ΑΕΚ

Σάκοτα: Ο πιο πετυχημένος προπονητής στην σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ

BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ντράγκαν Σάκοτα απέδειξε ότι είναι πιστός στρατιώτης της ΑΕΚ όταν ανέλαβε στα μέσα της σεζόν. Αποχωρώντας από τον πάγκο για να συνεχίσει ως τεχνικός διευθυντής είναι πλέον και κάτι άλλο: Ο πιο πετυχημένος προπονητής στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας.

Ηταν 8 Δεκεμβρίου 2017 όταν η ΑΕΚ ανακοίνωσε ότι ο Ντράγκαν Σάκοτα θα πάρει την θέση του Σωτήρη Μανωλόπουλου στον πάγκο της ομάδας . Ο Σερβοέλληνας τεχνικός είχε την ταμπέλα του “προσωρινού”, κάτι που αποτελεί ειρωνεία αν σκεφτεί κανείς ότι ποτέ δεν ήταν προσωρινός στην ΑΕΚ, παρά βρισκόταν – και βρίσκεται – πάντα εκεί που τον χρειάζεται η ομάδα.

Κακά τα ψέματα. Όταν έγινε γνωστό ότι ο Ντράγκαν Σάκοτα θα αναλάβει εκ νέου καθήκοντα στην “Ένωση” δεν ήταν λίγοι αυτοί θεωρούσαν αυτή την απόφαση πισωγύρισμα. Στην πραγματικότητα όμως ο Σάκοτα δεν ήταν πισωγύρισμα, αλλά... ανάγκη. Την στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή. Κάτι παραπάνω από έξι μήνες μετά από εκείνη τη μέρα, αποχώρησε από τον πάγκο της ΑΕΚ για να αναλάβει καθήκοντα τεχνικού διευθυντή όντας κάτι πολύ περισσότερο: Ο πιο πετυχημένος προπονητής στην σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ.

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Ο Σάκοτα έχει κατακτήσει με την ΑΕΚ ένα Πρωτάθλημα (2002), ένα Κύπελλο Ελλάδος (2018) και ένα Basketball Champions League (2018). Αν διαβάσει κάποιος την ιστορία της ΑΕΚ θα διαπιστώσει ότι μόνο ο Μίσας Πανταζόπουλος έχει κατακτήσει περισσότερους τίτλους από τον Σάκοτα, καθώς κατέκτησε 4 πρωταθλήματα με την ΑΕΚ την δεκαετία του 60'. Ο Νίκος Μίλας κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και φυσικά το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968 και είναι ίσως ο μόνος προπονητής που βάσει παλμαρέ μπορεί να θεωρηθεί ανώτερος του Σάκοτα. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέκτησε ένα Κύπελλο Σαπόρτα και δύο Κύπελλα Ελλάδος. Όλοι έβαλαν το λιθαράκι τους για να γίνει η ΑΕΚ αυτό που είναι σήμερα, ο καθένας με τον τρόπο του.

ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥΜ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΕ

Ο Ντράγκαν Σάκοτα πήρε την απόφαση να κάνει στην άκρη – σε προπονητικό επίπεδο – στην ΑΕΚ και από χθες (19/6) έχει ξανά τον ρόλο του τεχνικού διευθυντής και, φυσικά, τον ρόλο του υπεύθυνου των ακαδημιών της ομάδας. Κάνοντας τον απολογισμό της τρίτης (προπονητικής) θητείας του στην “Ένωση” μπορεί να είναι απόλυτα ευχαριστημένος.

Ο 66χρονος τεχνικός βρήκε μία ομάδα με προβλήματα χημείας, ρυθμού και ταυτότητας, η οποία ψαχνόταν στο γήπεδο. Την στιγμή που ανέλαβε το κλίμα ήταν βαρύ. Ο ίδιος όμως δεν επηρεάστηκε και στηριζόμενος στην εμπειρία του έβαλε κάποιες απλές αρχές, έκανε τρεις διορθωτικές κινήσεις και οδήγησε τους “κιτρινόμαυρους” σε δύο τίτλους, κάτι που στην ιστορία της ομάδας έχει συμβεί μόλις άλλες δύο φορές, το 1968 και το 2000. Αυτό το γεγονός από μόνο του κάτι λέει για τα κατορθώματα του Σάκοτα, ο οποίος πήρε το μάξιμουμ που μπορούσε, κάνοντας τη μία υπέρβαση μετά την άλλη.

CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΜΟΝΑΚΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΜΟΝΑΚΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Ντράγκαν Σάκοτα άκουσε πολλά από τον Δεκέμβριο κι έπειτα που ανέλαβε καθήκοντα. Δεν απάντησε, προτιμώντας να μιλήσει η δουλειά του για αυτόν. Σαφώς και υπήρξαν στιγμές που είχε και την τύχη με το μέρος του. Την τύχη σου όμως την προκαλείς μόνος σου. Και ο Σερβοέλληνας τεχνικός το έκανε αυτό, μην διστάζοντας να πάρει ρίσκα όταν χρειαζόταν και δικαιώθηκε. Το τέλος της τρίτης προπονητικής του θητείας στην “Ένωση” τον βρίσκει απόλυτα πετυχημένο και έτοιμο για νέες προκλήσεις ως τεχνικό διευθυντή. Όσο για την ΑΕΚ; Οφείλει να βρει τον σωστό αντικαταστάτη, ο οποίος θα την οδηγήσει σε νέες υπερβάσεις. Ο πήχης εξάλλου έχει ανέβει πολύ πλέον.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ