οικοδόμημα την τελευταία πενταετία, αλλά και με έναν προπονητή, όπως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά. Το "ζεστό" χειροκρότημα του κόσμου στο τέλος, πέρα από παιδεία, φανέρωσε πως οι φίλαθλοι των "ερυθρολεύκων" βλέπουν, καταλαβαίνουν, στηρίζουν και κυρίως αναγνωρίζουν. Προφανώς και θα υπάρξουν εξαιρέσεις.

Ο συσχετισμός ασίστ/λάθη και ο Ολυμπιακός που δεν έτρεξε

Ώρα για αντίδραση

Στο σύγχρονο μπάσκετ, ένα σημαντικό στατιστικό στοιχείο, είναι ο συσχετισμός ασίστ/λάθη. Είναι απίθανο να κερδίσεις παιχνίδι έχοντας αρνητικό πρόσημο σε αυτόν τον τομέα. Ο Ολυμπιακός τέλειωσε το ματς έχοντας μόλις 10 ασίστ, ενώ υπέπεσε και σε 14 λάθη. Αρκετά από αυτά ήταν αβίαστα, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, δείγμα της νευρικότητας που είχαν οι Πειραιώτες στο ματς. Με αυτούς τους αριθμούς ήταν αδύνατον οι "ερυθρόλευκοι" να ελέγξουν τον ρυθμό και για αυτό δεν τα κατάφεραν. Ο Παναθηναϊκός πέτυχε 14 πόντους από τα "κόκκινα" λάθη, οι γηπεδούχοι μόλις 4.

Ένα από τα βασικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας του Ολυμπιακού, που όπως έχουμε πει προχωρά με συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία από το 2012 και μετά, είναι η πίεση στην άμυνα και το γρήγορο τρανζίσιον παιχνίδι, για εύκολα καλάθια σε καταστάσεις πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αιφνιδιασμού. Έτσι έχει μάθει να βρίσκει ρυθμό. Ένα χαρακτηριστικό που βρίσκεται στην αγωνιστική του ταυτότητα, στο dna του. Οι Πειραιώτες, όμως, δεν κατάφεραν να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο, σημείωσαν μόλις 5 πόντους στο fast-break, με αποτέλεσμα να αναλωθούν σε συνεχόμενες σετ-επιθέσεις, όντας αρκετές φορές στατικοί, αργοί και προβλέψιμοι.Η έλλειψη καλής κυκλοφορίας της μπάλας αποτυπώνεται στις μόλις 10 ασίστ στο ματς και στα 14 λάθη, με τους γηπεδούχους παράλληλα να αδυνατούν να βγάλουν πικ-εν-ρολ συνεργασίες.

Ο Ολυμπιακός στην άμυνα δεν έβγαλε την ενέργεια και την σκληράδα που είχε σε προηγούμενα παιχνίδια του. Υπήρξαν φάσεις, ειδικά στο δεύτερο μέρος, που... πιάστηκε στο ύπνο (όπως το γεγονός πως έμενε ελεύθερος ο Ρίβερς για να σουτάρει), αλλά και στιγμές που ήταν παθητικός, δεχόμενος πόντους από τον αντίπαλο σε 5 σερί επιθέσεις στην τελευταία περίοδο. Οι "ερυθρόλευκοι" ηττήθηκαν σε αρκετές προσωπικές άμυνες, δεν πίεσαν πάνω στην μπάλα όπως άλλες φορές, τομέας στον οποίο ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε ανεβασμένος σε σύγκριση με τις περασμένες "αιώνιες" αναμετρήσεις. Ο Τζέιμς, ο Ρίβερς, ο Καλάθης, αλλά και οι "ψηλοί" του έβαζαν χέρια πάνω σε κάθε μπάλα όποτε έβρισκαν ευκαιρία.

Το 3-0 σερί νικών του Ολυμπιακού φέτος επί του Παναθηναϊκού έδωσαν έναν επιπλέον... αέρα νικητή στους Πειραιώτες και μία έξτρα αυτοπεποίθηση. Ενδεχομένως (όπως είπαμε) να έφερε και μία αντίληψη πως "και στην κακή μας μέρα θα τους νικήσουμε", αλλά αυτή η ήττα μπορεί να λειτουργήσει θετικά ενόψει της συνέχειας. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα που κρατά τους "ερυθρόλευκους" σε εγρήγορση, που τους υπενθυμίζει πως οι "πράσινοι" διαθέτουν ποιότητα στο ρόστερ τους, που τους τόνισε πως θα πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα (αγωνιστική και πνευματική) για να πάρουν αυτά τα ματς, όπως έπραξαν περίφημα στις προηγούμενες "αιώνιες" αναμετρήσεις.

Οι "ερυθρόλευκοι' διαθέτουν μία ανώτερη, περισσότερο έμπερη, αλλά και πιο δεμένη ομάδα, αλλά και οι "πράσινοι" έχουν ένα ρόστερ με αξιόλογες μονάδες (με ικανότητα στο ατομικό ταλέντο), το οποίο έχει ενισχυθεί, τόσο στην περιφέρεια, όσο και κοντά στο καλάθι. Και αν υποτιμηθούν μπορούν να κάνουν "ζημιές", όπως και συνέβη στο ματς Κυπέλλου. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου πήραν ένα καλό μάθημα ενόψει του αγώνα στο ΟΑΚΑ στο τέλος Γενάρη, για τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και ζητούμενο πλέον είναι η αντίδραση. Ο Ολυμπιακός ύστερα από άσχημα αποτελέσματα έχει σχεδόν πάντα τα απαραίτητα αντανακλαστικά και πλέον είναι αυτός που καλείται να αντιδράσει, εκείνος που καλείται να εκδικηθεί.

H τόλμη του Μάντζαρη και το ντεφορμάρισμα του Μπιρτς

Ώρα για αντίδραση

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση. Μας άρεσε που πήρε πρωτοβουλίες, αλλά και που είχε αγωνιστικό θράσος στο παιχνίδι του, σκοράροντας με προσωπικές ενέργειες. Δημιούργησε ρήγματα στον αντίπαλο, όποτε βρήκε διάδρομο τέλειωσε τις φάσεις με μπασίματα (εντυπωσιακό το ντράιβ του στο δεύτερο μέρος, αλλάζοντας χέρι στον αέρα), τόλμησε επιθετικά, έβαλε σουτ και η ομάδα τον χρειάζεται να φωνάζει περισσότερο συχνά "παρών" στο κομμάτι της διείσδυσης και της δημιουργίας, ασχέτως αν ο βασικός ρόλος του είναι να συνεισφέρει στον ανασταλτικό τομέα.

Σε ένα ματς που οι υπόλοιποι τρεις περιφερειακοί δεν μπόρεσαν να δώσουν πολλές λύσεις στην επίθεση, καθώς οι Σπανούλης, Γκριν και Γουότερς έβαλαν όλοι μαζί 13 πόντους, ο Βαγγέλης Μάντζαρης βγήκε μπροστά, παίζοντας και για τους συμπαίκτες του, ολοκληρώνοντας το ματς με 16 πόντους (3/5δ, 3/5τρ) και 3 ασίστ, δίνοντας επιθετική ώθηση στους Πειραιώτες όποτε το χρειάστηκαν.

Ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος μόλις επέστρεψε στην αγωνιστική δράση, ξέρει και ο ίδιος πως δεν είναι ακόμη αυτός που θέλει και μπορεί, έχοντας χάσει έδαφος από τον τραυματισμό του. Του λείπει η επιθυμητή έκρηξη, με την οποία ξέρει να αναστατώνει και να ξεχαρβαλώνει κάθε αντίπαλη άμυνα. Ο Γιώργος Πρίντεζης βοηθά, αλλά θέλει λίγο χρόνο για να βρει και πάλι τα πατήματα του και κυρίως την δυνατή επαφή που έχει με το αντίπαλο καλάθι στο low-post.

Ο Κεμ Μπιρτς διανύει ένα μικρό ντεφορμάρισμα (ενδεχομένως γιατί παίζει περισσότερο ο Γιανγκ, έχοντας χάσει και την αγωνιστική επικοινωνία του με τον Σπανούλη), ύστερα από ένα εξαιρετικό τρίμηνο απόδοσης (έπαιξε 8 λεπτά, δίχως να πάρει προσπάθεια), ο Ματ Λοτζέσκι θέλει ποιοτικό χρόνο και να μην είναι στο μπες-βγες για να βρει ρυθμό στην επίθεση (είχε αδυναμίες στην άμυνα πάνω στον Ρίβερς) και δεν ήταν ιδιαίτερα δραστήριος στο σκορ παίρνοντας πάνω του μόλις 4 σουτ. Ο Έρικ Γκριν οφείλει να ανεβάσει την απόδοση του και να έχει διάρκεια στο παιχνίδι του. Ένα μόλις εύστοχο σουτ (1/4 σουτ εντός πεδιάς) σε ένα τόσο κρίσιμο ματς και με μόλις 1 ασίστ σε 19 λεπτά συμμετοχής, όταν ο ρόλος του είναι να δίνει επιθετική ώθηση στην ομάδα του όταν έρχεται από τον πάγκο, ειδικά όταν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του δεν έχουν βρει ρυθμό, δεν τον κάνουν χρήσιμο.

Ο Ολυμπιακός οφείλει να αφήσει πίσω του αυτό το παιχνίδι και να κάνει την αυτοκριτική του. Τα όποια σφυρίγματα και αν έγιναν από τους διαιτητές (προκλητικό λάθος από τον Καρακατσούνη λίγο πριν το τέλος, γιατί ήταν μπροστά στην φάση, ο οποίος έδωσε φάουλ στον Μάντζαρη, ενώ έκλεψε πεντακάθαρα την μπάλα από τον Ρίβερς, με την κατοχή ακολούθως να είναι στα χέρια του Λοτζέσκι), δεν πρέπει να βάλουν κάτω από το... χαλί τις αδυναμίες που εμφάνισαν οι Πειραιώτες σε άμυνα και επίθεση. Προφανώς και το συγκεκριμένο ματς αποτελεί εξαίρεση στις μέχρι τώρα εξαιρετικές εμφανίσεις των "ερυθρολεύκων" φέτος (δεν είμαστε της νοοτροπίας να αποθεώνουμε στις νίκες και να κατακεραυνώνουμε στις ήττες), αλλά η κάθε ομάδα οφείλει να μαθαίνει από τα λάθη της.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ