ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ναβάρο vs Σπανούλης: δύο καπνισμένες κάννες

Ναβάρο vs Σπανούλης: δύο καπνισμένες κάννες

Το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με τον Ολυμπιακό σηματοδοτεί το ραντεβού των δύο κορυφαίων σκόρερ στην ιστορία της Euroleague. Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο υποδέχεται τον Βασίλη Σπανούλη. Το Sport24.gr αναλύει τη μονομαχία των δύο top scorers της διοργάνωσης.

Αν ήταν ηθοποιοί, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να πρωταγωνιστήσουν στην ταινία του Γκάι Ρίτσι με τίτλο "Δύο καπνισμένες κάννες". Ο λόγος προφανής. Ο Βασίλης Σπανούλης κι ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο αποτελούν τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία της Euroleague, με τον επόμενο -εν ενεργεία- παίκτη να είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος βρίσκεται στην έβδομη θέση, απέχοντας αρκετά από την πρώτη δυάδα.

Παρένθεση. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού έχει πετύχει 2.416 πόντους στην έως τώρα καριέρα του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, έχοντας μπροστά του τον Νίκολα Βούσιτς (2.444), τον Μάικ Μπατίστ (2.496) και τον Γιάκα Λάκοβιτς (2.524). Αυτούς τους τρεις μπορεί να προσπεράσει στα εναπομείναντα παιχνίδια της φετινής σεζόν, για να "σκαρφαλώσει" -στην καλύτερη- στην τέταρτη θέση. Κλείνει η παρένθεση.

Οι αρχηγοί της Μπαρτσελόνα και του Ολυμπιακού αποτελούν το "πρόσωπο" της ομάδας τους. Τον franchise player, όπως χαρακτηρίζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δικαίως αφού γύρω από αυτούς κινούνται τα πάντα, με τις συλλογικές επιτυχίες στην Euroleague να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη δική τους απόδοση.

Αφήνοντας κατά μέρους το τι θα κάνουν οι δύο ομάδες το βράδυ της Παρασκευής (26/2, 21:45), ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο κι ο Βασίλης Σπανούλης θα συνεχίσουν να παλεύουν για αρκετά ακόμη χρόνια για τον τίτλο του κορυφαίου σκόρερ όλων των εποχών στην Euroleague. Με τον "καπιτάνο" της Μπαρτσελόνα να χάνει πάντως δύσκολα τα πρωτεία αφού, πέραν όλων των άλλων, έχει αγωνιστεί πέντε χρονιές περισσότερες από αυτόν του Ολυμπιακού στη διοργάνωση. Ήτοι, είχε την ευκαιρία να "χτίσει" το προβάδισμά του στο πέρασμα των χρόνων.

Ναβάρο vs Σπανούλης: δύο καπνισμένες κάννες
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στις πρώτες τέσσερις χρονιές της κοινής τους παρουσίας στη διοργάνωση, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο ήταν αυτός που είχε το πάνω χέρι (πάντα σε πόντους κατά μέσο όρο). Κάτι που άλλαξε άρδην από τη στιγμή που ο Βασίλης Σπανούλης φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα. Η επιλογή να γίνει ο ηγέτης του Ολυμπιακού... έπιασε τόπο. Τόσο σε επίπεδο τίτλων (με την back to back κατάκτηση της Euroleague) όσο και σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητά του, η οποία ανέβηκε κατακόρυφα.

Γι αυτό από το 2011 κι έπειτα, ο "Kill Bill" σκοράρει σταθερά περισσότερο από τον αρχηγό της Μπαρτσελόνα -πάντα κατά μέσο όρο- με τη μεγαλύτερη διαφορά να εντοπίζεται τη σεζόν 2013-'14, όταν είχε +3.8 πόντους ανά παιχνίδι. Παρεμπιπτόντως, φέτος αμφότεροι παρουσιάζουν τους χαμηλότερους μέσους όρους της καριέρας τους στη διοργάνωση, με τον "Λα Μπόμπα" να σημειώνει (για πρώτη φορά, παρακαλώ) μονοψήφιο αριθμό πόντων ανά παιχνίδι. Όσο για τον Βασίλη Σπανούλη; Είναι... οριακά διψήφιος έχοντας 10.2 πόντους μέχρι στιγμής.

Πέραν των παραπάνω φυσικά, μεγάλο ενδιαφέρον έχει να δούμε την ανά σεζόν παρουσία των δύο κορυφαίων σκόρερ της Euroleague, με τη διαδρομή του Χουάν Κάρλος Ναβάρο να ξεκινά από το 2000, την ώρα που αυτή του Βασίλη Σπανούλη άρχισε να μετρά πέντε χρόνια αργότερα. Η ουσία; Οι δυο τους αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία πως... το έχουν, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει.

Κι η διάρκεια είναι αυτή που κάνει τη (μεγαλύτερη) διαφορά σε σχέση με τους υπόλοιπους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στη διοργάνωση, στο πέρασμα των χρόνων.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ