ΑΕΚ

Η ΑΕΚ του ονείρου

CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Έπειτα από μία σεζόν γεμάτη θρίλερ η ΑΕΚ πήγε στο Στρασβούργο και πήρε μία τεράστια πρόκριση κόντρα στην Στρασμπούρ. Γιατί; Επειδή απλώς δεν γινόταν να (την) χάσει.

Στο ξεκίνημα της σεζόν, όταν η ΑΕΚ είχε (επιεικώς) μέτρια εικόνα, λίγοι έδιναν τύχη στην ομάδα να προκριθεί στους... 16 του Basketball Champions League. Για την ακρίβεια, έτσι όπως ήταν η κατάσταση στην φάση των ομίλων ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην τερματίσει καν στην πρώτη 6αδα του Ομίλου της. Σήμερα, 5 Απριλίου 2018, η ΑΕΚ βρίσκεται στο Final Four του Basketball Champions League .

Η ΑΕΚ έχει περάσει πολλά φέτος. Τα θρίλερ έχουν γίνει δεύτερη φύση της. Η πρόκρισή της από την φάση των ομίλων ήρθε μέσω... χιτσκοκικού φινάλε. Η πρόκριση σε βάρος της Νίμπουρκ ήταν βγαλμένη από ταινία του Χόλιγουντ. Η πρόκρισή της στο Final Four όμως σε βάρος της Στρασμπούρ ήταν η πιο “μπασκετική” φετινή της πρόκριση σε όλες τις διοργανώσεις .

Η ΑΕΚ έχει κάνει πολλές υπερβάσεις φέτος. Προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου σε βάρος του Παναθηναϊκού. Σήκωσε το Κύπελλο Ελλάδος σε βάρος του Ολυμπιακού. Πήρε μεγάλες νίκες στην Ευρώπη. Όλα αυτά την μεγάλωσαν. Την γιγάντωσαν. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο στο Στρασβούργο πραγματοποίησε πιθανότατα την πιο ώριμη φετινή της εμφάνιση. Χωρίς... λαϊκισμούς, χωρίς υπερβολές. Απλώς παίζοντας το δικό της μπάσκετ.

ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ

Το τελευταίο δίμηνο κάτι έχει αλλάξει στην ΑΕΚ. Οι προσθήκες των Πάντερ, Βασιλόπουλου και Χάντερ έφεραν μία ισορροπία στην ομάδα. Όλοι βρήκαν τους ρόλους τους. Αυτό οδήγησε σε νίκες. Και οι νίκες οδήγησαν σε μία εκτόξευση της ψυχολογίας της ομάδας που πλέον, χωρίς υπερβολή, έχει φτάσει στο σημείο να πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Η φετινή ΑΕΚ έχει βρεθεί τόσες πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο και έχει αντιδράσει, που πλέον δεν ξέρει τι θα πει “άγχος”.

CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Πηγαίνοντας στο Στρασβούργο η ΑΕΚ ήξερε ότι δεν θα είχε εύκολο έργο κόντρα στην Στρασμπούρ. Το +9 του πρώτου αγώνα της έδινε ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα, ωστόσο αν είχε μόνο αυτό στο μυαλό της θα ήταν καταστροφικό. “ Πάμε για τη νίκη” έλεγαν όλοι οι παίκτες και το εννοούσαν. Στο μπάσκετ εξάλλου δεν μπορείς να παίξεις για την... ισοπαλία και ας ήρθε ο αγώνας ισόπαλος με 83-83!

Σε αυτά τα 80 λεπτά κόντρα στην Στρασμπούρ η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο στα 60. Τον έχασε μόνο στις τρίτες περιόδους και των δύο παιχνιδιών. Πολύ γρήγορα πάντως και στις δύο περιπτώσεις αντέδρασε όπως έπρεπε στην τέταρτη περίοδο και πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε. Δεν έδειξε πανικό. Ήξερε τι ζητούσε στο παρκέ και το πήρε. Όπως ακριβώς ξέρει τι ζητάει στο παρκέ εδώ και περίπου δύο μήνες, από τότε που ξαφνικά η ομάδα γύρισε τον διακόπτη, παίζοντας το καλύτερο μπάσκετ της τελευταίας τετραετίας.

ΦΑΝΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Η ΑΕΚ πήγε γεμάτη αυτοπεποίθηση στην Γαλλία. Δεν είχε πάει εφησυχασμένη. Ήξερε όμως ότι είχε την τύχη στα χέρια της. Είχε καταλάβει ότι μπορούσε να ελέγξει αυτή τα δεδομένα του αγώνα και αυτό έκανε. Ακολούθησε πιστά το πλάνο της και προσπάθησε να εφαρμόσει τις τρεις βασικές οδηγίες: Έλεγχος ρυθμού, αποκοπή των περιφερειακών-φωτιά της ομάδας από το παιχνίδι της Στρασμπούρ και μάχη για κάθε ριμπάουντ. Τα δύο πρώτα τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό. Το τρίτο όχι. Αλλά στο τέλος δεν είχε καμία σημασία.

CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Έχοντας παγιδεύσει τους Γάλλους στον ρυθμό της, η “Ένωση” είχε κερδίσει ήδη την πρώτη μάχη. Τα συνολικά 6/16 σουτ των Ράιτ και Λόγκαν ήταν το δεύτερο βήμα. Ακόμα και οι 16 πόντοι του Μποστ δεν πόνεσαν τόσο την ΑΕΚ. Όπως δεν την πόνεσαν τελικά και οι συνολικά 35 πόντοι των Λαμπεϊρι και Μπιλάν. Οι “κιτρινόμαυροι” ήξεραν ότι δεν γινόταν να χάσουν από τους ψηλούς των Γάλλων. Όχι όταν όλο το παιχνίδι της Στρασμπούρ στηρίζεται στις εμπνεύσεις των περιφεριακών της.

Κάνοντας αυτά που έπρεπε στην άμυνα, στην επίθεση τα πράγματα έγιναν απλά. Η “Ένωση” πέρασε την μπάλα κοντά στο καλάθι με την συνέπεια που έπρεπε. Έδωσε χώρο στους περιφερειακούς της (Πάντερ, Χάρις, Γκριν, Λαρεντζάκη) να δημιουργήσουν καταστάσεις στην επίθεση, είτε για τους εαυτούς τους, είτε για τους ψηλούς. Και, φυσικά, στο τέλος έδωσε την ευκαιρία στον Σάκοτα να εκτελέσει τους Γάλλους , με ένα βασικό play που χρησιμοποιείται όλη την σεζόν με ένα Pick and Pop με τον Μάικ Γκριν που οδηγεί σε τρίποντο του αρχηγού της “Ένωσης”.

Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΑΠΛΟΤΗΤΑΣ

Το μπάσκετ είναι ένα απλό άθλημα. Αν μία ομάδα κάνει τα σωστά τα απλά πράγματα τότε έχει πιθανότητες να κερδίσει. Για σχεδόν 4 μήνες η ΑΕΚ το είχε ξεχάσει αυτό. Το τελευταίο δίμηνο αυτό άλλαξε. Η “Ένωση” έβαλε αρχές στο παιχνίδι της και τα υπόλοιπα ακολούθησαν. Σίγουρα βοήθησαν και οι συγκυρίες σε αυτή την ονειρεμένη πορεία και τύχη. Η τύχη όμως ευνοεί τους τολμηρούς και η ΑΕΚ έχει τολμήσει πολλές φορές φέτος.

CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÓÔÑÁÓÌÐÏÕÑ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η πρόκριση κόντρα στην Στρασμπούρ δεν ήρθε μέσω πολυπλοκότητας. Ήταν μία πρόκριση στηρίχθηκε στην απλότητα. Η “Ένωση” έκανε πιο απλή την ζωή της κόντρα στους Γάλλους, ακολούθησε πιστά το πλάνο της και πήρε αυτό που της άξιζε: Την πρόκριση στο Final Four. Τώρα πλέον μένει να κάνει ακόμα 2 βήματα για να ολοκληρώσει ιδανικά μία ονειρεμένη πορεία.

Η φετινή ΑΕΚ είναι η ομάδα των υπερβάσεων. Η ομάδα που αρνείται να χάσει. Το έχει αποδείξει πολλές φορές. Κόντρα στην Στρασμπούρ όμως δεν αρνήθηκε να χάσει. Απλώς δεν μπορούσε να χάσει. Γιατί, στο επίπεδο που έχει φτάσει πλέον, αυτή είναι που ορίζει την μοίρα της και βάζει τους δικούς της κανόνες. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο αυτής της ομάδας.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ