ΑΕΚ

Η ΑΕΚ θέλει να τεστάρει τις δυνάμεις της

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό δεν έχει βαθμολογικό ενδιαφέρον για την ΑΕΚ, η οποία θα παίξει για το γόητρο. Υπάρχει όμως ακόμα ένα κίνητρο για όλους: Να δουν όλοι σε ποιο επίπεδο έχει φτάσει η ομάδα.

Η εποχή του Σωτήρη Μανωλόπουλου έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 15 ημέρες στην ΑΕΚ. Πρακτικά, ωστόσο, το πρώτο παιχνίδι της νέας εποχής είναι αυτό με τον Παναθηναϊκό, αφού μόλις πριν μερικές ημέρες η “Ένωση” ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα ότι θα πορευτεί με τον Έλληνα τεχνικό στον πάγκο της ως πρώτο προπονητή .

Αυτές τις 15 μέρες που έχουν μεσολαβήσει από την στιγμή που άλλαξε η... ηγεσία το μότο που έχει ακολουθηθεί είναι “το κεφάλι κάτω και δουλειά”. Δεν παραγνωρίζει κανείς ότι ίσως να είναι δύσκολο να βρεθεί κίνητρο σε μία σεζόν όπου έχουν χαθεί οι βασικοί στόχοι (πρόκριση στον Τελικό Κυπέλλου Ελλάδος και στο Final Four του Basketball Champions League). Αυτό όμως που έχουν καταλάβει όλοι είναι ότι γίνεται μία νέα αρχή. Ναι, μία νέα αρχή τον Μάρτιο. Και τα πρώτα δείγματα της κατεύθυνσης που κινείται η ομάδα θα φανούν στον σημερινό (26/3) αγώνα με τον Παναθηναϊκό για την 23η αγωνιστική της Stoiximan.gr Basket League (19:00, Live Blog από το Sport24.gr).

Οι σχεδόν δύο εβδομάδες που έχει βρεθεί στην ομάδα ο Σωτηρης Μανωλόπουλος δεν φτάνουν για να περάσει την φιλοσοφία του. Είναι όμως αρκετές για να φανούν κάποια ψήγματα αυτής και να φανεί κατά πόσο οι παίκτες που βρίσκονται στο ρόστερ μπορούν να ακολουθήσουν αυτό το εναλλακτικό πλάνο. Ένα πλάνο που φάνηκε να αλλάζει από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό ακόμα – μόλις δύο ημέρες μετά την αντικατάσταση του Ζντοβτς – χωρίς ωστόσο να αποτελεί πραγματικό κριτήριο.

Ο Παναθηναϊκός είναι το δέντρο, όχι το δάσος

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÏÍÁÊÏ
BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÏÍÁÊÏ EUROKINISSI SPORTS


Η ΑΕΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό ξέροντας ότι ουσιαστικά παίζει τον ρόλο του ρυθμιστή της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο της Stoiximan.gr Basket League. Αν κερδίσει τους “πράσινους” αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά ο Ολυμπιακός θα “κλειδώσει” την πρώτη θέση και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ. Η ΑΕΚ βέβαια θέλει να κερδίσει για τους δικούς της λόγους, με πρώτο την ανάγκη που έχει να σημειώσει μία νίκη κόντρα σε οποιονδήποτε εκ των δύο αιωνίων, κάτι που αγνοεί εδώ και περίπου μία δεκαετία.

Αυτό ωστόσο που πρέπει να γίνει σαφές σε όλους είναι ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα... δέντρο στο δάσος της ΑΕΚ. Σαφώς και μία νίκη κόντρα στην ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ θα βελτίωνε την ψυχολογία της ομάδας, αλλά δεν θα έδινε τίποτα περισσότερο. Το δάσος της ΑΕΚ είναι η σταθερότητα που οφείλει να δείξει, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του σημερινού παιχνιδιού. Τον σεβασμό των δύο “αιωνίων” τον έχει κερδίσει με τις εμφανίσεις της. Αυτό που θέλει πλέον είναι να δείξει ότι κάνει βήματα προς την κατεύθυνση όπου θα μπορέσει να τους κοιτάξει στα μάτια. Και αυτό δεν γίνεται απλώς με νίκες-φωτοβολίες, αλλά με υπομονή και σοβαρότητα σε όλα τα επίπεδα.

Να ματσάρει την αθλητικότητα του Παναθηναϊκού

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS


Οι “Κιτρινόμαυροι” θα μπουν στο παρκέ για τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό ξέροντας ότι υστερούν σε αθλητικά προσόντα, αφού μετά και την επιστροφή του Τζέιμς Γκιστ ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις πιο αθλητικές ομάδες στην Ευρώπη. Ότι “χάνει” όμως σε αθλητικότητα η ΑΕΚ οφείλει να το κερδίσει με τα “διαβάσματά” της σε άμυνα και επίθεση. Να παίξει δηλαδή το στοχευμένο μπάσκετ που ζητάει από αυτήν ο Σωτήρης Μανωλόπουλος .

Η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να κατεβάσει τον ρυθμό. Θα περάσει τη μπάλα κοντά στο καλάθι στους Λουκα Μαυροκεφαλίδη, Δημήτρη Μαυροειδή και Σινεμέλου Ελόνου για να δημιουργήσει φθορά, αφού υπερτερεί σε ύψος όταν βρίσκονται στο παρκέ οι Σίνγλετον και Γκιστ. Θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί κάθε μις-ματς, είτε στοχεύοντας τον Μάικ Τζέιμς στο post με τους ψηλούς της περιφερειακούς ή τον Γιάννη Μπουρουση σε καταστάσεις Πικ Εν ρολ. Θα θελήσει να δώσει ευκαιρίες για ελεύθερα σουτ στους Σάκοτα και Βασιλειάδη. Στην άμυνα θα δοκιμάσει διάφορα τρικ για να μπερδέψει τον Παναθηναϊκό. Κοινώς, θα προσπαθήσει να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της και στις δύο πλευρές του παρκέ, κάτι καθόλου εύκολο δεδομένου ότι ο Παναθηναϊκός είναι αυτή τη στιγμή μία από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη.

Ο σημερινός αγώνας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μέχρι και... διαδικαστικού χαρακτήρα για την ΑΕΚ. Στην πραγματικότητα όμως είναι μία καλή ευκαιρία για να τεστάρει τις δυνάμεις της και τη νέα φιλοσοφία της. Και αυτό ακριβώς θα κάνει.

Twitter @steflong85

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ