ΑΕΚ

Χάνοντας από το μπάσκετ της (κα)μίας πάσας

CHAMPIONS LEAGUE / ΑΕΚ - ΝΙΜΠΟΥΡΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΑΕΚ - ΝΙΜΠΟΥΡΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ΑΕΚ έπρεπε να κάνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα για να κερδίσει τη Νίμπουρκ. Δεν έκανε τίποτα από αυτά, έπεσε στην παγίδα των Τσέχων και έχασε. Το Sport24.gr αναλύει.

Όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα της ΑΕΚ με τη Νίμπουρκ είναι πολύ πιθανό να πίστεψαν κάποια στιγμή ότι οι Τσέχοι είναι οι... Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Οι Τσέχοι όμως δεν έχουν καμία σχέση με την παρέα του Στέφεν Κάρι. Απλώς είναι μία ομάδα που ήξερε τι ήθελε στο γήπεδο, κάτι που δεν ίσχυε για την ΑΕΚ.

Οι κίνδυνοι του συναπαντήματος με την πρωταθλήτρια Τσεχίας ήταν συγκεκριμένοι για την ΑΕΚ. Η Νίμπουρκ είναι μία ομάδα εντελώς αντίθετη με την “Ένωση” . Η φιλοσοφία της και το έμψυχο δυναμικό της είναι κόντρα στα αντίστοιχα της ΑΕΚ. Όταν δύο ομάδες από δύο διαφορετικές σχολές τίθενται αντιμέτωπες, τότε θα επικρατήσει αυτή που θα κάνει το δικό της παιχνίδι. Αυτή η ομάδα λοιπόν ήταν η Νίμπουρκ.

Οι “κιτρινόμαυροι” εμφανίστηκαν κατώτεροι των προσδοκιών, κάνοντας ένα ξεκάθαρο πισωγύρισμα μετά από ένα εξαιρετικό μήνα. Ξέχασαν πώς ανέτρεψαν την κατάσταση τις τελευταίες ημέρες και πάνω σε ποιες βάσεις χτίστηκε η ομάδα τον Φεβρουάριο, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΑΡΧΙΑ

Η Νίμπουρκ είναι μία ομάδα με ξεκάθαρη φιλοσοφία, κάτι που είχε αναλυθεί: Για τους Τσέχους δεν υπάρχει αυτό που ο κόσμος λέει “βιαστικό” σουτ . Κάθε ελεύθερο διαθέσιμο σουτ είναι ένα καλό σουτ. Οι Τσέχοι πρώτα σκέφτονται και μετά σουτάρουν. Αυτή είναι η φιλοσοφία τους. Έτσι έφτασαν μέχρι εδώ και αυτό έκαναν και κόντρα στην ΑΕΚ.

Το μπάσκετ της πρωταθλήτριας Τσεχίας μοιάζει άναρχο. Στις περισσότερες επιθέσεις κόντρα στην ΑΕΚ είναι ζήτημα αν άλλαξαν δεύτερη πάσα. Συνήθως πήγαιναν από μία έως... καμία πάσα. Μπορεί αυτό να μοιάζει με μπάσκετ αλάνας σε κάποιους, αλλά όταν γίνεται με τον τρόπο που το κάνει η Νίμπουρκ δεν είναι αυτό που φαίνεται. Είναι μία... οργανωμένη αναρχία. Ένα μπασκετικό σχήμα οξύμωρο, η λογική του οποίου είναι να βάλεις τον αντίπαλο στον ρυθμό σου, να χτυπήσεις κάθε μις-ματς όσο πιο γρήγορα γίνεται και να τον υποχρεώσεις να βγει από το παιχνίδι του. Ό,τι δηλαδή έκανε η Νίμπουρκ, βγάζοντας εντελώς εκτός φιλοσοφίας την ΑΕΚ, που ακολούθησε την ίδια λογική με τις γρήγορες επιθέσεις. Επειδή όμως η ΑΕΚ δεν έχει μάθει να παίξει δεν έπαιζε γρήγορα όπως νόμιζε, αλλά βιαστικά.

Οι Τσέχοι δεν είναι... τρελοί επιστήμονες ούτε ανακάλυψαν την πυρίτιδα. “Χτύπησαν” την ΑΕΚ εκεί που πονούσε, δημιουργώντας συνεχώς συνθήκες απομόνωσης (Isolation) για χάρη των Ρέι και Λόρενς, ενίοτε έπειτα από ένα Πικ εν Ρολ, με τους δύο Αμερικανούς γκαρντ είτε να εκτελούν, είτε να δημιουργούν για τους υπόλοιπους, με πρώτο τον Άλεξ Ντέιβις των 2.2 πόντων μέσο όρο , ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 20 πόντους!

ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΜΕ... ΣΕΞΙ ΜΠΑΣΚΕΤ

Δεν υπάρχει παίκτης που να μην προτιμάει να παίξει επίθεση αντί για άμυνα. Είναι σαφώς πιο όμορφο να έχεις την μπάλα στα χέρια σου και να σκοράρεις από το να πρέπει να κυνηγάς στην άλλη πλευρά του παρκέ. Αυτό το φυσικό ένστικτο των παικτών είναι που αποτελεί το... τυράκι της Νίμπουρκ στους αγώνες της. Η ΑΕΚ είδε το τυράκι λοιπόν, αλλά δεν είδε την φάκα, που ήταν ένα παιχνίδι με ρυθμό που δεν της ταίριαζε και έβαλε εκτός δράσης τα ατού της σε αυτό το παιχνίδι.

Η “Ένωση” ξεκίνησε το παιχνίδι ξέροντας ότι οι περιφερειακοί της θα πρέπει να τρέξουν πολύ και ο ρυθμός θα μπορούσε να ξεφύγει. Ο μόνος τρόπος για να το σταματήσει αυτό ήταν η αξιοποίηση των σέντερ της , δηλαδή των Χάντερ, Μαυροειδή και Καββαδά μέσω της συνεχούς τροφοδότησής τους. Η λογική αυτής της προσέγγισης είναι ότι οι ψηλοί προκαλούν φθορά, οι επιθέσεις γίνονται μεγαλύτερες και ο ρυθμός “παγώνει”. Αυτός ήταν ο πρώτος άξονας πάνω στον οποίο όφειλε να κινηθεί η ΑΕΚ. Μπορεί αυτός ο τρόπος παιχνιδιού να μην είναι... σέξι, αλλά είναι αυτός που έπρεπε να ακολουθήσει η ΑΕΚ και το ξέρουν καλά οι “κιτρινόμαυροι”. Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ.

CHAMPIONS LEAGUE / ΑΕΚ - ΝΙΜΠΟΥΡΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΑΕΚ - ΝΙΜΠΟΥΡΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι Καββαδάς και Μαυροειδής έμειναν παρέα στο παρκέ 10 λεπτά (6 και 4 αντίστοιχα) και επιχείρησαν παρέα... 1 σουτ και 2 βολές. Για την ακρίβεια 0/1 δίποντο και 1/2 βολές είχε ο Μαυροειδής, αφού ο Καββαδάς δεν πήρε καν προσπάθεια! Οι δύο Έλληνες σέντερ έμοιαζαν ώρες-ώρες με... τρένα που βρίσκονται στις ράγες. Πήγαιναν απλώς πάνω-κάτω στο γήπεδο χωρίς να αξιοποιηθούν στην επίθεση, ενώ την ίδια ώρα στην άμυνα είδαν τους Τσέχους να τους “σημαδεύουν” σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ. Αποτέλεσμα; Αμφότεροι να μην αγωνιστούν καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο, με την ΑΕΚ να ακολουθεί την λογική του small ball των Τσέχων για να γυρίσει το ματς. Το παιχνίδι είχε ήδη μπει όμως στον ρυθμό της Νίμπουρκ, που έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ.

Είναι εύκολο να πει κάποιος ότι ο Μαυροειδής και ο Καββαδάς δεν ταίριαζαν σε αυτό το ματς. Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι η ΑΕΚ έπρεπε να βρει έναν τρόπο να επιβάλλει τους δικούς της κανόνες στο ματς και να βρει τρόπο να αξιοποιήσει τους δύο Έλληνες σέντερ, βάζοντας αυτή προβλήματα στη Νίμπουρκ και όχι το αντίθετο. Στην “Ένωση” ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. Αντί όμως να ακολουθήσουν αυτό το πλάνο προτίμησαν να ακολουθήσουν έναν ρυθμό “Run and Gun” με πολλές επιθέσεις και ψηλό σκορ. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που έπρεπε να κάνουν.

ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ

Το -10 της ήττας της ΑΕΚ είναι βαρύ και δύσκολα ανατρέψιμο, ειδικά εκτός έδρας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι σε μία εβδομάδα από τώρα η “Ένωση” θα είναι χαμένη από χέρι στην Τσεχία. Απλώς αν θέλει να έχει ελπίδες πρόκρισης θα πρέπει να αφήσει στην άκρη το θέαμα και να εστιάσει στην ουσία, όπως έκανε τον τελευταίο μήνα.

CHAMPIONS LEAGUE / ΑΕΚ - ΝΙΜΠΟΥΡΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ΑΕΚ - ΝΙΜΠΟΥΡΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όταν η ΑΕΚ θα βρει απέναντί της ξανά τον Ρέι και την παρέα του θα πρέπει να έχει στο μυαλό της ένα πράγμα: Αν θέλει να κερδίσει και να έχει ελπίδες πρόκρισης πρέπει να παίξει το δικό της μπάσκετ. Να ακολουθήσει την δική της φιλοσοφία και να μην αρχίσει πάλι να τρέχει για να προλάβει. Η ΑΕΚ δεν γίνεται να κερδίσει παιχνίδια σαν αυτό παίζοντας όμορφα. Πρέπει να παίξει έξυπνα.

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα αυτή τη στιγμή μοιάζουν πολύ άσχημα για τους “κιτρινόμαυρους”. Δεν είναι τόσο η ήττα όσο η εικόνα των δύο ομάδων στο παρκέ που δημιουργεί απαισιοδοξία. Αν έχει αποδείξει ωστόσο κάτι η ΑΕΚ φέτος είναι ότι έχει την δυνατότητα να ανατρέψει μία εις βάρος της κατάσταση. Και αυτό είναι που οφείλει να κάνει και τώρα, διαφορετικά τα όνειρα για ευρωπαϊκή διάκριση θα χαθούν.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ