ΑΕΚ

Βάθος έχει. Χημεία;

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Η νίκη επί του ΠΑΟΚ ήταν αποτέλεσμα του μεγαλύτερου βάθους που είχε η ΑΕΚ σε σχέση με τον αντίπαλό της. Όσο για την χημεία; Αυτή, κατά παραδοχή και του ίδιου του Γιούρι Ζντοβτς, αναζητείται.

Έχω μία φιλοσοφία. Κάποιους κανόνες ως προπονητής. Όταν κάνεις τόσες αλλαγές παικτών μέσα στην σεζόν όμως η φιλοσοφία αυτή χάνεται και πρέπει να την ξαναφτιάξεις”. Τάδε έφη Γιούρι Ζντοβτς στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ για την 19η αγωνιστική της Stoiximan.gr Basket League.

Ο κόσμος μπορεί να πει πολλά για τον Γιούρι Ζντοβτς. Αυτό όμως που πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι σε αυτόν είναι ότι δεν διστάζει να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να μιλάει με αλήθειες, ακόμα και αν αυτές τον φέρνουν σε δύσκολη θέση. Και αυτό έκανε για ακόμα μία φορά, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η ΑΕΚ μπαίνει στην τελική ευθεία της σεζόν ούσα αναγκασμένη να εντάξει στο ρόστερ και την φιλοσοφία της δύο νέους παίκτες (Μαυροκεφαλίδης, Νιούλεϊ) που λογικά θα έχουν σημαντικό ρόλο όσο περνάει η σεζόν. Το θέμα είναι ότι αυτό πρέπει να γίνει... χθες, αφού την Τρίτη (28/2) η “Ένωση” υποδέχεται τη Μονακό για την φάση των 16 του Basketball Champions League, στον αγώνα της χρονιάς για την ομάδα (μέχρι τον επόμενο).

Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Γιούρι Ζντοβτς δεν είναι εύκολο. Το να εντάξει κάποιος δύο παίκτες σε ένα σύνολο που ακόμα... ψάχνεται – αφού μην ξεχνάμε ότι και οι Ντόνι ΜακΓράθ και Τσινεμέλου Ελόνου δεν έχουν πολύ καιρό στην ομάδα – δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Αν ήταν εξάλλου τόσο απλό, τότε στο μπάσκετ θα κέρδιζε συνέχεια η ομάδα που έχει τους – στα χαρτιά – καλύτερους παίκτες, αλλά ως γνωστόν βέβαια αυτό δεν συμβαίνει.

Το καλύτερο ρόστερ της σύγχρονης ιστορίας της

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS


Το γεγονός αυτό βέβαια δεν αλλάζει ότι ξαφνικά ο Γιούρι Ζντοβτς έχει στα χέρια του περισσότερες επιλογές από κάθε άλλη φορά. Για την ακρίβεια, από τότε που η ΑΕΚ επέστρεψε από την Α2 δεν είχε ποτέ μεγαλύτερο βάθος, το οποίο – όταν επιστρέψει και ο Μίλαν Μιλόσεβιτς στην δράση – θα φτάσει τους 12 παίκτες, συν τους τρεις “μικρούς” (Τσαλμπούρης, Σκουλίδας, Μωραϊτης). Ένα βάθος που φάνηκε ιδιαίτερα στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, όταν η “Ένωση” είχε την πολυτέλεια να διαθέτει συνεχώς ξεκούραστους παίκτες στο παρκέ.

Με την έλευση των Μαυροκεφαλίδη και Νιούλεϊ η ΑΕΚ ξαφνικά μοιάζει να έχει λύσεις σε κάθε πρόβλημα που θα δημιουργηθεί. Έχει δημιουργούς (Ούκιτς, Ντίξον, Λαρεντζάκης, ΜακΓκράθ), έχει σουτέρ (Βασιλειάδης, Σάκοτα), δύο... πασπαρτού (Νιούλεϊ, Μιλόσεβιτς), ψηλούς εργάτες (Μαυροειδής, Χαριτόπουλος), έναν αθλητικό σέντερ (Ελόνου) και έναν προικισμένο επιθετικά φόργουορντ/σέντερ (Μαυροκεφαλίδης).

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μπορεί η ΑΕΚ να χρησιμοποιήσει ό,τι σχήμα μπορεί να βάλει ο νους. Από το να παίξει με τρεις κοντούς (Ούκιτς, Ντίξον, ΜακΓράθ), μέχρι να έχει στο παρκέ τρεις ψηλούς γκαρντ (Ούκιτς, Λαρεντζάκη, Βασιλειάδη ή Νιούλεϊ), τρεις ψηλούς (Μιλόσεβιτς, Σάκοτα και ένας εκ των Μαυροειδή, Μαυροκεφαλίδη, Ελόνου, Τσαλμπούρη), με “δίδυμους Πύργους” (Μαυροκεφαλίδης και ένας εκ των Μαυροειδή, Ελόνου, Τσαλμπούρη), ακόμα και με δύο πάουερ φόργουορντ στην ίδια πεντάδα (Δύο εκ των Μιλόσεβιτς, Χαριτόπουλου και Σάκοτα)! Οι επιλογές μοιάζουν πραγματικά ατελείωτες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ουσιαστικά σε κάποια πράγματα η ΑΕΚ χτίζεται από την αρχή και μία καλή ομάδα με καλά “διαβάσματα” – όπως έδειξε και ο ΠΑΟΚ – μπορεί να χτυπήσει κάθε στιγμή αδυναμίας που θα προκύπτει λόγω της έλλειψης χημείας. Σημείο δηλαδή στο οποίο θα χτυπήσει και η Μονακό.

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται για την τελική ευθεία της σεζόν έχοντας την ευλογία να διαθέτει το – στα χαρτιά – καλύτερο ρόστερ της σύγχρονης ιστορίας της. Όσο για την χημεία. Ελπίδα όλων στην ομάδα είναι να βρεθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν αυτό γίνει άμεσα, τότε είναι δεδομένο ότι η “Ένωση” θα είναι έτοιμη για μεγάλα πράγματα. Το θέμα είναι μέχρι να γίνει αυτό να μην έχει μείνει πίσω αγωνιστικά. Θα τα καταφέρει; Αυτή είναι μία ερώτηση που δε μπορεί να απαντηθεί αυτή τη στιγμή.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ