ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ουίλιαμς-Γκος έχει το "πακέτο"

Gonzaga guard Nigel Williams-Goss shoots a free throw during the first half of an NCAA college basketball game against San Francisco in Spokane, Wash., Thursday, Feb. 16, 2017. (AP Photo/Young Kwak)
Gonzaga guard Nigel Williams-Goss shoots a free throw during the first half of an NCAA college basketball game against San Francisco in Spokane, Wash., Thursday, Feb. 16, 2017. (AP Photo/Young Kwak) AP PHOTO/YOUNG KWAK

Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος έχει το "πακέτο" που ψάχνει ο Ολυμπιακός για το "1" και τη θέση του Μπράιαν Ρόμπερτς. Το Sport24.gr καταγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά του 24χρονου γκαρντ, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα του Ντέιβιντ Μπλατ (VIDEOS).

Η άφιξη του Ντέιβιντ Μπλατ στον Ολυμπιακό σημαίνει την αλλαγή κατεύθυνσης σε μεταγραφικό επίπεδο. Οι "ερυθρόλευκοι" θα αλλάξουν αρκετά σε επίπεδο προσώπων, σε ό,τι αφορά στους ξένους. Ο Μπράιαν Ρόμπερτς, ο Μπόμπι Μπράουν, ο Κάιλ Ουίλτζερ και ο Τζαμέλ ΜακΛιν έχουν ήδη πει "αντίο", κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί επίσης με τον Κιμ Τιλί. Την ίδια ώρα, το όνομα του Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος είναι το πρώτο που έχει προκύψει ως... στόχος.

Ο 24χρονος πόιντ γκαρντ έκανε σπουδαία σεζόν με τη φανέλα της Παρτίζαν φέτος, αποτελώντας τον καλύτερο παίκτη της σερβικής ομάδας. Το γεγονός μάλιστα πως υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας αποτελεί κέρδος για τους "μελανόλευκους" δεδομένου ότι δεν αποκλείεται να εισπράξουν ένα σημαντικό -για τα δεδομένα τους- ποσό προκειμένου να τον παραχωρήσουν. Οι 100.000€ που αναφέρονται ως buy out για ομάδα της EuroLeague μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στο κομμάτι της αναδιάρθρωσης του συλλόγου, την στιγμή που ομάδες σαν τον Ολυμπιακό δεν έχουν πρόβλημα να το βγάλουν από τα ταμεία τους προκειμένου να πάρουν έναν παίκτη που μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι του rotation.

Τι έχει δει όμως, ο Ντέιβιντ Μπλατ στον απόφοιτο του Gonzaga;

ΔΥΝΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ

Δεδομένου ότι μιλάμε για παίκτη που αγωνίζεται στο "1" (και μόνο εκεί), είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως πρόκειται για καλό χειριστή της μπάλας. Γι αυτό κιόλας είχε σημαντικό ρόλο στους "Bulldogs" στην τελευταία χρονιά της καριέρας του στο NCAA, αλλά και στην Παρτίζαν, με την οποία έκανε σπουδαίες εμφανίσεις. Επί της ουσίας, η σερβική ομάδα προχώρησε στην απόκτησή του προκειμένου να έχει σημείο αναφοράς στην περιφέρεια. Η επιρροή που είχε στο παιχνίδι της ήταν τεράστια.

Γι αυτό πρόκειται για τον παίκτη που "έτρεχε" σχεδόν όλα τα plays. Είτε μιλάμε για transition είτε μιλάμε για set. Γύρω από εκείνον "χτίστηκε" το παιχνίδι της Παρτίζαν, τόσο από τον Μούτα Νίκολιτς όσο και από τον Νέναντ Τσάνακ, που τον διαδέχθηκε.

Το δυνατό "χαρτί" του είναι το δεξί χέρι. Είναι πολύ δυνατός σε αυτό το κομμάτι, κυρίως όταν η κουβέντα πηγαίνει στις διεισδύσεις. Έχει ειπωθεί πολλές φορές πως ο Ντέιβιντ Μπλατ θέλει παίκτες που είναι ικανοί στο κάθετο παιχνίδι, από έξω προς τα μέσα. Σε αυτό λοιπόν ο Νάιτζελ Ουίλιαμς - Γκος είναι εξαιρετικός. Όχι τόσο όμως σε isolation, όσο μετά από screen στην κορυφή -κατά βάση, αφού ήταν λίγες οι περιπτώσεις που έπαιρνε screen από τις 45ο.

Gonzaga guard Nigel Williams-Goss (5) walks on the court during the second half of an NCAA college basketball game against Saint Mary's in Spokane, Wash., Saturday, Jan. 14, 2017. (AP Photo/Young Kwak)
Gonzaga guard Nigel Williams-Goss (5) walks on the court during the second half of an NCAA college basketball game against Saint Mary's in Spokane, Wash., Saturday, Jan. 14, 2017. (AP Photo/Young Kwak) AP

FLOATER IS THE NAME OF THE GAME

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ψηλός (1μ91), παρόλ' αυτά δείχνει μεγαλύτερος στο παρκέ όταν επιτίθεται στο αντίπαλο καλάθι. Κυρίως γιατί ξέρει να χρησιμοποιεί καλά το σώμα του, πηγαίνει στην επαφή και νιώθει άνετα να τελειώσει τις φάσεις μέσα στην κίνηση. Πάντα με το δεξί χέρι, ή ακόμη καλύτερα από τον δεξιό διάδρομο.

Από εκεί και πέρα, αν μπορούσαμε να πούμε ότι έχει κάποια signature move στο παιχνίδι του, αυτή είναι το floater. Με δυνατό πάτημα (κατά βάση με τα δύο πόδια) από την καρδιά του "βαμμένου" και τελείωμα με το δεξί χέρι. Η ροπή που έχει προς τη διείσδυση είναι κάτι που "διαβάζεται" από τον αντίπαλο περιφερειακό, πλην όμως δεν είναι εξίσου εύκολο να αναχαιτιστεί το floater του. Η ουσία κρύβεται στο δυνατό πάτημα που έχει και στο γεγονός πως τελειώνει ψηλά τη φάση. Έτσι, τα καταφέρνει ακόμη κι αν απέναντί του έχει ψηλότερο αντίπαλο (πάντα, όταν μιλάμε για περιφερειακό κι όχι για φόργουορντ ή σέντερ).

Φυσικά, αντιλαμβάνεται κι ο ίδιος πόσο δυνατός είναι στο συγκεκριμένο κομμάτι. Το "βαμμένο" είναι η αγαπημένη του περιοχή, κάτι που επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως από αυτό το σημείο πήρε το 37.9% των προσπαθειών του στο EuroCup. Αντίστοιχα, έξω από τα τέσσερα μέτρα (και μέχρι την γραμμή των τριών πόντων) πήρε μόλις το 16.4% των προσπαθειών του στη διοργάνωση.

Γι αυτό τον λόγο, ακόμη κι όταν η αντίπαλη άμυνα τον οδηγεί στον αριστερό διάδρομο, επιλέγει να αλλάξει κατεύθυνση και να επιστρέψει σε αυτό που θεωρεί ως comfort zone του. Με μία ντρίμπλα (κατά βάση σταυρωτή), αλλάζει ρυθμό και κατεύθυνση. Για να πάει πάλι στο κέντρο της ρακέτας και να εκτελέσει με τον ίδιο τρόπο -με σταμάτημα και floater.

Γι αυτό τον λόγο κιόλας, οι προσπάθειες που παίρνει μέσα από την γραμμή των 6μ75 είναι σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με αυτές τις περιφέρειας: 9.2 δίποντα και 3.3 τρίποντα ανά αγώνα στην Aba Liga, 9.3 δίποντα και 3.6 τρίποντα στο EuroCup.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΝΤΡΙΜΠΛΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΟΥΤ

Πέραν αυτού, όταν αποφασίζει να πάει αριστερά με σκοπό να τελειώσει τη φάση, είναι σχεδόν βέβαιο πως η προσπάθειά του θα καταλήξει σε σουτ μετά από ντρίμπλα. Η Παρτίζαν είχε μάλιστα plays με side screen στο αριστερό του χέρι, προκειμένου να βρει σουτ από τα πέντε μέτρα ή να έχει περισσότερες επιλογές πάσας. Αυτές ήταν κι οι μοναδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες η σερβική ομάδα επέλεγε συνειδητά να τον οδηγήσει σε τέτοιες καταστάσεις. Ειδάλλως, ο κανόνας δεν άλλαζε: δεξιός διάδρομος.

ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΝ ΙΔΑΝΙΚΟ (ΨΗΛΟ) ΣΥΜΠΑΙΚΤΗ

Παρότι η Παρτίζαν δεν διέθετε φέτος έναν κλασικό ψηλό για pick n' roll, ο 24χρονος πόιντ γκαρντ έκανε σπουδαία δουλειά στη δημιουργία μέσα από τέτοιες καταστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως έψαξε τη δημιουργία στο 62.5% αυτών των συνθηκών. Με έμφαση περισσότερο στο spot up των περιφερειακών, κι όχι στο τάισμα των ψηλών. Οι αντίπαλες άμυνες επέλεξαν κατά βάση να τον αντιμετωπίσουν είτε επιθετικά (κυρίως στο αριστερό χέρι του) με hedge-out είτε με τον ψηλό να μένει λίγο πίσω, ρισκάροντας το σουτ από μέση απόσταση.

Γεγονός που έφερνε την υπόλοιπη άμυνα σε κατάσταση να κλείσει περισσότερο, κι έτσι να βρεθούν πιο εύκολα τα σουτ για τους περιφερειακούς της Παρτίζαν -και δη για τον Βάνια Μαρίνκοβιτς, ο οποίος ήταν ο καλύτερος σουτέρ της φέτος.

Σε περίπτωση που βρεθεί στην ίδια πεντάδα με ψηλό που είναι δυνατός στο roll, είναι αυτονόητο πως θα μπορέσει να είναι ακόμη πιο δημιουργικός. Όχι ότι οι 6.7 ασίστ στο EuroCup και οι 8 ασίστ στην Aba Liga είναι αμελητέες ποσότητες.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΡΑΪΑΝ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

Βάσει όλων των παραπάνω, γίνεται αντιληπτό πως μιλάμε για έναν παίκτη που στο μπροστινό μέρος του παρκέ διαφέρει πάρα πολύ από τον Μπράιαν Ρόμπερτς. Ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού δεν ήταν τόσο ικανός στο κάθετο παιχνίδι, το σώμα του δεν τον βοηθούσε να πάει προς τα μέσα, ούτε έδειξε συνέπεια στο ενδιάμεσο παιχνίδι. Αντίθετα, εκτελούσε κατά βάση από την περιφέρεια -με ό,τι αφορά μπορεί να σημαίνει για το επίπεδο συνέπειας στην επίθεση.

Η ουσία είναι πως ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις στον Ολυμπιακό τόσο δημιουργικά όσο και εκτελεστικά. Δίχως να βγουν απαραίτητα οι "ερυθρόλευκοι" από τη φιλοσοφία του pick n' roll, μόνο που αυτή τη φορά δεν θα χρειάζεται να περιστρέφονται όλα γύρω από τον Βασίλη Σπανούλη. Εφόσον ο 24χρονος γκαρντ καταλήξει στο ΣΕΦ, κι ο Ντέιβιντ Μπλατ γεμίσει το ρόστερ με ικανούς σουτέρ, ο απόφοιτος του Gonzaga μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός.

Συν τοις άλλοις, τρέχει εξαιρετικά το γήπεδο, είναι πολύ επιθετικός στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το καλάθι μόλις περάσει το κέντρο και δεν έχει πρόβλημα να "χτυπηθεί" με τον αντίπαλο ψηλό, να παίξει πάνω στην επαφή και να τελειώσει τη φάση.

ΕΧΕΙ ΤΟ "ΠΑΚΕΤΟ"

Το "πακέτο" που συνοδεύει τον Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος είναι εξαιρετικό, προσφέρει μπόλικη... ίντριγκα αναφορικά με το πώς θα αλλάξει το παιχνίδι του Ολυμπιακού στο "1" και σίγουρα ενδεχόμενη απόκτησή του αλλάζει πλήρως τα δεδομένα στην περιφέρεια. Μπορεί να μην έχει πολλά χιλιόμετρα στην Ευρώπη, την ελάχιστη εμπειρία από την EuroLeague, αλλά είναι μια περίπτωση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη.

Ειδικά, σε συνάρτηση με τα χρήματα που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί μια τέτοια κίνηση, όσο και με την ευκαιρία να μπει η ομάδα του Ντέιβιντ Μπλατ σε μια νέα τάξη πραγμάτων, κατά την οποία θα μπορεί να δημιουργήσει η ίδια υπεραξίες σε περιφερειακούς, κι όχι μόνο σε ψηλούς, όπως συνέβαινε την τελευταία πενταετία -με εξαίρεση τη φετινή σεζόν.

Photo Credits: AP Photo/Young Kwak

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ