ΑΡΗΣ

Το Ρέθυμνο αποτελεί οδηγό για τον Άρη

Το Ρέθυμνο αποτελεί οδηγό για τον Άρη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Άρης ετοιμάζεται να ξεκινήσει το φετινό του ταξίδι στο νεοσύστατο Champions League της FIBA μετά την ήττα μάθημα στο Ρέθυμνο για τη Stoiximan.gr Basket League όπου φάνηκε και με το παραπάνω η απουσία του Βίκτορ Σανικίτζε και όχι μόνο με τον Δημήτρη Πρίφτη να καλείται να δώσει λύση.

Το καλοκαίρι η διοίκηση της ΚΑΕ Άρης με επικεφαλή της τον Νίκο Λάσκαρη αποφάσισε να αυξήσει ακόμη περισσότερο το μπάτζετ της σε σχέση με την προηγούμενη με έναν και μοναδικό στόχο. Να πρωταγωνιστήσει σε μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη στο νεοσύστατο Champions League της FIBA. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τέσσερις, ή ακόμη και οι τρεις, Αμερικανοί του ρόστερ μπορεί να ξεπερνούν το περσινό ρόστερ που έφθασε στους 32 του Eurocup και πήγε στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι την ημιτελική σειρά των playoffs με τον Παναθηναϊκό. Στο σήμερα ωστόσο και επί του παρόντος αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο του Άρη είναι να γίνει κάτι ανάλογο και στη φετινή χρονιά με την εμφάνιση στο Ρέθυμνο, το απόγευμα του Σαββάτου όπου η απουσία του Βίκτορ Σανικίτζε ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, να αποτελέσει απλώς μία παρένθεση.

Ο νέος Άρης σύμφωνα με την εικόνα του στα φιλικά του παιχνίδια έδειχνε ότι κάτι του έλειπε. Αυτό το κάτι του το έδωσε η ενσωμάτωση του διεθνή Γεωργιανού φόργουορντ σε άμυνα και επίθεση όπως φάνηκε τόσο με την εμφάνισή του στο μοναδικό φιλικό που αγωνίστηκε και τελευταίο των "κίτρινων" με τη Στεάουα στο Βουκουρέστι αλλά και στα δύο επίσημα παιχνίδια. Το νοκ άουτ προημιτελικό του Κυπέλλου με τη νεοφώτιστη Κύμη στη Nick Galis Hall όπως και στην πρεμιέρα της Stoiximan.gr Basket League και πάλι εντός έδρας με τα Τρίκαλα. Εκεί όπου ο τραυματισμός του Σανικίτζε 1:33 πριν το 40΄ τον αφήνει εκτός ρόστερ της ομάδας της Θεσσαλονίκης μέχρι την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου.

Ο τραυματισμός του Σανικίτζε αποτέλεσε και ενδεχομένως να αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο του Δημήτρη Πρίφτη. Του τεχνικού του Άρη που είδε τη διοίκηση της ΚΑΕ να του κάνει πράξη την εισήγησή του για την απόκτηση του Ταντίγια Ντραγκίσεβιτς μέσα σε ένα 48ωρο αλλά στο πρώτο παιχνίδι που ακολούθησε στο Ρέθυμνο η απουσία του διεθνή Γεωργιανού να είναι αισθητή. Να επηρεάζει ακόμη και τις ισορροπίες που είχανε αρχίσει να δημιουργούνται στις 19 μέρες της παρουσίας του. Το παιχνίδι στο "Μελίνα Μερκούρη" μπορεί να αποτελέσει μόνο οδηγό για το τεχνικό του Άρη εν όψει της συνέχειας της χρονιάς στην προσπάθειά του να οικοδομήσει στο σύνολό του τον χαρακτήρα που αυτός επιθυμεί. Με έμφαση στην άμυνα και χαρακτήρα νικητή στην επίθεση.

Πολύς ο ντόρος για τα 3/33 τρίποντα του Άρη, με το τρίτο και τελευταίο στο 9:22, σύμφωνα και με το φύλλο της στατιστικής ήταν επόμενο να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε συνάρτηση με την εμφάνιση συγκεκριμένων παικτών. Σε μία εμφάνιση όπου χάθηκε διαφορά 13 πόντων (σ.σ. στο 13΄ με 16-29) μοναδικό ελαφρυντικό μπορεί να αποτελέσει μόνο είναι η εικόνα που παρουσίασαν οι "κίτρινοι" στην άμυνα όπου δέχτηκαν 69 πόντους.

Η απουσία του Σανικίτζε φάνηκε στη μη διατήρηση της διαφοράς των 13 πόντων υπέρ του Άρη και σε συνδυασμό με τα άστοχα τρίποντα από τους Τζένκινς, Μπαρμπλ, Ζάρα και Ντραγκίτσεβιτς στον εκτροχιασμό του ρυθμού. Αποκορύφωμα δε η έλλειψη συνεργασίας όπως φαίνεται και από τις μόλις 8 ασίστ σε σχέση με τις 19 στο παιχνίδι της πρεμιέρας με τα Τρίκαλα όπου και πάλι υπήρξε απώλεια διαφοράς που όμως δεν στοίχισε. Κι αυτό γιατί το σύνολο του Πρίφτη είχε ξεφύγει με 25 πόντους (65-40 στο 28΄ με το τρίποντο του Ζάρα) για να μπορέσει να τη ρίξει αυτή του Γιώργου Καστρίτη στους 9 λίγο πριν το φινάλε.

Στην πράξη αυτό που αποδείχθηκε στο πρώτο παιχνίδι χωρίς τον Σανικίτζε στο ρόστερ του ο Άρης είναι όπως πριν ενσωματωθεί και άλλη ομάδα μετά την ενσωμάτωση του Ντραγκίσεβιτς στη θέση του. Εν ολίγοις η ομάδα της Θεσσαλονίκης περιμένει πολλά περισσότερα στη συνέχεια της χρονιάς από τους τρεις από τους τέσσερις Αμερικανούς του. Τον Έρικ Μπάκνερ στη θέση του σέντερ που είναι και το πιο υψηλό του συμβόλαιο και σχεδόν διπλάσιο από αυτό του Τζαμέλ Χάγκινς που ήταν πέρσι στο ρόστερ. Του βασικού του σμολ φόργουορντ Ντέβιν Μαρμπλ, και δεύτερο υψηλότερο συμβόλαιο και υψηλότερο του προκατόχου του Οκάρο Ουάιτ, που αν και έχει περάσει από το ΝΒΑ δείχνει να "ψάχνεται" στην πρώτη του ευρωπαϊκή εμπειρία έχοντας μετά τα δύο πρώτα παιχνίδια πρωταθλήματος 1/12 τρίποντα.

Ο Μάικλ Τζένκινς δείχνει επηρεασμένος από τον τραυματισμό του και δεν θυμίζει τις επιδόσεις του προκατόχου του Τζερέλ ΜακΝίλ ενώ ο πιο σταθερός Αμερικανός είναι ο Γουίλ Κάμινγκς με μ.ό. 13,5 πόντους, κι όσο για το συμβόλαιό του πάντως φέρεται να είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του Ντομινίκ Ουότερς. Από εκεί και πέρα ο Άρης στη συνέχεια της χρονιάς που έχει πάρα πολύ δρόμο θα χρειαστεί και την ευστοχία του νεαποκτηθέντα Ντραγκίσεβιτς που με δύο μόλις προπονήσεις στο Ρέθυμνο αγωνίστηκε 25΄ και είχε 1/8 τρίποντα. Όπως και τις σίγουρες λύσεις από τον πάγκο και πιο συγκεκριμένα από τη τριάδα των Σπύρου Μούρτου (σ.σ. αγωνίζεται κατά μ.ό. 22΄), Βασίλη Ξανθόπουλου, Θόδωρου Ζάρα και Βασίλη Σίμτσακ σε συνδυασμό με αυτές από τους Βασίλη Καββαδά που έχει φωνάξει ήδη παρών και Μιχάλη Τσαϊρέλη.

Εν ολίγοις ο Άρης καλείται να ανασυνταχθεί μαθαίνοντας από τα λάθη του στο Ρέθυμνο. Γιατί να επιμείνει σε συνεχόμενα άστοχα σουτ τριών πόντων και όχι αξιοποίηση των 16 επιθετικών του ριμπάουντ; Γιατί να μη διαχειριστεί τη διαφορά των 13 πόντων και να τη χάσει παρά δύο πόντους πριν πάει στα αποδυτήρια και να μην μπορέσει να επιστρέψει αποφασισμένος από αυτά με το υπέρ του +4; Το σίγουρο είναι πως ο Δημήτρης Πρίφτης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα το υλικό που έχει στα χέρια του, διαφορετικό από το περσινό σε πρόσωπα και δυνατότητες όπως και πιο ακριβό αλλά έχει αποδείξει ότι ξέρει το τρόπο. Τόσο για να καλύψει το μεγάλο κενό του τραυματία Σανικίτζε όσο και για να αρχίσει το σύνολό του να αποδίδει όπως αυτός επιθυμεί. Η πρεμιέρα εξάλλου της Τρίτης (18/10) στο Champions League της FIBA στη Σλοβενία κόντρα στην Έλιος Ντομζάλε αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία για αποκατάσταση ψυχολογίας εν όψει και του τοπικού ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

TAGS ΑΡΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ