ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το Depth Chart της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει το Depth Chart του Ολυμπιακού ενόψει της νέας σεζόν. Ο Παπαπέτρου πίσω από τον Πρίντεζη, ο Γκριν το back-up του Σπανούλη και τα κέρδη του βασικού κορμού.

Ο Ολυμπιακός έχει ολοκληρώσει το ρόστερ του ενόψει της νέας σεζόν με τους Πειραιώτες να πραγματοποιούν συνολικά τέσσερις μεταγραφικές κινήσεις, με τις δύο όμως να είναι οι ουσιαστικές, με την απόκτηση του 24χρονου Καναδού σέντερ, Κεμ Μπιρτς , συν τον ερχομό του Αμερικανού γκαρντ, Έρικ Γκριν . Ο 16χρονος Νίκος Αρσενόπουλος θα πάει στην Εφήβων της ομάδας, ενώ ο Πάρης Μαραγκός θα έχει καθαρά βοηθητικό ρόλο στην "ερυθρόλευκη" φροντ-λάιν.

Η "μεταγραφή" της χρονιάς για τους Πειραιώτες είναι ο βασικός κορμός τους

Το Depth Chart της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Οι Πειραιώτες το φετινό καλοκαίρι έκαναν λίγες και καλές κινήσεις. Άλλωστε, δεν χρειαζόταν να κάνουν πολλές. Η σημαντικότερη "μεταγραφή" για τον Ολυμπιακό το φετινό καλοκαίρι είναι ότι ενόψει της νέας σεζόν θα παρουσιαστεί έχοντας ένα βασικό (και ποιοτικό) κορμό παικτών. Ένα ρόστερ με λίγες προσθαφαιρέσεις, το οποίο θα διαθέτει υψηλό βαθμό χημείας και ομοιογένειας. Από τα σημαντικότερα στοιχεία για μία ομάδα, τόσο ώστε να παραμείνει στην κορυφή της Ελλάδας, όσο και για να συνεχίσει να βρίσκεται στην ελίτ της Ευρώπης.

Οι Πειραιώτες φέτος, σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν (που είχαν απώλειες και αρκετές αλλαγές με σημαντικούς παίκτες), θα έχουν ως αβαντάζ το γεγονός πως το ρόστερ τους δεν αλλοιώθηκε και θα συνεχίσουν διαθέτοντας έναν βασικό κορμό με πλειάδα Ελλήνων και έμπειρων παικτών (Σπανούλης, Πρίντεζης, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου, Αγραβάνης, Αθηναίου) στον οποίοι έχουν ταιριάξει οι Ματ Λοτζέσκι, Ντάνιελ Χάκετ και Πάτρικ Γιανγκ. Και για τους δύο τελευταίους υπάρχει η πεποίθηση πως στην δεύτερη τους σεζόν στο μεγάλο λιμάνι θα παίξουν το καλύτερο τους μπάσκετ. Η ομάδα, λοιπόν, θα διαθέτει χημεία, ομοιογένεια, συνοχή, ξεκάθαρους ρόλους και συγκεκριμένη φιλοσοφία, συνεχίζοντας με προπονητή τον Γιάννη Σφαιρόπουλο για τρίτη σερί σεζόν.

Πρίντεζη κάνε το όπως πέρσι και ο "αναγεννημένος" Παπανικολάου

Related content Οι Βασίλης Γιώργος Πρίντεζης και Κώστας Παπανικολάου, όντας εκτός Εθνικής ομάδας το φετινό καλοκαίρι, είχαν την ευκαιρία να ξεκουραστούν ώστε να παρουσιαστούν φρέσκοι ενόψει της νέας σεζόν και παράλληλα να δουλέψουν σε ατομικό επίπεδο, ο καθένας στους τομείς που χρειάζεται. Παράλληλα, μπήκαν από την αρχή στην προετοιμασία του Ολυμπιακού που ξεκίνησε τον Αύγουστο και η ομάδα θα πορευτεί μαζί τους έχοντας τους από την πρώτη μέρα. Ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων", ο οποίος πραγματοποίησε ένα εκπληκτικό φίνις στους τελικούς του πρωταθλήματος , έχει βάλει στόχο να πραγματοποιήσει μία πολύ καλή σεζόν με τους Πειραιώτες, ενώ ζητούμενο για τον "Πριντ" είναι να επαναλάβει την καταπληκτική χρονιά που ολοκλήρωσε , όντας πλέον από τους ηγέτες της ομάδας. Ο Κώστας Παπανικολάου (ο οποίος πήρε ξανά την φανέλα με το "16") δούλεψε εντατικά το καλοκαίρι, έχει χάσει πέντε κιλά και έχει βάλει στόχο να επιστρέψει στα υψηλά στάνταρ απόδοσης του παρελθόντος , βελτιώνοντας τόσο το σώμα του, όσο και το παιχνίδι του. Οι "ερυθρόλευκοι", άλλωστε, όταν τον έφεραν από το Ντένβερ στον Πειραιά τον περασμένο Γενάρη, ήξεραν πως ο 26χρονος φόργουορντ θα αποδώσει αυτά που ξέρει και μπορεί κυρίως στην νέα σεζόν. Η αγωνιστική του "αναγέννηση" αυτόματα ανεβάζει το επίπεδο της ομάδας.

Ο Ολυμπιακός επιβάλλεται να μάθει από τα λάθη του

Related content Ο Ολυμπιακός πέρσι ολοκλήρωσε με εντυπωσιακό τρόπο την σεζόν, κατακτώντας το πρωτάθλημα στην Ελλάδα με 3-1 νίκες επί του Παναθηναϊκού, γράφοντας ιστορία, καθώς ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά των playoffs (από το 1992 και μετά) που οι Πειραιώτες μέτρησαν δύο "break" στο ΟΑΚΑ, παίρνοντας και τον τίτλο μέσα στο "σπίτι" του "τριφυλλιού". Η τελευταία εικόνα είναι εκείνη που συνήθως μένει, αλλά στον Πειραιά δεν θα πρέπει να ξεχάσουν το γεγονός πως η σεζόν στην Euroleague ήταν αποτυχημένη, μένοντας εκτός προημιτελικών, με την ομάδα να παρουσιάζει αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση της.

Οι "ερυθρόλευκοι" οφείλουν να μάθουν από τα λάθη τους, να διατηρήσουν τις αρχές τους αλλά και να δουν την εξέλιξη του μπάσκετ, προσθέτοντας ορισμένα νέα στοιχεία στο παιχνίδι τους (μη μένοντας στάσιμοι και προβλέψιμοι) ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Αναμφίβολα επηρέασαν τον Ολυμπιακό οι αρκετοί τραυματισμοί και κυρίως οι μεγάλες και σημαντικές απουσίες των Ματ Λοτζέσκι και Πάτρικ Γιανγκ στην περασμένη σεζόν, αλλά σαφώς υπήρξαν και κάποια κενά στην τακτική, θέματα για τα οποία θα πρέπει να δουλέψουν φέτος το καλοκαίρι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος με τους παίκτες του, ώστε η ομάδα να παρουσιαστεί καλύτερη, αλλά και πιο έτοιμη, στην ανανεωμένη Euroleague.

Χημεία, ομοιογένεια και νοοτροπία νικητή, δεν αγοράζονται

Related content Ο Ολυμπιακός στην νέα σεζόν μπορεί να μην διαθέτει το μεγάλο μπάτζετ, θα συνεχίσει να έχει (πάνω-κάτω) εκείνο που είχε τα τελευταία χρόνια, αλλά θα έχει ορισμένα στοιχεία και χαρακτηριστικά που δεν αγοράζονται: χημεία, ομοιογένεια, συνοχή, βασικό κορμό παικτών, ξεκάθαρη αγωνιστική φιλοσοφία, μεγάλη εμπειρία (τόσο ως σύνολο, όσο και από πλευράς μονάδων) και παίκτες με την νοοτροπία του νικητή, μπασκετμπολίστες που έχουν γνώση στο να κάνουν πρωταθλητισμό. Σε όλα αυτά προσθέστε ένα εξαιρετικό και γεμάτο ρόστερ με ποιότητα σε όλες τις θέσεις, με πλειάδα Ελλήνων αθλητών, αλλά και με ξένους που έχουν δίψα για διάκριση.

Ο βασικός κορμός που διαθέτουν οι Πειραιώτες ενόψει της νέας σεζόν είναι η "μεταγραφή" της χρονιάς για τους ίδιους, ένα σημαντικό "όπλο" τους στο οποίο και θα βασιστούν, ένα γεγονός το οποίο προσφέρει σιγουριά και εμπιστοσύνη στην ομάδα ώστε να πετύχει τους στόχους της. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, έφτασαν στην κορυφή της Ελλάδας και της Ευρώπης, βάζοντας το "εμείς" πάνω από το "εγώ", παίζοντας όλοι για έναν και ένας για όλους, ποντάροντας στην αξιοζήλευτη χημεία τους ως σύνολο, αλλά και στην αγωνιστική τους φιλοσοφία (με κύρια χαρακτηριστικά την πιεστική άμυνα, το γρήγορο τρανζίσιον και τις συνεργασίες πικ-εν-ρολ στο παιχνίδι του μισού γηπέδου), έχοντας ο κάθε παίκτης ξεκάθαρο ρόλο.

Ο Παπαπέτρου πίσω από τον Πρίντεζη και ο Γκριν το back-up του Σπανούλη

Related content Ο Ολυμπιακός έχει ένα ρόστερ με παίκτες που σχεδόν όλοι μπορούν να αγωνιστούν σε δύο θέσεις, κάτι το οποίο ήθελε και ζητούσε από πέρσι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Και αυτό γιατί έτσι το ρόστερ του γίνεται περισσότερο ευέλικτο και του δίνει την δυνατότητα να δοκιμάζει διάφορα σχήματα και πεντάδες, ανάλογα με τις ανάγκες και την εξέλιξη ενός αγώνα. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου, στην νέα σεζόν, θα αποτελέσει τον παίκτη πίσω από τον Γιώργο Πρίντεζη, αγωνιζόμενος κυρίως στο "4". Στο "3" θα χρησιμοποιηθεί όποτε χρειαστεί (μαζί με τους Παπανικολάου-Λοτζέσκι).

Η ομάδα αποφάσισε να δείξει μεγάλη εμπιστοσύνη στον Ιωάννη Παπαπέτρου και για αυτό τον λόγο δεν κινήθηκε για την απόκτηση ξένου πάουερ-φόργουορντ , μη θέλοντας παράλληλα να χαλάσουν και οι ισορροπίες στο ρόστερ, ενώ ο Δημήτρης Αγραβάνης θα είναι η τρίτη λύση στο "4" και μία επιπλέον στο "5". Ο "Παπ" έχει την σωματοδομή να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θέσης κοντά στο καλάθι (θέλει βελτίωση στο να τελειώνει τις φάσεις παίζοντας με πλάτη και δουλεύει πάνω σε αυτό), αλλά και την ικανότητα στην ντρίμπλα, όπως και στο σουτ, στο να κινείται μακριά από την ρακέτα.

Ο Έρικ Γκριν, ο οποίος μπορεί να αγωνιστεί τόσο στον "άσο", όσο και στο "2", θα αποτελέσει το back-up του Βασίλη Σπανούλη. Είναι ικανός ντριμπλέρ, έχει στο ρεπερτόριο του την διείσδυση, διαθέτει αξιόλογο σουτ (και μετά από ντρίμπλα), μπορεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του και φυσικά έχει το ένστικτο του σκόρερ. Όταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού θα βρίσκεται στον πάγκο, ο Αμερικανός γκαρντ θα είναι ο παίκτης που θα αναλάβει να δώσει επιθετική ώθηση στους Πειραιώτες, ενώ θα υπάρξουν και στιγμές που θα δούμε και τους δύο να αγωνίζονται στην ίδια πεντάδα. Ο 20χρονος γκαρντ, Βασίλης Τολιόπουλος, ο οποίος έχει δείξει εξέλιξη στο παιχνίδι του , θα έχει φέτος ενεργό χρόνο συμμετοχής στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Κεμ Μπιρτς, ο οποίος ξεχωρίζει για τα αθλητικά του προσόντα και για την ικανότητα του στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη (και έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις στην προετοιμασία), έχει αντικαταστήσει στο ρόστερ τον αποχωρήσαντα Οθέλο Χάντερ, με τον Πάτρικ Γιανγκ να αποτελεί το "βασικό 5άρι" των Πειραιωτών ενόψει της νέας σεζόν. Έχει ξεπεράσει το πρόβλημα του στο γόνατο, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά αυτό που θα πρέπει να ξεπεράσει είναι ο φόβος και η διστακτικότητα στα πατήματα του, κάτι φυσιολογικό όταν προέρχεσαι από σοβαρό τραυματισμό. Στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο έχουν μεγάλη πίστη στις δυνατότητες του "θηρίου" και εκτιμούν πως ο υγιής Πάτρικ Γιανγκ είναι σε θέση να ξεπεράσει σε απόδοση και σε προσφορά τους προκατόχους του (Χάινς, Ντάνστον, Χάντερ). Μεγάλη κουβέντα, αλλά αυτό θα φανεί στην πράξη.

Το Depth Chart του Ολυμπιακού:

Πλέι-μέικερ (PG): Βαγγέλης Μάντζαρης - Ντάνιελ Χάκετ - Βασίλης Τολιόπουλος

Σούτινγκ-γκαρντ (SG): Βασίλης Σπανούλης - Έρικ Γκριν - Γιάννης Αθηναίου - Βασίλης Μουράτος

Σμολ-φόργουορντ (SF): Κώστας Παπανικολάου - Ματ Λοτζέσκι

Πάουερ-φόργουορντ (PF): Γιώργος Πρίντεζης - Ιωάννης Παπαπέτρου - Δημήτρης Αγραβάνης - Πάρις Μαραγκός

Σέντερ (C): Πάτρικ Γιανγκ, Κεμ Μπιρτς, Νίκολα Μιλουτίνοβ

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ