ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι εξηγήσεις του Σφαιρόπουλου και η φετινή ευθύνη

Οι εξηγήσεις του Σφαιρόπουλου και η φετινή ευθύνη
INTIME SPORTS

Οι εξηγήσεις του Γιάννη Σφαιρόπουλου για την αγωνιστική εικόνα των Πειραιωτών, το πρώτο ταμείο που θα γίνει τον Δεκέμβρη και η φετινή ευθύνη πως ο φετινός Ολυμπιακός είναι καθαρά δική του ομάδα.

Το παιχνίδι κόντρα στον Αρκαδικό δεν ήταν ανταγωνιστικό και δεν είναι άξιο κριτικής, καθώς ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε μία υποδεέστερη ομάδα με χαμηλό βαθμό δυσκολίας.

Προφανώς και ο Ολυμπιακός κρατάει την υψηλή συγκέντρωση που έδειξε στο πρώτο ημίχρονο, βρίσκοντας ρυθμό στο παιχνίδι του, παίζοντας εξαιρετική άμυνα, βγάζοντας θέληση και διάθεση στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Το σκορ τα λέει όλα: πρώτο ημίχρονο 50-15 και η δεύτερη περίοδος 29-4. Οι Πειραιώτες έτρεξαν στο ανοιχτό γήπεδο, έβγαλαν αιφνιδιασμούς και έβαλαν εύκολα καλάθια στο τρανζίσιον. Το ζητούμενο, βέβαια, είναι όλα αυτά να τα κάνουν σύντομα πράξη και στα πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος εξηγεί γιατί η ομάδα του Ολυμπιακού δεν παίζει καλά

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, περισσότερο και από τον αγώνα, το είχαν οι δηλώσεις του Γιάννη Σφαιρόπουλου στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του αγώνα κόντρα στον Αρκαδικό. Ο προπονητής είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα και εξήγησε το τι πάει στραβά μέχρι στιγμής με αποτέλεσμα η ομάδα να μην αποδίδει ακόμη αυτά που πρέπει.

"Το ρόστερ έχει κλείσει"

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είπε τα εξής: "Θέλουμε μέσα από τα παιχνίδια να βρούμε την χημεία μας, θέλουμε να βρούμε τους ρόλους μας αυτή τη περίοδο και ο καθένας από τους παίκτες μας να μπει μέσα στο κλίμα της ομάδας. Το παιχνίδι με τον Αρκαδικό μας βοήθησε σε αυτό το κομμάτι. Νομίζω πως έχω αναφερθεί στο κομμάτι των μεταγραφών. Το ρόστερ έχει κλείσει, όπως ακριβώς είπα και στη Media Day του Ολυμπιακού. Ό,τι είπα τότε, ισχύει και τώρα".

Το ρόστερ έχει αλλάξει, τα 6/12 είναι καινούρια"

Και συνέχισε λέγοντας: "Όπως και να το κάνουμε, η ομάδα έχει αλλάξει πολύ. Εγώ αυτό δεν θέλω να το λέω, για να μη νομίζει ο κόσμος ότι το χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία. Αν δείτε το ρόστερ, τα 6/12 της ομάδα είναι καινούρια. Τρεις βδομάδες έχουμε αγωνιστικές υποχρεώσεις. Πως γίνεται μέσα σε τρεις βδομάδες μία ομάδα με έξι καινούργιους παίκτες, από του δώδεκα, δηλαδή το 50% του ρόστερ να είναι καινούριο , να ρολάρει και να παίζει καλά, όπως έπαιζε στο τέλος της σεζόν πέρσι. Δεν γίνεται αυτό.

Χρειάζεται χρόνο, τόσο ο ένας να μάθει καλύτερα το παιχνίδι του άλλου, και οι παίκτες να μάθουν ακριβώς το τι θέλω εγώ. Για να το μάθουν και να το κάνουν αυτοποιημένα χρειάζεται χρόνος. Το να κάνεις κάτι αυτοποιημένο χρειάζεται πολλές επαναλήψεις. Σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι πολύ δύσκολο για καινούργιους παίκτες να βρουν τον ρυθμό τους, αλλά και τα πατήματα τους. Είναι δύσκολο να μπουν σε ένα πλάνο, αλλά και σε ένα πλαίσιο, ανάπτυξης και οργάνωσης ενός παιχνιδιού, το οποίο είναι καινούριο για αυτούς. Είναι λογικό λοιπόν να έχουμε σκαμπανεβάσματα.

"Στη Βιτόρια κάναμε μία καλή προσπάθεια"

Για την ήττα στη Βιτόρια, δήλωσε: "Θεωρώ λοιπόν ότι το παιχνίδι στη Βιτόρια, παρά το γεγονός ότι χάσαμε, κάτι που σαφώς μας στεναχωρεί, ήταν ένα παιχνίδι ακόμη πιο καλό από το προηγούμενο. Κάναμε μία καλή προσπάθεια. Είχαμε κάποια διαστήματα που δεν ήμασταν καλοί, αλλά υπήρχαν και διαστήματα που ήμασταν αρκετά καλοί. Στη τελευταία περίοδο, για παράδειγμα, δεχθήκαμε 11 πόντους, παίζοντας καλή άμυνα, από μία ομάδα που είναι φύσει επιθετική ομάδα που κέρδιζε σε όλο το παιχνίδι. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει. Η αντίδραση μας ήταν πολύ μεγάλη. Σιγά-σιγά θα έρθουν και τα αποτελέσματα".

"Υπομονή, κατανόηση και εμπιστοσύνη"

Παράλληλα, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ζήτησε υπομονή, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του προς τους παίκτες: "Όταν βρίσκεσαι στον Ολυμπιακό τα αποτελέσματα κρίνουν πολλά. Πρέπει όμως να κάνουμε λίγο υπομονή, αλλά και να δείξουμε κατανόηση. Έχουμε εμπιστοσύνη στους παίκτες μας, αλλά και εμπιστοσύνη στον τρόπο δουλειάς μας και έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Είμαστε μία πολύ καλή ομάδα που ακόμη δεν έχει παίξει καν αυτό που μπορεί να παίξει. Θέλουμε λίγο χρόνο και θα δείτε πως σιγά-σιγά η ομάδα θα παίξει αυτό που μπορεί να παίξει και σε παιχνίδια με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και οι παίκτες θα αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις".

Οι εξηγήσεις του Σφαιρόπουλου και η φετινή ευθύνη
INTIME SPORTS

Δεν θα πει ποτέ δημόσια πως δεν εμπιστεύεται παίκτη του και ο Δεκέμβρης

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν αναλυτικός, επεξηγηματικός, σωστός στα περισσότερα απ' όσα είπε και μίλησε με επιχειρήματα. Για να μην γελιόμαστε όμως, να πούμε όμως και το εξής: δεν πρόκειται να πει ποτέ δημόσια (και σχεδόν κανένας προπονητής) πως δεν εμπιστεύεται παίκτη ή παίκτες του, για ευνόητους λόγους, καθώς αν ένας κόουτς κάνει ένα τέτοιο σχόλιο αυτόματα κινδυνεύει να επηρεάσει το κλίμα στα αποδυτήρια, αλλά και να... χάσει στον ψυχολογικό τομέα τον αθλητή του.

Όσον αφορά την ατάκα του πως "το ρόστερ έκλεισε"θα το δούμε στην πράξη κατά πόσο ισχύει. Άποψη μας πως η ομάδα σαφώς και χρειάζεται χρόνο, υπομονή, κατανόηση και εμπιστοσύνη, αλλά υπάρχει και ένα χρονικό περιθώριο. Αίσθηση μας πως θα κριθούν αρκετά για κάποιους παίκτες τόσο τον Νοέμβρη, όσο και τον Δεκέμβρη, και πριν τα Χριστούγεννα θα παρθούν αποφάσεις. Τότε θα γίνει το πρώτο "ταμείο" της σεζόν.

Αν η συνολική εικόνα της ομάδας και τα αποτελέσματα δικαιώσουν την προσπάθεια, το ρόστερ θα παραμείνει ως έχει. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά και ο Ολυμπιακός συνεχίζει να μην πείθει σαν σύνολο, τότε είναι δεδομένο πως το ερυθρόλευκο ρόστερ θα ενισχυθεί, κάνοντας αλλαγές. Η διοίκηση, άλλωστε, δεν έχει διστάσει ποτέ όλα αυτά χρόνια να πάρει παίκτη και παίκτες μεσούσης της σεζόν, εφόσον η ομάδα το έχει ανάγκη. Μέχρι τότε όμως θα δοθεί πίστωση χρόνου

Τώρα, όσον αφορά για τις δηλώσεις του Γιάννη Σφαιρόπουλου και γενικότερα των προπονητών (με αφορμή πως το ρόστερ έκλεισε), θυμόμαστε και το παράδειγμα του Γιώργου Μπαρτζώκα πριν λίγα χρόνια. Να απορεί σε μία συνέντευξη Τύπου για την... φημολογία για την επιστροφή του Γιόργκι Σερμαντίνι, να αναρωτιέται από που βγαίνουν αυτές οι "ανοησίες" και λίγες μέρες μετά να ανακοινώνεται επίσημα η απόκτηση του Γεωργιανού σέντερ.

Πολλές φορές οι προπονητές "αναγκάζονται" να μην λένε όλη την αλήθεια, ακολουθώντας την στρατηγική της ομάδας, μη θέλοντας να βγάλουν πράγματα προς τα έξω. Και ούτε τους είναι εύκολο να που δημόσια τις σκέψεις τους, τους ενδοιασμούς τους και τους προβληματισμούς τους για κάποιους παίκτες, ειδικά σε μία δύσκολη περίοδο, καθώς αυτό ενδέχεται να επηρεάσει το κλίμα στην ομάδα.

Οι εξηγήσεις του Σφαιρόπουλου και η φετινή ευθύνη

Ο Σφαιρόπουλος στη φετινή ομάδα έχει μεγαλύτερη ευθύνη σε σχέση με πέρσι

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος φέτος έχει και ένα παραπάνω άγχος σε σχέση με πέρσι. Φέτος η ομάδα είναι 100% δική του. Προφανώς και πέρσι συνέβαλε τα μέγιστα ώστε ο Ολυμπιακός να κατακτήσει το Πρωτάθλημα στην Ελλάδα (με 5-0 σερί στις νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό), φτάνοντας και στον τελικό της Euroleague, παίρνοντας μία μεγάλη πρόκριση στο Final-Four απέναντι στη Μπαρτσελόνα, έχοντας μάλιστα και μειονέκτημα έδρας.

Προφανώς και άλλαξε τη νοοτροπία της ομάδας, βελτίωσε το κλίμα στα αποδυτήρια, επανέφερε τους ερυθρόλευκους στις αρχές τους (ειδικά στην άμυνα), έδωσε ξανά αγωνιστική ταυτότητα στους Πειραιώτες, ενέπνευσε τους παίκτες του, έφερε νίκες, τίτλο (Πρωτάθλημα με... σκούπα), διακρίσεις, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην περσινή πετυχημένη σεζόν. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι σπουδαίος προπονητής, έκανε έργο στον Ολυμπιακό και κανείς δεν αμφιβάλει για αυτό. Άπαντες αναγνωρίζουν την προσφορά του.

Όμως, πέρσι, δεν έκανε εκείνος την προετοιμασία της ομάδας, ούτε και διάλεξε εκείνος τους παίκτες στον Ολυμπιακό. Προετοιμασία και επιλογές (Ντάνστον, Λοτζέσκι, Πέτγουεϊ, Χάντερ, Ντάρντεν, Λαφαγιέτ, Αγραβάνης, Παπαπέτρου, αναφέρουμε παίκτες που ήταν και πέρσι στο ρόστερ) είχαν γίνει από τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Σε ενδεχόμενο... αποτυχίας πέρσι, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα είχε να πει αυτή τη δικαιολογία, σαν "μαξιλαράκι" ασφαλείας.

Φέτος όμως η ομάδα είναι καθαρά δική του. Δική του η προετοιμασία, εκείνος έκανε τις πρώτες του επιλογές σε παίκτες, με τους Στρόμπερι, Γιανγκ, Μιλουτίνοφ, Χάκετ, Αθηναίου και τον νεαρό Τολιόπουλο που είναι επένδυση για το μέλλον. Φέτος, λοιπόν, έχει μεγαλύτερη ευθύνη, ειδικά στη διαμόρφωση του ρόστερ, αλλά και στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας. Και δεν είναι μόνο οι επιλογές στους μπασκετμπολίστες, αλλά και τα ρίσκα που πήρε. Δική του απόφαση η ομάδα να μην πάρει ξένο "4άρι" και να προχωρήσει στη θέση του πάουερ-φόργουορντ με τους Αγραβάνη και Τσαϊρέλη πίσω από τον "βασικό" Πρίντεζη. Δική του απόφαση να έχει τρεις ξένους παίκτες (Χάντερ, Γιανγκ, Μιλουτίνοφ) στην θέση "5", δική του επιλογή ο Ντι Τζέι Στρόμπερι.

Πέρα από όλα αυτά, θα πρέπει φέτος να δείξει και ο ίδιος σωστά αντανακλαστικά σε καταστάσεις πίεσης, έχοντας την απαραίτητη ψυχραιμία και τις κατάλληλες αντιδράσεις. Πέρσι δεν έχασε ποτέ από τον Παναθηναϊκό, όντας στο επιβλητικό 5-0 σερί στις νίκες απέναντι στους πράσινους. Φέτος όμως που είναι στο 2-0 από το "τριφύλλι", με τον Ολυμπιακό να έχει κάνει ένα κακό ξεκίνημα στην έναρξη της σεζόν, παρουσιάζοντας (μέχρι στιγμής) μία προβληματική αγωνιστική εικόνα, τα πράγματα δεν είναι τόσο ομαλά όπως πέρσι. Φέτος υπάρχει πίεση, αλλά και μεγαλύτερες απαιτήσεις. Και στο ξεκίνημα της σεζόν βλέπουμε μία ομάδα που έχει χαμηλό βαθμό χημείας και ομοιογένειας για αυτή την εποχή, με παίκτες που δεν έχουν ακόμη ταιριάξει με ιδανικό τρόπο μέσα στο σύνολο, ψάχνοντας τον ρόλο τους.

Όλα αυτά όμως, και τις όποιες ενδεχόμενες κρίσεις έρθουν, θα πρέπει να τα διαχειριστεί σωστά ώστε σιγά-σιγά οι Πειραιώτες να βελτιώνονται παρουσιάζοντας μία καλύτερη εικόνα, φέρνοντας και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα πράγματα αυτή την εποχή δεν κυλούν όπως θα ήθελε, αλλά οι μεγάλοι προπονητές (και είναι) φαίνονται (και) στα δύσκολα.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ