ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πως και γιατί η ΚΑΕ Ολυμπιακός κινήθηκε για ένα post στο Instagram

Πως και γιατί η ΚΑΕ Ολυμπιακός κινήθηκε για ένα post στο Instagram
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το Sport24.gr εξηγεί που στηρίζεται η νέα καταγγελία της ΚΑΕ Ολυμπιακός σε βάρος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, τη σημασία των social media και το νομοθετικό πλαίσιο που τα συνοδεύει.

Η νέα καταγγελία σε βάρος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τον Παναγιώτη και τον Γιώργο Αγγελόπουλο αφορούσε σε ένα social post του πρώτου, από τις 24 Ιανουαρίου. "Πηλοΐδης - Λαμόνικα οδηγούν τον θρήνο προς τη δόξα. Αξίζει κάποιος να φτιάξει όλα τα ωραία περσινά και προπέρσινα του Πηλοΐδη. Sopist Ακούς;", είχε γράψει ο "ισχυρός άνδρας" του Παναθηναϊκού, λίγες ημέρες πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Πάνω σε αυτό "πάτησε" ο Ολυμπιακός για να τον καταγγείλει στον Αθλητικό Δικαστή. Η εύλογη απορία αφορά στο κατά πόσο κάτι τέτοιο ευσταθεί και μπορεί να στοιχειοθετηθεί. Πως δηλαδή μία ανάρτηση σε social media μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες. Το Sport24.gr έψαξε το νομικό πλαίσιο πίσω από μία τέτοια κίνηση και το παρουσιάζει.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ PUBLIC DOMAIN

Το πρώτο και κυριότερο στοιχείο που δίνει μία τέτοια αφορμή είναι το γεγονός πως το σχόλιο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου έγινε σε δημόσιο χώρο. Το λεγόμενο "public domain" είναι αυτό που επιτρέπει σε τρίτους να το εκμεταλλευτούν νομικά και να προβούν στις νομικές διαδικασίες. Οτιδήποτε "ποστάρεται" σε social media και ιστοσελίδες, ως σχόλιο ή μη, θεωρείται δημόσια τοποθέτηση αφού οποισδήποτε έχει πρόσβαση σε αυτή και μπορεί να είναι ενήμερος. Από τη στιγμή λοιπόν που αναφερόμαστε σε ένα σχόλιο που έγινε δημοσίως και όχι σε ιδιωτική συζήτηση, δίνει το "πάτημα" σε τρίτους να το κυνηγήσουν.

ΠΟΙΑ Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ

Από τη στιγμή λοιπόν που το σχόλιο έγινε σε δημόσιο χώρο, υπάρχουν δύο δρόμοι: της αυτεπάγγελτης δίωξης από τον Αθλητικό Δικαστή ή της καταγγελίας. Ο δεύτερος ουσιαστικά αφορά σε ενημέρωση του Αθλητικού Εισαγγελέα από τρίτο πρόσωπο, στην προκειμένη περίπτωση την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Ουσιαστικά λοιπόν οι "ερυθρόλευκοι" ενημέρωσαν τον Αθλητικό Δικαστή για το γεγονός, για μία πράξη που διέφυγε της προσοχής του. Η γνωστοποίηση της πράξης είναι το πρώτο βήμα που γίνεται, με τα υπόλοιπα να αφορούν στον Αθλητικό Δικαστή.

Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ PRINT SCREEN

Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευσή του συγκεκριμένου post στο Instagram , ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος το "κατέβασε". Αυτό όμως δεν αρκεί για να περιορίσει την έκθεσή του και τη δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη από τρίτους. Το λεγόμενο "print screen" είναι κάτι που δίνει τη δυνατότητα για στοιχειοθέτηση της καταγγελίας.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ