FIBA WORLD CUP

"Το διεθνές καλεντάρι είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου"

"Το διεθνές καλεντάρι είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου"

Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, μίλησε για τη διαμάχη της EuroLeague με τη FIBA και τόνισε πως πάνω από όλα θα βάλει τα συμφέροντα του ισπανικού μπάσκετ και όχι τα "θέλω" των λίγων...

Έπειτα από 4 αγωνιστικές στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, το θέμα ανάμεσα στη EuroLeague και τη FIBA δεν έχει λυθεί. Ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα, πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας, μίλησε για τη συγκεκριμένη διαμάχη και για το ενδεχόμενο να μπει ένα τέλος.

Για τη διαμάχη της FIBA με τη EuroLeague, είπε: " Η λύση είναι πολύ δύσκολη και πολύ εύκολη ταυτόχρονα. Μιλάμε πραγματικά για μια σύγκρουση που αφορά σε δύο εβδομάδες καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Η EuroLeague κάποιες εβδομάδες που περιλαμβάνουν δύο αγώνες. Θα τους έβαζα σε κάποιες άλλες εβδομάδες προκειμένου να μεγαλώσω το κενό διάστημα. Ετσι, ένας αγώνας Μποαρτσελόνα - Ρεάλ δεν θα συμπίπτει με έναν αγώνα της Εθνικής Ομάδας. Δεν είναι μια σύγκρουση για το διεθνές καλεντάρι, αυτό είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου ενός μεγαλύτερου προβλήματος: Την επιθυμία της EuroLeague να μονοπωλήσει επί 9 μήνες. Νομίζω ότι όλοι χωράμε όμως. Τα εθνικά πρωταθλήματα που είναι θεμελιώδη για την ανάπτυξη του μπάσκετ σε κάθε χώρα, οι εθνικές ομάδες που είναι οι κινητήρες και τα πρότυπα, και βεβαίως οι ισχυρές ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θέλουμε οι τρεις διοργανώσεις να πηγαίνουν καλά. Η EuroLeague, το EuroCup και το Basketball Champions League. Θέλουμε το καλύτερο για όλους τους ισπανικούς συλλόγους όχι μόνο για τις τρεις ομάδες που κατέχουν θέση στην ECA".

" Πρέπει να δείτε τις προτάσεις. Η Euroleague δήλωσε ότι πρόκειται να υποβάλει πρόταση πριν από το "παράθυρο" του Νοεμβρίου και …κατά τύχη, υπέβαλε μετά τον Φεβρουάριο. Μπορείς να καταθέσεις είτε μία, είτε πέντε προτάσεις, αλλά εάν δεν αλλάξει κάποιο βασικό σημείο, η πρόταση είναι σαν να μην υπάρχει. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι, στα μέσα Ιανουαρίου, είχε προγραμματιστεί μία συνάντηση για να γίνει στο τέλος του μήνα. Πριν από τη συνάντηση, ο Μπερτομέου δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για το τρέχον έτος. Αρα, ποιος ήταν ο λόγος να γίνει αυτή η συνάντηση;”

Εάν μία από τις πλευρές δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας, είναι πολύ δύσκολο αυτή να έρθει. Η FIBA έκανε κάτι πριν από το "παράθυρο" του Νοεμβρίου και είπαμε ότι την υποστηρίζουμε. Αυτή η κίνηση της FIBA ήταν να μεταφέρουμε μια μέρα αργότερα τα παιχνίδια των Προκριματικών και η EuroLeague να μετακινήσει τα δικά της παιχνίδια δύο ημέρες νωρίτερα. Δεν ήταν μια οριστική λύση, αλλά μας έδινε χρόνο να εργαστούμε για μια κανονική λύση με την απαραίτητη ηρεμία. Βρεθήκαμε απέναντι σε ένα ηχηρό «όχι», με ένα… «δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία». Ετσι, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύση", συμπλήρωσε.

Ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα δήλωσε ακόμα: " Δεν ξέρω τι λέει η Γ.Σ. της EuroLeague για τη μείωση των ομάδων των εθνικών πρωταθλημάτων, δεν μπορώ να το καταλάβω. Aυτό που ξέρουμε είναι ότι υπάρχουν 18 ομάδες στην ACB από τις οποίες δύο πέφτουν και δύο ανεβαίνουν από την χαμηλότερη κατηγορία. Κι αυτό είναι υπεράνω απόψεων. Πρόκειται για θέμα της γενικής συνέλευσης της ACB, και τα σωματεία της ACB είναι μέλη της Συνέλευσης, επομένως, για μένα, δεν υπάρχει συζήτηση.

Η αρχική σύγκρουση είναι μεταξύ της FIBA και της EuroLeague, αλλά όταν τα συμφέροντα της EuroLeague έρχονται σε σύγκρουση με τα γενικά συμφέροντα του ισπανικού μπάσκετ, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Κάποιες στιγμές παίρνουν τη σημαία της υπεράσπισης του παίκτη και θέλουν να αφαιρέσουν παιχνίδια από άλλες διοργανώσεις για να τους προσθέσουν στην EuroLeague. Αυτό δεν έχει νόημα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η ECA είναι μία ιδιωτική Λίγκα που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Τους σεβόμαστε αλλά μας εκπλήσσει το γεγονός ότι παίρνουν θέση και ανακατεύονται σε θέματα που δεν τους αφορούν, σε μία προσπάθειά τους να ευνοήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Αυτή η προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του ισπανικού μπάσκετ και θα μας βρουν αντίπαλους".

Για τους παίκτες στην Εθνική Ισπανίας, είπε: " Μιλήσαμε με τους παίκτες και είπαν κάτι …νέο. Όλοι θέλουν να παίξουν με την εθνική ομάδα, η οποία αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για εμάς. Βρισκόμαστε στον Μάρτιο και πολλά πράγματα μπορεί να συμβούν, αλλά είμαστε κοντά τους και έχουμε την πολύ θετική προδιάθεσή τους. Θέλω πάνω απ 'όλα, να είναι υγιής και ο προπονητής μπορεί να αποφασίσει ελεύθερα για τους παίκτες που θεωρεί κατάλληλους έχοντας πολλές επιλογές".

Τέλος, αναφέρθηκε στους ξένους στην ισπανική λίγκα: " Τα δεδομένα των ξένων, όπως έχουν διαμορφωθεί στην ACB είναι πολύ σκληρά και πέρυσι αυξήσαμε τα κίνητρα για την παραγωγή νέων παικτών. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων από τα πρωταθλήματα και θέλουμε να βρούμε λύσεις. Τελικά, εξαρτάται από τη φιλοσοφία. Αυτό είναι αυτό που χρειαζόμαστε και, πάνω απ 'όλα, επειδή έχουμε ένα εργοστάσιο παραγωγής που ζηλεύει όλο το ευρωπαϊκό μπάσκετ, πρέπει να ποντάρουμε σε αυτό. Δεν μπορείς να φτιάξεις μια ομάδα με τα 9 παίκτες από το ΝΒΑ. Ο Ρίκι Ρούμπιο δήλωσε πρόσφατα ότι γι 'αυτόν είναι πάντα τιμή να παίζει με την εθνική ομάδα. Είτε στα Παράθυρα, είτε σε Ευρωπαϊκά ή Παγκόσμια πρωταθλήματα. Έχουμε παίκτες από το NBA και άλλες διοργανώσεις. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο θα έχει μία δεξαμενή 30-40 παικτών για να επιλέξει, αλλά λόγω της διαθεσιμότητας θα κάνουμε την καλύτερη δυνατή ομάδα ανάλογα με κάθε περίσταση, όπως έχουμε κάνει πάντα".

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ