ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το "θράσος" του Νίκολα

Το "θράσος" του Νίκολα

Οι Αμερικανοί τον συγκρίνουν με τον Νεστέροβιτς, ο Σάσα Πάβλοβιτς τον αποθεώνει για το θράσος του ενώ ο ίδιος ξεκίνησε το μπάσκετ λόγω... bullying και εξηγεί ότι ο Ντίβατς είναι "ένας και μοναδικός". Ποιος είναι τελικά ο Νίκολα Μιλουτίνοφ;

Η παραγωγική διαδικασία δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα για την Παρτίζαν, μολονότι η ομάδα του Βελιγραδίου ζει τη χειρότερη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της. Το πρόγραμμα των Σέρβων έχει άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί το πόσο ευεργετική είναι η συνύπαρξη με τον δάσκαλο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς για τους μελλοντικούς σταρ! Απλώς, ρίξτε μια ματιά στους παίκτες που αγωνίστηκαν στην Παρτίζαν τη σεζόν 2013-14 κι εν συνεχεία άλλαξαν παραστάσεις. Νταβίς Μπερτάνς, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Ζοφρί Λοβέρν και Λέο Βέστερμαν!

"Σε κάποιο σίκουελ του Rocky ή του James Bond"

Οι προοπτικές ήταν εξίσου μεγάλες τη χρονιά που ολοκληρώθηκε, αφού ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν ο επόμενος μικρός ήρωας της Παρτίζαν. Ναι, αυτός τον οποίο οι φίλοι των Spurs υποδέχτηκαν τη βραδιά του Draft, εξηγώντας μεταξύ άλλων "Νίκολα, καλώς ήλθες στο Σαν Αντόνιο. Όποιος κι αν είσαι!". Βλέπετε, η επιλογή ενός 20χρονου Σέρβου σέντερ στο Νο26 δεν προκάλεσε... ακριβώς κύμα ενθουσιασμού. "Με μπόι 2μ.10 και βάρος 100 κιλά, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ δίνει συνέχεια στη μεγάλη παράδοση των Spurs να επιλέγουν ξένους ψηλούς. Αν δεν βρει δουλειά στο ΝΒΑ με αυτά τα προσόντα, σίγουρα θα μπορέσει να παίξει σε κάποιο σίκουελ του Rocky ή του James Bond κάνοντας τον αγρότη, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Κατάγεται από το Νόβι Σαντ, μια σέρβικη πόλη που ακούγεται σαν σουηδικό death metal συγκρότημα!" ήταν ορισμένα από τα σχόλια που συνόδευαν την επιλογή των Spurs στον α' γύρο του Draft. Έστω κι έτσι, το καλύτερο διεθνές σκάουτινγκ παγκοσμίως μάλλον είδε κάποια πράγματα παραπάνω στον Μιλουτίνοφ, ο οποίος ήθελε αρχικά να ασχοληθεί με την κολύμβηση και να πανηγυρίσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Το "θράσος" του Νίκολα

- Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έκανε θραύση τη σεζόν που ολοκληρώθηκε με την Παρτίζαν

Ξεκίνησε το μπάσκετ, λόγω bullying!

Για να φτάσουμε, λοιπόν, εδώ, στο σημείο δηλαδή ο νέος σέντερ του Ολυμπιακού να λογίζεται ως το next big thing του σέρβικου μπάσκετ, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα… πειράγματα που δέχτηκε ενώ έκανε όνειρα για την κολύμβηση! Όπως αναφέρει το ESPN, ο Μιλουτίνοφ είχε στόχο να ασχοληθεί με το κολύμπι μέχρι που έπεσε θύμα bullying! "Η ιστορία είναι αληθινή. Θυμάμαι πως έβγαινα από την πισίνα όταν εκείνο το παιδί με έσπρωξε πισώπλατα και χτύπησα άσχημα. Την επόμενη κιόλας μέρα αποφάσισα να ασχοληθώ με το μπάσκετ. Πλέον είμαι εδώ!" εξήγησε χαρακτηριστικά για την ιστορία που τον σημάδεψε. Μπορεί κάποια από τα θύματα bullying να παρουσιάζουν διαταραχές συμπεριφοράς και ψυχολογικά θέματα ωστόσο αυτή η αλλαγή πλάνων μάλλον έκανε καλό στον Μιλουτίνοφ. Σε ηλικία 20 ετών μετράει τέσσερις επαγγελματικές σεζόν στην Αδριατική Λίγκα (σ.σ. μια με τη Χέμοφαρμ, τρεις με την Παρτίζαν), είναι μέλος της εθνικής Σερβίας και θα διεκδικήσει μια θέση στο Eurobasket, έχει αγωνιστεί στις μικρές εθνικές της χώρας του ενώ το 2013 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ U19.

Το κάρφωμα του Μιλουτίνοφ, μπροστά στον Μαριάνοβιτς

Παράλληλα, έχει κατακτήσει δυο πρωταθλήματα Σερβίας (2013, 2014) καθώς και την Αδριατική Λίγκα (2013) ενώ το βράδυ της 26ης Ιουνίου είδε τους Spurs να τον επιλέγουν στο Νο26, έχοντας στο πλευρό του τους γονείς του. "Ελπίζω οι φίλοι των Spurs να με δουν σύντομα με τη φανέλα της ομάδας τους και να καταλάβουν τι είδους παίκτης είμαι. Δεν θα τους απογοητεύσω" εξήγησε ο νεοαποκτηθείς σέντερ του Ολυμπιακού, ο οποίος θα πλαισιώσει την front line των Πειραιωτών στο πλευρό του Οθέλο Χάντερ και του Πάτρικ Γιανγκ!

Τον αποθέωσε ο... Σάσα Πάβλοβιτς

Ό,τι γίνεται και παράγεται στη Hala Pionir είναι προϊόν εντατικής δουλειάς και οργανογράμματος που ακολουθείται χειμώνα, καλοκαίρι, βρέξει, χιονίσει. Όποιος είναι λιπόψυχος, όποιος δεν αντιλαμβάνεται την ευκαιρία, τη χάνει. Όποιος αντέχει, όποιος δουλεύει πραγματικά σκληρά, προχωρά. Αρκετοί κάνουν καριέρα, κάποιοι άλλοι περνούν στο επόμενο επίπεδο. Αυτό ακριβώς θέλει να κάνει ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, έχοντας τη στήριξη και την αναγνώριση του νυν φόργουορντ του Παναθηναϊκού, Σάσα Πάβλοβιτς! Μαζί αγωνίστηκαν στην Παρτίζαν, φτάνοντας ως τους τελικούς της liga Srbije και τους ημιτελικούς της Αδριατικής Λίγκας, παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα. Ο πρώην ΝΒΑer εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τον Μιλουτίνοφ κατά τη διάρκεια των αναμετρήσεων με τον Ερυθρό Αστέρα στην ABA Liga. "Είναι ένας απίστευτα ταλαντούχος παίκτης και σημαίνει πολλά για την Παρτίζαν! Το νιώσαμε καλά σε αυτή τη σειρά. Βγάζει τεράστιο θάρρος και αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια των αγώνων, έχει «θράσος» και πάθος για τη νίκη". Ο (επίσης, πρώην συμπαίκτης του στην Παρτίζαν) Ντέγιαν Μούσλι ήταν πιο σύντομος. "Ο Νίκολα είναι ο πιο ελπιδοφόρος σέντερ στην Ευρώπη". Ο ίδιος, πάντως, προτιμά να κρατάει χαμηλούς τόνους. "Δεν νιώθω άνετα με το να μιλάω για τον εαυτό μου, το ταλέντο μου ή οτιδήποτε άλλο! Απλώς, παίζω δυνατά κάθε μέρα και προσπαθώ να κάνω το καλύτερο. Η καλή δουλειά σε αποζημιώνει όμως είμαστε ακόμα στην αρχή".

Το "θράσος" του Νίκολα

- Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού, Σάσα Πάβλοβιτς, εξηγεί ότι ο Νίκολα βγάζει τεράστιο πάθος στο παρκέ

"Βλάντε Ντίβατς, ο ένας και ο μοναδικός"

Ο Μιλουτίνοφ γεννήθηκε στο Νόβι Σαντ στις 30 Δεκεμβρίου 1994 ενώ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στη Χέμοφαρμ, τη σεζόν 2011-12. "Το Νόβισαντ ήταν πάντα μια αυθεντική κοιτίδα μπάσκετ! Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το άθλημα, υπήρχε μια πολύ δυνατή Βοϊβοντίνα, ισάξια και ανταγωνιστική με την Παρτίζαν και τον Ερυθρό Αστέρα. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούσα να αρνηθώ την πρόταση της Χέμοφαρμ. Υπήρχαν σαφώς καλύτερες συνθήκες για να βελτιωθώ ως παίκτης". Όταν η κουβέντα φτάνει στα παιδικά του πρότυπα, δεν τίθεται ζήτημα. "Βλάντε Ντίβατς! Ο ένας και ο μοναδικός". Τον Ιούνιο του 2012, ο νεαρός Σέρβος σέντερ έβαλε την υπογραφή του σε τετραετές συμβόλαιο με την Παρτίζαν. Στην πρώτη του χρονιά στο Βελιγράδι, κατέκτησε την Αδριατική Λίγκα και το πρωτάθλημα. Στη δεύτερη έκανε το back2back στη σέρβικη λίγκα, κερδίζοντας τον Ερυθρό Αστέρα στη σειρά των τελικών με 3-1 νίκες!

"Ο Μιλουτίνοφ δεν είναι προδότης"

Ο ρόλος του αναβαθμίστηκε τη φετινή σεζόν, μετά τις αποχωρήσεις τον Ζοφρί Λοβέρν και Ντέγιαν Μούσλι για τη Χίμκι και τη Μέγκα Λεκς, αντίστοιχα. Στις 15/11 έκανε ρεκόρ σεζόν με 21 πόντους (συν 10 ριμπάουντ) στον αγώνα κόντρα στη Λέφσκι Σόφιας ενώ η περίπτωσή του ήλθε στο προσκήνιο για τον Ερυθρό Αστέρα πριν από περίπου δυο μήνες, αντί του Μαριάνοβιτς! Τι είχε να πει επί του θέματος ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς; "Ξέρω τον χαρακτήρα του. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Νίκολα δεν είναι προδότης". Ειρήσθω εν παρόδω, ο Μιλουτίνοφ ήταν αυτός που έκρινε την έκβαση του Game 2 στην ημιτελική σειρά της φετινής Αδριατικής Λίγκας, με το κόψιμο στον Γιάκα Μπλάζιτς μπροστά στους φίλους του Ερυθρού Αστέρα!

Το winning block του Μιλουτίνοφ, κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα

"Μετάλλιο ή ΝΒΑ; Κανένα δίλημμα"

Το "θράσος" του Νίκολα

"Τι θα σε έκανε περισσότερο χαρούμενο; Να πας στο ΝΒΑ ή να κατακτήσεις μετάλλιο με την εθνική ομάδα". Κανένα δίλημμα! "Για όλους μας, η εθνική ομάδα είναι πάνω από όλα! Σίγουρα θα ήθελα να βρίσκομαι στη 12άδα και να είμαι μέλος της Σερβίας που θα κατακτήσει μετάλλιο. Είναι ένα όνειρο. ΟΚ, το ΝΒΑ είναι μια μεγάλη επιτυχία στην καριέρα κάθε παίκτη. Στην περίπτωσή μου, συνδυάστηκε με την κλήση μου στην εθνική. Αν, όμως, θα έπρεπε να διαλέξω, θα έλεγα σίγουρα μετάλλιο με τη Σερβία. Δεν χρειάζεται να το σκεφτώ, καν!".

Τους θυμίζει τον Νεστέροβιτς

Ο Μιλουτίνοφ έγινε μόλις ο πέμπτος παίκτης της Παρτίζαν που γίνεται πικ στον α' γύρο του Draft μετά τους Γιαν Βέσελι (Νο6, 2011), Νέναντ Κρστιτς (Νο24, 2002), Βλάντε Ντίβατς (Νο26, 1989) και Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (Νο27, 2014). Ο τζένεραλ μάνατζερ των Τεξανών, R.C. Μπιούφορντ δικαιολόγησε το σκεπτικό. "Είμαστε ενθουσιασμένοι με την απόκτηση του Νίκολα. Είναι ένας νεαρός ψηλός που έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Με δεδομένο ότι τα χρόνια περνούν και πρέπει να αλλάξουμε τα πλάνα μας, η προσθήκη ενός τέτοιου παίκτη είναι πολύ σημαντική. Θα του δώσουμε την ευκαιρία να βελτιωθεί. Νομίζω ότι η περίπτωσή του θυμίζει περισσότερο τον Ράσο (σ.σ. Νεστέροβιτς) και όχι τον Σπλίτερ. Είναι ένας σπουδαίος πασέρ για το ύψος του. Το ενδιαφέρον σε ό,τι έχει να κάνει με τον Μιλουτίνοφ είναι ότι είναι καλύτερος στα επιθετικά ριμπάουντ παρά στα αμυντικά. Είναι εξαιρετικός σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού! Είχε περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ, παρά αμυντικά!". Για του λόγου του αληθές, ο Μιλουτίνοφ τελείωσε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε με 3.6 επιθετικά ριμπάουντ μ.ό. στην Αδριατική Λίγκα, φιγουράροντας στην κορυφή της σχετικής λίστας!

Νίκολα Μιλουτίνοφ HIGHLIGHTS 2014-15

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ