ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Έτσι βοηθά το πρόγραμμα του Ολυμπιακού τους νέους παίκτες

Έτσι βοηθά το πρόγραμμα του Ολυμπιακού τους νέους παίκτες

Οι Ανδρέας Γκατζούλης και Βασίλης Τολιόπουλος μίλησαν στο Sport24.gr για το πρόγραμμα του Ολυμπιακού, για το πόσο εξελίσσονται οι νέοι παίκτες, αλλά και το αν κάνει καλό να πηγαίνουν σε μεγάλη ομάδα σε μικρή ηλικία.

Η σπέκουλα των τελευταίων ημερών αφορά το αν κάνει καλό ή όχι να πηγαίνουν νεαροί και ταλαντούχοι παίκτες σε μικρή ηλικία μεγάλες ομάδες. Το Sport24.gr επικοινώνησε με τον επί σειρά ετών γυμναστή του Ολυμπιακού, Ανδρέα Γκατζούλη, αλλά και με τον 20χρονο γκαρντ των Πειραιωτών, Βασίλη Τολιόπουλο, οι οποίοι και μας μίλησαν για το θέμα, παρουσιάζοντας μας και τα οφέλη που έχει ένας αθλητής όταν πηγαίνει σε μία μεγάλη ομάδα.

Γκατζούλης: "Τους κάνουμε πρώτα καλύτερους αθλητές και μετά παίκτες"

Έτσι βοηθά το πρόγραμμα του Ολυμπιακού τους νέους παίκτες

O Aνδρέας Γκατζούλης είναι ένας από τους καλύτερους γυμναστές στην Ευρώπη και βρίσκεται στο προπονητικό-τιμ του Ολυμπιακού από το καλοκαίρι του 2008. Η εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει έχει φανεί στην πράξη, έχοντας συμβάλει στις μεγάλες επιτυχίες των Πειραιωτών τα τελευταία χρόνια, με την διοίκηση των "ερυθρολεύκων" να του έχει δώσει την δυνατότητα να εργαστεί στις καλύτερες συνθήκες, έχοντας για "όπλο" του το πανάκριβο πρόγραμμα των "ερυθρολεύκων".

Ο Ανδρέας Γκατζούλης μίλησε στο Sport24.gr για το εξειδικευμένο πρόγραμμα της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, για το πως διαχειρίζονται οι Πειραιώτες τους νεαρούς παίκτες, αλλά και για την εξέλιξη του Βασίλη Τολιόπουλου: "Στον Ολυμπιακό έχουμε ένα πανάκριβο και εξειδικευμένο πρόγραμμα, το οποίο συμπεριλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, συγκεκριμένη διατροφή και εκγύμναση. Όλα, η κάθε μας κίνηση, είναι μελετημένη και τίποτα δεν γίνεται στην τύχη.

Τα νέα παιδιά στον Ολυμπιακό τα προσέχουμε και υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για εκείνα. Όταν ο Βασίλης Τολιόπουλος ήρθε στον Ολυμπιακό, ήταν 72 κιλά και είχε ύψος 1.88. Ο προπονητής μας, Γιάννης Σφαιρόπουλος, όταν ο Βασίλης ήρθε στην ομάδα, μου τόνισε πως θέλει να του φτιάξω ένα ειδικό πρόγραμμα ώστε το παιδί να είναι έτοιμο για την νέα χρονιά, δηλαδή για την σεζόν που έρχεται. Το παιδί το προετοιμάσαμε για φέτος. Πλέον, μέσω του προγράμματος του Ολυμπιακού είναι 78 κιλά και έχει ύψος 1.89. Δεν έχει καθόλου λίπος, είναι στεγνός και το σώμα του, οι μυς του, έχουν δυναμώσει περισσότερο. Στόχος μας, μελλοντικά, καθώς μεγαλώνει, να "δέσει" ακόμη περισσότερο και να πάει στα 84. Εκτιμούμε πως αυτά θα είναι τα ιδανικά κιλά του για να δώσει αυτά που μπορεί.

Όταν είσαι σε αυτή την νεαρή ηλικία, που το σώμα σου ακόμη διαμορφώνεται, είναι σημαντικό το κορμί σου να αφομοιώνει με σωστό τρόπο αυτά τα κιλά, αυτές τις αλλαγές, γιατί αν συμβεί κάτι λάθος, μπορούν να παρουσιαστούν προβλήματα, να βγουν τραυματισμοί ή ο παίκτης να χάσει καλά στοιχεία που διαθέτει επηρεασμένος από την αύξηση κιλών. Όπως είδατε στο τουρνουά με την Νέων, ο Βασίλης παρουσιάστηκε περισσότερο δυνατός, πιο γρήγορος, έχει βελτιώσει αρκετά το σουτ, σουτάροντας καλά ακόμη και από τα 8 μέτρα, το κορμί του έχει γίνει πιο αθλητικό και έχει γίνει περισσότερο επιθετικός στο παιχνίδι του. Έχει γίνει καλύτερος παίκτης και κυρίως αθλητής. Γιατί στον Ολυμπιακό, θέλουμε τα νεαρά παιδιά που έρχονται να γίνουν πρώτα καλοί και σωστοί αθλητές, με σωστή νοοτροπία, και μετά παίκτες.

Ο Βασίλης είχε μεγάλο και χρόνιο πρόβλημα με τα ιγμόρια του. Το παιδί είχε πονοκεφάλους, δεν μπορούσε να αναπνεύσει σωστά, δεν μπορούσε να κοιμηθεί, ανέβαζε πυρετούς, δεν μπορούσε να πάρει τις κατάλληλες ανάσες, με αποτέλεσμα να του βγαίνει κούραση και να μην μπορεί να αποδώσει όπως θέλει σε διάρκεια. Τον δυσκόλευε στην αθλητική του δραστηριότητα, αλλά και γενικότερα στην καθημερινότητα του. Πήγαινε να τρέξει, μπούκωνε και έπαιρνε αναπνοή κυρίως από το στόμα. Ο Ολυμπιακός ασχολήθηκε με το πρόβλημα του, τον πήγαμε για εξετάσεις, ήμασταν από την αρχή δίπλα του, η ομάδα ανέλαβε το θέμα της επέμβασης και από τότε που χειρουργήθηκε το παιδί απελευθερώθηκε από το πρόβλημα του που τον κράταγε πίσω. Πλέον, αναπνέει σωστά, τρέχει και δεν κουράζεται και νιώθει άνετα να κινηθεί και να λειτουργήσει όπως θέλει, τόσο μέσα στις προπονήσεις, όσα και στα παιχνίδια της ομάδας.

Στον Ολυμπιακό έχουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για όλους τους παίκτες μας, αλλά και για τους νέους. Από τις αιματολογικές εξετάσεις που κάνουν οι αθλητές, σε συνεργασία με τον μοριακό διαιτολόγο μας, τον Γιώργο Λέων, ο οποίος είναι επιστήμων σε αυτό που κάνει, βγάζουμε σημαντικά αποτελέσματα για να δουλέψουμε μαζί τους. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός, το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και από αυτές τις εξειδικευμένες εξετάσεις, οι οποίες είναι πανάκριβες, μπορούμε να καταλάβουμε το τι χρειάζεται το κάθε σώμα ώστε να το φτιάξουμε όπως πρέπει. Πως πρέπει να γυμναστεί, τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσει. Κάθε κίνηση μας είναι μελετημένη βάσει του προγράμματος μας.

Ένα σώμα για να φτιαχτεί και να διαμορφωθεί όπως πρέπει για έναν αθλητή κορυφαίου επιπέδου, θέλει τουλάχιστον δύο χρόνια. Για να γίνει δυνατό, αθλητικό και όπως πρέπει. Είναι σημαντικό για τον κάθε παίκτη να είναι στα κιλά που πρέπει, τόσο ώστε να προσφέρει αυτά που μπορεί στον ύψιστο βαθμό, όσο και για να μην αλλοιωθούν τα καλά χαρακτηριστικά του. Ο Μάντζαρης όταν ήρθε στον Ολυμπιακό ήταν αρκετά αδύνατος. Τώρα είναι στα κιλά του, σε αυτά που πρέπει και έφτασε μέσω του προγράμματος του Ολυμπιακού. Θυμάμαι πως όταν ήρθε ο Σλούκας στον Ολυμπιακό το 2008, που ήταν 18 χρονών, ήταν 98 κιλά. Είχε παραπάνω κιλά, τα οποία και έπρεπε να χάσει. Δουλέψαμε μαζί του, ακολούθησε την διατροφή και την γυμναστική που πρέπει μέσω του προγράμματος της ομάδας και έφτασε στα 87. Απέκτησε καλύτερη σωματοδομή και παράλληλα βελτίωσε και το παιχνίδι του.

Ο Ολυμπιακός προσέχει τα νέα παιδιά, ασχολείται μαζί τους και τους δίνει την δυνατότητα να δουλέψουν σε ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου. Με πανάκριβες εξετάσεις, με συγκεκριμένη διατροφή που ταιριάζει στον κάθε αθλητή και με κατάλληλο πρόγραμμα εκγύμνασης. Όλα αυτά κάνουν τους παίκτες, και ειδικά τους νεαρούς παίκτες, καλύτερους αθλητές. Μέσα από τον Ολυμπιακό βελτιώνονται και εξελίσσονται.

Ο Τολιόπουλος είναι ένας παίκτης που πιστεύει στον εαυτό του και έχει αγωνιστικό θράσος. Δεν έχει φόβο στο παιχνίδι του. Τολμά και δεν διστάζει. Θυμάμαι πέρσι στα φιλικά προετοιμασίας του Ολυμπιακού στο Κάλιαρι, που με το "καλημέρα" έδειξε το ταλέντο του, δίχως άγχος. Παίζει μπάσκετ με αυτοπεποίθηση και έχει δουλέψει πολύ το σουτ κατά την διάρκεια της σεζόν. Θεωρώ πως μπορεί να γίνει ένας εξαιρετικός σουτέρ στο μέλλον, γιατί έχει καλό χέρι και το δουλεύει. Μέσα από τις προπονήσεις του Ολυμπιακού έχει γίνει καλύτερος παίκτης, αγωνιστικά, σωματικά, αλλά και σαν νοοτροπία. Φάνηκε η εξέλιξη του και στα παιχνίδια της Εθνικής Νέων που ήταν από τους κορυφαίους της παίκτες".

Τολιόπουλος: "Δεν μπορούσα να αναπνεύσω σωστά, πολλά τα οφέλη όταν είσαι σε μεγάλη ομάδα"

Έτσι βοηθά το πρόγραμμα του Ολυμπιακού τους νέους παίκτες
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Βασίλης Τολιόπουλος μίλησε στο Sport24.gr για την συμμετοχή του στην Εθνική Νέων, η οποία κατόρθωσε να προκριθεί στην πρώτη κατηγορία, για το αν κάνει καλό σε έναν νεαρό παίκτη να αποτελεί μέλος μεγάλης ομάδας σε μικρή ηλικία, αναφέρθηκε στο πρόβλημα του στα ιγμόρεια, από το οποίο και απελευθερώθηκε, ενώ έκανε και το δικό του σχόλιο για το πρόγραμμα του Ολυμπιακού.

Πως σου φάνηκε η εμπειρία του τουρνουά; Πως διαχειριστήκατε την ήττα στον ημιτελικό;

"Η εμπειρία του τουρνουά ήταν όμορφη και αγωνιστήκαμε μπροστά σε μία τρομερή ατμόσφαιρα, μπροστά στο κοινό μας. Σίγουρα υπήρξε μία απογοήτευση από το γεγονός πως δεν κατακτήσαμε την πρώτη θέση στο τουρνουά, υπήρξε μία πικρία μετά την ήττα μας από την Ισλανδία στον ημιτελικά, αλλά μικρή σημασία είχε η πρώτη, η δεύτερη ή η τρίτη θέση. Σημασία είχε να τερματίσουμε στις τρεις πρώτες θέσεις για να πάρουμε την άνοδο στην πρώτη κατηγορία. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο βασικός μας στόχος από την έναρξη του τουρνουά και είμαστε όλοι ικανοποιημένοι που τα καταφέραμε. Η ήττα από την Ισλανδία ήταν δύσκολη, αλλά αμέσως μετά είπαμε να μαζέψουμε γρήγορα τα κομμάτια μας και να αντιδράσουμε, γιατί το ματς με την Κροατία ήταν "τελικός". Ευτυχώς καταφέραμε να κερδίσουμε και να πάρουμε την πρόκριση".

Πραγματοποίησες εξαιρετικές εμφανίσεις και φάνηκες να απολαμβάνεις το τουρνουά. Έχει να κάνει και με το γεγονός πως έπαιξες περισσότερο με την Νέων σε σχέση με τον Ολυμπιακό;

"Επειδή τον περασμένο χειμώνα είχα κάνει διπλή επέμβαση και ήμουν εκτός λόγω τραυματισμού, συν το γεγονός πως δεν είχα και ενεργό χρόνο συμμετοχής στην ομάδα μου, μπορώ να πω πως απόλαυσα την συμμετοχή μου στο τουρνουά. Ήταν σαν να ήμουν ένα μικρό παιδάκι 10 ετών και του έδινες μία μπάλα να παίξει μπάσκετ. Ήμουν χαρούμενος που έπαιζα και το ευχαριστήθηκα. Πάντα μου αρέσει να παίρνω πάνω μου τα ελεύθερα σου, πάντα μου αρέσει να παίρνω πρωτοβουλίες στις κρίσιμες στιγμές και πάντα παίζω με αυτοπεποίθηση και με πίστη στον εαυτό μου. Έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Έχω αγωνιστικό θράσος, είμαι παίκτης που τολμά και δεν παίζω με φόβο. Οι προπονητές μου με πιστεύουν. Δεν μου είπε κάποιος να πάρω πάνω μου περισσότερες φάσεις τώρα στο τουρνουά. Ξέρουν τις δυνατότητες μου, με εμπιστεύθηκαν και με άφησαν να λειτουργήσω όπως ξέρω και μπορώ, στο πλαίσιο πάντα της ομάδας".

Ποια είναι η άποψη σου πως δεν είναι καλό να πηγαίνουν οι νεαροί παίκτες σε μεγάλες ομάδες γιατί δεν θα παίζουν. Θεωρείς πως έχει οφέλη ένας νεαρός αθλητής όταν αποτελεί μέλος ενός μεγάλου συλλόγου, όπως συμβαίνει στην δική σου περίπτωση με τον Ολυμπιακό;

"Κοίτα, όταν μία τεράστια ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός, αλλά και οι άλλες μεγάλες ελληνικές ομάδες, όπως ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, ο Άρης και ο ΠΑΟΚ, έρχονται και σου προσφέρουν συμβόλαιο και την δυνατότητα να αγωνιστείς στο υψηλότερο επίπεδο, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, και να είσαι συμπαίκτης με κορυφαίους παίκτες, δεν γίνεται να αρνηθείς! Είναι το όνειρο κάθε αθλητή να αγωνιστεί σε μία μεγάλη ομάδα και εγώ είμαι ευτυχής και τυχερός που το ζω. Είναι ευλογία και είμαι χαρούμενος που είμαι παίκτης του Ολυμπιακού.

Δεν λέω, αν είσαι σε μικρότερη ομάδα το πιθανότερο είναι πως θα έχεις μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής και θα είσαι πιο ενεργός, κάτι σημαντικό καθώς όλοι οι παίκτες θέλουν να παίζουν, αλλά και το να αποτελείς μέλος μίας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη έχει πολλά και μεγάλα κέρδη. Προπονείσαι με σπουδαίους κόουτς, στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, στο υψηλότερο επίπεδο και με επαγγελματισμό και δουλεύεις με ορισμένους από τους καλύτερους Έλληνες και ξένους μπασκετμπολίστες στην Ευρώπη.

Οι παραστάσεις και οι εμπειρίες που παίρνεις είναι μοναδικές, σε βοηθούν και σε κάνουν καλύτερο. Οι συμβουλές που θα σου πουν, οι εικόνες που παίρνεις από εκείνους από το πως δουλεύουν, το να παίζεις απέναντι τους στην προπόνηση, το να συναναστρέφεσαι μαζί τους, μόνο κέρδη και οφέλη σου προσφέρουν. Και όταν έρθει η ώρα, ο καθένας θα πάρει τις ευκαιρίες του. Η παρουσία μου στον Ολυμπιακό με έχει βοηθήσει και είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σε μία τόσο μεγάλη ομάδα. Έχει ένα πρόγραμμα που ασχολείται μαζί σου και σε προσέχει σαν αθλητή, τόσο σωματικά, όσο και αγωνιστικά, που θα το συναντήσεις σε ελάχιστες ομάδες".

Τον περασμένο Φλεβάρη έκανες μία επέμβαση στην μύτη, καθώς είχες χρόνια φλεγμονή ιγμορίων, η οποία σε δυσκόλευε στο παιχνίδι και γενικά στην καθημερινότητα σου. Βλέπεις διαφορά;

"Είχα μία χρόνια φλεγμονή των ιγμόρειων, η οποία με ταλαιπωρούσε. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω σωστά, με αποτέλεσμα να αναπνέω κυρίως από το στόμα και όχι από την μύτη. Το πρόβλημα αυτό με δυσκόλευε στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω σωστά, μου έβγαινε κούραση και δυσκολεύουν αρκετά στον ύπνο. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ άνετα και κυρίως με δυσκόλευε στο να παίρνω τις ανάσες που πρέπει τόσο στις προπονήσεις, όσο και στα παιχνίδια της ομάδας.

Με το που γνωστοποίησα το πρόβλημα μου στους ανθρώπους του Ολυμπιακού, ενδιαφέρθηκαν από την πρώτη στιγμή, ασχολήθηκαν εντατικά με αυτό, με πήγαν για εξετάσεις, διαπίστωσαν το μέγεθος του προβλήματος και αμέσως πήγα για επέμβαση. Ανέλαβαν εξολοκλήρου την εγχείριση, ήταν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή, με στήριξαν και τους είμαι υπόχρεος. Τους ευχαριστώ θερμά για την τεράστια βοήθεια τους για αυτό το πρόβλημα υγείας που είχα. Πλέον, είμαι...άλλος άνθρωπος!

Από την στιγμή που έκανα την επέμβαση, ακολούθως είδα τεράστια διαφορά. Επιτέλους, μπορούσα να αναπνεύσω σωστά, ανέπνεα καθαρά και σωστά από την μύτη και όχι από το στόμα. Μπορούσα να λειτουργήσω καλύτερα σαν αθλητής και έπαιρνα σωστές ανάσες στις προπονήσεις και στα παιχνίδια της ομάδας. Πλέον, μπορώ να κοιμηθώ άνετα δίχως δυσκολία. Πριν την επέμβαση, θυμάμαι πως όταν έτρεχα ήμουν συνεχώς μπουκομένος, ανέπνεα από το στόμα και δυσκολεύομουν. Είχα πονοκεφάλους μέχρι και πυρετό ανέβαζα. Πλέον, και το είδα και στο τουρνουά τώρα με την Εθνική Νέων, έτρεχα άνετα, ανέπνεα καθαρά και δεν μου έβγαινε κούραση. Νιώθω καλύτερα, ξεπέρασα το πρόβλημα μου, το γεγονός αυτό μου έχει δώσει αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι μου και όλα αυτά τα οφείλω στον Ολυμπιακό".

Φαίνεται να έχεις φτιάξει την σωματική σου κατάσταση. Πόσο σε έχει βοηθήσει ο Ολυμπιακός σε αυτό το κομμάτι;

"Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού με έχει βοηθήσει να φτιάξω και την σωματική μου κατάσταση. Έχω πάρει ορισμένα μυικά κιλά, χωρίς λίπος και έχω δυναμώσει το κορμί μου, έχει γίνει περισσότερο αθλητικό, γεγονός που με βοηθά και στο παιχνίδι μου. Σε συνεργασία με το προπονητικό-τιμ ακολουθούμε ειδικό πρόγραμμα προπόνησης με την σημαντική βοήθεια του γυμναστή μας, Ανδρέα Γκατζούλη, το οποίο και θα συνεχιστεί. Δουλεύουμε στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, έχουμε ειδικό πρόγραμμα διατροφής και συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης και μυικής ενδυνάμωσης, το οποίο ταιριάζει στον κάθε αθλητή. Υπάρχει ένα εξαιρετικό σταφ στην ομάδα που μας προσέχει και μας διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εμάς τους πιτσιρικάδες που από νέοι γινόμαστε άνδρες. Όταν βρίσκεται σε μία μεγάλη ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, σου προσφέρει την δυνατότητα να προσέξεις τον εαυτό σου και να προπονηθείς όσο καλύτερα γίνεται".

Ποιοι είναι οι στόχοι σου με τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν;

"Στόχος μου είναι να δουλέψω σκληρά μέσα στην σεζόν, με την προετοιμασία της ομάδας του Ολυμπιακού να ξεκινά τον Αύγουστο. Κάθε χρόνος που περνά θέλω να γίνομαι καλύτερος, να βελτιώνομαι και να εξελίσσομαι σαν παίκτης. Πιστεύω στις δυνατότητες μου. Θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό ώστε να βοηθήσω την ομάδα και μέσα στην σεζόν θα πάρω τις ευκαιρίες που μου αναλογούν. Κάθε προετοιμασία και προπόνηση με τον Ολυμπιακό, με τους προπονητές και τους παίκτες που υπάρχουν στην ομάδα, είναι ένα σημαντικό μάθημα για μένα".

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ