ΑΕΚ

Γαλατάσαραϊ, θυμίζεις κάτι από Ελλάδα

Γαλατάσαραϊ, θυμίζεις κάτι από Ελλάδα

Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει απόψε (22/10, 18:30) τη Γαλατάσαραϊ στην Κωνσταντινούπολη και το Sport24.gr παρουσιάζει τους τέσσερις παίκτες που αγωνίζονται στο Abdi İpekçi και έχουν… προϋπηρεσία στα μέρη μας (VIDEOS, PHOTOS).

Από την αρχή της περσινής αγωνιστικής περιόδου, η Γαλατάσαραϊ έζησε ουκ ολίγα προβλήματα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούσαν οικονομικά ζητήματα και καθυστερήσεις στις καταβολές των δόσεων των συμβολαίων.

Θυμηθείτε, απλώς, ότι ο Κάρλος Αρόγιο αποχώρησε από την ομάδα της Κωνσταντινούπολης στις 2/3 εξηγώντας πως "η Γαλατάσαραϊ αθέτησε τη συμφωνία" κι εν συνεχεία επέστρεψε στο Πουέρτο Ρίκο!

Παρεμπιπτόντως, η Γαλατά έκανε τη σούπερ έκπληξη και νίκησε τη Φενέρμπαχτσε (92-88) στο ματς που ολοκλήρωσε την 21η αγωνιστική στην TBL, έχοντας μόλις έξι παίκτες στην αποστολή! Παρά τα μύρια όσα προβλήματα, ο κόουτς (και συγχρόνως, ομοσπονδιακός προπονητής) Εργκίν Αταμάν επέκτεινε το συμβόλαιό του για άλλα δυο χρόνια, εξηγώντας ότι "οι οπαδοί δεν πρέπει να ανησυχούν για τις μεταγραφές που κάνουν οι αντίπαλοί μας. Θα κάνουμε κάτι καλό".

Αφού, λοιπόν, εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Eurocup 2015-16 μέσω wild card, η Γαλατάσαραϊ ολοκλήρωσε ορισμένες από τις σημαντικότερες μεταγραφές, φέρνοντας στο Abdi İpekçi σπουδαία ονόματα που έχουν αγωνιστεί παλαιότερα στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ!

#6 Τζόι Ντόρσεϊ (Ολυμπιακός)

Στις 18 Αυγούστου ο γνωστός εκπρόσωπος παικτών, Μίσκο Ραζνάτοβιτς, "τιτίβισε" τη μεγάλη αποκάλυψη. "Ο Τζόι Ντόρσεϊ, σέντερ από το ΝΒΑ, επιστρέφει στην Ευρώπη. Θα παίξει στη Γαλατάσαραϊ!". Λίγες μέρες αργότερα, για την ακρίβεια στις 29/8, η Γαλατά ανακοίνωσε την απόκτηση του πρώην σέντερ των Houston Rockets (2.7 π., 4 ριμπ. σε 69 αγώνες πέρσι) με μονοετές συμβόλαιο! Το τούρκικο πρωτάθλημα κάθε άλλο παρά άγνωστο είναι στον 31χρονο Αμερικανό σέντερ, καθώς φόρεσε τη φανέλα της Γκαζιάντεπ τη σεζόν 2012-13. Ο Ντόρσεϊ ήλθε στον Ολυμπιακό στις 11 Ιανουαρίου 2012 μετά την αποχώρησή του από τη Λαμποράλ Κούτσα, έχοντας καθοριστική συμβολή στην κατάκτηση της Euroleague στην Κωνσταντινούπολη και του ελληνικού πρωταθλήματος στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό!

Τον Αύγουστο του 2012 υπέγραψε νέο, διετές συμβόλαιο με τους Πειραιώτες ωστόσο η συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών ολοκληρώθηκε πρόωρα. Ο Αμερικανός αποδεσμεύτηκε στις 6 Νοεμβρίου αφού νωρίτερα έθεσε εαυτόν εκτός ομάδας και… κατήγγειλε πρώην συμπαίκτες του ότι ήταν εγωιστές! Πάντως στην επίσημη τοποθέτησή του, ο ίδιος εξήγησε πως μετάνιωσε για την συμπεριφορά του ( "Συνειδητοποίησα πως η στάση μου ήταν λάθος. Δεν μπορώ να γυρίσω πίσω και να αλλάξω ό,τι έγινε"). Στη θέση του οι "ερυθρόλευκοι" απέκτησαν τον Τζος Πάουελ.

Γαλατάσαραϊ, θυμίζεις κάτι από Ελλάδα

#3 Έρικ ΜακΚόλουμ (Απόλλων Πατρών, Πανιώνιος)

Αφού ολοκλήρωσε τη σεζόν στην Κίνα με 39.6 πόντους, 7.4 ριμπάουντ, 5 ασίστ ανά αγώνα κι ενώ η περίπτωσή του απασχόλησε τον Ολυμπιακό το περασμένο καλοκαίρι, ο Έρικ ΜακΚόλουμ επέστρεψε φέτος στην Ευρώπη για λογαριασμό της Γαλατάσαραϊ αντί 700.000 δολαρίων. Από την πρώτη στιγμή που ο 27χρονος γκαρντ πάτησε το πόδι του στην Κίνα, ήταν εμφανές πως αποτελεί ατραξιόν του εγχώριου πρωταθλήματος. Κι αυτό γιατί ο πρώην παίκτης των Απόλλωνα Πατρών (2012-13) και Πανιωνίου (2013-14) έχασε το… μέτρημα! Στις 30/1, η ομάδα του (Zhejiang) ηττήθηκε από την Guangdong με 129-119, με τον ίδιο να σημειώνει 82 πόντους, σουτάροντας 21/35 δίποντα, 5/14 τρίποντα και 25/27 βολές, ενώ είχε ακόμη 10 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα.

Πρόκειται για έναν "δαιμόνιο" γκαρντ που έχει μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα, αλλά και αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες του. Διαθέτει πολύ καλό σουτ, θα τρέξει στο τρανζίσιον όταν βρει χώρο, είναι αρκετά γρήγορος και διεισδυτικός, ξέρει να δημιουργεί ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες, όντας επίσης και εξαιρετικός χειριστής της μπάλας. Ο ΜακΚόλουμ δεν έχει αγωνιστεί ποτέ σε ομάδα επιπέδου Euroleague ενώ υπήρξε πρώτος σκόρερ στο ελληνικό πρωτάθλημα το 2014, έχοντας 17,7 πόντους μ.ό. με τον Πανιώνιο.

Γαλατάσαραϊ, θυμίζεις κάτι από Ελλάδα

#13 Στέφαν Λάσμε (Παναθηναϊκός)

Η Αναντολού Εφές αποδέσμευσε τον Στεφάν Λάσμε στις 24 Ιουνίου ενώ δυο ημέρες αργότερα ο Τύπος στην Τουρκία αποκάλυψε ενδιαφέρον της Γαλατάσαραϊ για τον Γκαμπονέζο σέντερ. Στο μεσοδιάστημα, ο Παναθηναϊκός του Σάσα Τζόρτζεβιτς εξέταζε διάφορες περιπτώσεις ψηλών για να "γεμίσει" τη ρακέτα του ενόψει της νέας σεζόν. Μετά τη συμφωνία με τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα (σ.σ. κι ενώ οι "πράσινοι" απέσυραν το ενδιαφέρον τους για τον Νίκολα Μιλουτίνοφ), η περίπτωση του Λάσμε προκρίθηκε για τη θέση του back up σέντερ! Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κόουτς της Γαλατάσαραϊ, Εργκίν Αταμάν, εξηγώντας πως "Είναι αλήθεια ότι παρακολουθούμε την υπόθεση του Στεφάν Λάσμε, όπως και αρκετές ομάδες που αγωνίστηκαν στην Euroleague. Έμαθα για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού".

Παρ' όλα αυτά οι Τούρκοι δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια απόκτησης του Γκαμπονέζου, καταθέτοντας νέα πρόταση στον έμπειρο σέντερ κοντά στο 1 εκ. δολάρια. Ο Παναθηναϊκός έκανε τη δική του πρόταση όμως η συμφωνία χάλασε, με τους "πράσινους" να εξηγούν ότι ένας όρος για απαγορευμένες ουσίες που ήθελαν να μπει στο συμβόλαιο αποτέλεσε "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις. Έτσι, λοιπόν, ο Λάσμε κατέληξε στη Γαλατάσαραϊ, υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο και δημιουργώντας ένα πολύ δυνατό δίδυμο ψηλών με τον Ντόρσεϊ.

Γαλατάσαραϊ, θυμίζεις κάτι από Ελλάδα

#5 Βλάντιμιρ Μίτσοφ (Πανιώνιος)

Ο Βλάντιμιρ Μίτσοφ ήταν εκ των κορυφαίων της Γαλατάσαραϊ των πολλών προβλημάτων στην περσινή Euroleague. Για την ακρίβεια, τελείωσε τη σεζόν με 9.9 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ για την ομάδα του Εργκίν Αταμάν που έφτασε ως το TOP-16 της διοργάνωσης, μολονότι αντιμετώπισε τραυματισμούς, τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και αποχωρήσεις στα μέσα της σεζόν. Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο έβαλε την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο Abdi İpekçi ως το 2017. Ο 30χρονος Σέρβος φόργουορντ είναι ο παλαιότερος των παικτών της Γαλατά με προϋπηρεσία στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, ξεκίνησε τη σεζόν 2008-09 στην Μπουντούσνοστ και την ολοκλήρωσε στον Πανιώνιο, αφήνοντας αρκετά καλές εντυπώσεις. Είχε 9 πόντους μ.ό. με 71% ευστοχία στις βολές, 43% στα δίποντα και 46% στα τρίποντα σε 6 αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος με τους Νεοσμυρνιώτες. Το καλοκαίρι του 2009 βρέθηκε κοντά στο Μαρούσι όμως η ομάδα των βορείων προαστίων προτίμησε τον Μιχάλη Πελεκάνο. Έτσι ο Μίτσοφ κατέληξε στη Λαμποράλ Κούτσα (2009-10) ενώ ακολούθησαν οι Καντού (2010-12), η ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2012-14) και η Γαλατάσαραϊ (2014-…).

Twitter @Giannis_Stavr

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ