ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Τρέξε Θρύλε, τρέξε...

Τρέξε Θρύλε, τρέξε...
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός που είναι μία καλύτερη ομάδα όταν τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο, η έφεση του στα επιθετικά ριμπάουντ, ο Γκριν που μπήκε στην επιθετική εξίσωση και το βάθος στον πάγκο. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Ξεκάθαρη κατεύθυνση του Ολυμπιακού στην φετινή σεζόν είναι να τρέξει περισσότερο στο ανοιχτό γήπεδο, αξιοποιώντας την ικανότητα του σαν ομάδα να σκοράρει σε καταστάσεις πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αιφνιδιασμού.

Το γρήγορο τρανζίσιον παιχνίδι και η έφεση στα επιθετικά ριμπάουντ

Πέρα από το γεγονός πως το σύγχρονο μπάσκετ στην Ευρώπη έχει πάει στην ταχύτητα (και στις παραπάνω κατοχές) και οι Πειραιώτες δεν γίνεται να μην ακολουθήσουν αυτό το στυλ μπάσκετ, το γρήγορο τρανζίσιον παιχνίδι βρίσκεται στο dna των "ερυθρολεύκων" και αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της αγωνιστικής τους ταυτότητας, ειδικά από το 2012 και μετά όταν και έβαλαν τις βάσεις της "παρέας" που είναι σήμερα. Όταν αυτή η ομάδα λειτουργεί στον αιφνιδιασμό νιώθει ο εαυτός της.

Και ο Ολυμπιακός αυτό το στυλ μπάσκετ το έπραξε περίφημα στο παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό. Οι Πειραιώτες "σκότωσαν" τον αντίπαλο τους στο ανοιχτό γήπεδο (ο οποίος αδυνατούσε να τους ακολουθήσει), σημειώνοντας 17 πόντους στον αιφνιδιασμό, τα λεγόμενα εύκολα καλάθια. Ειδικά στην τρίτη περίοδο της αναμέτρησης, χρονική στιγμή που οι "ερυθρόλευκοι" βρήκαν εντυπωσιακό ρυθμό στο παιχνίδι τους, κλέβοντας μπάλες και μαζεύοντας τα ριμπάουντ, οι γηπεδούχοι έτρεχαν συνεχώς πάνω-κάτω τελειώνοντας τις φάσεις τους στο τρανζίσιον, σημειώνοντας παράλληλα μεγάλα σουτ από την περιφέρεια. Τόσο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, όσο και οι παίκτες της ομάδας, τόνιζαν στις δηλώσεις τους (πριν την έναρξη της σεζόν) πως αυτός ο Ολυμπιακός πρέπει, μπορεί και θέλει να τρέξει. Αυτή η ομάδα, λοιπόν, όταν αποφασίσει να... πατήσει γκάζι, όταν καλπάζει στο ανοιχτό γήπεδο, όχι μόνο βρίσκει ρυθμό, αλλά είναι και μία καλύτερη ομάδα, που ακόμη και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της απολαμβάνουν το μπάσκετ που παίζουν.

Το ματς ουσιαστικά κρίθηκε στο δεύτερο μισό του δεύτερου δεκαλέπτου. Το 36-31 στο 15' έγινε 50-32, με τους πρωταθλητές να έχουν πετύχει "πενήντα" στο ημίχρονο δίχως σκορ από τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος έδινε... ρεσιτάλ στην δημιουργία. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού είδε πάνω του να πέφτουν τόσο ο Τζέιμς Γκιστ, όσο και ο Κρις Σίνγκλετον, μπορεί να δυσκολεύτηκε στο σκορ, αλλά έκανε την... ζημιά στον αντίπαλο με τις δημιουργικές του αρετές (6 ασίστ στο πρώτο μέρος, 7 συνολικά στο ματς), διαβάζοντας με ιδανικό τρόπο το παιχνίδι του αντιπάλου. Εκείνο το 14-1 επί μέρους σκορ από το 16' και μετά ήταν το διάστημα που ουσιαστικά έκρινε την αναμέτρηση, καθώς το +18 του ημιχρόνου ισοπέδωσε ψυχολογικά τους "πράσινους" με αποτέλεσμα να αδυνατούν να συνέλθουν στην συνέχεια του παιχνιδιού, με το "ερυθρόλευκο" προβάδισμα να φτάνει και στο +28 (88-60) λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης.

Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε στο Sport24.gr ο Γιώργος Πρίντεζης , ο πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης με 18 πόντους (9/16 δίποντα), μας τόνισε πως ο Ολυμπιακός έχει ικανότητα και έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ σαν ομάδα και σε αυτό το στοιχείο θα πρέπει να βασιστεί. Οι Πειραιώτες έκαναν... θραύση στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς κυριάρχησαν στους αιθέρες, μαζεύοντας 20 (!) παραπάνω (46-26) από τον αντίπαλο τους, ενώ είναι εντυπωσιακό πως πήραν 19 (!) επιθετικά ριμπάουντ, σκοράροντας συνολικά 28 πόντους από δεύτερες προσπάθειες. Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν αθλητικά κορμιά τόσο στην περιφέρεια, όσο και κοντά στο καλάθι, παίκτες που βγάζουν ενέργεια και το γεγονός αυτό το αξιοποίησαν σε κάθε διεκδίκηση της μπάλας.

Ο Γκριν που μπήκε στην εξίσωση, το βάθος στον πάγκο και ο Γιανγκ

Ο Έρικ Γκριν ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού τόσο στα φιλικά προετοιμασίας της ομάδας, όσο και στα πρώτα επίσημα ματς, σημειώνοντας συνεχώς διψήφιο αριθμό πόντων. Μόνο στην Μαδρίτη έμεινε δίχως σκορ, περνώντας ένα κακό βράδυ. Όπως είχαμε αναφέρει, ζητούμενο για τους Πειραιώτες ήταν να βάλουν και πάλι στην επιθετική τους εξίσωση τον Αμερικανό γκαρντ και αυτό έγινε πράξη! Με το που μπήκε στο παρκέ πήρε πάνω του φάσεις στο "ένας εναντίον ενός" και από την στιγμή που του μπήκε το πρώτο σουτ βρήκε ρυθμό, πήρε ψυχολογία και "ζεστάθηκε", όπως συμβαίνει με όλους τους σκόρερ. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να του κλείσει τους διαδρόμους για ντράιβ και του έδωσε χώρο, αλλά ο Έρικ Γκριν τιμώρησε τους "πράσινους" τόσο με τα... γλυκά του σουτ (με την μεγάλη καμπύλη) από μέση απόσταση, όσο και με τρίποντα, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 14 πόντους σε 10 προσπάθειες (4/8δ, 2/2τρ). Ο πρώην παίκτης της Σιένα και των Γιούτα Τζαζ, απέδειξε αυτό που λένε συμπαίκτες του, αλλά και προπονητές του, πως είναι ο έξτρα γκαρντ με την έφεση στο σκορ/σουτ που έλλειπε πέρσι από το "ερυθρόλευκο" ρόστερ.

Ο Ολυμπιακός είναι μία γεμάτη ομάδα, η οποία διαθέτει βάθος και ποιότητα στον πάγκο της (πήρε 52 πόντους από εκεί στο ματς με τον Παναθηναϊκό). Ντάνιελ Χάκετ, Έρικ Γκριν, ο "καυτός" Ματ Λοτζέσκι που έδειξε το πόσο πολύ έλειψε πέρσι (15π, 3/5δ, 3/6τρ, 9ριμπ) και ο Ιωάννης Παπαπέτρου μπήκαν στο παιχνίδι σαν αλλαγές. Έδωσαν ρυθμό στην ομάδα, έτρεξαν στο ανοιχτό γήπεδο, έπαιξαν καλή άμυνα, έκλεψαν μπάλες, πήραν ριμπάουντ και έδωσαν μεγάλη επιθετική ώθηση στους γηπεδούχους, δείχνοντας την δυναμική του "ερυθρόλευκου" ροτέισον. Ο Ιωάννης μπορεί να παίξει (και) στο "4". Δεν θα δώσει το εξαιρετικό post παιχνίδι του Γιώργου Πρίντεζη, αλλά μπορεί να προσφέρει πολλά σαν ένας σύγχρονος πάουερ-φόργουορντ, ο οποίος θα παίζει και μακριά από το καλάθι. Είναι παίκτης-κεφάλαιο για τους Πειραιώτες και έχει όλο το μέλλον μπροστά του.

Το alley-oop κάρφωμα του Πάτρικ Γιανγκ στο πρώτο ημίχρονο (ύστερα από έξοχη ασίστ του Σπανούλη) είναι από τις φάσεις που δίνουν αυτοπεποίθηση και καλύτερη ψυχολογία στον Πάτρικ Γιανγκ ώστε να ξεπεράσει τον φόβο του, τον δισταγμό που έχει ορισμένες φορές στο να πατήσει και πάλι γερά το αριστερό του πόδι, στο να έρθει με επαφή με τον αντίπαλο. Είναι υγιής, έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του, δεν αισθάνεται ενοχλήσεις, αλλά το θέμα του είναι κυρίως εγκεφαλικό. Αυτό που λένε στον Πειραιά είναι πως το "θηρίο" θέλει χρόνο και επίσημα παιχνίδια στα πόδια του. Όσο σκληρά και αν δουλεύει στις προπονήσεις, ο φόβος του θα εξαφανιστεί μόνο μέσα από τα επίσημα ματς. Κάθε φάση που τελειώνει στην επίθεση, κάθε καλή άμυνα που βγάζει, κάθε ριμπάουντ που παίρνει πατώντας γερά στο παρκέ, αποκτά όλο και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο αριστερό του γόνατο.

Ο Ολυμπιακός έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στον Παναθηναϊκό, ήταν ανώτερος και κυριάρχησε στο παρκέ σε ολόκληρη την διάρκεια της αναμέτρησης, παίζοντας σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού απολαυστικό μπάσκετ. Με αυτό το +25 (83-68) σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες νίκες σε έκταση της ιστορίας του σε αυτά τα "αιώνια" ντέρμπι , αποδεικνύοντας την υπεροχή του, αλλά και την νοοτροπία του νικητή και του πρωταθλητή που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια σε αυτά τα ματς, ειδικά από την στιγμή που ανέλαβε την τεχνική του ηγεσία ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος νίκησε κατά κράτος τον Αργύρη Πεδουλάκη, διαβάζοντας σωστά το παιχνίδι. Ένα θετικό αποτέλεσμα που προσφέρει στην ομάδα ηρεμία και αυτοπεποίθηση ενόψει της δύσκολης συνέχειας, καθώς το πρόγραμμα και οι απαιτήσεις στην Euroleague έχουν αυξηθεί.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ