ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Μιλουτίνοφ είναι ο σέντερ που δεν είχε ο Ολυμπιακός

Ο Μιλουτίνοφ είναι ο σέντερ που δεν είχε ο Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από την εποχή του Ράσο Νεστέροβιτς είχε ο Ολυμπιακός να δει σέντερ στο ρόστερ του που να ξέρει να παίζει με πλάτη. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ δίνει άλλη διάσταση στη θέση "5" στο παιχνίδι των Πειραιωτών.

Στο ντεμπούτο του με την ερυθρόλευκη φανέλα , ο Νίκολα Μιλουτίνοφ ήταν εξαιρετικός. Ο 21χρονος (30/12/1994) Σέρβος διεθνής, τον οποίο ο Ολυμπιακός απέκτησε από την Παρτίζαν φέτος το καλοκαίρι, δεν είναι το "5άρι" που είχαν συνηθίσει να βλέπουν οι φίλοι των ερυθρολεύκων τα τελευταία χρόνια στην ομάδα τους. Δεν πρόκειται για έναν σέντερ με αθλητικά προσόντα.

Δεν ανήκει στη κατηγορία των περίφημων undersized center, όπως είναι οι Χάινς, Ντόρσεϊ, Ντάνστον, Χάντερ και Γιανγκ που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται στον Ολυμπιακό. Πρόκειται για έναν… παλαιάς κοπής "ψηλό", αλλά για έναν "καθαρόαιμο" σέντερ που διαθέτει και σύγχρονα στοιχεία στο παιχνίδι του.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός είχε να δει στο ρόστερ του "5άρι" που να ξέρει να παίζει με πλάτη (και όχι απλά να προσπαθεί ή να μπαίνει σε διαδικασία να μάθει) από την εποχή (2010-2011) του Ράσο Νεστέροβιτς και του Λάζαρου Παπαδόπουλου (2011-2012) που ταλαιπωρήθηκαν με τραυματισμούς.

Οι undesized center, που κάνουν... θραύση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ την τελευταία πενταετία, ειδικά στις ομάδες που χρησιμοποιούν κατά κόρον το πικ-εν-ρολ, προσέφεραν και προσφέρουν πολλά με τα αθλητικά τους προσόντα, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση.

Οι undersized center (και γενικότερα οι Αφροαμερικανοί σέντερ) είναι rim-protector (ξέρουν να προστατεύουν την στεφάνη), έχουν έφεση στο μπλοκ, ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, είναι γρήγοροι, έχουν δύναμη και κινούνται λειτουργικά και αποτελεσματικά στα πικ-εν-ρολ και είναι συνήθως σκληροτράχηλοι στην άμυνα. Σημαντικά στοιχεία, χαρακτηριστικά που έδωσαν την δυνατότητα στους Πειραιώτες να πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αξιοποιώντας σωστά και έξυπνα τα προσόντα των συγκεκριμένων (Χάινς, Ντόρσεϊ, Ντάνστον, Χάντερ) παικτών

Όμως, χρειάζεται στο ρόστερ σου να διαθέτεις και έναν "ψηλό" που να διαθέτει ικανότητα στο παιχνίδι με πλάτη, ώστε να δώσει και άλλη διάσταση στο παιχνίδι σου. Και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ αυτό το στοιχείο το διαθέτει στο ρεπερτόριο του. Και είναι λίγοι οι σέντερ στην Ευρώπη που το κατέχουν το παιχνίδι στο low-post, που γνωρίζουν την συγκεκριμένη... τέχνη.

Ο Σέρβος διεθνής δείχνει να ξέρει αρκετά καλά το πως πρέπει να κινείται ένας σέντερ μέσα στην ρακέτα στην επίθεση. Έχει το "know how" ώστε να τελειώνει τις φάσεις παίζοντας με πλάτη, σου εμπνέει εμπιστοσύνη ώστε να του δώσεις την μπάλα για να πάει στο "ένας εναντίον ενός", διαθέτει καλές κινήσεις, έχει εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, αλλά και το ένστικτο του σκόρερ μέσα στη ρακέτα. Έχει την "επαφή" με το αντίπαλο καλάθι και έχει έφεση στα ριμπάουντ.

Κινείται σωστά και είναι λειτουργικός στα πικ-εν-ρολ (κυρίως στην επίθεση, αλλά θέλει δουλειά στο να τα αναχαιτίζει στην άμυνα), την κύρια μορφή ανάπτυξης των ερυθρολεύκων τα τελευταία χρόνια και ολοκλήρωσε αποτελεσματικά με αυτό τον τρόπο τις συγκεκριμένες συνεργασίες, δείχνοντας μάλιστα να έχει βρει χημεία με τον Γιάννη Αθηναίου. Ξέρει να… βυθίζεται μέσα στη ρακέτα, να παίρνει την πάσα του "κοντού" και ακολούθως να τελειώνει την φάση.

Ο Μιλουτίνοφ είναι ο σέντερ που δεν είχε ο Ολυμπιακός
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το σκάουτινγκ αναφέρει πως στο ρεπερτόριο του ο Νίκολα Μιλουτίνοφ διαθέτει και καλό τζαμπ-σουτ, αλλά στο φιλικό κόντρα στη Νταρουσάφακα δεν δοκίμασε τέτοιες επιθέσεις. Ίσως στο μέλλον τον δούμε να το κάνει και αυτό. Ο Σέρβος σέντερ, γενικότερα, έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους Πειραιώτες στην επίθεση, αν και εφόσον το επιλέξουν. Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν η μόνη αξιόπιστη λύση για τον Ολυμπιακό επιθετικά μέσα στη ρακέτα.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ διαθέτει ύψος (2.11) με αποτέλεσμα να μπορεί να ματσάρει καλά τα αντίπαλα μεγάλα κορμιά (τα πήγε καλύτερα από τον Γιανγκ πάνω στον Ερντέν), έχει μακριά χέρια με αποτέλεσμα να μπορεί να κρύψει χώρους και να κόψει μπάλες, αλλά σίγουρα δεν είναι αθλητικός. Δεν είναι γρήγορος, ούτε αλτικός και δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις rim-protector.

Όμως, σου προσφέρει πράγματα που αναφέραμε παραπάνω, τα οποία ο Ολυμπιακός δεν διέθετε από "5άρι" του τα τελευταία χρόνια. Ένας σέντερ που δεν είχε. Είναι ώριμος για την ηλικία του, διαθέτει μπασκετικό I.Q, αλλά και μία γκάμα κινήσεων ώστε να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι, αξιοποιώντας το ύψος του, αλλά και την καλή τεχνική κατάρτιση που διαθέτει.

Στο πρώτο του φιλικό ματς με την ερυθρόλευκη φανέλα δεν έδειξε… ψαρωμένος. Αντιθέτως, έδειξε να παίζει μπάσκετ έχοντας αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη και σιγουριά για τις δυνατότητες του. Μόνο τυχαίο δεν είναι που φέτος τον επέλεξαν οι San Antonio Spurs στον πρώτο γύρο (26) του ντραφτ.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, στο ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό, ολοκλήρωσε την αναμέτρησης όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας με 13 πόντους (5/7δ, 3/5β) όντας αποτελεσματικός στην επίθεση μέσα στη ρακέτα, ενώ μάζεψε και 6 ριμπάουντ, σε 17 λεπτά συμμετοχής. Σε μία περίοδο που ο Οθέλο Χάντερ είναι τραυματίας και θα απουσιάσει σχεδόν για τον επόμενο μήνα, ο Σέρβος σέντερ αποδεικνύει πως μπορεί να προσφέρει άμεσα.

Το γεγονός πως ο Χάντερ μένει εκτός λόγω τραυματισμού, του δίνει την ευκαιρία να βγει μπροστά και να αποδείξει από νωρίς τα αγωνιστικά του προσόντα. Ακόμη όμως και όταν επιστρέψει ο Οθέλο, οι Πειραιώτες δείχνουν πως θα διαθέτουν ενόψει της νέας σεζόν τρεις εξαιρετικούς σέντερ (Γιανγκ, Χάντερ, Μιλουτίνοφ) πρώτης γραμμής.

Σε βίντεο το ντεμπούτο του Νίκολα Μιλουτίνοφ:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ