ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο λόγος που ο Ολυμπιακός δεν θα πάρει "4άρι"

Ο λόγος που ο Ολυμπιακός δεν θα πάρει "4άρι"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr εξηγεί τον λόγο που ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μην κινηθεί για "4άρι" μέσα στο καλοκαίρι, κάτι που ενδέχεται να το πράξει κατά την διάρκεια της σεζόν αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Eίναι γεγονός πως ο Ολυμπιακός ήθελε ένα αθλητικό "4άρι" για να ενισχύσει το ρόστερ του ενόψει της νέας σεζόν. Είχε ξεχωρίσει την περίπτωση του Οκάρο Ουάιτ, ο οποίος τελικά συμφώνησε με τους Μαϊάμι Χιτ, ενώ ακολούθως οι Πειραιώτες έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην περίπτωση του Κένι Γκάμπριελ.

Ακόμη και ο στενός συνεργάτης του Γιάννη Σφαιρόπουλου, Μίλαν Τόμιτς, σε πρόσφατες δηλώσεις του στο "ΦΩΣ", είχε τονίσει πως ο Ολυμπιακός ψάχνει ένα αθλητικό "4άρι", λέγοντας τα εξής για το θέμα: " Θέλουμε ένα αθλητικό 4αρι, που θα μπορεί να παίξει σε διαφορετικό παιχνίδι από τον Πρίντεζη. Όταν αγοράζεις παίκτες, θες να ‘χουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Δε θες ίδιο στυλ. Ψάχνεις το... αλλιώτικο. Δε σημαίνει βέβαια ότι ο Γιώργος δεν είναι αθλητής. Όμως θέλουμε αυτός που θα ‘ρθει να παίζει πάνω από τη στεφάνη, να μας δίνει έξτρα ρυθμό και ενέργεια σε άμυνα και επίθεση".

Το πλάνο του Ολυμπιακού, λοιπόν, έλεγε ξεκάθαρα πως η ομάδα θέλει ένα αθλητικό "4άρι", αλλά ακόμη και όταν οι Πειραιώτες έψαχναν ξένο πάουερ-φόργουορντ, ο προβληματισμός μας ήταν ο εξής: ναι μεν η απόκτηση ενός αθλητικού "4αριού" θα ενίσχυε το ρόστερ από θέμα ποιότητας και ποσότητας, αλλά αυτόματα ελλόχευε και ο κίνδυνος να χαλάσουν οι ισορροπίες στην ομάδα.

Τι θα γινόταν ο Ιωάννης Παπαπέτρου; Θα ήταν "τρίτος" παίκτης στο "3" πίσω από τους Παπανικολάου-Λοτζέσκι και "τρίτος" στο "4" πίσω από τους Πρίντεζη και τον ξένο φόργουορντ; Τι θα γινόταν ο Δημήτρης Αγραβάνης; Θα ήταν "τέταρτος" παίκτης στο "4" (πίσω από Πρίντεζη, ξένο, Παπαπέτρου) και "τέταρτος" στο "5", πίσω από τους Γιανγκ, Μπιρτς και Μιλουτίνοβ;

Αυτός ήταν ένας προβληματισμός που είχαν και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, αλλά είχαν κατασταλάξει πως θα ήταν προτιμότερο να αποκτήσουν ένα αθλητικό "4άρι". Τελικά, όμως, τα δεδομένα άλλαξαν και αποφάσισαν να μην κινηθούν για την απόκτηση πάουερ-φόργουορντ φέτος το καλοκαίρι, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στους Ιωάννη Παπαπέτρου και Δημήτρη Αγραβάνη, βάζοντας παράλληλα πάνω απ' όλα την διατήρηση της χημείας, της ομοιογένειας και των ρόλων στο "ερυθρόλευκο" ρόστερ.

Μένει ως έχει και αν χρειαστεί "4άρι" θα πάρει κατά την διάρκεια της σεζόν

Προσοχή όμως: η ομάδα θα ξεκινήσει την σεζόν ως έχει, έχοντας στο "4" τους Γιώργο Πρίντεζη, Ιωάννη Παπαπέτρου και "τρίτο" τον Δημήτρη Αγραβάνη, παίκτες τους οποίους πιστεύει και θα στηρίξει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, αλλά στο ενδεχόμενο που κρίνει (κατά την διάρκεια της σεζόν) πως ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη από "4άρι", τότε είναι δεδομένο πως η διοίκηση θα φροντίσει να ικανοποιήσει το αίτημα του κόουτς, όπως έπραξε και πέρσι με τις προσθήκες των Χακίμ Ουόρικ, Κώστα Παπανικολάου και Ντάριους Τζόνσον-Όντομ. Φέτος, άλλωστε, στην ανανεωμένη Euroleague, οι μεταγραφικές κινήσεις επιτρέπονται έως και την 24η αγωνιστική, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο.

Αυτή η ομάδα μας έχει διδάξει πως η χημεία παίζει σημαντικό ρόλο

Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων του Ολυμπιακού να θεωρεί πως ήταν απαραίτητη η απόκτηση ενός "4αριού" (ο καθένας έχει την άποψη του και είναι σεβαστή), αλλά αν κάτι έχουμε μάθει και διδαχθεί από αυτή την ομάδα μέσα από τις επιτυχίες της, καλύπτοντας το ρεπορτάζ της από κοντά τα τελευταία χρόνια, είναι πως παίζει τεράστιο και σημαντικό ρόλο η διατήρηση της χημείας, της ομοιογένειας και το να υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι στο ρόστερ. Αν χαλάσουν οι ισορροπίες στα αποδυτήρια, έρχεται η μουρμούρα, "χάνεις" παίκτες εντός της ομάδας και επηρεάζεται το κλίμα. Η ομάδα είναι πάνω απ' όλους, αλλά πρέπει να έχεις και τους παίκτες σου ευχαριστημένους.

Ίσως κάποιοι αυτά τα χαρακτηριστικά ορισμένοι να τα υποτιμούν, ίσως οι μεταγραφές κάθε χρόνο να γοητεύουν περισσότερο, αλλά όσοι παρακολουθούν αυτή την ομάδα από κοντά, η οποία πορεύεται με συγκεκριμένη φιλοσοφία και αγωνιστική νοοτροπία, από το καλοκαίρι του 2011 και μετά, θα πρέπει να έχουν καταλάβει πως το μεγάλο "όπλο" των "ερυθρολεύκων" όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο βασικός κορμός της ομάδας και κυρίως οι Έλληνες παίκτες τους, στους οποίους πιστεύουν, ποντάρουν και επενδύουν πετυχημένα τα τελευταία χρόνια. Και οι Πειραιώτες φέτος διαθέτουν έναν πλούσιο και ποιοτικό βασικό κορμό παικτών με μπόλικους Έλληνες παίκτες (Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Αγραβάνης, Αθηναίου), στον οποίο έχουν προστεθεί οι Ματ Λοτζέσκι, Ντάνιελ Χάκετ και Πάτρικ Γιανγκ.

Ο Παπαπέτρου δεν γίνεται να είναι "τρίτος" στο "3" και "τρίτος" στο "4"

Πέρσι, όταν ξεκίνησε η σεζόν, είχαμε τονίσει πως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήρε ένα μεγάλο ρίσκο με το να μην πάρει ξένο πάουερ-φόργουορντ, αποφασίζοντας να πορευτεί η ομάδα του έχοντας στο "4" τους Γιώργο Πρίντεζη και Δημήτρη Αγραβάνη. Τώρα όμως, υπάρχει και ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ένας παίκτης με τεράστιες ικανότητες και προοπτική εξέλιξης. Στα 22 του χρόνια και στον τέταρτο χρόνο του στον Ολυμπιακό, δεν γίνεται να αποτελεί τον "τρίτο" παίκτη στο "3" και τον "τρίτο" παίκτη στο "4", όταν στα 22 τους (το 2012) οι Μάντζαρης, Παπανικολάου και Σλούκας είχαν βασικό και ενεργό ρόλο στο ροτέισον.

Ναι, ο Ιωάννης Παπαπέτρου είναι περισσότερο "3άρι" και σε αυτή την θέση προτιμά και ο ίδιος να αγωνίζεται, καθώς νιώθει πιο άνετα. Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναπεί, ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα σαν πλέι-μέικερ (ένας από τους λόγους που για "ψηλός" έχει καλή ντρίμπλα και ντράιβ), όταν πήγε στο Κολέγιο στο Τέξας "ανέβηκε" στην θέση του σμολ-φόργουορντ επειδή ψήλωσε απότομα και πλέον στον Πειραιά πήρε... μετάθεση στο "4".

Όμως, δεν του είναι και άγνωστη η θέση. Έχει το μπόι (2.05), το σώμα και την δυναμική να λειτουργήσει σαν πάουερ-φόργουορντ (και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις), αλλά είναι γεγονός πως ακόμη διαθέτει το ένστικτο του περιφερειακού. Για αυτόν τον λόγο φέτος το καλοκαίρι θα προετοιμαστεί για πρώτη φορά ως "4άρι" και θα δουλέψει σε αυτή την θέση, καθώς ας μην ξεχνάμε πως πέρσι ξεκίνησε την σεζόν ως "3άρι" μαζί με τον Ματ Λοτζέσκι και "ανέβηκε" θέση μεσούσης της σεζόν. Από την στιγμή που προστέθηκε στο ρόστερ ο Κώστας Παπανικολάου και ο Ολυμπιακός έχει σαν φιλοσοφία να ποντάρει και να επενδύει στους Έλληνες παίκτες (και σωστά πράττει), κάπως πρέπει όλοι να χωρέσουν κυρίως για το καλό της ομάδας και όχι απλά για να χωρέσουν.

Όσον αφορά τον Κώστας Παπανικολάου, δουλεύει εντατικά το καλοκαίρι με σκοπό να επιστρέψει στα υψηλά στάνταρ του παρελθόντος, τόσο σωματικά, όσο και αγωνιστικά, και είναι δεδομένο πως θα μοιραστεί τον χρόνο στο "3" κυρίως με τον Ματ Λοτζέσκι. Το έχουμε ξαναπεί πως η απόκτηση του πρώην παίκτη των Νάγκετς ήταν κυρίως για φέτος (και γενικότερα για το μέλλον της ομάδας) και όχι τόσο για την σεζόν που ολοκληρώθηκε.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ