ΑΕΚ

ΑΕΚ: Ωρα για ανασύνταξη και προβληματισμό

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Η ΑΕΚ έχασε για ακόμα μία φορά από τον Άρη στην Θεσσαλονίκη. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ψυχολογικό θέμα σε αυτό το γήπεδο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο είναι αγωνιστικό. Και ξεκινάει από την έλλειψη συγκέντρωσης.

Στο ίδιο έργο θεατές. Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό όλων μετά την ήττα της ΑΕΚ στο “Nick Galis Hall” από τον Άρη. Η “Ένωση” δείχνει κάθε φορά να βρίσκει και έναν νέο τρόπο να ηττηθεί από τον Άρη στην Θεσσαλονίκη. Και αυτό έκανε και φέτος.

Στην πραγματικότητα βέβαια δεν χάθηκε κάτι. Καμία σεζόν δεν κρίνεται τον Οκτώβριο. Αυτό που κρίνεται ωστόσο είναι η κατάσταση ετοιμότητας μίας ομάδας. Και η αλήθεια είναι ότι η ΑΕΚ έδειξε κόντρα στον Άρη – όπως και κόντρα στην Εστουδιάντες μερικές μέρες νωρίτερα – ότι δεν είναι έτοιμη ακόμα.

Τα “νεκρά” διαστήματα "πονάνε"

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI


Στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν το πρόβλημα της ΑΕΚ ήταν ότι έμπαινε νωθρή και χωρίς συγκέντρωση στο παιχνίδι. Κόντρα στον Άρη το πρόβλημα μεταφέρθηκε στην τρίτη περίοδο, όταν η “Ένωση” έμοιαζε ξαφνικά με άλλη ομάδα σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε συγκέντρωση σε καμία από τις δύο πλευρές του παρκέ. Στην άμυνα έγιναν ανεπίτρεπτα λάθη, ενώ στην επίθεση οι “κιτρινόμαυροι” σταμάτησαν να διαβάζουν σωστά το παιχνίδι. Και αυτό οδήγησε σε ένα σερί του Άρη, που επέστρεψε άμεσα στο ματς.

Δεν περιμένει κανείς από την ΑΕΚ να κάνει το τέλειο παιχνίδι στα μέσα Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή όμως δεν δικαιολογούνται και αυτά τα νεκρά διαστήματα στην απόδοσή της. Σαφώς και χρειάζεται ακόμα χρόνος για να βρεθούν όλοι οι παίκτες στο παρκέ, οι οποίοι – για να μην ξεχνιόμαστε – δεν έχουν βρεθεί ακόμα καλά-καλά όλοι μαζί σε προπόνηση, αφού ο Μάνι Χάρις είναι τραυματίας. Απλώς θα περίμενε κάποιος μία καλύτερη αντίδραση μετά το παιχνίδι με την Εστουδιάντες, που σήμανε το πρώτο “καμπανάκι” της σεζόν. Κόντρα στον Άρη λοιπόν είχαμε το... δεύτερο “καμπανάκι”. Και ήταν ακόμα πιο ηχηρό.

Η ΑΕΚ έχει το ταλέντο και το βάθος να ξεπεράσει αυτά τα “νεκρά” διαστήματα κόντρα σε αρκετούς αντιπάλους. Υπάρχουν όμως παιχνίδια που δεν θα την έχει αυτή την πολυτέλεια. Αυτά τα παιχνίδια είναι τα ντέρμπι και οι αγώνες κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους.

Η έλλειψη δημιουργίας είναι ανησυχητική

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI


Ξέχωρα από το θέμα της συγκέντρωσης, αυτό που είναι εξίσου ανησυχητικό για την ΑΕΚ είναι δύο αριθμοί: 10 και 17. Ο πρώτος αριθμός είναι οι ασίστ που μοίρασε κόντρα στον Άρη. Ο δεύτερος είναι τα λάθη στα οποία υπέπεσε. Μερικές ημέρες νωρίτερα, κόντρα στην Εστουδιάντες, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 10 και 16. Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, όταν σε ένα ντέρμπι μία ομάδα έχει περισσότερα λάθη από ασίστ δεν γίνεται να κερδίσει.

Η “Ένωση” δείχνει μέχρι στιγμής να έχει πρόβλημα στην δημιουργία. Η επίθεσή της είναι στατική και ενίοτε προβλέψιμη. Κι αυτό γιατί τείνει να γίνει κανόνας – ειδικά όταν τα πράγματα δυσκολεύουν – η προσπάθεια να δοθεί στους παίκτες η δυνατότητα να επιτεθούν σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, αλλά από έξω προς τα μέσα. Είναι έτσι συχνό το φαινόμενο να βλέπει κάποιος έναν περιφερειακό (ή τον Ντελρόι Τζέιμς) να προσπαθήσει να εφορμήσει προς το καλάθι για να δημιουργήσει ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα, ώστε είτε να σκοράρει είτε να πασάρει στον ελεύθερο συμπαίκτη. Όταν όμως η αντίπαλη ομάδα το “διαβάσει” αυτό και κλείσει μέσα στην ρακέτα και τα σουτ δε μπουν, τότε υπάρχει πρόβλημα. Όπως δηλαδή υπήρχε πρόβλημα κόντρα στον Άρη, όπου η ΑΕΚ είχε μόλις 8/28 τρίποντα, δίνοντας την δυνατότητα στους “κίτρινους” να κλείνουν όλο και περισσότερο την άμυνά τους.

Η αλήθεια είναι ότι με μία πρώτη ματιά αυτή η δυσκολία της ΑΕΚ στην δημιουργία προκαλεί εντύπωση δεδομένου ότι στο ρόστερ της ομάδας υπάρχουν παίκτες που φημίζονται για το επιθετικό τους ταλέντο. Εξηγείται όμως από το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν βρει χημεία μεταξύ τους, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς θέλουν τη μπάλα στα χέρια τους για να είναι αποδοτικοί και την ίδια στιγμή δεν είναι αποτελεσματικοί σε Spot up καταστάσεις από την γραμμή του τριπόντου. Αυτός ο συνδυασμός γεγονότων είναι που έχει κάνει τόσο στατική την επίθεση της ΑΕΚ, η οποία καλείται να βρει άμεσα απαντήσεις. Απαντήσεις που θα έρθουν είτε μέσα από την αλλαγή του ροτέισον, είτε από τον πειραματισμό με την χρησιμοποίηση νέων σχημάτων.

Ήρθε η στιγμή να ξυπνήσουν όλοι

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI


Μία ήττα από τον Άρη στην Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβώς “γκέλα”. Έστω και αν η διαφορά στα μπάτζετ των δύο ομάδων είναι μεγάλη. Μπορεί να θεωρηθεί όμως πισωγύρισμα. Πράγματι είναι νωρίς για πανικό. Είναι όμως ίσως η κατάλληλη ώρα για να υπάρξει προβληματισμός από όλους για τη μέχρι στιγμής εικόνα της ομάδας στο γήπεδο.

Η ΑΕΚ αναβάθμισε το ρόστερ της το καλοκαίρι με σκοπό να ανέβει επίπεδο. Για να το κάνει όμως αυτό πρέπει να δουλέψει σκληρά. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να της χαριστεί τίποτα από τους αντιπάλους της. Ότι πρέπει να μπαίνει στο παρκέ έτοιμη να “φάει σίδερα” στην άμυνα και να μοιράσει το παιχνίδι στην επίθεση για 40 λεπτά και όχι για σκόρπια 5λεπτα και 7λεπτα. Γιατί θα υπάρξουν παιχνίδια που αυτό δεν θα είναι αρκετό. Όπως δηλαδή δεν ήταν αρκετό κόντρα στον Άρη και την Εστουδιάντες.

Οι πραγματικά καλές ομάδες βγαίνουν πιο δυνατές από μία αγωνιστική κρίση και δείχνουν χαρακτήρα. Οι απλώς καλές ομάδες απλώς συνεχίζουν να ψάχνονται και να φθείρονται. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα για την ΑΕΚ να δείξει σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκει.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ