ΑΕΚ

Όταν το "Εγώ" μπαίνει κάτω από το "Εμείς"

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÏÍÁÊÏ
BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÏÍÁÊÏ EUROKINISSI SPORTS

Η νίκη της ΑΕΚ επί της Μονακό στον πρώτο αγώνα της φάσης των 16 του Basketball Champions League ανέδειξε κάτι που υποψιάζονταν αρκετοί: Όταν το “Εγώ” μπαίνει κάτω από το “εμείς” η ΑΕΚ είναι πραγματικά καλή ομάδα.

Ο αγώνας με τη Μονακό δεν ήταν εύκολος για την ΑΕΚ. Βασικά, η αλήθεια είναι ότι η Μονακό ήταν ίσως η χειρότερη δυνατή αντιπαλος για την “Ένωση” σε σειρά αγώνων, αφού είναι μία ομάδα εντελώς “αντίθετη” από την ΑΕΚ, που στηρίζει το παιχνίδι της στο τρέξιμο και τα αθλητικά προσόντα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους “Κιτρινόμαυρους” να πάρουν τη νίκη – έστω και “ασθενική” με 69-68 – στον πρώτο αγώνα της σειράς.

Η ΑΕΚ θα πάει σε μία εβδομάδα στο Μόντε Κάρλο (8/3) για να τα παίξει όλα για όλα, κάτι που μοιάζει ειρωνικό δεδομένου ότι σε αυτή την πόλη ανθίζει ο τζόγος. Η νίκη με ένα πόντο στον πρώτο αγώνα της σειράς σημαίνει ότι η “Ένωση” πρέπει να κερδίσει για να προκριθεί ή να έρθει... ισόπαλη. Μπορεί όμως να κερδίσει και να πάρει την πρόκριση; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Ναι! Όπως σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια, έτσι και εδώ υπάρχει ένα “αλλά”...

Πρώτη και τέταρτη περίοδος έδειξαν τον δρόμο

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÏÍÁÊÏ
BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÏÍÁÊÏ EUROKINISSI SPORTS


Στον πρώτο αγώνα της σειράς η ΑΕΚ πρακτικά “πέταξε” δύο δεκάλεπτα: Το δεύτερο και το τρίτο. Ήταν το διάστημα που η Μονακό έβαλε στον ρυθμό της την “Ένωση”, την υποχρέωσε σε πολλά λάθη με την πιεστική – στα όρια και ενίοτε πάνω από τα όρια του φάουλ – άμυνά της και έπαιξε με το μυαλό της με τα αθλητικά της προσόντα και τα μακριά χέρια των αντιπάλων της, σκοράροντας στο ανοιχτό γήπεδο.

Η ΑΕΚ όμως δεν πτοήθηκε και από το φινάλε της τρίτης περιόδου κι έπειτα επέβαλλε τους κανόνες της στο παιχνίδι. Κανόνες που φρόντισε να θέσει στην πρώτη περίοδο, βάζοντας τότε τις βάσεις για μία σπουδαία νίκη, την οποία – κακά τα ψέματα – δεν θα μπορούσε να πάρει πριν έναν χρόνο, γιατί δεν είχε την προσωπικότητα που έχει φέτος. Ποιοι ήταν αυτοί οι κανόνες όμως; Ιδού:

Στην επίθεση η “Ένωση” έπαιζε προσεγμένα, με επιθέσεις μετά τα 15 δευτερόλεπτα, με τη μπάλα περνάει κοντά στο καλάθι στους Μαυροειδή, Μαυροκεφαλίδη και Ελόνου, καταρχήν για να δημιουργήσει φθορά στη Μονακό και κατά δεύτερον για να εξασφαλίσει ότι δεν θα τρέξουν οι Γάλλοι, αφού είναι πιο δύσκολο να τρέξει μία ομάδα στο ανοιχτό γήπεδο όταν ο αντίπαλός της σουτάρει συνεχώς μέσα από το “ζωγραφιστό”.

Στην άμυνα, ήταν η ταυτόχρονη παρουσία τριών ψηλών περιφερειακών (Ούκιτς Λαρεντζάκης και ένας εκ των Νιούλεϊ, Βασιλειάδη, με όλους να έχουν ύψος από 1.96 μέτρα έως 2.01 μέτρα) που έφερε “τούμπα” το ματς. Κι αυτό γιατί δεδομένου ότι την ίδια στιγμή στις θέσεις των ψηλών υπήρχαν πάντα δύο παίκτες με ύψος κοντά στα 2.10 μέτρα (ένας εκ των Σάκοτα, Μαυροκεφαλίδη σε θέση πάουερ φόργουορντ, και ένας εκ των Ελόνου, Μαυροειδή σε θέση σέντερ) η “Ένωση” μπόρεσε να κλείσει διαδρόμους και να αλλάξει γωνίες πάσας με τα μακριά χέρια των παικτών της. Στοιχεία που την βοήθησαν να ανταπεξέλθει στο γεγονός ότι σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός αντιμετώπιζε πρόβλημα με τους εκρηκτικούς παίκτες της Μονακό. Όλα αυτά είναι που πρέπει να αποτελέσουν οδηγό στην ρεβάνς, όπως και κάτι ακόμα βέβαια...

Δεν θα προκριθεί με “σέξι” μπάσκετ

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÏÍÁÊÏ
BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÏÍÁÊÏ EUROKINISSI SPORTS


Αυτό το οποίο πρέπει να κατάλαβαν για τα καλά στην ΑΕΚ παίζοντας κόντρα στη Μονακό – γιατί άλλο πράγμα είναι να το βλέπεις στο βίντεο και άλλο να το βιώνεις – είναι ότι για να πάρουν την πρόκριση πρέπει να ρίξουν μπασκετικό “ξύλο”, επειδή, πολύ απλά, θα φάνε πολύ μπασκετικό “ξύλο”. Ο τρόπος που πίεζε τη μπάλα η Μονακό στο ΟΑΚΑ και το γεγονός ότι πήγε το ματς τόσο πολύ στην επαφή αρχικά σόκαρε τους “Κιτρινόμαυρους”, κάτι που παραδέχθηκε μετά τον αγώνα και ο Γιούρι Ζντοβτς . Τώρα όμως ξέρουν τι να περιμένουν στην ρεβάνς.

Ένα άλλο πράγμα που συνειδητοποίησαν οι παίκτες της ΑΕΚ είναι το εξής: Τη Μονακό δεν θα την αποκλείσουν παίζοντας όμορφο και... σέξι μπάσκετ τρέχοντας στο ανοιχτό γήπεδο. Σε αυτό το στυλ παιχνιδιού είναι ξεκάθαρα καλύτεροι οι Γάλλοι, αφού το ένστικτό τους είναι αυτό που τους υπαγορεύει να τρέχουν. Τη Μονακό όμως η ΑΕΚ θα την αποκλείσει αν παίξει “βαρετό” και αργό μπάσκετ στα μάτια του κόσμου, βάζοντας το “εγώ” κάτω από το “εμείς”. Όπως δηλαδή έκαναν οι παίκτες της ομάδας στην πρώτη και την τέταρτη περίοδο του αγώνα στην επίθεση, αλλά και σχεδόν σε όλο τον αγώνα στην άμυνα, εστιάζοντας ειδικά στον τομέα των ριμπάουντ – που είναι η αχίλλειος πτέρνα της ομάδας όλη την σεζόν – όπου και κυριάρχησαν με 40 έναντι 29 των Γάλλων.

Αν υπάρχει κάτι που αποδείχθηκε στον πρώτο αγώνα της σειράς με τη Μονακό είναι πως όταν η ΑΕΚ είναι συγκεντρωμένη, ακολουθεί το πλάνο της πιστά και παίζει σαν ομάδα στις δύο πλευρές του παρκέ, τότε είναι καλύτερη ομάδα. Το θέμα όμως είναι ότι για να έρθει η πρόκριση πρέπει όλα αυτά να ισχύσουν για 40 λεπτά στην ρεβάνς στη Γαλλία και όχι για 20 με 25 λεπτά όπως στο ΟΑΚΑ. Γιατί στο Μονακό το γήπεδο... κατηφορίζει και η “Ενωση” δεν θα έχει 8.000 κόσμο να την “σπρώξει” στα δύσκολα με τις φωνές του. Θα τα καταφέρει λοιπόν; Στο χέρι της είναι...

Twitter @steflong85

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ