ΑΕΚ

Αποσύρεται η φανέλα του Τρόντζου

Αποσύρεται η φανέλα του Τρόντζου

Αποσύρει τη φανέλα με το νο6 η ΑΕΚ, τιμώντας τον σέντερ της ομάδας του 1968 που αναδείχτηκε Κυπελλούχος Ευρώπης, Γιώργο Τρόντζο. Στις 15 Οκτωβρίου στο πρώτο εντός έδρας παιχνίδι της Basket League 2016-17, η τελετή προς τιμήν του Έλληνα γίγαντα.

Η ΚΑΕ ΑΕΚ τον Απρίλιο του 2015 αποφάσισε να αποσύρει τη φανέλα με το νούμερο 10 προς τιμήν του Γιώργου Αμερικάνου, θρύλου της ομάδας και εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών των "κιτρινόμαυρων" στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού κυπέλλου το 1968.

Ένα χρόνο αργότερα οι διοικούντες της ΑΕΚ αποφάσισαν να τιμήσουν ένα ακόμα μέλος του ρόστερ του 1968, και συγκεκριμένα το σέντερ της ομάδας εκείνης, τον Γιώργο Τρόντζο. Η τελετή προς τιμήν του Έλληνα γίγαντα (2μ.17) θα γίνει στη δεύτερη αγωνιστική της Basket League, με την φανέλα με το νο6 να υψώνεται στην οροφή του ΟΑΚΑ, λίγο πριν την έναρξη του παιχνιδιού με το Λαύριο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΕΚ:

Η διοίκηση της ΑΕΚ Β.C. έβαλε ως στόχο από την πρώτη ημέρα της «νέας εποχής» της «Βασίλισσας» να αναδείξει την ένδοξη Ιστορία της.

Στο πλαίσιο αυτών των πολλαπλών δράσεων αποφάσισε να τιμήσει τον πρώτο γίγαντα του ελληνικού μπάσκετ, τον «πύργο» της Κυπελλούχου Ευρώπης του ’68, ΓΙΩΡΓΟ ΤΡΟΝΤΖΟ.

Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στο περιθώριο της πρώτης εντός έδρας αναμέτρησης της ΑΕΚ με αντίπαλο το Λαύριο, και παράλληλα θα αποσυρθεί η φανέλα με τον αριθμό «6» και υψωθεί στην οροφή του Κλειστού του ΟΑΚΑ. Ο Γιώργος Τρόντζος έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην πρόκριση επί της περίφημης Ίνις Βαρέζε στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, με τη μυθική ραβέρσα σχεδόν με την εκπνοή.

Η διοίκηση της ΑΕΚ Β.C. σε πείσμα των καιρών θα επιμείνει και θα παραδίδει μαθήματα Ιστορίας, προκειμένου να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι.

Η διοίκηση της ΑΕΚ Β.C. έχει εστιάσει στην ανάδειξη και εκπαίδευση Ταλέντων, στους οποίους θα στηρίξει το μέλλον της «Βασίλισσας», αλλά οδηγός μας ήταν και παραμένει το λαμπρό παρελθόν της.

Υπενθυμίζουμε τους κυριότερους σταθμούς των δράσεων της ΑΕΚ B.C. προς την κατεύθυνση αυτή:

4/4/2015: Αντιπροσωπεία της ΑΕΚ «παραστάθηκε» στην «αποκατάσταση» της Ιστορίας, καθώς με πρωτοβουλία του «Ενωσίτη» Αλέξανδρου Μαργαρίτη τοποθετήθηκε το Πιστοποιητικό του Ρεκόρ Γκίνες και το «έπος της 4ης Απριλίου 1968» στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου.

18/4/15: Η ιστορική φανέλα με το «10» του «Παγκόσμιου», του χιλιοδοξασμένου αρχηγού της «Βασίλισσας», Γιώργου Αμερικάνου υψώθηκε στην οροφή του Κλειστού του ΟΑΚΑ.

24/4/15: Η διοίκηση της ΑΕΚ «ανακοίνωσε» την έναρξη της καταγραφής του Ιστορικού, Πολιτιστικού και Αθλητικού Αρχείου της ΑΕΚ, επικεφαλής του οποίου τέθηκε ο κορυφαίος σκηνοθέτης, ο Κωνσταντινουπολίτης Τάσος Μπουλμέτης.

26/3/16: Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την πρώτη συμμετοχή ελληνικής ομάδας (ΑΕΚ) σε Φάιναλ Φορ Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Βιογραφικό Γιώργου Τρόντζου:

Γεννήθηκε στη Βέροια στις 16 Φεβρουαρίου 1942. Ξεκίνησε την καριέρα του από τη ΧΑΝΘ και στη συνέχεια μεταγράφηκε στην ΑΕΚ. Με την ομάδα της ΑΕΚ κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1964, 1965, 1966, 1968, 1970), 1 Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968 (σημείωσε 24 πόντους στον τελικό), συμμετείχε σε 1 φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1966 και ήταν 2 φορές φιναλίστ Κυπέλλου Ελλάδος (1976, 1978).

Ο “ψηλός” του ελληνικού μπάσκετ έπαιξε τέσσερις φορές με τη φανέλα της Μεικτής Ευρώπης . Το 1966 εναντίον της Βίσλα Κρακοβίας, το 1967 απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης (δύο φορές), και το 1968 με αντίπαλο τη Ρασίγκ Μαλίν.

Ως προπονητής της ΑΕΚ ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδας το 1980.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ