ΑΕΚ

Επιχείρηση Ντίξον στην ΑΕΚ

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÏÍÁÊÏ
BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÌÏÍÁÊÏ EUROKINISSI SPORTS

Η άνετη νίκη μέσα στην Αμαλιάδα κόντρα στον Κόροιβο έδειξε αρκετά πράγματα για την ΑΕΚ, με πρώτο ότι υπάρχει μία συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να βρει αγωνιστικό ρυθμό ο Μάικλ Ντίξον.

Η ΑΕΚ πήγε στην Αμαλιάδα, έκανε την... δουλειά της και κέρδισε με 63-89 τον Κόροιβο για την 22η αγωνιστική της Stoiximan.gr Basket League . Η νίκη δεν ήρθε τόσο εύκολα όσο δείχνει το τελικό σκορ. Απλώς ήταν απόρροια του βάθους που έχει η “Ένωση”, η οποία στηρίχθηκε σε αυτό για να πάρει το θετικό αποτέλεσμα.

Η νίκη από μόνη της βέβαια δεν λέει και πολλά πράγματα για την ΑΕΚ, που πλέον μετά και την ήττα του Άρη από τον Κολοσσό Ρόδου εξασφάλισε και μαθηματικά την 3η θέση στην κανονική περίοδο της Stoiximan.egr Basket League. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι να προσπαθήσει κανείς να διαβάσει “ανάμεσα στις γραμμές” σε όσα έγιναν στο ματς και να μην σταθεί απλώς σε αυτό το αποτέλεσμα.

Εστιάζοντας στον Ντίξον

Επιχείρηση Ντίξον στην ΑΕΚ


Το πρώτο πράγμα που έχει γίνει σαφές, είναι πως ο Σωτήρης Μανωλόπουλος προσπαθεί να επαναφέρει τον Μάικλ Ντίξον στα επίπεδα απόδοσης που είχε όταν πρωτοήρθε στην ομάδα. Όταν δηλαδή έμοιαζε με πυρηνικό όπλο στην επίθεση, σκοράροντας όπως και όποτε ήθελε. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αλλάξει τον τρόπο που τον χρησιμοποιεί, όχι απλώς ξεκινώντας τον στην βασική πεντάδα (ενώ επί Ζντοβτς ερχόταν κυρίως από τον πάγκο), αλλά προσπαθώντας να τον αξιοποιήσει με διαφορετικό τρόπο από τον προκάτοχό του.

Επί Γιούρι Ζντοβτς ο Ντίξον ήταν ο έκτος παίκτης της ομάδας, ωστόσο όποτε ξεκινούσε βασικός υπήρχε πρόβλημα. Ο λόγος ήταν ότι ο Σλοβένος τεχνικός έβαζε τον βραχύσωμο γκαρντ να μαρκάρει τον αντίπαλο σούτινγκ γκαρντ, κάτι που δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στον Ντίξον, ο οποίος είτε φορτωνόταν γρήγορα με φάουλ ή δεχόταν μαζεμένους πόντους (κάτι που συνέβη τόσο κόντρα στον αγώνα Πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό με τον Φελντέιν, όσο και με τη Μονακό στο Basketball Champions League με τον Σούλερ). Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος ωστόσο του ζητάει να μαρκάρει τον αντίπαλο πόιντ γκαρντ, αφήνοντας στον ψηλότερο Ρόκο Λένι Ούκιτς το μαρκάρισμα του αντίπαλου σούτινγκ γκαρντ. Κατά πολλούς αυτό μοιάζει με λεπτομέρεια, ωστόσο είναι μία σαφώς σημαντική λεπτομέρεια που βοηθάει τον Ντίξον να μη μοιάζει με “τρύπα” στην άμυνα.

Οι αρμοδιότητες του Ντίξον ωστόσο έχουν αλλάξει και στην επίθεση. Εκεί, ο Έλληνας τεχνικός προσπαθεί να ζητήσει στον Αμερικανό γκαρντ να έχει λίγο περισσότερο τον ρόλο του δημιουργού από αυτόν του εκτελεστή, κάτι που φαίνεται και από τις 6 ασίστ που “μοίρασε” ο Ντίξον στον αγώνα με τον Κόροιβο. Ούτε αυτή η προσαρμογή είναι εύκολη βέβαια, επειδή ο νεαρός γκαρντ είναι φύσει επιθετικός παίκτης, ο οποίος έχει ως επί το πλείστον στο μυαλό του να δημιουργήσει το δικό του σουτ και όχι των συμπαικτών του. Προσπαθεί όμως να ακολουθήσει τις οδηγίες κι ας ξεφεύγει ώρες-ώρες παίρνοντας τα συνηθισμένα “τραβηγμένα” σουτ.

Ο νέος ρόλος του Αμερικανού, οι τρεις γκαρντ και ο Λαρεντζάκης

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÔÁÊÇÓ ÓÁÃÉÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS


Είναι ξεκάθαρο ότι ο Μανωλόπουλος θέλει από τον Ντίξον να δώσει κάτι διαφορετικό στην ομάδα από ότι έδινε μέχρι τώρα. Θέλει και χρειάζεται τους πόντους του, αλλά θέλει να τον δει να μοχθεί στην άμυνα και να δημιουργεί ΚΑΙ για τους συμπαίκτες του στην επίθεση. Και αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, με τον Αμερικανό να προσπαθεί ακόμα να απορροφήσει όλες αυτές τις νέες πληροφορίες.

Αυτό το γεγονός εξηγεί γιατί άργησε να βρει ρυθμό κόντρα στον Κόροιβο ο Ντίξον, με την ΑΕΚ να “καθαρίζει” το παιχνίδι όταν βρισκόταν στον πάγκο, έχοντας στο παρκέ την τριάδα των Ούκιτς, ΜακΓκράθ, Λαρεντζάκη στην περιφέρεια, με τους τρεις γκαρντ να αλλάζουν τα δεδομένα με την εικόνα τους και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ειδικά η χρησιμοποίηση του Λαρεντζάκη σε θέση σμολ φόργουορντ δείχνει σιγά-σιγά να γίνεται κανόνας – κυρίως επειδή ο Μανωλόπουλος αρέσκεται στο να παίζει με δύο πόιντ γκαρντ – προσθέτοντας ένα διαφορετικό στοιχείο στην “Ένωση”, αφού ο γκαρντ από την Κύθνο δίνει διαφορετικά πράγματα σε αυτή την θέση σε σχέση με τους Βασιλειάδη και Νιούλεϊ, με πρώτο την αμυντική προσήλωση και δεύτερο την ικανότητα να βάζει τη μπάλα στο παρκέ, αλλά και να παίζει με πλάτη στο καλάθι.

Η ΑΕΚ βρίσκεται ουσιαστικά να κάνει μία νέα... προετοιμασία τον Μάρτιο έχοντας νέο προπονητή στον πάγκο της, καθώς προσπαθεί να μπει σε μία καινούρια φιλοσοφία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μία φιλοσοφία που την θέλει να αξιοποιεί περισσότερο τα ψηλά κορμιά της (Μαυροκεφαλίδης, Μαυροειδής, Ελόνου και Σάκοτα) και να επιτίθεται από μέσα προ τα έξω πλέον και όχι από έξω προς τα μέσα όπως έκανε μέχρι τώρα επιχειρώντας πολλά τρίποντα. Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να ξανακάνει τον Ντίξον να παίζει σαν... Ντίξον. Δεν είναι εύκολα όλα αυτά να γίνουν μέσα σε 10 μέρες. Το καλό είναι ότι με την 3η θέση στην κατάταξη να είναι πλέον εξασφαλισμένη, η “Ένωση” έχει πλέον μπροστά της 4 αγώνες Πρωταθλήματος για να δει τι ομάδα θέλει να γίνει ενόψει των πλέι-οφ, αλλά και της επόμενης σεζόν.

Twitter @steflong85

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ