ΑΕΚ

Φανεροί και αφανείς ήρωες

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η πολυπόθητη νίκη επί του Ολυμπιακού ήρθε για την ΑΕΚ. Και ήρθε χάρη στην βοήθεια όλων: Τόσο των φανερών, όσο και των αφανών ηρώων, που βγήκαν μπροστά.

Η ΑΕΚ χρειάστηκε να περιμένει 13 χρόνια για να κερδίσει τον Ολυμπιακό . 13 χρόνια, 26 σερί ήττες, 4.470 βασανιστικές ημέρες . Δεν κέρδισε κάποιον τελικό. Το παιχνίδι δεν αλλάζει τη μοίρα της. Κέρδισε όμως την ηρεμία της και κατάλαβε ξανά ότι έχει δυνατότητες.

Μετά τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο η ΑΕΚ υπέταξε και τον Ολυμπιακό για την Stoiximan.gr Basket League . Η “Ένωση” είναι μία από τις δύο ομάδες στην Ευρώπη που έχει καταφέρει να κερδίσει και τους δύο “αιωνίους” φέτος. Η άλλη είναι η Μπαρτσελόνα.

Αυτό κάτι δείχνει για τις δυνατότητες της φετινής ΑΕΚ κι ας βρήκε και τους δύο “αιωνίους” κουρασμένους έπειτα από αγώνα στην EuroLeague. Την ίδια στιγμή δείχνει βέβαια και ότι ίσως η ομάδα να έχει υποτιμήσει τον εαυτό της φέτος, κάνοντας μερικές (πολύ) κακές ήττες. Αυτό όμως είναι μία άλλη ιστορία. Το θέμα είναι ότι κέρδισε και τον Ολυμπιακό. Και το κατάφερε επειδή είχε φανερούς και φανείς ήρωες. Γιατί στο μπάσκετ τα μεγάλα ντέρμπι δεν κερδίζεις μόνο χάρη στην βιτρίνα σου, αλλά και χάρη στους παίκτες που κάνουν την “βρώμικη” δουλειά.

Οι φανεροί ήρωες

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI


Πήραν όλη τη δόξα. Και είναι λογικό, επειδή – ειδικά στο τέλος – πέτυχαν μεγάλα καλάθια, έβγαλαν μεγάλες άμυνες, έδειξαν ότι θέλουν να κερδίσουν. Οι Μάνι Χάρις, Μάικ Γκριν και Ντελρόι Τζέιμς φρόντισαν στο φινάλε να κάνουν την διαφορά. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ξένοι μίας ομάδας που στοχεύει ψηλά.

Σε ακόμα ένα ντέρμπι ο Μάνι Χάρις ήταν η σταθερά της ΑΕΚ στην επίθεση. Είναι μεγάλη υπόθεση για μία ομάδα να ξέρει ότι έχει στις τάξεις της έναν παίκτη που μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ με ευκολία, ακόμα και κόντρα σε ομάδες επιπέδου EuroLeague. Κι αυτό ακριβώς είναι ο Χάρις, ο οποίος όμως δεν έμεινε απλώς στους 15 πόντους που σημείωσε, παρά “κατέβασε” και 9 ριμπάουντ.

Στο πλευρό του στάθηκε ο Μάικ Γκριν, ο οποίος στο φινάλε του αγώνα “χτύπησε” αλύπητα τον Ολυμπιακό στο Πικ εν Ρολ, βάζοντας δύο σπουδαία καλάθια, “αδειάζοντας” όλη την άμυνα των “ερυθρόλευκων”. Τίποτα από αυτά όμως δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τον Ντελρόι Τζέιμς, του οποίου το πέρασμα σε θέση σέντερ άλλαξε τα δεδομένα, με τον Αμερικανό να περιορίζει τον μέχρι τότε ασταμάτητο Τζαμέλ ΜακΛίν, να παίζει μεγάλες άμυνες στον Σπανούλη στις αλλαγές και να σημειώνει κρίσιμα καλάθια στο τέλος.

Οι αφανείς ήρωες

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν αυτός που έδωσε το σύνθημα στην αρχή. Οι 6 πόντοι και τα 7 ριμπάουντ του δεν τα λένε όλα. Αυτό που λέει πολλά όμως είναι ότι πήρε δύο μαζεμένα φάουλ από τον Σπανούλη στο ξεκίνημα του αγώνα βγάζοντάς τον εκτός ρυθμού, ενώ συνολικά κέρδισε 6 φάουλ, προκαλώντας φθορά. Και πολλά περισσότερα λέει το γεγονός ότι μάρκαρε από τον Σπανούλη (ο οποίος έμεινε στους 6 πόντους και είχε 9 λάθη) και τον Στρέλνιεκς, μέχρι τον Μάντζαρη και τον Παπανικολάου.

Ο Δημήτρης Μαυροειδής από την πλευρά του ήταν αυτός που έριξε και έφαγε το περισσότερο ξύλο. Ήταν αυτός που πήρε τρία φάουλ από τον Μιλουτίνοφ στην αρχή, πάλεψε κόντρα στον φορμαρισμένο ΜακΛίν και έδωσε λύσεις σε κρίσιμα σημεία, αφού είχε 9 πόντους (με 5/6 βολές παρακαλώ) και 6 ριμπάουντ, αλλά και 6 κερδισμένα φάουλ.

Και, βέβαια, υπήρχε και ο Ντούσαν Σάκοτα. Ο αρχηγός της ΑΕΚ έβαλε κρίσιμα σουτ στην δεύτερη περίοδο, όταν ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο ματς, κρατώντας την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ. Όπως πάντα άνοιγε το παρκέ, ενώ στο τέλος κυνηγούσε τον Κώστα Παπανικολάου στην περιφέρεια και έκανε και μία απίστευτη τάπα στον Νίκολα Μιλουτίνοφ, προσφέροντας σε έναν τομέα του παιχνιδιού που δεν έχει συνηθίσει τον κόσμο.

Οι προκλήσεις βρίσκονται μπροστά της

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI


Ο Ντράγκαν Σάκοτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ρεαλιστής μετά το παιχνίδι. Πίσω από την δήλωση που τράβηξε την προσοχή όλων ότι “πρέπει να αποδείξετε ότι δεν είστε μπάχαλο – για να μην πω μπουρδ...λο – και είστε καλή ομάδα" είπε κάτι που πέρασε στα ψηλά: “ Δεν πετύχαμε κάτι. Δεν κερδίσαμε κάποιο τελικό. Σίγουρα κερδίσαμε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό φέτος, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τους βρήκαμε κουρασμένους μετά από ευρωπαϊκά παιχνίδια”. Το σημαντικότερο είναι πως όλοι στην ΑΕΚ δείχνουν να το έχουν καταλάβει αυτό.

Στην “Ένωση” πανηγύρισαν τη νίκη, αλλά δεν... τρελάθηκαν κιόλας. Οι παίκτες ήταν συγκρατημένοι μετά τον αγώνα, ξέροντας ότι την Τρίτη (12/12) στη Μαδρίτη κόντρα στην Εστουδιάντες παίζουν κάτι παραπάνω από τη μισή πρόκριση στην επόμενη φάση του Basketball Champions League. Με ήττα στη Μαδρίτη τα όνειρα για καλή πορεία σε αυτή την διοργάνωση σχεδόν εξαφανίζονται.

Η νίκη επί του Ολυμπιακού είναι δεδομένο ότι βελτίωσε την ψυχολογία όλων και υπενθύμισε σε παίκτες, προπονητικό επιτελείο και φιλάθλους ότι αυτή η ομάδα έχει δυνατότητες. Για να βγουν όμως αυτές οι δυνατότητες στο παρκέ, θα πρέπει εμφανίσεις όπως αυτή κόντρα στον Ολυμπιακό να γίνουν κανόνας. Θα πρέπει όλοι οι παίκτες να δίνουν ό,τι έχουν. Ξένοι και Έλληνες. Φανεροί και αφανείς ήρωες.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ