ΑΕΚ

Τζαγουάντ Ουίλιαμς: Ένας πρωταθλητής που ξέρει το ρόλο του

Τζαγουάντ Ουίλιαμς: Ένας πρωταθλητής που ξέρει το ρόλο του

Ο πρωταθλητής του 2005, το καμάρι του Κλίβελαντ, ένας ρολίστας με έντονο κοινωνικό έργο. Αυτός είναι ο Τζαγουάντ Ουίλιαμς, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ. Διαβάστε αναλυτικά την ιστορία του, αλλά και τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά.

Η ΑΕΚ απέκτησε έναν πρωταθλητή . Η πρώτη της μεταγραφική κίνηση ήταν ένας παίκτης που ξέρει καλά ο Γιούρι Ζντοβτς, ο Τζαγουάντ Ουίλιαμς. Και αυτή είναι η διαδρομή του, αλλά και το αγωνιστικό του προφίλ.

Πρωταθλητής με το Νορθ Καρολάινα

Ο Τζαγουάντ Χασόν Ουίλιαμς είναι 33 ετών, έχει ύψος 2.06 και αποτελεί τον ορισμό του Αμερικάνου γυρολόγου. Μεγάλωσε στο Οχάιο και αγωνίστηκε σε ένα πολύ καλό κολεγιακό πρόγραμμα, αυτό του Νορθ Καρολάινα. Στους "Τάρχιλς" πήγε ως ο παίκτης της χρονιάς στο Οχάιο και μέλοος της ομάδας που αγωνίστηκε στο McDonald's All-American Game, το παιχνίδι δηλαδή που παίρνουν μέρος τα καλύτερα γυμνασιόπαιδα των ΗΠΑ.

Στην τελευταία του χρονιά έπαιζε βασικός στην ομάδα που κατέκτησε -υπό τις οδηγίες του Ρόι Ουίλιαμς- τον τίτλο του NCAA. Είχε 13.1 πόντους, 4.0 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, αποφοιτώντας παράλληλα με πτυχίο στις "Αφροαμερικανικές σπουδές".

Τζαγουάντ Ουίλιαμς: Ένας πρωταθλητής που ξέρει το ρόλο του

Παρά την συνεπέστατη χρονιά του δεν επιλέχτηκε στο ντραφτ, εν αντιθέσει με τους συμπαίκτες του, Μάρβιν Ουίλιαμς (Νο2), Ρέιμοντ Φέλτον (Νο5), Σον Μέι (Νο13), Ρασάντ ΜακΚαντς (Νο14). Ήταν δηλαδή το μόνο μέλος της πεντάδας που δεν άκουσε το όνομα του από τα χείλη του Ντέιβιντ Στερν. Οι τέσσερις υπόλοιποι επιλέχτηκαν στα πρώτα 15 νούμερα, αν και ο μοναδικός που έκανε αξιοπρεπή καριέρα ήταν ο Φέλτον.

Έστω και ως undrafted υπέγραψε στους Clippers, αλλά το συμβόλαιο του δεν ήταν εγγυημένο. Έτσι ξεκίνησε να κάνει τον γύρο του κόσμου (με μια μπάλα). Ήταν μάλιστα η εποχή που το όνομα του είχε ακουστεί έντονα για μια άλλη ελληνική ομάδα με κιτρινόμαυρα, τον Άρη! Τελικά έπαιξε στη Φουενλαμπράδα (2005-2006), στο NBDL, στην Ιαπωνία (Χοκάιντο), στο Ισραήλ (Χαποέλ Γκαλίλ Ελιόν), πριν πατήσει το πόδι του σε παρκέ ΝΒΑ για επίσημο παιχνίδι. Το 2008 συμφώνησε με τους Καβαλίερς παίρνοντας τη θέση του βετεράνου Ρόναλντ Ντουπρί. Εκεί έπαιξε συμπαίκτης τόσο με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, τον οποίο και θαυμάζει, όσο και με τον Σακίλ Ο'Νιλ.

Η αρχική συμφωνία είχε οριστεί στις 10 Ιανουαρίου. Μετά από αυτό το σημείο το συμβόλαιο του θα γινόταν εγγυημένο. Τελικά κόπηκε στις 7 Ιανουαρίου, υπέγραψε νέο 10ήμερο συμβόλαιο, για να καταλήξει στο NBDL και στο Ρίο Γκράντε. Το καλύτερο του παιχνίδι ήταν ένα από τα τελευταία του: σκόραρε 17 πόντους σε 18 λεπτά στις 9 Φεβρουαρίου.

Δεν στέριωσε στο ΝΒΑ και κατέληξε ξανά στο Ισραήλ. Μετά τη Χαποέλ Ιερουσαλήμ, έπαιξε στην Παρί Λεβουαλά, όπου συνάντησε δύο παλιούς του συμπαίκτες στο κολέγιο, τον Ντέιβιντ Νοέλ και τον Σον Μέι. Στους Παριζιάνους έμεινε για τρία χρόνια πριν ανοίξει το κεφάλαιο Τουρκία. Πρώτα στην Καρσίγιακα και εν συνεχεία στην Γκαζιαντέπ, όπου αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Γιούρι Ζντοβτς.

Οι δύο πρώτες του σεζον στη Γαλλία ήταν εξαιρετικές. Την πρώτη (2011-12) είχε 17.1 πόντους (32% στο τρίποντο, 77% στις βολές), 5.0 ριμπάουντ σε 35 λεπτά, ενώ αντίστοιχα υψηλά νούμερα είχε και τη δεύτερη (2012-13): 15.7 πόντοι (34% στο τρίποντο) και 5.3 ριμπάουντ σε 33 λεπτά.

Στην πρώτο του τουρκική εμπειρία (Καρσίγιακα) έπαιξε συμπαίκτες με τον Μπόμπι Ντίξον (Φενέρ), τον Τζον Ντίμπλερ (Πανιώνιος, Εφες) και τον Έστεμπαν Μπατίστα (Παναθηναϊκός) έχοντας συμπληρωματικό ρόλο: 8.1 πόντοι με 28% στο τρίποντο, αγωνιζόμενος 18 λεπτά.

Τελικά βρήκε συμβόλαιο στην Γκαζιαντέπ όπου είχε ξανά βασικό ρόλο: 28 λεπτά συμμετοχής με 10.5 πόντους (40% στο τρίποντο), 4.6 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ. Φέτος, στη σεζόν που μοιράστηκε μεταξύ της εποχής Γιούρι Ζντοβτς και Στέφανου Δέδα σε 31 λεπτά μέτρησε 12.6 πόντους (36% στο τρίποντο) και 5.2 ριμπάουντ. Ήταν δηλαδή ο πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας και δεύτερος σε ranking (9.8).

Το αγωνιστικό του προφίλ

Σε όλη του την καριέρα έπαιζε πολύ καλό το ρόλο του 4αριού που έκανε όλες τις δουλειές. Καλός σουτέρ, καλός πασέρ, με ένα κορμί που μπορεί να του δώσει πλεονεκτήματα απέναντι σε πιο αργούς, ή πιο κοντούς αντιπάλους. Φημίζεται για την ικανότητα του να εκτελέσει από μακριά, την έφεση του στο ριμπάουντ, αλλά κυρίως τα αμυντικά του χαρακτηριστικά.

Ο Γιούρι Ζντοβτς τον επιλέγει ακριβώς για το προσόν του να μπορεί να μαρκάρει διαφορετικές θέσεις και διαφορετικών ειδών παίκτες. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδειχτεί ότι είναι ένα "εξάρτημα" που μπορεί να ταιριάξει με καλοκουρδισμένες μηχανές. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει μείνει σε πολλές ομάδες πάνω από ένα χρόνο (Παρί και Γκαζιαντέπ). Ένας παίκτης-ρόλου, που μπορεί να προσφέρει σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού, χωρίς να παίζει εις βάρος της ομάδας. Αυτή η περιγραφεί ταιριάζει πιο πιστά στο αγωνιστικό του προφίλ.

Τζαγουάντ Ουίλιαμς: Ένας πρωταθλητής που ξέρει το ρόλο του

Το πρόσωπο του έξω από το γήπεδο

Από μικρή ηλικία είχε αναπτύξει έντονο φιλανθρωπικό του έργο. Ίδρυσε το "Strive to Excel", έναν οργανισμό που βοηθάει παιδιά από την πόλη του. Και ο ίδιος, όπως και η οικογένεια του, περπάτησε τις δύσκολες γειτονιές του Κλήβελαντ για αυτό και αποφάσισε να δώσει σ' αυτούς που το έχουν ανάγκη. Οι πρώτοι που ακολούθησαν το παράδειγμα του, πάντως, ήταν οι αδερφές του, η Νασίμα που έπαιξε στο Βάντερμπιλτ και η Σιέντα οπου άπιξε στο Βιρτζίνια. Μάλιστα η τελευταία έχει πετύχει ένα ιστορικό ρεκόρ, καθώς είναι η μοναδική αθλήτρια (αλλά και η μοναδική μεταξύ των ανδρών) που κέρδισε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα στο Οχάιο. Και οι τρεις αποφοίτησαν από τα κολέγια τους, κάτι που θεωρούν ιδιαίτερα τιμητικό.

Τα καλοκαίρια του τα περνάει συχνά στο Τσάπελ Χιλ, στο "σπίτι" των Τάρχιλς, παίζοντας μπάσκετ με τους διαδόχους του. Είναι μια παράδοση που κρατάει πολλά χρόνια, από τότε που ο ίδιος πήγαινε στο Νορθ Καρολάινα και τα έβαζε με τους Σαμόντ Ουίλιαμς και Αντόν Τζέιμσον. Τώρα είναι η δική του σειρά να κάνει τον μεγάλο που κάνει trash-talking.

Παρότι δεν ήταν ο καλύτερος παίκτης ή ο πρώτος σκόρερ, είχε πάντα ηγετικό ρόλο στις ομάδες του. Και αυτό το έκανε μέσω του παραδείγματος. Όπως εξηγεί: "Πρέπει να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό ανεξαρτήτως των συνθηκών και λόγω εμπειρίας, οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν".

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ