ΑΕΚ

Ψάχνοντας το τέλειο παιχνίδι

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΛΑΥΡΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΛΑΥΡΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Για 33 λεπτά η ΑΕΚ άγγιξε το τέλειο κόντρα στο Λαύριο πριν χαλαρώσει στο τέλος χωρίς να το πληρώσει. Κόντρα στην Στρασμπούρ πάντως στην “Ένωση” ξέρουν ότι δεν θα έχουν αυτό το περιθώριο.

Η ΑΕΚ είχε ανάγκη από ένα δυνατό παιχνίδι πριν από τον 1ο αγώνα με την Στρασμπούρ (28/3) για την προημιτελική φάση του Basketball Champions League. Το Λαύριο της πρόσφερε ακριβώς αυτό, έστω και αν άργησε 33 λεπτά για να ξυπνήσει.

Για κάτι παραπάνω από τρεις περιόδους η “Ένωση” έκανε ίσως το καλύτερο φετινό της παιχνίδι. Στην άμυνα έβαλε δύσκολα στο Λαύριο με την πίεσή της πάνω στην μπάλα – με τον Λαρεντζάκη και ακολούθως τον Βασιλόπουλο να δημιουργούν τρομερά προβλήματα στον υποψήφιο MVP της Stoiximan.gr Basket League Μακένζι Μουρ και τον Ξανθόπουλο να πιέζει τους αντίπαλους πόιντ γκαρντ – ενώ στην επίθεση είχε μία ισορροπία στο μέσα-έξω παιχνίδι χάρη στον οίστρο του Χάρις και την κυριαρχία του Μαυροειδή. Τα πράγματα πήγαιναν όπως έπρεπε, αλλά στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου ήρθε το... μπλακ-άουτ που παραλίγο να στοιχίσει ακριβά στην “Ένωση”.

Η ΑΕΚ κατάφερε στο τέλος με νύχια και με δόντια όχι απλώς να κερδίσει αλλά και να καλύψει την διαφορά των 8 πόντων που ηττήθηκε στον πρώτο γύρο . Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι όλη αυτή η πίεση που ασκήθηκε στο τέλος – ακόμα και το γεγονός ότι βρέθηκαν οι δύο ομάδες να κυνηγάνε μία διαφορά – έβαλε ακόμα περισσότερο την ΑΕΚ σε κλίμα... Στρασμπούρ. Εκεί που κάθε λάθος θα μετράει διπλό.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΕΚ

Παρακολουθώντας κάποιος την ΑΕΚ από τότε που ολοκλήρωσε τις κινήσεις της με τις προσθήκες των Βασιλόπουλου, Πάντερ και Χάντερ, μπορεί να καταλάβει ότι έχει αλλάξει στυλ. Είναι πιο επιθετική στην άμυνα και πιο δημιουργική στην επίθεση.

Η παρουσία των τριών αυτών παικτών άνοιξε χώρους για όλους και προσέδωσε ασφάλεια στον Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος πλέον μπορεί να κάνει ροτέισον 10-11 παικτών. Τα πραγματικά κέρδη της ομάδας πάντως είναι δύο και είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ: 1. Η ΑΕΚ έχει γίνει πιο αθλητική. 2. Έχει περισσότερες επιλογές στην επίθεση και την δυνατότητα να επιτίθεται με περισσότερους τρόπους. Κοινώς, έχει λίγο το απροσδόκητο στο παιχνίδι της. Όλα αυτά τα πράγματα φάνηκαν και κόντρα στο Λαύριο, με τους “κιτρινόμαυρους” να ελπίζουν να φανούν και κόντρα στην Στρασμπούρ, με την γαλλική ομάδα να καλείται να αντιμετωπίσει μία διαφορετική ομάδα πλέον.

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΛΑΥΡΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΛΑΥΡΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ΑΕΚ του τελευταίου διμήνου μπορεί να “πληγώσει” έναν αντίπαλο με πολλούς τρόπους στην επίθεση. Μπορεί να δώσει μπάλες στους Χάρις και Πάντερ σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, να παίξει Πικ εν Ρολ με τον Χάντερ, να ποστάρει τους Μαυροειδή και Καββαδά, να πάρει πόντους από Spot Up καταστάσεις από τους Λαρεντζάκη και Σάκοτα, να βρει δημιουργία από τον Ξανθόπουλο, να επιτεθεί από έξω προς τα μέσα με τους Τζέιμς και Βασιλόπουλο. Την ίδια στιγμή στην άμυνα υπάρχει πλέον περισσότερη πίεση, αφού οι Πάντερ, Βασιλόπουλος και Χάντερ ήρθαν να προστεθούν στην πιο συνεπή αμυντκή τριάδα της “Ένωσης” (Ξανθόπουλος, Λαρεντζάκης, Τζέιμς), δίνοντας λύσεις παντού. Η ΑΕΚ έχει αλλάξει και αυτό φαίνεται. Το θέμα είναι να βρει έναν τρόπο να κάνει αυτό το λεγόμενο τέλειο παιχνίδι κόντρα στην Στρασμπούρ, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται. Να μετατρέψει δηλαδή αυτά τα 33 λεπτά καλού μπάσκετ σε 40.

Οι “κιτρινόμαυροι” δεν είναι τέλειοι. Έχουν ξεκάθαρα ψεγάδια στο παιχνίδι τους: Χάνουν την συγκέντρωσή τους ανά διαστήματα, ενίοτε η μπάλα κολλάει υπερβολικά στα χέρια του Μάνι Χάρις με όλους να περιμένουν από αυτόν να δημιουργήσει και στην άμυνα υπάρχουν στιγμές που δέχονται αδικαιολόγητα καλάθια. Το βασικό όμως είναι ότι πλέον δείχνουν ότι έχουν γίνει ένα καλό σύνολο. Και κόντρα στο εξαιρετικό Λαύριο έδειξαν ότι έχουν την δυνατότητα να κολλήσουν όλα τα απαραίτητα κομμάτια του παζλ για να πραγματοποιήσουν μία ολοκληρωμένη εμφάνιση και στις δύο πλευρές του παρκέ. Θα είναι ευχής έργον αυτή η εμφάνιση να έρθει κόντρα στην Στρασμπούρ σε μερικές μέρες.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ