ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μένει στον Ολυμπιακό και πηγαίνει το 2018 στους Spurs ο Μιλουτίνοφ

Μένει στον Ολυμπιακό και πηγαίνει το 2018 στους Spurs ο Μιλουτίνοφ

Παίκτης του Ολυμπιακού για έναν ακόμη χρόνο θα μείνει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, που θα μετακομίσει το καλοκαίρι του 2018 στους San Antonio Spurs και μάλιστα με καλό συμβόλαιο. Το Sport24.gr αναλύει τα δεδομένα της "καυτής" υπόθεσης.

Το καλοκαίρι του 2017 είναι ένα ακόμη "καυτό" καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό. Πριν καλά καλά πέσουν οι τόνοι από τους Τελικούς της Stoiximan.gr Basket, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος συναντήθηκαν με τον Γιώργο Πρίντεζη και τον Βαγγέλη Μάντζαρη, τους κράτησαν στο Λιμάνι και συνέχισαν με την απόκτηση του Γιάνις Στρέλνιεκς, του Γιώργου Μπόγρη, του Κιμ Τιλί και του Τζαμέλ ΜακΛιν για να δυναμώσουν τη front-line. Το μεγάλο ερωτηματικό έμπαινε δίπλα στην περίπτωση του Νίκολα Μιλουτίνοφ, που είχε το δικαίωμα να αποχωρήσει (όπως και ο Κεμ Μπιρτς που έσπασε το συμβόλαιό του για να μετακομίσει στους Orlando Magic, οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Ολυμπιακό για να αποκτήσουν τον Καναδό και στη συνέχεια να υπογράψουν μαζί του) σε περίπτωση που οι Spurs ήθελαν να τον εντάξουν στο roster τους για την περίοδο 2017-18.

Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr και του NBA Greece εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα γίνει, με αποτέλεσμα ο Σέρβος σέντερ να μείνει για έναν ακόμη χρόνο στην Ελλάδα, πιθανότατα τον τελευταίο του πριν φορέσει τη φανέλα της ομάδας του San Antonio και γίνει μέλος του ΝΒΑ.

Τα δεδομένα ήταν (και συνεχίζουν να είναι) ξεκάθαρα στην περίπτωση του Σέρβου ψηλού. Οι Spurs είχαν φέτος την ευκαιρία να τον αποκτήσουν με το rookie συμβόλαιο (με ένα ποσό δηλαδή που θα έφτανε τα 4.5 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια), αλλά την... προσπέρασαν και πλέον δεν μπορούν να τον πάρουν με αυτό το πολύ μικρό για τα δεδομένα του ΝΒΑ ποσό. Βλέπετε, το επόμενο καλοκαίρι θα έχουν περάσει τρία χρόνια από τη μέρα που ο Μιλουτίνοφ έγινε draft στο νούμερο 26 από τους Τεξανούς και θα μπορεί να διαπραγματευθεί από μηδενική βάση το συμβόλαιό του. Αν πήγαινε φέτος στις ΗΠΑ, θα έπαιρνε μόλις 1.465.920 δολάρια ως πρωτοεμφανιζόμενος. Για να καταλάβετε, ο Dario Saric πήγε στους Philadelphia 76ers δυο χρόνια μετά την επιλογή του στο Draft και πήρε το rookie συμβόλαιο, αντίθετα για παράδειγμα με τον Bogdan Bogdanovic που περίμενε τρία χρόνια και πήρε φέτος 27.000.000 δολάρια για τρία χρόνια.

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Γιατί οι Spurs προσπέρασαν τον " φθηνό Μιλουτίνοφ" τον οποίο μπορούσαν εύκολα να πάρουν; Για δυο λόγους. Πρώτον γιατί ο Σέρβος τους είπε ότι θέλει να μείνει για έναν ακόμη χρόνο στην Ευρώπη. Ξεκίνησε τη σεζόν 2016-17 ως τρίτος σέντερ πίσω από τους Πάτρικ Γιανγκ - Κεμ Μπιρτς και την τελείωσε ως πρώτος. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον είδε να κάνει μερικές μεγάλες εμφανίσεις και θα του δώσει φέτος τον ρόλο του βασικού ψηλού, ο 22χρονος αθλητής ξέρει ότι μια μεγάλη, επίπονη χρονιά στη EuroLeague θα τον βελτιώσει ακόμη περισσότερο, ακόμη πιο ραγδαία και το καλοκαίρι του 2018 θα κάνει το μεγάλο βήμα για να διεκδικήσει στους San Antonio Spurs ακόμη και τη θέση του starter.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι Spurs σεβάστηκαν την επιθυμία του παίκτη και θα τον επιβραβεύσουν με ένα συμβόλαιο που θα έχει πολύ καλύτερες αποδοχές από αυτές ενός rookie σε έναν χρόνο από τώρα. Τότε ελπίζουν ότι θα έχουν "ξεφορτωθεί" τις αποδοχές του LaMarcus Aldridge (22.347.015 δολάρια την περίοδο 2018-19) και του Danny Green (10.000.000 δολάρια), ενώ ο Rudy Gay θα κάνει λογικά χρήση του opt-out του για να βρει μια νέα συμφωνία με μισθό καλύτερο των 8.826.300 δολαρίων. Οι Spurs θα έχουν λοιπόν ευελιξία όχι μόνο για να κυνηγήσουν έναν πρωτοκλασάτο free agent, αλλά και για να δώσουν για παράδειγμα ένα τριετές συμβόλαιο που μπορεί να φτάσει τα 24.000.000 δολάρια στον παίκτη που επέλεξαν στον πρώτο γύρο του Draft το 2015.

Spurs και Ολυμπιακός έχουν εξαιρετικές σχέσεις, οι παράγοντες της ομάδας του San Antonio έρχονται συχνά στην Ελλάδα και παρακολουθούν αναμετρήσεις στο ΣΕΦ κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε την περίοδο 2017-18. Ο GM RC Buford θα συνεχίσει να βλέπει την πρόοδο του Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος ΔΕΝ ταξίδεψε φέτος στις ΗΠΑ αντίθετα με όσα ακούστηκαν, αλλά ξεκουράστηκε στις Σεϋχέλλες και στη συνέχεια επέστρεψε στη Σερβία. Δεν υπήρχε ο παραμικρός λόγος να δουλέψει μπροστά στα μάτια των παραγόντων των Spurs, ούτε να παίξει στο Summer League του Las Vegas. Μπορεί να μιλάμε για έναν 22χρονο σέντερ, όχι όμως για κάποιον "άγουρο". Έπαιξε στον Τελικό της EuroLeague, ήταν βασικός στους Τελικούς της Α1, όλοι γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει και καλύτερα απ' όλους τον γνωρίζουν οι άνθρωποι των Spurs που έχουν φυσικά εξαιρετική επικοινωνία με τους ομολόγους τους στον Ολυμπιακό, μέλος του οποίου έχει δουλέψει μαζί τους σε Summer Leagues του παρελθόντος.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η FRONT-LINE ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Αν, λοιπόν, δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή στον σχεδιασμό των San Antonio Spurs (και ειδικά αν δεν αποσυρθεί από τα παρκέ ο Manu Ginobili), ο Νίκολα Μιλουτίνοφ θα συνεχίσει να φορά τη φανέλα του Ολυμπιακού για έναν ακόμη χρόνο πριν κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και μετακομίσει στις ΗΠΑ με ένα πολύ, ΠΟΛΥ καλύτερο συμβόλαιο από αυτό που θα έπαιρνε αν έκανε φέτος το ταξίδι για να μπει στο ΝΒΑ. Κι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα έχει ήσυχο το κεφάλι του, καθώς πλέον η front-line της ομάδας του Πειραιά έχει κλείσει οριστικά με τους Πρίντεζη, Τιλί, Αγραβάνη, Μιλουτίνοφ, ΜακΛίν και Μπόγρη. Μένει να δούμε αν θα υπάρξει αναπροσαρμογή στο συμβόλαιο του νεαρού Σέρβου, καθώς υπάρχει σκέψη στις τάξεις του Ολυμπιακού να αυξηθούν οι αποδοχές του, μαζί φυσικά με το buy-out για το ΝΒΑ.

Των Νότη Ψιλόπουλου-Χάρης Σταύρου

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ