ΚΟΛΟΣΣΟΣ

Το ξέσπασμα του Τσαλμπούρη

BASKET LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÊÏËÏÓÓÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÊÏËÏÓÓÏÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ο Γιώργος Τσαλμπούρης παραχωρήθηκε δανεικός από την ΑΕΚ στον Κολοσσό για να πάρει χρόνο συμμετοχής και ευκαιρίες. Και την 1η ευκαιρία που του παρουσιάστηκε την έπιασε από τα μαλλιά.

Στους πρώτους 5 αγώνες του με την φανέλα του Κολοσσού Ρόδου από τότε που παραχωρήθηκε δανεικός από την ΑΕΚ ο Γιώργος Τσαλμπούρης είχε σημειώσει συνολικά 12 πόντους. Κόντρα στα Τρίκαλα σημείωσε 13 πόντους. Κάποιοι μπορούν να το θεωρούν τυχαίο γεγονός. Δεν είναι όμως.

Ο Γιώργος Τσαλμπούρης περίμενε φέτος ότι θα έπαιρνε ευκαιρίες στην ΑΕΚ. Ότι έπειτα από μία διετία σποραδικού χρόνου συμμετοχής θα είχε έναν ρόλο στην “Ένωση”. Δήλωνε έτοιμος . Η ΑΕΚ ωστόσο δεν του έδωσε την δυνατότητα να το αποδείξει. Και τότε εμφανίστηκε ο Κολοσσός Ρόδου, ανοίγοντας την πόρτα του για να τον πάρει δανεικό. Ήταν η ευκαιρία που περίμενε καιρό ο διεθνής με τις μικρές Εθνικές ομάδες φόργουορντ/σέντερ.

Ο τεχνικός του Κολοσσού, Άρης Λυκογιάννης, δεν σκόπευε να του κάνει χάρες. Δεν το συνηθίζει εξάλλου. Ο Τσαλμπούρης έπρεπε να κερδίσει κάθε λεπτό συμμετοχής μέσα από την παρουσία του στις προπονήσεις και τους αγώνες. Ήταν μία νέα πρόκληση αυτή για τον απόφοιτος του Iowa State. Μία πρόκληση που δείχνει να έχει αγκαλιάσει, μέχρι να έρθει η πρώτη δικαίωση με την χθεσινή (13/1) εμφάνισή του κόντρα στα Τρίκαλα.

Η... ΕΚΡΗΞΗ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕ

BASKET LEAGUE / ΚΟΛΟΣΣΟΣ - ΤΡΙΚΑΛΑ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΑΡΗΣ ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΚΟΛΟΣΣΟΣ - ΤΡΙΚΑΛΑ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΧΑΡΗΣ ΖΑΜΠΕΤΟΥΛΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI


Στους πρώτους 5 αγώνες του με τον Κολοσσού ο Τσαλμπούρης δεν ξεπέρασε ποτέ τα 15 λεπτά συμμετοχής. Σε τρεις από αυτούς (κόντρα σε ΓΣΛ, Προμηθέα και Παναθηναϊκό) βρέθηκε στο παρκέ για λιγότερα 8 λεπτά. Είπαμε, τίποτα δεν επρόκειτο να του χαριστεί. Μπορεί ο Κολοσσός να μην έχει το μέγεθος της ΑΕΚ, αλλά είναι μία από τις πιο νοικοκυρεμένες ομάδες στην Stoiximan.gr Basket League, η οποία έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων χάρη στην δουλειά που γίνεται εκεί.

Ο Τσαλμπούρης χρειάστηκε να κερδίσει κάθε δευτερόλεπτο στο παρκέ μέχρι τώρα. Και στον αγώνα με τα Τρίκαλα ήρθε η εμφάνιση που έψαχνε καιρό. Μπαίνοντας στο παρκέ με όρεξη στο τέλος της πρώτης περιόδου, ο 23χρονος φόργουορντ/σέντερ... εξερράγη στην δεύτερη περίοδο, σημειώνοντας 3 τρίποντα, βοηθώντας τα μέγιστα τον Κολοσσό στο να χτίσει μία καλή διαφορά και να φτάσει τελικά στη νίκη.

Ο τελικός στατιστικός απολογισμός του (13 πόντοι με 2/4 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κόψιμο και 0 λαθη σε 25 λεπτά συμμετοχής) δείχνει μόνο σε έναν βαθμό τον καθρέφτη της εμφάνισής του. Γιατί αυτό που δεν δείχνει είναι ότι με αυτόν στο παρκέ άλλαζαν τα δεδομένα, αφού οι ψηλοί των Τρικάλων αναγκαζόντουσαν να κυνηγάνε έναν τύπο με ύψος 2.16 μέτρα στην περιφέρεια, ανοίγοντας χώρους για τους άλλους παίκτες του Κολοσσού, κάτι που στο σύγχρονο μπάσκετ έχει ανεκτίμητη αξία.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ

Το ξέσπασμα του Τσαλμπούρη


Τα τελευταία 2 1/2 χρόνια δεν ήταν εύκολα για τον Γιώργο Τσαλμπούρη. Για κανέναν αθλητή, ανεξαρτήτου ηλικίας, δεν είναι εύκολο να ταλαιπωρείται αρχικά από μικροτραυματισμούς και εν συνεχεία να είναι σταθερά rotation. Η απόφαση να παραχωρηθεί στον Κολοσσό ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, με όλες τις πλευρές (ΑΕΚ, Τσαλμπούρης, Κολοσσός) να βγαίνουν κερδισμένες. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάει ο κόσμος το κέρδος που θα υπάρχει για το ελληνικό μπάσκετ αν ο Τσαλμπούρης μπορέσει με την βοήθεια του Κολοσσού να χτίσει την αυτοπεποίθησή του και εξελιχθεί σταδιακά στον παίκτη που έχουν όλοι στο μυαλό τους.

Αυτό που πρέπει να γίνει κάποια στιγμή σαφές προς όλους είναι ότι ο Τσαλμπούρης δεν είναι κεφάλαιο μόνο για την ΑΕΚ. Είναι κεφάλαιο για ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ. Σε μία περίοδο που το μπάσκετ πηγαίνει όλο και πιο περιφερειακά και είναι απαραίτητη η παρουσία καλών σουτέρ, ο Τσαλμπούρης είναι ένα σπάνιο “φρούτο” για την – παραδοσιακά... άδεια από σουτέρ – Ελλάδα: Ένας φόργουορντ/σέντερ με ύψος 2.16 μέτρα που μπορεί να σουτάρει από τα 7.5 μέτρα.

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι ο Τσαλμπούρης έχει ψεγάδια στο παιχνίδι του, τα οποία ξέρει καλά και ο ίδιος. Πρέπει να μπαίνει πιο δυνατά στις φάσεις, οφείλει να ποστάρει περισσότερο και να εκμεταλλεύεται τα μις-ματς και να αποφεύγει τα “χαζά” φάουλ στην άμυνα. Την ίδια στιγμή όμως δεν παύει να έχει στοιχεία που δεν συνηθίζεται να βρίσκουμε σε Έλληνες παίκτες (με πρώτα το σουτ από την περιφέρεια και την επαφή με το καλάθι γενικότερα) και να δείχνει διατεθειμένος να δουλέψει σκληρά για να βελτιωθεί και στους άλλους τομείς του παιχνιδιού.

Ο δανεισμός του Τσαλμπούρη στον Κολοσσό είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει την αφετηρία του Τσαλμπούρη για να εξελιχθεί ως παίκτης. Θα μάθει από τα λάθη του, θα τα... ακούσει από τον Λυκογιάννη αν ξεφύγει από την πεπατημένη και θα συνεχίζει να έχει χώρο και χρόνο να εξελιχθεί μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, θέλοντας να επιστρέψει το καλοκαίρι στην ΑΕΚ πιο έτοιμος από ποτέ. Πλέον είναι καθαρά στο χέρι του να αποδείξει ότι ο αγώνας με τα Τρίκαλα ήταν απλώς η αρχή για τα καλύτερα που θα έρθουν.

TAGS ΚΟΛΟΣΣΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ