ΑΕΚ

Η ΑΕΚ της εξιλέωσης

ΑΕΚ-ΜΠΑΙΡΟΙΤ (CHAMPIONS LEAGUE BASKETBALL) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ
ΑΕΚ-ΜΠΑΙΡΟΙΤ (CHAMPIONS LEAGUE BASKETBALL) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ EUROKINISSI

Η πρόκριση της ΑΕΚ στην επόμενη φάση του Champions League και - κυρίως - ο τρόπος που ήρθε, έκανε πολύ κόσμο να ανατριχιάσει. Πάνω από όλα όμως αποτέλεσε την εξιλέωση για πολλούς στην "Ένωση".

Αν ψάξει κάποιος στο λεξικό, δίπλα την λέξη “εξιλέωση” θα βρει την εξής ετυμολογία: Η απαλλαγή από το ψυχικό βάρος που προκάλεσε μια άδικη πράξη μέσω της έμπρακτης μετάνοιας. Κάθε λέξη της ετυμολογίας της “εξιλέωσης” δείχνει την φετινή μπασκετική ΑΕΚ.

Πρέπει να έχει ζήσει κάποιος από κοντά την φετινή ΑΕΚ για να καταλάβει το ψυχικό βάρος που κουβαλούσε αυτή η ομάδα. Πρέπει να την έχει ζήσει από κοντά για να ξέρει τι έχουν περάσει παίκτες και τεχνικό επιτελείο. Πρέπει έχει ζήσει από κοντά όλη την πορεία της ομάδας από τότε που επέστρεψε στο προσκήνιο υπό την ηγεσία του Μάκη Αγγελόπουλου για να καταλάβει πώς κάθε φορά αυτή η ομάδα έμοιαζε να αδικούσε τον εαυτό της. Και, τέλος, πρέπει να έχει ζήσει αυτή την ομάδα από κοντά γιατί το ΟΑΚΑ κόντεψε να... εκραγεί στο τρίποντο της νίκης του Ντούσαν Σάκοτα κόντρα στην Μπαϊρόιτ .

Η προπώληση των εισιτηρίων το πρωί του αγώνα με τους Γερμανούς ήταν απογοητευτική: Μόλις 72 εισιτήρια είχαν διατεθεί για ένα ματς-τελικό . Τελικά πωλήθηκαν 661 εισιτήρια, ενώ μαζί με τις προσκλήσεις και τα διαρκείας ο αριθμός των παρευρισκόμενων έφτασε τα 1.280 άτομα. Ούτε... 1968 άνθρωποι δεν βρέθηκαν στο γήπεδο όπως έγραψε και ο Σπύρος Καβαλιεράτος . Όταν μάλιστα ξεκίνησε ο αγώνας οι φίλαθλοι φαινόντουσαν ακόμα λιγότεροι. Και η “παγωμάρα” που έφερναν οι Γερμανοί βάζοντας το ένα μεγάλο σουτ μετά το άλλο έκανε χειρότερα τα πράγματα. Αυτή τη φορά όμως η ΑΕΚ απλώς... δεν γινόταν να χάσει.

ΠΗΡΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

Είναι στιγμές που σε κάνουν να πιστεύεις πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Η ΑΕΚ επέλεξε να τιμήσει στο Match Program του αγώνα τον θρυλικό Γιώργο Μόσχο. Στο γήπεδο βρισκόταν για ακόμα μία φορά ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας “1968”, Τάσος Μπουλμέτης. Ήταν σαν η ΑΕΚ να είχε ανάγκη να κρατηθεί από οτιδήποτε, να πάρει δύναμη από ότι μπορεί, από το παρελθόν της και το παρόν της για να φτάσει στη νίκη. Και αυτό ακριβώς έγινε.

ΑΕΚ-ΜΠΑΙΡΟΙΤ (CHAMPIONS LEAGUE BASKETBALL) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ
ΑΕΚ-ΜΠΑΙΡΟΙΤ (CHAMPIONS LEAGUE BASKETBALL) (ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΦΑΣΗ EUROKINISSI

Η ΑΕΚ της τέταρτης περιόδου του αγώνα με την Μπαϊρόιτ ήταν η καλύτερη ΑΕΚ που έχει δει ο κόσμος φέτος στο παρκέ. Ναι, καλύτερη και από την ΑΕΚ που κέρδισε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, καλύτερη από την ΑΕΚ που πανηγύρισε “διπλά” κόντρα σε Εστουδιάντες και Βενέτσια. Γιατί; Επειδή η “Ένωση” ποτέ ξανά δεν έκανε τέτοια κατάθεση ψυχής, ποτέ ξανά δεν κλήθηκε να αντιμετωπίσει περισσότερη πίεση.

Αυτή η νίκη δεν ήρθε στην τύχη. Είναι ξεκάθαρο πως ήρθε μέσα από πλάνο. Η ταυτόχρονη παρουσία των Γκριν και Ξανθόπουλου στις θέσεις των γκαρντ, το πέρασμα του – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΥ – Ντιλρόι Τζέιμς σε θέση σέντερ, η άμυνα με αλλαγές, τα μέσα-έξω των Βασιλόπουλου και Σάκοτα σε άμυνα και επίθεση σε στυλ... χάντμπολ, όλα αυτά ήρθαν μέσα από πλάνο. Τίποτα από αυτά όμως δεν θα ήταν δυνατόν να γίνουν αν οι παίκτες της ομάδας δεν έδειχναν τέτοια αυταπάρνηση. Δεν βουτούσαν στο παρκέ. Και, κυρίως, αν δεν έβαζαν το ένα μεγάλο σουτ μετά το άλλο.

Το σουτ του Ντούσαν Σάκοτα ήταν αυτό που έδωσε τη νίκη. Πριν από αυτό όμως έχουν μπει άλλα μεγάλα σουτ, ίσως μεγαλύτερα και από αυτό. Σουτ όπως το τρίποντο του Βασίλη Ξανθόπουλου που μείωσε σε 68-69 στο 34', στην ολοκλήρωση ενός σερί 12-0. Ή τα καλάθια του Μάνι Χάρις που έκαναν το σκορ 77-78. Ή το τεράστιο τρίποντο του Βασιλόπουλου που μείωσε σε 80-81, στήνοντας το σκηνικό για το μεγάλο σουτ του αρχηγού της “Ένωσης”.

ΕΞΙΛΕΩΣΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ

Η φετινή ΑΕΚ έχει ακούσει πολλά. Είναι δεδομένο ότι έχει χτιστεί λάθος. Τα προβλήματα χημείας συνεχίζουν να υφίστανται. Όπως όμως δήλωσε και ο Ντούσαν Σάκοτα στο Sport24.gr, όποτε αυτή η ομάδα έχει βρεθεί φέτος με την πλάτη στον τοίχο έχει δείξει χαρακτήρα . Και ποτέ ξανά δεν ένιωσε ότι βρίσκεται πιο κοντά σε αυτόν τον τοίχο από ότι κατά την διάρκεια του αγώνα με την Μπαϊρόιτ. Τι έκανε λοιπόν η ΑΕΚ; Πήρε ώθηση από αυτό τον τοίχο και τα διέλυσε όλα, πετυχαίνοντας την απόλυτη εξιλέωση. Μία εξιλέωση που την χρειαζόντουσαν πολλοί μέσα στην ομάδα.

Εξιλέωση για τον Μάνι Χάρις, ο οποίος μετά και το επεισόδιο στα Τρίκαλα με τον Ντράγκαν Σάκοτα έμοιαζε με ξένο σώμα, δίνοντας την εικόνα του αδιάφορου. Μόνο αδιάφορος ωστόσο δεν έδειξε όταν πήρε την ΑΕΚ στην πλάτη του κόντρα στην Μπαϊρόιτ.

Εξιλέωση για τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο, που έχει κάνει το απόλυτο restart στην καριέρα του και ήρθε πριν από 2 εβδομάδες για να προσφέρει το κάτι παραπάνω. Και αυτό ακριβώς έκανε.

Εξιλέωση για τον Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος έχει ακούσει πολλά και έχει λοιδορηθεί από πολλούς, αλλά είχε την ψυχραιμία να καθοδηγήσει την ομάδα.

ΑΕΚ - ΜΠΑΙΡΟΙΤ / CHAMPIONS LEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΑΕΚ - ΜΠΑΙΡΟΙΤ / CHAMPIONS LEAGUE BASKETBALL (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Εξιλέωση για τον Ντούσαν Σάκοτα, που έχει ζήσει όλη την πορεία της ΑΕΚ από τότε που επέστρεψε στο προσκήνιο και σημείωσε το μεγαλύτερο καλάθι του αγώνα. Ίσως ήταν γραφτό να βρεθεί η μπάλα στα δικά του χέρια σε ένα σουτ που έκρινε μία σεζόν. Αυτός, ναι, είναι ο παίκτης που η ΑΕΚ θα ήθελε να δει να κρίνεται από ένα δικό του σουτ μία σεζόν.

Εξιλέωση για τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, τον Δημήτρη Μαυροειδή και τον Βασίλη Ξανθόπουλο που από το ξεκίνημα της σεζόν είναι μαζί με τον Ντούσαν Σάκοτα οι Πυλώνες της ΑΕΚ, περιμένοντας βοήθεια από τους ξένους.

Εξιλέωση για τον Μάκη Αγγελόπουλο, τον άνθρωπο που έφερε την ΑΕΚ στο προσκήνιο και βλέπει την επένδυση που έχει κάνει επιτέλους να αποδίδει, μέσα από ένα από τα πλέον συγκλονιστικά ματς της σεζόν.

Εξιλέωση για αυτούς τους 1.280 ανθρώπους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ και πίστεψαν σε αυτή την ΑΕΚ. Είναι εύκολο για έναν φίλαθλο να είναι δίπλα σε μία ομάδα στις χαρές. Το θέμα είναι τι κάνει στις δυσκολίες. Και αυτοί οι 1.280 φίλοι της ΑΕΚ που βρέθηκαν στο γήπεδο έδειξαν ότι πάνω από όλα αγαπάνε την ομάδα.

Η φετινή σεζόν μοιάζει με... τρενάκι του τρόμου για την ΑΕΚ. Η ομάδα βρίσκεται ακόμα στο ψάξιμο εντός κι εκτός παρκέ, ενώ ακόμα αναζητάει τον γκαρντ που θα της δώσει το κάτι παραπάνω. Στο τέλος της ημέρας όμως, με όλη αυτή την γκρίνια και τα προβλήματα που έχουν προκύψει, η ιστορία δείχνει ότι η “Ένωση” βρίσκεται στον τελικό του Κυπέλλου, στους “16” του Basketball Champions League και μία νίκη μακριά από την 3η θέση στην Stoiximan.gr Basket League. Καθόλου άσχημα θα έλεγε κάποιος...

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ