ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Catch me if you can: ο Ολυμπιακός φέτος πατά... γκάζι

Catch me if you can: ο Ολυμπιακός φέτος πατά... γκάζι
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το μπάσκετ αλλάζει, έχει πάει στην ταχύτητα και ο Ολυμπιακός φέτος πατά... γκάζι. Πιέζει στην άμυνα, κλέβει μπάλες και έχει κατεύθυνση να σκοράρει όσο πιο συχνά γίνεται στο ανοιχτό γήπεδο.

Το παρατηρήσαμε στα φιλικά παιχνίδια του Ολυμπιακού, μας το τόνισαν στις συνεντεύξεις τους στο Sport24.gr οι Βασίλης Σπανούλης , Γιώργος Πρίντεζης , Κώστας Παπανικολάου και Έρικ Γκριν , το είδαμε με... σάρκα και οστά στο πρώτο επίσημο παιχνίδι των Πειραιωτών για την φετινή σεζόν κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου (99-48) . Οι "ερυθρόλευκοι" φέτος έχουν στόχευση να πατήσουν... γκάζι και όποιος μπορέσει, ας τρέξει να τους πιάσει.

Ο Ολυμπιακός φέτος θέλει να παίξει πιο γρήγορο μπάσκετ σε σχέση με πέρσι. Είναι κατεύθυνση, εντολή, αλλά και σκοπός του να τρέχει περισσότερο στο ανοιχτό γήπεδο ύστερα από κάθε καλή άμυνα, είτε ύστερα από κλέψιμο, είτε μετά από την ασφάλιση του ριμπάουντ στα μετόπισθεν, για να σημειώσει όσο περισσότερους πόντους γίνεται σε καταστάσεις πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμού. Και οι Πειραιώτες "σκότωσαν" τον Κολοσσό Ρόδου με το καλό τρανζίσιον παιχνίδι τους, τελειώνοντας τις φάσεις με συνεχόμενα fast-break, αξιοποιώντας την πιεστική τους άμυνα από την πρώτη πάσα (μέτρησαν 14 κλεψίματα, αναγκάζοντας τον αντίπαλο να υποπέσει και σε 22 λάθη) και τα υψηλά επίπεδα ενέργειας τους, παίζοντας σε αρκετές στιγμές απολαυστικό μπάσκετ.

Το μπάσκετ στην Ευρώπη αλλάζει, προχωρά, εξελίσσεται, πάει στα αθλητικά προσόντα, στις παραπάνω κατοχές και κυρίως στην ταχύτητα. Και ο φετινός Ολυμπιακός δείχνει την διάθεση να πάει τα παιχνίδια του σε παραπάνω κατοχές, σε υψηλότερα σκορ και κυρίως την κατεύθυνση να τρέξει όσο περισσότερο γίνεται κυρίως στο τρανζίσιον, αλλά και στο σετ-παιχνίδι, πραγματοποιώντας περισσότερο γρήγορες επιθέσεις. Στο ματς με τον Κολοσσό, όποιος παίκτης των Πειραιωτών έπαιρνε το ριμπάουντ στην άμυνα, η πρώτη του σκέψη ήταν είτε να πασάρει γρήγορα, είτε να κατεβάσει εκείνος με ταχύτητα την μπάλα από το ένα μισό του γηπέδου στο άλλο, ώστε να δώσει την δυνατότητα στην ομάδα του να σκοράρει στον αιφνιδιασμό. Το ίδιο και σε όποιον έκλεβε μπάλες, με τους γηπεδούχους να σκοράρουν ακατάπαυστα στο ανοιχτό γήπεδο απέναντι στους Ροδίτες, με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να βλέπει με ικανοποίηση τους παίκτες του να τρέχουν πάνω-κάτω σε κάθε ευκαιρία. Ήταν μάλιστα και στιγμές που τους παρότρυνε να μην σταματούν και να μην ρίχνουν ρυθμό, παρά το γεγονός πως η διαφορά στο σκορ είχε ξεφύγει.

Έτσι όπως έχουν αλλάξει κιόλας οι κανονισμοί στο μπάσκετ, οι οποίοι ουσιαστικά ευνοούν τις ομάδες που θέλουν να τρέξουν, το σπορ στην Ευρώπη πηγαίνει στην ταχύτητα και ο Ολυμπιακός δεν γίνεται να μην ακολουθήσει. Άλλωστε, αυτό το στυλ μπάσκετ δεν είναι "ξένο" για τους "ερυθρόλευκους". Αντιθέτως, τους είναι οικείο και τους αρέσει να παίζουν έτσι, γιατί όταν το πράττουν νιώθουν περισσότερο οι "εαυτοί" τους. Η καλή άμυνα και ακολούθως η διάθεση για γρήγορο καλάθι στον αιφνιδιασμό, αποτελεί την αγωνιστική ταυτότητα της συγκεκριμένης ομάδας, χαρακτηριστικό το οποίο βρίσκεται στο dna της, στο ένστικτο της από την σεζόν 2011-2012, όταν και χτίστηκε επί εποχής Ντούσαν Ίβκοβιτς. Πέρσι οι Πειραιώτες δεν έτρεξαν όσο θα ήθελαν και μπορούσαν, αλλά φέτος πατούν... γκάζι και μπορούν να το πράξουν έχοντας παίκτες από το "1" έως και το "5". Κόντρα στον Κολοσσό οι "ερυθρόλευκοι" σημείωσαν περίπου 25 πόντους σε καταστάσεις fast-break.

Related content

Ο Έρικ Γκριν αποδεικνύει κάθε φορά πως ήταν το κομμάτι που έλλειπε από την περσινή ομάδα του Ολυμπιακού. Ο γκαρντ που μπορεί να δώσει την έξτρα επιθετική ώθηση, απελευθερώνοντας τον Βασίλη Σπανούλη. Ο Αμερικανός λειτούργησε κυρίως σαν την αλλαγή του αρχηγού των Πειραιωτών, αλλά υπήρξαν και σχήματα που ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τους χρησιμοποίησε μαζί, συν τον Χάκετ (με τρία γκαρντ). Έχει έφεση στο σουτ, είναι σκόρερ και μπορεί να βάλει την μπάλα στο αντίπαλο καλάθι με πολλούς τρόπους, είτε με ντράιβ, είτε με σουτ από μέση απόσταση, είτε με τρίποντα, είτε με καλάθια στον αιφνιδιασμό. Στο ματς με τον Κολοσσό ο Ντάνιελ Χάκετ του έδωσε μέχρι και alley-oop ασίστ την οποία και αξιοποίησε τελειώνοντας την φάση με κάρφωμα. Παίζει μπάσκετ με αυτοπεποίθηση, έχει σιγουριά για τις δυνατότητες του, μπορεί να δημιουργήσει φάσεις για τον εαυτό του, είναι ικανότατος στο "ένας εναντίον ενός", υπάρχουν plays για να το κάνει και κόντρα στον Κολοσσό ήταν ο MVP των "ερυθρολεύκων", μετρώντας 16 πόντους (5/6δ, 2/3τρ) και 4 ασίστ, ενώ υπήρξαν και φάσεις που έβγαλε καλές άμυνες.

Μπορεί το επίπεδο του Κολοσσού Ρόδου να μην έχει σχέση με το αγωνιστικό επίπεδο των ομάδων που θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στην Euroleague, αλλά είναι θετικό (έστω και σε αυτά τα παιχνίδια) μία ομάδα να λειτουργεί σχεδόν άριστα σε αυτό που έχει βάλει στόχο να κάνει μέσα στο παρκέ. Και οι Πειραιώτες λειτούργησαν καταπληκτικά στην άμυνα, κλέβοντας μπάλες με συνεχή πίεση, κυριαρχώντας και στα ριμπάουντ, όντας παράλληλα απολαυστικοί κάθε φορά που έτρεχαν ώστε να τελειώσουν τις φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο. Παράλληλα, οι Πειραιώτες δείχνουν και μία βελτίωση στο περιφερειακό σουτ. Όχι μόνο από πλευράς αποτελεσματικότητας (12/28-43% μέτρησαν στο ματς), αλλά και από θέμα δουλειάς, καθώς έβγαζαν αρκετά ελεύθερα σουτ πίσω από τα 6 μέτρα ύστερα από καλή κυκλοφορία της μπάλας. Το τρίποντο, άλλωστε, είναι ένα σημαντικό στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ και ο Ολυμπιακός θέλει να το έχει στο ρεπερτόριο του.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ