ΑΕΚ

Το... μαύρο κουτί της ήττας της ΑΕΚ

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΕΣΤΟΥΝΤΙΑΝΤΕΣ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - ESTUDIANTES (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΕΣΤΟΥΝΤΙΑΝΤΕΣ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - ESTUDIANTES (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το κακό ξεκίνημα που τείνει να γίνει συνήθεια, η άμυνα που ψάχνεται, οι απουσίες και η έλλειψη δημιουργίας. Το Sport24.gr αναλύει τα αίτια της ήττας της ΑΕΚ από την Εστουδιάντες.

Η ΑΕΚ έχει φιλοδοξίες φέτος και δεν το κρύβει. Έχει δημιουργήσει – στα χαρτιά – ένα εξαιρετικό ρόστερ. Είναι όμως και φανερά ανέτοιμη. Και αυτό ήταν κάτι που πλήρωσε στην πρεμιέρα του Basketball Champions League κόντρα στην Εστουδιάντες .

Η “Ένωση” είδε τους Ισπανούς να μοιάζουν με τους... Golden State Warriors στην πρώτη περίοδο του αγώνα και να σημειώνουν 31 πόντους και βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ από το ξεκίνημα. Κι αν η αντίδραση που έβγαλε όταν κόντεψε να φέρει τούμπα το παιχνίδι σίγουρα δείχνει τον χαρακτήρα της, δεν γίνεται να κρύψει την κακή εικόνα της ομάδας ανά διαστήματα στο παιχνίδι.

Φάνηκε από την αρχή...

ΑΕΚ-ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΕΣ (BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
ΑΕΚ-ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΕΣ (BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ICON

Η ΑΕΚ ξεκίνησε τον αγώνα με την Εστουδιάντες όπως κάθε παιχνίδι της φέτος, είτε φιλικό είτε επίσημο: Νωθρή και νωχελική. Κόντρα στο Ρέθυμνο στο Κύπελλο και τα Τρίκαλα στην Stoiximan.gr Basket League αυτό δεν στοίχισε. Η Εστουδιάντες όμως δεν είναι ούτε Ρέθυμνο, ούτε Τρίκαλα. Και δεν άφησε ατιμώρητα τα λάθη της ΑΕΚ.

Οι Ισπανοί έπαιξαν πολύ στοχευμένα στο ξεκίνημα του αγώνα, “χτυπώντας” την αδυναμία του Τσινέμελου Ελόνου να ακολουθήσει μακριά από το καλάθι τον Άλεκ Μπράουν, με τον Αμερικανό να σημειώνει 14 πόντους με 2 τρίποντα στην πρώτη περίοδο, την ίδια στιγμή που ο Σίλβεν Λάντεσμπεργκ δημιουργούσε καταστάσεις από την περιφέρεια. Όσο οι δύο Αμερικανοί έκαναν τα... δικά τους, η “Ένωση” απλώς... κοιτούσε. Δεν έδειξε έτοιμη να τους κόψει τον βήχα. Να δείξει – όπως είπε και ο Δημήτρης Μαυροειδής μετά τον αγώνα – ότι αυτή κάνει κουμάντο στο παρκέ και δεν πρόκειται να χάσει. Δεν είχε ενέργεια. Δεν έκανε ένα δυνατό φάουλ, δεν μπόρεσε να παίξει μία σωστή άμυνα.

Τα προβλήματα συγκέντρωσης της ΑΕΚ στο ξεκίνημα του αγώνα είχαν φανεί από τα φιλικά. Η ομάδα έδειχνε να μην βγάζει την απαιτούμενη ενέργεια. Πιθανόν για αυτό το λόγο ο Σωτήρης Μανωλόπουλος να ξεκίνησε το παιχνίδι με μία τρομερά αθλητική πεντάδα (Γκριν, Μπάρλοου, Σι, Τζέιμς, Ελόνου) για να επιβάλλει τον ρυθμό του. Αυτό ωστόσο δεν έγινε, με την Εστουδιάντες να εκμεταλλεύεται το χαλαρό ξεκίνημα της ΑΕΚ, μπαίνοντας από νωρίς σε θέση οδηγού.

Η άμυνα δεν είναι έτοιμη

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΕΣΤΟΥΝΤΙΑΝΤΕΣ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - ESTUDIANTES (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΕΣΤΟΥΝΤΙΑΝΤΕΣ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - ESTUDIANTES (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS


Οι 87 πόντοι παθητικό είναι πάρα πολλοί για εντός έδρας παιχνίδι, αν και το νούμερο αυτό είναι κάπως πλασματικό λόγω των 31 πόντων της πρώτης περιόδου. Αυτό δεν δικαιολογεί ωστόσο την εικόνα της ΑΕΚ, η οποία έδειξε ότι ακόμα δεν έχει εντρυφήσει στην αμυντική φιλοσοφία του Σωτήρη Μανωλόπουλου. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από το γεγονός ότι οι Λάντεσμπεργκ και Μπράουν σημείωσαν παρέα 52 πόντους, με τον πρώτο να κάνει ζημιά με το μέσα-έξω παιχνίδι του και τον δεύτερο να “σκοτώνει” με τις διεισδύσεις του την ΑΕΚ.

Η αλήθεια είναι ότι η απουσία του τραυματία Γιαννούλη Λαρεντζάκη, του καλύτερου αμυντικού περιφερειακού της “Ένωσης”, είναι πιθανό να έλυνε κάποια θέματα με τον Λάντεσμπεργκ. Δεν λέει κανείς ότι ο διεθνής γκαρντ θα σταματούσε τον εκπληκτικό Λάντεσμπεργκ. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να τον άφηνε να κάνει... βόλτες χωρίς να του κάνει ένα δυνατό φάουλ, να μην του ασκούσε πίεση και στις δύο πλευρές του παρκέ, να μην έπαιζε με το μυαλό του. Όπως έκανε δηλαδή κάποια στιγμή ο – κορυφαίος της ΑΕΚ μαζί με τον Ντελρόι Τζέιμς – Βασίλης Ξανθόπουλος στην τέταρτη περίοδο, περιορίζοντας την δράση του.

Η ΑΕΚ έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνει δύο παίκτες να την κερδίζουν. Ακόμα ωστόσο η άμυνά της δεν βρίσκεται στο σημείο που πρέπει, έστω και αν υπήρξαν στιγμές που ήταν πραγματικά καλή. Όταν όμως κυνηγάς από την αρχή του αγώνα και ο αντίπαλος έχει την ψυχολογία με το μέρος του, αρκούν ένα-δύο σουτ για να σου “κόψουν τα πόδια”. Είναι δεδομένο ότι η “Ένωση” θα εμφανιστεί βελτιωμένη σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού στην συνέχεια. Θα μάθει να αμύνεται καλύτερα σε καταστάσεις Pick and Pop, θα παίξει καλύτερα την άμυνα με αλλαγές, δεν θα υπάρχει ασυνεννοησία στα σκριν μακριά από τη μπάλα. Απλώς κόντρα στην Εστουδιάντες φάνηκε αυτή η ανετοιμότητα.

Η επίθεση δεν θα είναι πάντα τόσο κακή

ΑΕΚ-ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΕΣ (BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ
ΑΕΚ-ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΕΣ (BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ICON


Αν η άμυνα κόντρα στην Εστουδιάντες ήταν κακή, η επίθεση ήταν ελαφρώς χειρότερη για την ΑΕΚ. Η “Ένωση” σημείωσε μεν 79 πόντους, ωστόσο ολοκλήρωσε τον αγώνα έχοντας μόλις 10 ασίστ και την ίδια στιγμή 16 λάθη. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι αυτό το γεγονός ήταν απόρροια πολλών δεδομένων, που δύσκολα θα επαναληφθούν όλα μαζί στην συνέχεια.

Οι απουσίες των Μάνι Χάρις και Γιαννούλη Λαρεντζάκη, το γρήγορο “φόρτωμα” με φάουλ του καλύτερου δημιουργού της ομάδας, Μάικ Γκριν, η κάκιστη εμφάνιση του Κέλσι Μπάρλοου (άποντος σε 33 λεπτά συμμετοχής) και η αστοχία του Μαυροειδή (1/8 δίποντα, αν και τουλάχιστον στα μισά υπήρξε φάουλ που δεν δόθηκε) απλώς δεν γίνεται να επαναληφθούν ξανά όλα μαζί στο ίδιο παιχνίδι. Οι “κιτρινόμαυροι” έχουν πάρα πολύ επιθετικό ταλέντο για να ξαναδούν όλα αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν μαζί. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, πρέπει να είναι πάντα έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

Νωρίς για πανικό

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΕΣΤΟΥΝΤΙΑΝΤΕΣ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - ESTUDIANTES (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΕΣΤΟΥΝΤΙΑΝΤΕΣ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - ESTUDIANTES (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS


Δεν ήταν όλα... μαύρα για την ΑΕΚ στο παιχνίδι με την Εστουδιάντες. Η αντίδραση της ομάδας όταν βρέθηκε πίσω με -19, το γεγονός ότι επέστρεψε στο παιχνίδι 3 φορές και η απόδοση των Τζέιμς και Ξανθόπουλου πιστώνονται στα θετικά. Όπως στα θετικά πιστώνεται και το σχήμα με τον Τζέιμς σε θέση σέντερ και τον Σάκοτα στο πλευρό του σε θέση πάουερ φόργουορντ, το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε ξανά στο μέλλον σε περιπτώσεις που η ΑΕΚ θα θελήσει να κάνει... ροντέο ένα παιχνίδι.

Η ΑΕΚ έδειξε ότι ακόμα ψάχνεται. Αυτό είναι λογικό όμως, αφού αυτός ήταν μόλις ο τρίτος αγώνας της φέτος, ενώ παρατάχθηκε με σημαντικές απουσίες. Καλά-καλά δεν έχει κάνει μία προπόνηση ακόμα με όλους τους παίκτες της παρόντες. Κοινώς, δεν χρειάζεται πανικός. Ποτέ μάι σεζόν δεν κρίθηκε τον Οκτώβριο. Απλώς αυτό που χρειάζεται τώρα είναι χαμηλωμένα κεφάλια και δουλειά, προκειμένου στο μέλλον να μην εμφανιστούν πάλι παρόμοια προβλήματα.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ