ΑΕΚ

Ντάνιελ Όρτον: Το κορμί που τα έβαλε ακόμη και με τον Πακιάο

Ντάνιελ Όρτον: Το κορμί που τα έβαλε ακόμη και με τον Πακιάο

Ο νέος ξένος της ΑΕΚ έχει προλάβει στα 24 του να κάνει τα πάντα. Να αφήσει το ΝΒΑ με το στόμα ανοιχτό, να παίξει ξύλο στην Κίνα και να τα βάλει με τον... Θεό των Φιλιππινέζων. Αυτή είναι η απίστευτη διαδρομή του πολλά υποσχόμενου Ντάνιελ Όρτον, που βρίσκει τους μπελάδες εκεί που δεν το περιμένει κανείς.

Είναι μόλις 24 ετών και η επαγγελματική του καριέρα περιλαμβάνει την επιλογή στο ντραφτ, τρεις διαφορετικές ομάδες στο ΝΒΑ, δύο στην Κίνα και ένα αναπάντεχο πέρασμα από τις Φιλιππίνες. Το μόνο σίγουρο για τον Ντάνιελ Όρτον, με το σώμα που θα ζήλευαν όλοι οι σέντερ, είναι ότι δεν θα περάσει απαρατήρητος από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Δύο πράγματα πρέπει να ξέρει ο κόσμος για τον Ντάνιελ Όρτον, τον νέο σέντερ της ΑΕΚ.

1) Έχει όλα τα προσόντα του κόσμου να γίνει ένας κυρίαρχος ψηλός.

2) Έχει μεγάλο ταλέντο να τρακάρει σε μπελάδες.

Για το πρώτο δεν χρειάζεται μεγάλη εισαγωγή. Διαθέτει όλο το σωματικό πακέτο. Είναι 2.08 με μεγάλο άνοιγμα χεριών (2.24), αθλητικότητα και καλά χέρια. Για την ακρίβεια έχει τέτοια προσόντα που έμεινε στο κολέγιο μόλις μια χρονιά. Θέλετε περισσότερα; Έμεινε στο κολέγιο μια μόνο χρονιά επειδή έγινε ντραφτ στο Νο29 κι ενώ ήταν αναπληρωματικός με μέσους όρους που δεν ξεπερνούσαν τους 4 πόντους και τα 4 ριμπάουντ. Ναι, μιλάμε για τέτοια προσόντα.

Οι Ορλάντο Μάτζικ που τον επέλεξαν το καλοκαίρι του 2010 αποφάσισαν ότι δεν χρειάζονται να δουν περισσότερα. Ο Όρτον αποτελούσε το τέλειο prospect παρότι δεν είχε ακόμη δείξει τι μπορεί να κάνει σε κολεγιακό επίπεδο. Και αποφάσισαν να επενδύσουν πάνω του, έστω κι αν αυτή η σκέψη τους δεν αποδείχτηκε αποτελεσματική. Τον έστειλαν μετά από δύο μήνες στη D-League και από εκεί ξεκίνησε η περιπλάνηση του στο ΝΒΑ: στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, αλλά και τους Φιλαδέλφεια Σίξερς. Από το 2010 ως το 2014 έπαιξε συνολικά 51 παιχνίδια στο ΝΒΑ με 2.8 πόντους και 2.8 ριμπάουντ μέσο όρο σε 11 6 λεπτά συμμετοχής, έχοντας για ρεκόρ καριέρας τους 11 πόντους στο παιχνίδι των Μάτζικ απέναντι στους Καβαλίερς τον Απρίλιο του 2012.

Η πορεία του στο ΝΒΑ, βέβαια, μπορεί να ήταν διαφορετική αν δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά στο γόνατο όταν αγωνιζόταν στους Θάντερμπερντς. Ήταν η δεύτερη φορά που χτυπούσε στο ίδιο σημείο, καθώς είχε προηγηθεί και στην τελευταία του χρονιά στο γυμνάσιο. Ήταν η εποχή που αγωνιζόταν στο Μπίσοπ ΜακΓκίνες στην Οκλαχόμα, όταν είχε αφήσει τον κόσμο με το στόμα ανοιχτό. Ανάμεσα τους και ο Μπίλι Γκιλέσπι, ο προπονητής του ιστορικού Κεντάκι. Ο Όρτον δεσμεύτηκε να παίξει στις "Αγριόγατες" κι έτσι έκανε, παρά το γεγονός ότι εν τω μεταξύ ο Γκιλέσπι απολύθηκε από την ομάδα και τη θέση του πήρε ο Τζον Καλιπάρι.

Παίζοντας ξύλο στην Κίνα

Το 2014 αποφάσισε να αφήσει κατά μέρος το αμερικάνικο όνειρο και να υπογράψει συμβόλαιο στην Κίνα. Το πρώτο του συμβόλαιο έγραφε πάνω Σάνξι Ζόνγκιου, οι οποίοι όμως τον αντικατέστησαν σύντομα με τον Τζέρεμι Τάιλερ. Ο Όρτον δεν έμεινε για πολύ χωρίς δουλειά, καθώς συμφώνησε με τους Σιτσουάν Μπλου Ουέιλς, όπου είχε 14.3 πόντους, 9.5 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1.6 κοψίματα.

Η θητεία του, ωστόσο, αμαυρώθηκε από το περίφημο καυγά που είχε με τον Λιού Ουέι κι ο οποίος εξελίχθηκε σε ολική σύρραξη:

Ο Όρτον θεωρεί ότι δεν φταίει. Σε συνέντευξη του δήλωσε χαρακτηριστικά: "Έκανα διείσδυση και μου έκανε φάουλ. Κοίταξα τον διαιτητή κι εκείνος έκανε ένα νεύμα: σαν να λέει "συνεχίστε". Είπα μέσα μου "ΟΚ. Ας είναι". Επιστρέφω και ο τύπος μου κάνει ξανά φάουλ στο lay-up. Πέφτω πάνω του και όπως φαίνεται στο βίντεο προσπαθώ να σηκωθώ και ξαναπέφτω πάνω του. Επιχειρώ να σταθώ στα πόδια μου και για αυτό φαίνεται στη φωτογραφία ότι πάω να τον χτυπήσω. Αν δείτε το βίντεο φαίνεται ότι δεν κάνω κάτι, αλλά προσπάθησαν να το παρουσιάσουν ότι ο ξένος είναι ο κακός. Δεν έγιναν όμως έτσι τα πράγματα. Στη συνέχεια του φωνάζω και από το πουθενά ξεπηδάει ένας συμπαίκτης του και με πιάνει με κεφαλοκλείδωμα. Εκεί ξεκίνησαν όλα".

Όταν τα έβαλε με τον Πακιάο

Τιμωρήθηκε, πλήρωσε πρόστιμο και συνέχισε να παίζει εκεί. Όταν ολοκληρώθηκαν οι υποχρεώσεις του στην Κίνα βρήκε μπασκετική στέγη στις Φιλιππίνες και στους Πιούρφουντς Σταρ Χότσοτς. Η καριέρα του, ωστόσο εκεί, δεν κράτησε πολύ. Κι αυτό γιατί στο τρίτο παιχνίδι του με τους Κία Κάρνιβαλ έκανε αυτό που δεν έπρεπε να κάνει. Μίλησε άσχημα για τον παίκτη-προπονητή της αντίπαλης ομάδας, που δεν ήταν άλλος από τον Μάνι Πακιάο. Κι αν στις Φιλιππίνες λατρεύουν κάτι περισσότερο από το μπάσκετ, αυτός είναι ο Πακιάο, ο καλύτερος μποξέρ του κόσμου στην κατηγορία του.

Ο Πακιάο, που όπως όλοι οι Φιλιππινέζοι όχι απλά λατρεύει το μπάσκετ , αλλά δεν το εγκαταλείπει ακόμη και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για αγώνες, όπως για παράδειγμα αυτός απέναντι στον Μέιγουεδερ που του επέφερε 80 εκατομμύρια δολάρια. Ο Πακιάο, λοιπόν, εκτός από το να είναι εκλεγμένο μέλος του Κογκρέσου της μικρής ασιατικής χώρας, είναι πρόεδρος και προπονητής της Κία, η οποία αποτελεί μια ομάδα γεμάτη από αστέρες. Βέβαια, οι υποχρεώσεις του είναι τέτοιες που του επιτρέπουν να κάνει ελάχιστες εμφανίσεις στο γήπεδο. Μια από αυτές ήταν το παιχνίδι απέναντι στην ομάδα του Όρτον.

Σε εκείνο το ματς, λοιπόν, ο Αμερικανός σέντερ ταλαιπωρήθηκε από φάουλ και μετά το ματς ξέσπασε: "Το παιχνίδι ήταν ανέκδοτο. Ο τρόπος που παίζεται, ο τρόπος που σφυρίζουν οι διαιτητές, μετέτρεψαν το αγώνα σε φαρσοκωμωδία. Πήραν το παιχνίδι που ξέρω και λατρεύω και το έκαναν φαρσοκωμωδία. Δεν μπορούσα να παίξω γιατί σφύριζαν φάουλ τις παραμικρές επαφές. Σκέφτηκα απλά ότι θα έπαιρνα κι εγώ τις ίδιες επαφές ως φάουλ στην άλλη άκρη του γηπέδου, αλλά δεν έγινε έτσι".

Ένα από τα φάουλ του Όρτον ήταν απέναντι στον Πακιάο, δίνοντας έτσι δικαίωμα στον διάσημο μποξέρ να ευστοχήσει στις πρώτες του βολές από τη γραμμή. Σε σχετική ερώτηση ο Αμερικανός σέντερ δήλωσε: "Για αυτό λέω ότι είναι αστείο. Είναι επάγγελματίας μποξέρ. ΟΚ. Είναι στο κογκρέσο. ΟΚ. Επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, όμως; Όχι! Αυτό είναι αστείο. Ειλικρινά είναι αστείο".

Το αποτέλεσμα; Η λίγκα τον τιμώρησε με πρόστιμο 5.700 δολαρίων και η ομάδα του τον έδιωξε. Επειδή μίλησε άσχημα για τον Πακιάο. Αυτό γράφει η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη απλά αναφέρει ότι η ομάδα του δεν ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τις εμφανίσεις του. Και ότι βρήκαν την ευκαιρία να φέρουν πίσω τον Ντένζελ Μπόουλς, ο οποίος τους είχε οδηγήσει στο πρωτάθλημα το 2012. Η αλήθεια είναι ότι ο Όρτον δεν είχε εντυπωσιάσει. Η ομάδα του στα τρία αυτά παιχνίδια είχε μόλις μια νίκη, χάνοντας από την Κία που ως τότε είχε κερδίσει μόνο άλλα δύο ματς. Ο Όρτον. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελευταίο του παιχνίδι είχε 6 πόντους και 3 ριμπάουντ σε 19 λεπτά, ενώ αντίθετα ο αντίπαλος του σέντερ, ο Πορτορικάνος Τζον Πίτερ Ράμος τέλειωσε το ματς με 32 πόντους και 26 ριμπάουντ.

Όπως και να 'χει ο Όρτον χρειάστηκε να μαζέψει τις βαλίτσες του και να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πήρε μέρος στο Summer League με τους Πόρτλαντ Μπλέιζερς. Δεν κατάφερε να πείσει ότι αξίζει μια θέση στο ΝΒΑ και έτσι είπε "ναι" στην ΑΕΚ, έχοντας πάρει ένα μεγάλο μάθημα όπως δηλώνει κι ο ίδιος. Ποιο είναι αυτό; "Ότι έπρεπε να δουλέψω τον κ... μου για να μείνω στο ΝΒΑ. Αυτή είναι η αλήθεια". Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και το καλό με την περίπτωση του είναι ότι είναι μόλις 24 ετών και ότι έχει όλα τα προσόντα να επιστρέψει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Όπως τονίζει εξάλλου δεν έχει χάσει ποτέ το πάθος και τη φλόγα του για το μπάσκετ. "Δεν θέλω να μείνω μακριά από το μπάσκετ, ποτέ ξανά".

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ