ΑΕΚ

Σάκοτα: "Στόχος της ΑΕΚ, η τετράδα"

Σάκοτα: "Στόχος της ΑΕΚ, η τετράδα"

Ο Ντράγκαν Σάκοτα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ΑΕΚ θα παίξει στην Ευρώπη, αναφέρθηκε στις... 50 μεταγραφές της "Ένωσης" και δήλωσε περήφανος για τη φετινή προσπάθεια της ομάδας του.

Ο Ντράγκαν Σάκοτα τέθηκε στη διάθεση των εκπροσώπων του Τύπου για τον απολογισμό της χρονιάς. Και η αλήθεια είναι ότι ο κόουτς της ΑΕΚ είχε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα να πει. Για τις μεταγραφές, το γήπεδο και τον Μάκη Αγγελόπουλο, ως το μπάτζετ της νέας σεζόν, τον Μαλίκ Χέρστον και τους στόχους της "Ένωσης".

Αναλυτικά ο κόουτς της ΑΕΚ μίλησε:

Για τους στόχους της ομάδας: "Βασικός στόχος της ομάδας είναι η τετράδα. Όταν μιλάμε για τετράδα εννοούμε από την 1η έως την 4η θέση. Πρέπει να πάμε σκαλί σκαλί. Κανείς από εμάς δεν είναι μεγαλύτερος από την ΑΕΚ. Υπάρχει ιστορία, θα υπάρχει και μέλλον. Είμαστε υποχρεωμένοι να προσφέρουμε ο, τι καλύτερο μπορούμε. Θέλουμε να έχουμε γερές βάσεις για να μας βοηθήσουν σε βάθμος 20 χρόνων. Εννοείται ότι εμείς δεν θα είμαστε εδώ, αλλά το σωματείο θα συνεχίσει να υπάρχει".

Για την επιστροφή της ΑΕΚ: "Ο ΑΕΚτζής βρίσκει πληροφορίες για την ομάδα, καμαρώνει, θυμώνει, αλλά βρίσκει ειδήσεις και πληροφορίες. Αυτή η χρονιά είναι η πιο ευχάριστη περίοδος. Η ΑΕΚ πέρασε ένα καταστροφικό διάστημα, βρισκόταν στην τρίτη κατηγορία και δεν το αξίζει αυτό η ομάδα και ο κόσμος της. Γίνεται προσπάθεια να επιστρέψει στις διακρίσεις η ομάδα. Αυτό που θέλει κάθε ΑΕΚτζης. Εμείς είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την παρουσία του κόσμου και την συμπεριφορά του. Δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό. Σε σχέση με τα παλιά, υπάρχει μεγάλη διαφορά Εμείς δουλεύουμε με τον κόσμο. Θέλουμε να έχουμε και τους οργανωμένους και τους απλούς φιλάθλους. Όσοι αγαπάνε την ΑΕΚ χωράνε. Ίσως θα ήταν καλύτερα το Γαλάτσι, αλλά αν ο κόσμος έρχεται όπως φέτος θα είμαστε ευχαριστημένοι, θα είμαστε σε επικοινωνία με τον κόσμο. Θέλουμε να έχουν υπομονή όμως. Όταν στενοχωριούνται αυτοί, στεναχωριόμαστε κι εμείς. Όσο καλός κι αν είσαι, μπορείς να χάσεις".

Για τον Μάκη Αγγελόπουλο: "Το πιο ευχάριστο είναι ότι εμφανίζονται άνθρωποι όπως ο κύριος Αγγελόπουλος που δείχνει ενέργεια, πάθος, αφιερώνει χρόνο, συζητά με νέα παιδιά για να τα φέρει στην ΑΕΚ. Όταν έχεις έναν τέτοιο πρόεδρο, υποχρεώνεσαι να δώσεις το μάξιμουμ. Εμείς δώσαμε το μάξιμουμ, βελτιώθηκαν όλοι οι παίκτες μας, προσφέραμε θέματα, υπήρχαν ματς που βάλαμε 100 πόντους. Οι πραγματικοί ΑΕΚτζήδες είναι υπερήφανοι για την προσπάθεια. Κάποιοι θέλουν τη νίκη σε κάθε αγώνα, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό".

Για την χρονιά που πέρασε: "Υπήρχαν τέσσερις διακοπές μες' στο πρωτάθλημα και δυσκόλευε την πορεία μας. Η ομάδα δεν έπαιξε στην Ευρώπη και ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσει σταθερή φόρμα. Οι επιλογές που έγιναν από τον προηγούμενο κόουτς έγιναν σε μια περίοδο χωρίς πολλά χρήματα και με χαμηλότερους στόχους. Εμείς ξέραμε ότι η πορεία έπρεπε να είναι καλύτερη. Οι στόχοι άρχισαν να αλλάζουν και οι επόμενες επιλογές έγινα προσεκτικά, όπως του Ίνγκλις και του Ντελινικάιτις. Μετά προσθέσαμε τον Αθηναίου, τον Μπονσού, τον Χέρστον και τέλος τον Ουίλμπεκιν. Στο τέλος της χρονιάς είδα βελτίωσε από όλους, ακόμη και από αυτούς που είχαν μειωμένο χρόνο συμμετοχής".

Για την σεζόν που έρχεται και την προετοιμασία της ΑΕΚ: "Θέλουμε να έχουμε τουλάχιστον 80% έτοιμη ομάδα πριν ξεκινήσει προετοιμασία. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε όλη την ομάδα. Αυτές οι εβδομάδες που είναι μπροστά μας είναι σημαντικές. Σύντομα θα έχουμε κάποια νέα, διότι κάποια πρωταθλήματα τρέχουν ακόμα. Η προετοιμασία θα ξεκινήσει στις 24 Αυγούστου, αν το πρωτάθλημα αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου και το πρώτο στάδιο θα είναι Καρπενήσι από 17 Αυγούστου μέχρι 5 Σεπτεμβρίου. Η δεύτερη φάση θα γίνει στη Σαρδηνία, όπου θα πάμε στις 8 Σεπτέμβρη. Στις 9 του μηνός έχουμε φιλικό παιχνίδι με τη Σάσαρι και στις 13 έχουμε ένα τουρνουά με τη Σάσαρι. Μπορεί να είναι επίσης η Γαλατάσαραϊ ή η Νταρουσάφακα. Δεν ξέρω ακόμα, αλλά θα είναι τουρνουά με καλές ομάδες. Θα είμαστε περίπου 10 μέρες εκεί".

Σάκοτα: "Στόχος της ΑΕΚ, η τετράδα"

Για τις μεταγραφές: "Να σας ''ευχαριστήσω'' διότι έχετε γράψει περίπου 50 ονόματα για την ΑΕΚ. Μπορούμε να φτιάξουμε πέντε ομάδες. Αλλά υπάρχουν κάποιες προτάσεις που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον".

Για τις ακαδημίες: "Πρέπει να γεμίσουμε τις ομάδες στο παιδικό, στο εφηβικό και στην κάτω 22 και την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ένα κλειστό καμπ στο ΟΑΚΑ για να κάνουμε επιλογές παικτών από 16 μέχρι 21 ετών. Είναι μία περίοδος που τα παιδιά έχουν δικαίωμα μεταγραφής. Το καμπ θα διαρκέσει τρεις μέρες. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και δεν μπορούμε να τους πάρουμε όλους Εμείς θα έχουμε από το εφηβικό κάποια παιδιά και θα υπάρχουν 1-2 παιδιά που δεν εχουν παίξει καθόλου το Σάββατο. Αυτοί μπαίνουν στην Β΄ ομάδα. Στην ομάδα που θα κάνει παιχνίδια φιλικά μπορεί να συμμετέχουν και ξένοι. Θα υπάρχει συνεργασία με ομάδες μικρότερων κατηγοριών σε ολόκληρη την Αθήνα. Στόχος μας ειναι να έχουμε πάνω από 1.000 παιδιά. Ορισμένα παιδιά θα υπογράψουν συμβόλαιο και θα τους αφήσουμε στις ομάδες τους, ή θα τους δώσουμε σε άλλες ομάδες. Αλλά αυτοί οι παίκτες θα έχουν δικαίωμα να έρχονται μαζί μας κάποιες φορές να προπονούνται ή να παίζουν φιλικά".

Για το ποιοι παίκτες θα συνεχίσουν στην ΑΕΚ: "Τελείωσε η σεζόν και λέει κάποιος ότι έχουμε μόνο τρία συμβόλαια. Έτσι είναι, αλλά όλοι οι παίκτες που έχουν αγωνιστεί φέτος είναι υπό ανάλυση. Κάποιους θέλουμε να μείνουν, αλλά όταν θες να κάνεις μία ομάδα στην Ελλάδα και οι κανονισμοί είναι έτσι, κοιτάζεις πρώτα τους Έλληνες. Αυτό το νούμερο Ελλήνων παικτών μπορεί να είναι 9-10 παίκτες. Συζητάμε με τους ξένους, έχουμε κάνει σκάουτινγκ σε πολλά ονόματα, αλλά μεταγραφές δε γίνονται μέσα στη σεζόν".

Για τους Έλληνες παίκτες: "Οι Έλληνες παίκτες είναι κλειδιά. Ο Μενσά και ο Χάντερ είναι θεαματικοί παίκτες, αλλά ποτέ αυτοί οι παίκτες δε θα βγάλουν την ψυχή που θα βγάλουν οι Ελληνες. Αυτό που έκαναν ο Σπανούλης, ο Διαμαντίδης, τα παιδιά που έφεραν τα κύπελλα στις ομάδες. Είναι δύσκολο να το κάνει ένας ξένος. οι Ελληνες ξέρουν την πραγματικότητα και πιο εύκολα μπορείς να έχεις μία γερή βάση. Αυτό είναι το σκεπτικό μας. Κάνουμε κινήσεις για τα επόμενα χρόνια από χαμηλότερες κατηγορίες να ανέβουν και να μπουν στην ΑΕΚ. Οπως έγινε πριν από πολλά χρόνια με την ομάδα που έφτασε να πάρει το πρωτάθλημα το 2002. Ξέρουν όσοι με γνωρίζουν πόσα παιδιά έχουν βγει από τέτοιες δραστηριότητες. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε είχαμε τον Πέρο Αντιτς από τις επιλογές που κάναμε τότε. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε μεγάλα ταλέντα, αλλά είναι λογικό να κάνουμε και λάθη".

Για το μπάτζετ της ΑΕΚ: "Το μπάτζετ εξαρτάται και από την διοργάνωση που θα παίξουμε στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι θα είμαστε στην Ευρώπη. Από αυτή εξαρτάται και το μπάτζετ. Με την Ευρωλίγκα πιθανώς θα έχεις άλλα έσοδα. Η Ευρωλίγκα έχει ορίσει και μίνιμουμ μπάτζετ στα 4 εκατομμύρια. Κι αν στον πρώτο χρόνο υπάρχει ελαστικότητα στο δεύτερο χρόνο τα πράγματα θα είναι πολύ αυστηρά. Δε θα έχουμε το μπάτζετ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και δεν πρέπει να το έχουμε. Γίνονται συζητήσεις ώστε να αυξηθούν τα έσοδα, όμως ποτέ δεν έχουμε πει συγκεκριμένα νούμερα. Θα είμαστε λίγο παραπάνω από αυτό που θα είχαμε φέτος Ο στόχος της ΑΕΚ είναι να βρισκόμαστε στην Ευρώπη. Αν όχι, το μπάτζετ δε θα είναι τόσο μεγάλο όσο υπολογίζουμε. Παλιότερα μόνο μία ομάδα έβγαινε Ευρωλιγκα. Τα εισιτήρια διαρκείας μπορούν πάρα πολύ να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του μπάτζετ... Όπως και τα εισιτήρια στη διάρκεια της σεζόν".

Για τον Μαλίκ Χέρστον: "Έδειξε ενδιαφέρον ο Χέρστον. Ελπίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Εννοείται ότι ο παίκτης έδειξε μία αξία που είναι επιπέδου Ευρωλίγκας και θα ήταν ιδανικό ξεκίνημα για τις μεταγραφές αν μπορούσαμε να κλείσουμε τον Μαλίκ. Υπάρχει προθεσμία στη συζήτηση με τον Χέρστον. Τα κριτήρια δεν είναι τα ονόματα. Το μπάσκετ προσφέρει θέαμα, όσοι το γνωρίζουν δεν είναι υπέρ του στυλ που είχαμε φέτος στους αγώνες. Η άμυνα φέρνει τα Κύπελλα, η επίθεση τα εισιτήρια, Εμείς πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μας ικανοποίησε το αμυντικό κομμάτι και θέλουμε παίκτες αθλητές που να έχουν υψηλό στάνταρ στην άμυνα. Θέλουμε να φέρουμε αθλητικούς παίκτες. Αν δεν είναι ο Χέρστον, σίγουρα υπάρχουν ονόματα στην αγορά που θα έχει αξία Σίγουρα, το να λέει ένας παίκτης όπως ο Χέρστον ότι θα ερχόταν στην ΑΕΚ ακόμα κι αν έπαιζε στο Eurocup είναι μεγάλη υπόθεση".

Για το ρόστερ: "Ένας καλός Έλληνας παίκτης διευκολύνει να μην πάρω ξένο σε μία θέση. Στη θέση πέντε χρειαζόμαστε τρεις παίκτες. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις καλούς παίκτες στον πάγκο. Χωρίς προετοιμασία το ρεζερβουάρ ήταν περιορισμένο προς το τέλος της σεζόν. Εχουμε κι επόμενη χρονιά, θέλουμε ένα βήμα παραπάνω. Θέλουμε να είμαστε στην τετράδα του χρόνου. Και είναι βασικός στόχος αυτός, για πολλούς λόγους. Θα έχουμε ομάδα ικανή να το κάνει. Θέλουμε να κάνουμε ενα βήμα παραπάνω, ελπίζοντας βέβαια ότι δε θα έχουμε προβλήματα. Αρκετά παιδιά από περσινή ομάδα είναι στη σκέψη μας. Αν βρούμε έναν καλό ξένο, όμως, τι να κάνω; Τι να πω; Πρέπει να του δώσω εναλλακτική να αποφασίσει μόνος του. Εγώ ξέρω τι θέλω. Αν συμφωνήσει ο Μαλίκ, θα έχει χρόνο 25-30 λεπτά. Δε χρειάζεται παραπάνω. Αν δεν είναι ο Χέρστον, και είναι κάποιος με μικρότερο συμβόλαιο, μπορείς να πάρεις δύο σε μία θέση".

Για το αν η ΑΕΚ θα πάρει διεθνείς Έλληνες παίκτες: "Η ΑΕΚ θέλει να έχει 1-2 παιδιά Εθνικής ομάδας, αλλά δεν μπορεί να τους πάρει όλους. Οι Έλληνες είναι πολύ πιο ακριβοί από τους ξένους. Αν πετύχουμε έναν θα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Αν είναι δύο, θα είμαστε ευτυχισμένοι".

Για το γηπεδικό: "Του χρόνου θα είμαστε στο ΟΑΚΑ. Για το θέμα του Γαλατσίου δε μπορώ να μιλήσω, αλλά το βάζω σαν όνειρό μου. Οι εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι είναι απίστευτες, θα είναι σπίτι για εμάς. Καμία μεγάλη ομάδα δεν έχει τέτοιες εγκαταστάσεις".

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ