ΑΕΚ

Αυτοκριτική, αυτή η άγνωστη λέξη

Αυτοκριτική, αυτή η άγνωστη λέξη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιούρι Ζντοβτς είπε πολλά για την θητεία του στην ΑΕΚ. Απέδωσε ευθύνες σε πολύ κόσμο. Για τις δικές του ευθύνες δε μίλησε ποτέ όμως. Και δεν ήταν και λίγες.

Ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή ο Γιούρι Ζντοβτς θα “έσπαγε την σιωπή του”. Αν απέδειξε εξάλλου κάτι ο Σλοβένος τεχνικός το διάστημα που έμεινε στην ΑΕΚ είναι ότι δεν έχει και πολλή υπομονή.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως και... πολύ άντεξε πριν μιλήσει και αρχίσει να κατηγορεί τους πάντες (εκτός από τον εαυτό του) για την – από κάθε άποψη – αποτυχημένη παρουσία του στην ΑΕΚ. Γιατί, κακά τα ψέματα, όταν μία ομάδα μένει εκτός στόχων από τις αρχές Μαρτίου, τότε η θητεία ενός προπονητή δε μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη.

Ο Γιούρι Ζντοβτς είπε πολλά. Μίλησε για τους λόγους της αποτυχίας, κατηγόρησε την διοίκηση, τους φιλάθλους, τους παίκτες, τους δημοσιογράφους, την Ελλάδα και τη νοοτροπία της. Μπορεί πράγματι σε κάποια πράγματα να είχε δίκιο. Υπάρχει μία “λεπτομέρεια” ωστόσο η οποία κάνει μεγάλη διαφορά στην περίπτωσή του: Ξέχασε ή “ξέχασε” – όπως θέλει ας το πάρει κανείς – να κάνει την αυτοκριτική του, ενώ αρκετά πράγματα που είπε αποτελούσαν χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Αυτός έφτιαξε την ομάδα

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΑΡΗΣ - ΑΕΚ (MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΑΡΗΣ - ΑΕΚ (MOTION TEAM) MOTIONTEAM


Η ΑΕΚ δεν έχει πλάνο”. “Υπήρχαν συνεχείς αλλαγές παικτών και καθόλου υπομονή”. “Η δουλειά μου δεν ήταν εύκολη”. “Άλλαξαν παίκτη χωρίς την άδειά μου”. “Οι φίλαθλοι ασκούν διοίκηση”. Αυτές είναι σε... τίτλους οι απόψεις του Γιούρι Ζντοβτς για την θητεία του στην ΑΕΚ. Απόψεις που σίγουρα έχουν ενδιαφέρον, αλλά δεν ανταποκρίνονται στο 100% στην πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί ο Σλοβένος τεχνικός ξέχασε στην συνέντευξή του να αναφέρει το γεγονός ότι είχε πλήρη ελευθερία κινήσεων!

Ο Ιδιοκτήτης της ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος, του είχε δώσει το απόλυτο κουμάντο της ομάδας. Πολλά μπορεί να πει κανείς για το τι γινόταν στην ΑΕΚ μέχρι να έρθει ο Σλοβένος, ωστόσο ο Ζντοβτς είχε πράγματι το ελεύθερο να κάνει Ο,ΤΙ θέλει από τον Ισχυρό άνδρα της “Ένωσης”. Αυτός διάλεξε την ομάδα, αυτός διάλεξε τους παίκτες και την φιλοσοφία.

Ο Ζντοβτς ήταν αυτός που έφερε τον (ανέτοιμο για αυτό το επίπεδο) Νίκολα Ιβάνοβιτς για back-up του Ρόκο Λένι Ούκιτς. Αυτός έφερε τον Τζος Όουενς και τον άλλαξε μετά από έναν αγώνα με τον (προερχόμενο από δύο εγχειρίσεις και σε κακή φυσική κατάσταση) Ραντάλ Φάλκερ. Αυτός ήταν που “έχτισε” μία ομάδα με τρεις πάουερ φόργουορντ με παρόμοιο στυλ παιχνιδιού (Ουίλιαμς, Σάκοτα, Μιλόσεβιτς) και μόλις έναν σμολ φόργοορντ με παραστάσεις (Βασιλειάδης). Αυτός ήταν που ήθελε να χτίσει μία ομάδα που θα παίζει πιεστική άμυνα, αλλά έφτιαξε μία περιφέρεια με παίκτες χωρίς αθλητικά προσόντα και με παίκτες που φημίζονταν περισσότερο για την ικανότητά τους στο σκοράρισμα και όχι την άμυνά τους. Αυτά είναι πράγματα που δε μπορούν να αμφισβητηθούν. Και δεν είναι τα μόνα.

Έχοντας επιλεκτική μνήμη

BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports)
BASKET LEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ (ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS


Όποιος παρακολούθησε την ΑΕΚ επί θητείας Γιούρι Ζντοβτς ξέρει ότι ο Σλοβένος τεχνικός ήθελε αλλά – φάνηκε – πως δε μπορούσε. Σε όλα τα επίπεδα. Ήθελε να παίξει πιεστική άμυνα, αλλά δεν μπορούσε να φτιάξει το ρόστερ για να το κάνει. Ήθελε να παίξει στοχευμένο μπάσκετ, αλλά έδινε πλήρη ελευθερία κινήσεων στους περιφερειακούς και “ξεχνούσε” τους ψηλούς. Ήθελε να κάνει μεγάλο ροτέισον, αλλά φοβόταν να χρησιμοποιήσει για πολύ χρόνο τους παγκίτες του ή τους “μικρούς”, με αποτέλεσμα να επέλθουν κούραση και μαζεμένοι τραυματισμοί σε βασικούς παίκτες όπως ο Ούκιτς, ο Μαυροειδής, ο Βασιλειάδης και ο Μιλόσεβιτς. Πράγματα για τα οποία δεν πήρε ποτέ την ευθύνη.

Στην συνέντευξη που έδωσε ο Σλοβένος είπε πολλά. Δεν έκανε ποτέ αυτοκριτική όμως, κάτι που όσο ήταν στην Ελλάδα το έκανε που και που, δηλώνοντας πως “ εγώ είμαι ο προπονητής και άρα εγώ φταίω”. Πράγμα που αν κρίνει κάποιος από όσα είπε στην συνέντευξη που παραχώρησε στο μέσο της χώρας του μάλλον δεν το πίστευε. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των παικτών των “Κιτρινόμαυρων” δεν έπεσαν και στα... πατώματα όταν ανακοινώθηκε ότι φεύγει από την ομάδα, κυρίως επειδή δεν άντεχαν άλλο την εκρηκτική συμπεριφορά του, αλλά και την γενικότερη συμπεριφορά του στις προπονήσεις και τους αγώνες, η οποία χαρακτηριζόταν από αρκετή ειρωνεία, υποτίμηση των προσόντων των παικτών και στοχοποίηση προσώπων. Ο Σλοβένος είχε χάσει τα αποδυτήρια προ πολλού, με αποκορύφωμα όσα ακολούθησαν μετά τον αγώνα με τη Μονακό , όπου αντί να ζητήσει ένα “συγνώμη” για τη συμπεριφορά του έμεινε στο “πάμε για το επόμενο παιχνίδι”.

Ένα άλλο γεγονός που πέρασε στα “ψιλά”, αλλά δεν γίνεται να αναφερθεί είναι και ο τρόπος που έφυγε από την ομάδα, αφού δεν πήγε ποτέ στο γήπεδο για να χαιρετήσει τους παίκτες του! Δε μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την ατάκα του ότι “ 9 παίκτες μου έστειλαν μήνυμα όταν έφυγα”, αλλά είναι γεγονός ότι επίσημα ο Ζντοβτς δεν αποχαιρέτησε ποτέ τους παίκτες του. Πήγε στην προπόνηση που ακολούθησε τον αγώνα-αποκλεισμό από τη Μονακό, έδωσε ραντεβού για την επόμενη μέρα, στο μεσοδιάστημα λύθηκε η συνεργασία του με την ΑΕΚ, και ακολούθως έφυγε!

Χτύπημα κάτω από τη μέση στον Ντίξον

Αυτοκριτική, αυτή η άγνωστη λέξη


Η συνέντευξη του Ζντοβτς ήταν γεμάτη ενδιαφέρουσες ατάκες. Δε μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τα λεγόμενά του. Αυτά πιστεύει, έτσι έζησε την εμπειρία του στην ομάδα και με αυτό τον τρόπο θέλησε να την παρουσιάσει στους συμπατριώτες του.

Σαφώς και είπε και αλήθειες, με μεγαλύτερη όλων ότι δεν ήθελε ποτέ να αντικατασταθεί ο Τζαουάντ Ουίλιαμς από τον Μπραντ Νιούλεϊ , τον οποίο είχε παραδεχθεί ότι δεν ξέρει σαν παίκτη. Βέβαια, αφού διαφωνούσε με αυτή την κίνηση και πίστευε ότι η διοίκηση μπλεκόταν στο έργο του θα μπορούσε απλώς να παραιτηθεί για λόγους αρχής. Δεν το έκανε όμως, ίσως επειδή είχε συμβόλαιο και για την σεζόν 2017/18, με αρκετούς μέσα στην ΑΕΚ να πιστεύουν ότι αυτό συνέβη επειδή δεν ήθελε να χάσει την αποζημίωση που θα έπαιρνε σε περίπτωση απόλυσης. Δικαίωμά του όμως ήταν να επιλέξει αυτό τον δρόμο και δε μπορεί κανείς να τον ψέξει.

Αυτό για το οποίο όμως μπορεί κάποιος να τον ψέξει ήταν για την ατάκα του για τον Μάικλ Ντίξον. “ Είχαμε έναν παίκτη, τον Μάικλ Ντίξον, ο οποίος προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο στις 6 το πρωί κάποια στιγμή, αλλά η ομάδα δεν ήθελε να τον αλλάξει επειδή ήταν δημοφιλής στους φιλάθλους, παρά του επέκτεινε το συμβόλαιο” δήλωσε ο Σλοβένος, στοχοποιώντας τον Αμερικανό με το Γεωργιανό διαβατήριο, τον μοναδικό παίκτη στον οποίο αναφέρθηκε ονομαστικά μαζί με τον Τζαουάντ Ουίλιαμς.

Αυτοκριτική, αυτή η άγνωστη λέξη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αυτό όμως δεν ήταν απλώς κριτική για έναν παίκτη τον οποίο ποτέ δεν συμπάθησε. Αυτό ήταν ξεκάθαρα ένα χτύπημα κάτω από τη μέση, τόσο ως προς τον Ντίξον και την περιπέτειά του, όσο και για την διοίκηση της ΑΕΚ και τον κόσμο της. Ο Ζντοβτς θα μπορούσε να πει ό,τι θέλει για τον Ντίξον ως παίκτη. Ό,τι το άναρχο στυλ παιχνιδιού του δεν ταίριαζε στην φιλοσοφία του. Ό,τι είναι κοντός και δε μπορούσε να τον κρύψει στην άμυνα. Ότι είχε ασταθή απόδοση. Η αναφορά όμως σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός και οι ατάκες που ακολούθησαν ήταν αχρείαστες και το μόνο που βγάζουν είναι κακία και τίποτα περισσότερο.

Η θητεία του Γιούρι Ζντοβτς ήταν θυελλώδης, γεμάτη δημόσιες διαφωνίες και τσακωμούς με παίκτες, μία φιλοσοφία που δεν είδαμε παρά ελάχιστες φορές στο παρκέ και πολλές αλλαγές παικτών. Ίσως λοιπόν έπρεπε να κλείσει αυτός ο κύκλος με τον ίδιο θόρυβο από την πλευρά του Σλοβένου, ο οποίος θέλησε να πει τα πράγματα όπως ο ίδιος τα βίωσε. Ασχέτως αν στο μεσοδιάστημα ξέχασε να αναφερθεί σε κάποια θέματα τα οποία είχε αποκλειστικό μερίδιο ευθύνης. Ακόμα και αυτό βέβαια λέει αρκετά για την θητεία του Σλοβένου.

Twitter @steflong85

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ