FIBA WORLD CUP

Ο τελευταίος χορός

Ο τελευταίος χορός

"Εγκέφαλος" εκτός παρκέ ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, εντός ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και μία πλειάδα παικτών-θρύλων του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου μπάσκετ! Το τελευταίο χρυσό της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας σε Μουντομπάσκετ, σαν σήμερα 24 χρόνια πριν. Το Sport24.gr παρουσιάζει...

Στις 19 Αυγούστου του 1990 η ενωμένη Γιουγκοσλαβία... σκλαβώνει για τελευταία φορά τη μπασκετική υφήλιο, φτάνοντας στην κορυφή του κόσμου απέναντι στην (επίσης τελευταία της διοργάνωση ως μία χώρα) Σοβιετική Ένωση. Οι Γιουγκοσλάβοι μετά από έναν εξαιρετικό αγώνα επικρατούν των Σοβιετικών με 92-75 και κατακτούν το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Από εκείνο το σημείο κι έπειτα σταδιακά οι Γιουγκοσλάβοι θα χάνουν δυνάμεις με την απόσχιση της Σλοβενίας, της Κροατίας, των Σκοπίων και της Βοσνίας αρχικά, ενώ ακολούθησε και το Μαυροβούνιο. Το Sport24.gr σας θυμίζει εκείνη την διοργάνωση τα αποτελέσματα και τα παιχνίδια της Γιουγκοσλαβίας που κατάφερε να στεφθεί για τελευταία φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Μετά από εκείνο το τουρνουά η Γιουγκοσλαβία θα φτάσει και στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1991 στη Ρώμη, όμως ο Γιούρι Ζντοβτς θα αποχωρήσει λίγο πριν το τέλος της πρώτης φάσης, υπακούοντας στην εντολή της κυβέρνησης της Σλοβενίας, η οποία αποτέλεσε την πρώτη χώρα που αποσχίστηκε από την ενωμένη Γιουγκοσλαβία!

Έτσι, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 αποτελεί και το τελευταίο όλοι βρέθηκαν κάτω από την ίδια σκέπη... Στο εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης η Γιουγκοσλαβία επικρατεί της Βενεζουέλας με 92-84. Στην δεύτερη αγωνιστική ξεπερνάει το εμπόδιο της Αγκόλα χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες με 92-79 για να γνωρίσει την τρίτη αγωνιστική της πρώτης φάσης την μοναδική της ήττα στο Παγκόσμιο Κύπελλο από το Πουέρτο Ρίκο με 82-75.

Οι Γιουγκοσλάβοι, μάλιστα προκρίθηκαν ως δεύτεροι από την πρώτο όμιλο, καθώς το Πουέρτο Ρίκο πήρε αήττητο την πρώτη θέση, η Γιουγκοσλαβία ήταν δεύτερη, η Βενεζουέλα στην τρίτη με ρεκόρ 1-2 και η Αγκόλα στην τέταρτη με 0-3.

Η δεύτερη φάση

Οι δύο τελευταίες ομάδες ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στο τουρνουά με το τέλος του πρώτου γύρου. Στην δεύτερη φάση, η Γιουγκοσλαβία διέλυσε τη Βραζιλία με 105-86, την Σοβιετική Ένωση με 100-77, ενώ η μοναδική ομάδα που δυσκόλεψε το έργο της ήταν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα που ηττήθηκε τελικά με 77-67.

Το τέλος των αγώνων βρήκε τους Γιουγκοσλάβους πρώτους με ρεκόρ 3-0, δεύτερη την Σοβιετική Ένωση με 2-1, την Ελλάδα τρίτη με 1-2 και την Βραζιλία στην τέταρτη με 0-3. Στον άλλο όμιλο το Πουέρτο Ρίκο πήρε την πρώτη θέση αήττητο και πάλι με 3-0, οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην δεύτερη με 2-1, η Αυστραλία στην τρίτη με 1-2 και η Αργεντινή στην τέταρτη με 0-3.

Στα ημιτελικά, τα δύο ζευγάρια ήταν: Σοβιετική Ένωση - Πουέρτο Ρίκο και Γιουγκοσλαβία - ΗΠΑ. Σοβιετικοί και Γιουγκοσλάβοι επικράτησαν με 98-82 και 99-91 αντίστοιχα, παίρνοντας το "εισιτήριο" για τον τελικό. Την τρίτη θέση τελικά πήρε η Αμερική, καθώς επικράτησε του Πουέρτο Ρίκο με 107-105, ενώ στον μεγάλο τελικό η Γιουγκοσλαβία ξεπέρασε το εμπόδιο της Σοβιετικής Ένωσης (τη νίκησε για δεύτερη φορά στην διοργάνωση) και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο τελικός: Γιουγκοσλαβία-Σοβιετική Ένωση 92-75

Γιουγκοσλαβία (Ίβκοβιτς): Πέτροβιτς 18, Τσούτουρα 8, Κούκοτς 14, Πάσπαλι 20, Ζντοβτς 13, Ομπράντοβιτς 5, Ντίβατς 6, Σάβιτς 11, Περάσοβιτς.

Σοβιετική Ένωση (Γκαράστας): Βέτρα 15, Σοκ 3, Μπερεζνόι 7, Μελεστσένκο 11, Λοπάτοφ 3, Τιχονένκο 5, Μπαζάρεβιτς 7, Βολκόφ 15 Σουχάρεφ 2, Κορολιόφ 7.

Το μπάσκετ στις όχθες του Δούναβη...

Τελευταίος προπονητής ο Ίβκοβιτς, τελευταία μεγάλη διοργάνωση του Ομπράντοβιτς!

Τελευταίος προπονητής της εθνικής ομάδας πριν την διάσπαση ο Ντούσαν Ίβκοβιτς που οδήγησε την Γιουγκοσλαβία στην κορυφή του κόσμου το 1990. Το συγκεκριμένο τουρνουά ήταν και το τελευταίο μεγάλο ως παίκτη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς! Δείτε μερικά βίντεο από τα κατορθώματα των μεγάλων "πλάβι".

Ορισμένοι παίκτες "θρύλοι" που φόρεσαν τη φανέλα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας στο τουρνουά:

Ντράζεν Πέτροβιτς

Ο... αθάνατος Ντράζεν Πέτροβιτς είναι ένας από τους αθλητές που φόρεσαν τη φανέλα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις και προσφέροντας ουσία και θέαμα σε κάθε λεπτό που βρισκόντουσαν στο παρκέ. Αμέσως μετά την διάσπαση συνέχισε να αγωνίζεται με τα χρώματα της εθνικής Κροατίας.

Τόνι Κούκοτς

Ο Τόνι Κούκοτς... έκανε ότι ήθελε εντός παρκέ, οργανώνοντας άψογα το παιχνίδι της εκάστοτε ομάδας που αγωνιζόταν. Ο Κούκοτς έπαιξε με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας και ήταν και εκείνος ένας από τους πρωτεργάτες της Γιουγκοπλάστικας, προτού "μετακομίσει" στο ΝΒΑ από την Μπενετόν Τρεβίζο. Η διάσπαση τον έφερε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Κροατίας.

Γιούρι Ζντοβτς

Το "ξανθό σκυλί" ήταν από τους στυλοβάτες της εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας και ο παίκτης που δεν πήρε μέρος στον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1991, καθώς το νεοσύστατο κράτος της Σλοβενίας δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί. Αποτέλεσμα ο Γιούρι Ζντοβτς να παρακολουθήσει το παιχνίδι από το ξενοδοχείο. Η Σλοβενία ήταν η ομάδα που είχε την "τύχη" να το βλέπει με τα χρώματα της.

Βλάντε Ντίβατς

Ο Βλάντε Ντίβατς διέθετε πολύ καλή τεχνική και αποτελούσε φόβητρο για τον εκάστοτε παίκτη που προσπαθούσε να τον μαρκάρει. Παίκτης "κλειδί" της εθνικής Γιουγκοσλαβίας με εξαιρετική αντίληψη. Ο Ντίβας αμέσως μετά το τέλος του πολέμου έπαιξε για την Γιουγκοσλαβία και μετέπειτα Σερβία.

Τα ονόματα δεν σταματάνε εκεί. Οι παίκτες είναι πάρα πολλοί. Ποιος μπορεί, άλλωστε να ξεχάσει τους Περάσοβιτς, Κούτουρα, Πάσπαλιε, Ομπράντοβιτς, Τσούρτσιτς, κόμαζετς, Γιοβάνοβιτς και Σάριτς.

Σερβία: Η καθίζηση και η νέα προσπάθεια της πάλαι ποτέ μεγάλης των Πλάβι σχολή

Οι τίτλοι της Γιουγκοσλαβίας

Η σοσιαλιστική Γιουγκοσλαβία ήταν μέλος της FIBA από το 1936 μέχρι το 1991 και την διάσπαση της. Οι "Πλάβι" μέσα στα 55 χρόνια κατάφεραν να θεωρηθούν ως μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες του κόσμου. Διαβάστε αναλυτικά τις διακρίσεις τους:

Ολυμπιακοί Αγώνες:

Χρυσό: 1980

Αργυρό: 1968, 1976, 1988

Χάλκινο: 1984

Ευρωμπάσκετ:

Χρυσά: 1973, 1975, 1977, 1989, 1991

Αργυρά: 1961, 1969, 1971, 1981

Χάλκινα: 1963, 1979, 1987

Παγκόσμια Πρωταθλήματα:

Χρυσά: 1970, 1978, 1990

Αργυρά: 1963, 1967, 1974

Χάλκινα: 1982, 1986

Ορισμένα παιχνίδια της Γιουγκοσλαβίας:

"Ο αδερφός μου ο Drazen"

Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, ο Βλάντε Ντίβατς με τον Ντράζεν Πέτροβιτς έφτασαν μαζί στην κορυφή του πλανήτη. Στο ντοκυμαντέρ που έχει γίνει για τον δεσμό τους, ο Ντίβατς επισκέπτεται τον τάφο του Ντράζεν. Φιλά τη φωτογραφία του στο μνήμα, τη χαίδεύει και ψελίζει: " Είναι ωραία που σε ξαναβλέπω φίλε μου". Κάνει πίσω, βγάζει μία φωτογραφία από την τσέπη του και την αφήνει στο μνήμα. Είναι ο Drazen που πανηγυρίζει στην αγκαλιά του, την κατάκτηση του Μουντομπάσκετ από τη Γιουγκοσλαβία το 1990.

" Δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος Ντράζεν Πέτροβιτς. Δεν έχω γνωρίσει κανέναν άλλον με το ταλέντο, την εργατικότητα, την αυτοπεποίθηση, τον χαρακτήρα και την θέληση που είχε ο Ντράζεν. Δεν υπήρχε απολύτως τίποτε που δεν μπορούσε να κάνει στο γήπεδο. Ήταν μία καλοκουρδισμένη ορχήστρα. Ομως πάνω απ’ όλα ήταν ένας αδερφός, με τον οποίο μοιράστηκα τα πιο αθώα χρόνια της ζωής μου", είχε δηλώσει στο Sport24.gr και τον Νίκο Παπαϊωάννου ο Βλάντε Ντίβατς.

Ήταν κάποτε αδέρφια...

Όπως αναφέρει το ντοκυμαντέρ οι σχέσεις τους, ωστόσο , ψυχράνθηκαν όσο κλιμακωνόταν η ένταση μεταξύ Σέρβων και Κροατών πριν και πολύ περισσότερο μετά την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας. Αφορμή ήταν η σημαία που έριξε ο Ντίβατς στο παρκέ. Ο ίδιος το έκανε διότι δεν ήθελε τον διαμελισμό της χώρας, αλλά αν και στη Σερβία έγινε ήρωας, στην Κροατία εξελίχθηκε σε "κόκκινο πανί".

Twitter @BillDelis

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ