ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Κεμ Μπιρτς είναι ο σέντερ που έχεις συνηθίσει

Ο Κεμ Μπιρτς είναι ο σέντερ που έχεις συνηθίσει

Ο Κεμ Μπιρτς είναι ο νέος σέντερ του Ολυμπιακού, με τους Πειραιώτες να αφήνουν στην άκρη τους "ψηλούς" που παίζουν με πλάτη, καταλήγοντας στην γνωστή συνταγή, στα αθλητικά "5άρια".

Είναι γεγονός πως στον Ολυμπιακό έψαχναν έναν διαφορετικού τύπου σέντερ, ένα "5άρι" που να μπορεί να παίξει με πλάτη στην επίθεση, για την θέση του αποχωρήσαντα Οθέλο Χάντερ. Έναν τέτοιο παίκτη ήθελε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος για να έχει η φροντ-λάιν του μεγαλύτερη πληρότητα. Αυτοί οι "ψηλοί", όμως, πέρα πως στην Ευρώπη είναι ελάχιστοι, κοστίζουν και ακριβά, οπότε στον Πειραιά κατέληξαν στην γνωστή και πετυχημένη συνταγή, στο "5άρι" με τα αθλητικά προσόντα.

Ο Κεμ Μπιρτς, λοιπόν, είναι ο νέος αθλητικός σέντερ του Ολυμπιακού, ο οποίος στην νέα σεζόν θα μοιράζεται στο ροτέισον την θέση "5" μαζί με τον Πάτρικ Γιανγκ. Ο Καναδός διεθνής θα είναι ο συνεχιστής των Κάιλ Χάινς, Τζόι Ντόρσεϊ, Μπράιαντ Ντάνστον και Οθέλο Χάντερ, καθώς διαθέτει παρόμοια αγωνιστικά στοιχεία. Είναι ο σέντερ που έχουν συνηθίσει να βλέπουν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού στην ομάδα τους την τελευταία πενταετία.

Ο Κεμ Μπιρτς (Khem Birch) φημίζεται και ξεχωρίζει για τα αθλητικά του προσόντα. Είναι εξαιρετικός αμυντικός και κορυφαίος rim protector, καθώς ξέρει να προστατεύει καλά την ρακέτα της ομάδας του, αξιοποιώντας την αλτικότητα του. Ένας "ψηλός" που έχει μεγάλη έφεση στα ριμπάουντ (σε άμυνα και επίθεση) και στα μπλοκ και έχει τρομερό ένστικτο στο παιχνίδι πάνω από την στεφάνη. Δεν είναι ο σέντερ που θα σου δώσει πόντους παίζοντας με πλάτη (δεν έχει ποστ παιχνίδι), αλλά είναι λειτουργικός στα πικ-εν-ρολ και όταν του δώσεις την μπάλα ψηλά ξέρει να τελειώσει την φάση. Αρέσκεται να σκοράρει με εντυπωσιακά καρφώματα όποτε του δοθεί η ευκαιρία, ενώ στα υπέρ του το γεγονός πως διαθέτει μακριά χέρια και γρήγορα πόδια. Η ταχύτητα είναι προσόν του. Παίκτης που βγάζει ενέργεια στο παιχνίδι του, που θα κυνηγήσει χαμένες μπάλες, που θα βάλει σκληράδα στο παιχνίδι του. Δηλαδή ότι πρέπει για τον Ολυμπιακό, ό,τι έχεις συνηθίσει να βλέπεις στην θέση "5" στο ερυθρόλευκο ρόστερ τα τελευταία χρόνια. Η γνωστή συνταγή.

Ο Κεμ Μπιρτς είναι 24 ετών (28/9/1992), συνομήλικος με τον Πάτρικ Γιανγκ, έχει ύψος 2.06 και ζυγίζει 100 κιλά. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά (στην πόλη Μόντρεαλ) και έχει τρία αδέρφια (Ντιάντρε, Μέισον και Καλούμ). Την σεζόν 2011-2012 έπαιξε στο κολέγιο με το Πίτσμπουργκ, πριν πάρει μεταγραφή για το κολέγιο του Λας Βέγκας (UNLV). Εκεί πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις και την σεζόν 2013-2014 είχε μέσο όρο 10.2 ριμπάουντ και 3.8 (!) μπλοκ ανά παιχνίδι. Δεν κατάφερε να γίνει draft στο ΝΒΑ, αγωνίστηκε στο NBDL (στην αναπτυξιακή λίγκα των ΗΠΑ) με τους Sloux Falls Skyforce (2014-2015) και το καλοκαίρι του 2015 έκανε το μεγάλο βήμα, παίρνοντας απόφαση να περάσει την άλλη άκρη του Ατλαντικού, συνεχίζοντας την καριέρα του στην Ευρώπη και στο τουρκικό πρωτάθλημα, για χάρη της Ουσάκ Σπορτίφ.

Στο ενδεχομένως δεύτερο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης (μετά το ισπανικό), η Ουσάκ Σπορτίφ τερμάτισε στην 7η θέση, με τον Κεμ Μπιρτς να είναι ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του. Ο Καναδός σέντερ έκανε επίδειξη των αθλητικών του προσόντων στην λίγκα, όντας φόβητρο για κάθε αντίπαλο μέσα στην ρακέτα. Ολοκλήρωσε την σεζόν έχοντας μέσο όρο 10.5 πόντους (59.2% στα δίποντα) 9.1 ριμπάουντ και 1.3 μπλοκ ανά παιχνίδι σε 32 ματς, κάνοντας καταπληκτική δουλειά και στο κομμάτι της άμυνας. Από τους παίκτες που ξεχώρισαν στην τουρκική λίγκα και ο Ολυμπιακός φρόντισε να αρπάξει την ευκαιρία, κάνοντας δικό του ένα "5άρι" που διαθέτει χαρακτηριστικά που παραδοσιακά ταιριάζουν στο αγωνιστικό στυλ της ομάδας. Ο Καναδός διεθνής, του οποίου ατζέντης είναι ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς, υπέγραψε με τους "ερυθρόλευκους" συμβόλαιο συνεργασίας δύο ετών και αυτό που απομένει είναι η ανακοίνωση από τους Πρωταθλητές Ελλάδας.

Ο Κεμ Μπιρτς εν δράσει:

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ