ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το σερί και το ρίσκο στο "4"

Το σερί και το ρίσκο στο "4"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός που έκανε το "5 στα 5", έχοντας ρίξει το παθητικό του στους 59 πόντους, το δυναμικό ξεκίνημα του Γιανγκ, η θέση "4" και οι δοκιμές του Σφαιρόπουλου.

Στο Sport24.gr σας είχαμε γράψει πως ο Ολυμπιακός φέτος έκανε το χειρότερα ξεκίνημα της πενταετίας του, από το 2010 και μετά, στη μετά Βασίλη Σπανούλη εποχή , μετρώντας τρεις ήττες (2 από Παναθηναϊκό, 1 από Λαμποράλ) και δύο νίκες (Κολοσσό και Τσεντεβίτα).

Πέντε σερί νίκες και το παθητικό του στους 59.4 πόντους

Πλέον, οι ερυθρόλευκοι έχουν κάνει το "πέντε στα πέντε" στα τελευταία παιχνίδια τους, μετρώντας ένα σερί θετικών αποτελεσμάτων, έχοντας κερδίσει Αρκαδικό (89-44), Αρμάνι Μιλάνο στην Ιταλία (66-71), ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη (99-104), Λιμόζ (75-49) και Λαύριο (108-39). Αν βγάλουμε τον μέσο όρο από αυτά τα παιχνίδια, οι Πειραιώτες δέχονται στην άμυνα 59.4 (!) πόντους, ποσοστό που θα μπορούσε να ήταν και χαμηλότερο αν δεν υπήρχαν οι σχεδόν 100 πόντοι στη Πυλαία. Στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο έχουν τονίσει από την αρχή της σεζόν πως στόχος τους είναι να ρίξουν τον μέσο όρο τους στα μετόπισθεν κάτω από τους 68 πόντους και μέχρι στιγμής τα έχουν καταφέρει περίφημα, παίζοντας εξαιρετική άμυνα.

Ο Ολυμπιακός δεν είναι έτοιμος, χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά ώστε να λειτουργήσει καλύτερα σαν σύνολο, αλλά είναι ξεκάθαρο πως από παιχνίδι σε παιχνίδι οι Πειραιώτες κάνουν βήματα προόδου και βελτιώνονται, σε άμυνα, επίθεση (σε τρανζίσιον και σετ-παιχνίδι) και δημιουργία. Κάτι που φαίνεται τόσο από την εικόνα τους μέσα στο παρκέ, όσο και από τους αριθμούς. Συνεργάζονται καλύτερα μέσα στο παρκέ, κάποιοι παίκτες σιγά-σιγά βρίσκουν τα πατήματα τους και εμπεδώνουν περισσότερο σωστά τον ρόλο τους προσφέροντας στην ομάδα αυτά που χρειάζεται από εκείνους. Η πολυπόθητη χημεία, η ομοιογένεια και οι αυτοματισμοί, θα έρθουν μέσα από τους αγώνες και φαίνεται πως όσο ο χρόνος περνάει λειτουργεί υπέρ των ερυθρολεύκων.

Ο Γιανγκ έχει κάνει καλύτερο ξεκίνημα από τους Χάινς και Ντάνστον

Αναμφισβήτητα ο παίκτης που έχει προσαρμοστεί περισσότερο απ' όλους, όσον αφορά τους καινούργιους, είναι ο Πάτρικ Γιανγκ. Ο Αμερικανός σέντερ παρουσιάζεται βελτιωμένος. Συνεννοείται καλύτερα με τους συμπαίκτες του, έχει γίνει περισσότερο λειτουργικός στα πικ-εν-ρολ ("βυθίζεται" πιο σωστά και γρήγορα μέσα στη ρακέτα), τελειώνει καλύτερα τις φάσεις στο "ένας εναντίον ενός", βγαίνει σωστά για βοήθειες, έχει καλύτερες επιστροφές και κυρίως έχει καταλάβει πως ο Ολυμπιακός θέλει από εκείνον να αποτελέσει τον "defensive anchor" του, το... ανήμερο θεριό μέσα στη ρακέτα του κυρίως στο κομμάτι της άμυνας.

Να αποτελεί το αθλητικό "5άρι" που θα "δαγκώνει" στα μετόπισθεν, που θα προσφέρει ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, που θα αλλοιώνει μπάλες με την έφεση του στο μπλοκ, που θα ασφαλίζει τα ριμπάουντ, που θα είναι μαχητικός σε κάθε διεκδίκηση της μπάλας. Πάνω-κάτω ό,τι ακριβώς έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι Κάιλ Χάινς και Μπράιαντ Ντάνστον. Και το "κτήνος" από την Φλόριντα διαθέτει τα αθλητικά προσόντα (υπερτερεί σε ύψος και δύναμη από τους προαναφερθέντες) να τα πάει καλύτερα από εκείνους. Το αν θα τα καταφέρει βέβαια στον ίδιο βαθμό σε διάρκεια χρόνου θα φανεί στη πράξη. Μέχρι στιγμής, πάντως, στη Euroleague, o Πάτρικ Γιανγκ έχει πραγματοποιήσει καλύτερο ξεκίνημα από το αντίστοιχο εκείνων, μετρώντας 13 πόντους, 5.8 ριμπάουντ και 2.5 (!) μπλοκ ανά παιχνίδι.

Οι δοκιμές του Σφαιρόπουλου και η ανετοιμότητα του Μιλουτίνοφ

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, στο παιχνίδι κόντρα στο Λαύριο, έκανε αρκετές δοκιμές. Προφανώς και υπάρχουν πράγματα που τον έχουν προβληματίσει και ο αντίπαλος προσφερόταν για διάφορα τεστ. Ξεκίνησε στη βασική πεντάδα τον Ντι Τζέι Στρόμπερι, χρησιμοποιώντας τον κυρίως στην θέση "3", αξιοποίησε κυρίως στο "4" τον Ιωάννη Παπαπέτρου, ενώ έδωσε ρόλο σέντερ στον Αγραβάνη (με την Λιμόζ έπαιξε μόνο στο "5"), προσφέροντας μικρό χρόνο συμμετοχής στον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Όλα αυτά βέβαια τα είχε δοκιμάσει (σε μικρότερο βαθμό) και σε προηγούμενα ματς του Ολυμπιακού.

Μέχρι πριν το 33ο λεπτό της της αναμέτρησης απέναντι στο Λαύριο, ο Σέρβος είχε παίξει μόλις 2,5 λεπτά στο ματς, σε ένα παιχνίδι που έλλειπε ο (τραυματίας) Χάντερ, αλλά και που βγήκε εκτός λόγω μικροτραυματισμού ο Πάτρικ Γιανγκ. Στη Euroleague έχει παίξει στα δύο από τα τέσσερα ματς, μετρώντας συνολικά 17 λεπτά συμμετοχής, σε ένα διάστημα που ήταν και νοκ-άουτ ο Χάντερ.

Μπορεί να έγινε draft από τους San Antonio Spurs, αναμφισβήτητα διαθέτει ταλέντο, αλλά μέχρι στιγμής δείχνει ανέτοιμος και αγχωμένος όποτε μπαίνει στο παρκέ. Στην πράξη, ο Δημήτρης Αγραβάνης στο ροτέισον του έχει πάρει τη θέση, όντας η επόμενη εναλλακτική λύση στο "5". Προφανώς αυτό συμβαίνει γιατί ο Νίκολα Μιλουτίνοφ δεν έχει ικανοποιήσει το προπονητικό-τιμ. Ένας διαφορετικού τύπου σέντερ, παλαιάς κοπής, πάνω στον οποίο έγινε επένδυση, ο οποίος ας μην ξεχνάμε πως πιάνει και θέση ξένου.

Το σερί και το ρίσκο στο "4"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το ρίσκο που πάρθηκε στη θέση "4"

Ένα από τα ζητήματα το οποίο είχαμε επισημάνει από το καλοκαίρι, είναι το ρίσκο που πήραν οι Πειραιώτες στην θέση "4". Άλλα ρίσκα βγαίνουν, άλλα όχι. Ο Μπρεντ Πέτγουεϊ δεν αντικαταστήθηκε (που είχε συγκεκριμένο ρόλο) και αποφασίστηκε η ομάδα να ποντάρει-επενδύσει στο ταλέντο και στις δυνατότητες των Δημήτρη Αγραβάνη και Μιχάλη Τσαϊρέλη, πίσω από τον "βασικό" Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, αποτελώντας την τελευταία τετραετία έναν από τους κορυφαίους πάουερ-φόργουορντ της Euroleague. Φέτος έχει και τον ρόλο του να δημιουργεί από το "ζωγραφιστό". Ναι, ποσοτικά οι ερυθρόλευκοι είχαν και έχουν τρία "4άρια", αλλά το ερώτημα ήταν και είναι αν ποιοτικά μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις.

Μέχρι στιγμής ο Δημήτρης Αγραβάνης παρουσιάζει μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, βγάζει μία νευρικότητα στο παιχνίδι του και θέλει αρκετή δουλειά, ενώ ο ρόλος του Μιχάλη Τσαϊρέλη είναι κυρίως να βοηθάει στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος. Με αποτέλεσμα ο Πρίντεζης να παίζει από νωρίς στα... κόκκινα, έχοντας μέσο όρο στη Euroleague 27 λεπτά και 15.5 πόντους μέσο όρο, προσφέροντας... δωρεάν μαθήματα στους συμπαίκτες του για το πως παίζεται η θέση. Θέλει βοήθεια όμως στη θέση γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να... κλατάρει στη πορεία της σεζόν.

Μπορεί να μην το λέει δημόσια (και εν μέρει καλά κάνει), αλλά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι φανερό πως κατά την διάρκεια των αγώνων βγάζει τους προβληματισμούς του τόσο για την θέση "4", όσο και για την αγωνιστική εικόνα του Νίκολα Μιλουτίνοφ. Δοκιμάζει συχνά σε ρόλο πάουερ-φόργουορντ τον Ιωάννη Παπαπέτρου, καθώς φαίνεται πως δεν έχει μείνει ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τους Αγραβάνη-Τσαϊρέλη, με τον "Παπ" να προσπαθεί να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί στη θέση. Να μην ξεχνάμε πως ξεκίνησε την καριέρα του από πλέι-μέικερ και "3άρι" έγινε όταν πήγε στις ΗΠΑ. Έχει το ύψος (2.06) και την σωματοδομή, σε δηλώσεις του τόνισε πως δεν έχει πρόβλημα να παίζει (και) σε αυτή τη θέση, αλλά στη μέχρι τώρα καριέρα του έχει μάθει να λειτουργεί, να κινείται και να σκέπτεται κυρίως σαν περιφερειακός. Το να χρησιμοποιηθεί στο "4" στην ανάγκη είναι θεμιτό, αλλά αν υπάρχει σκέψη να καθιερωθεί εκεί κρατάμε τις επιφυλάξεις μας κατά πόσο αυτό θα κάνει καλό στον αθλητή και φυσικά στην ομάδα. Οι προπονητές, άλλωστε, συνηθίζουν να λένε πως κάνει κακό σε έναν νεαρό παίκτη να του αλλάζεις συνεχώς θέσεις.

Επίσης, στη θέση του σμολ-φόργουορντ, ο Ολυμπιακός φέτος διαθέτει μόνο τους Ματ Λοτζέσκι και Ιωάννη Παπαπέτρου (καθαρόαιμα "3άρια"), συν τον Ντι Τζέι Στρόμπερι που χρησιμοποιείται σαν "3άρι" σε χαμηλά σχήματα. Μήπως όμως η λύση στα... πειράματα και στις δοκιμές είναι πως οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται "4άρι"; Άποψη μας πως οι ερυθρόλευκοι έχουν όντως ανάγκη από ένα αξιόλογο "4άρι", πίσω από τον "βασικό" και "βιονικό" Γιώργο Πρίντεζη. Ο Νοέμβρης αποτελεί κριτήριο για ενίσχυση στην συγκεκριμένη θέση. Όπως έχουμε αναφέρει, έχει δοθεί μία πίστωση χρόνου στην ομάδα μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη και εφόσον προκύψει κάποια καλή περίπτωση παίκτη (από τις ομάδες που θα αποκλειστούν στην πρώτη φάση), σε συνδυασμό με τη μη βελτίωση των Αγραβάνη-Τσαίρέλη, τότε ο Ολυμπιακός θα κάνει την κίνηση του ώστε να ενισχύσει το ρόστερ του.

Ο Χάκετ αρχίζει και... λύνεται στο παρκέ

Στα θετικά για τον Ολυμπιακό και η αγωνιστική άνοδος του Ντάνιελ Χάκετ, ο οποίος αρχίζει και... λύνεται μέσα στο παρκέ. Παίρνει πρωτοβουλίες στην επίθεση, βοηθάει περισσότερο στην δημιουργία και γίνεται περισσότερο δραστήριος και ενεργός στο παιχνίδι της ομάδας. Στην Αρμάνι Μιλάνο, που επικρατούσε... αναρχία, έκανε ό,τι ήθελε. Στον Πειραιά, όμως, βλέπει μία καλά οργανωμένη ομάδα, με αρχές, στόχους, ρόλους και πλάνο και προσπαθεί να τα εμπεδώσει όλα αυτά όσο καλύτερα γίνεται.

Ο Ιταλός γκαρντ ξεκίνησε διστακτικός, συγκρατημένος και ολίγον μπερδεμένος, έχοντας το... άγχος να είναι κυρίως πρώτα καλός συμπαίκτης και ύστερα καλός παίκτης. Σημαντικό το να είναι καλός συμπαίκτης, ομαδικός και συνεργάσιμος, αλλά η ομάδα περιμένει (και) από εκείνον να πρωταγωνιστήσει όταν θα χρειαστεί. Και σιγά-σιγά αρχίζει και το κάνει. Το καλάθι που έβαλε στη Πυλαία, στέλνοντας το ματς στη παράταση, είναι δείγμα του χαρακτήρα και της κλάσης του.

Επόμενο παιχνίδι για τους Πρωταθλητές Ελλάδας το ματς στη Κωνσταντινούπολη κόντρα στην Εφές την Πέμπτη (12/11, 20:00), ένα ματς με υψηλό βαθμό δυσκολίας, αν και η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς προβληματίζει με την απόδοση της. Δύσκολα θα προλάβει να δώσει το "παρών" στο ματς ο Οθέλο Χάντερ.

Η 2η περίοδος στο ΟΣΦΠ - Λαύριο, δοκιμάζοντας "Παπ" στο "4" και Αγραβάνη στο "5"

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ