FIBA WORLD CUP

Τουρκία - Αυστραλία 65-64

Τουρκία - Αυστραλία 65-64

Σε ένα εξαιρετικό παιχνίδι η Τουρκία με δύο συνεχόμενα τρίποντα του Πρέλτζιτς κατάφερε να κερδίσει με 65-64 την Αυστραλία και να προκριθεί στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Τουρκία βρισκόταν για περισσότερο από 20 λεπτά με την πλάτη στον τοίχο, όμως στο τέλος μίλησε ο Εμίρ Πρέλτζιτς και με δύο δικά του τρίποντα η ομάδα του Αταμάν έκανε την ολική επαναφορά και κέρδισε με 65-64 την Αυστραλία παίρνοντας το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μετά από αυτή την εξέλιξη τα "καγκουρό" αποχαιρετούν την διοργάνωση, ενώ οι γείτονες θα αντιμετωπίσουν την Τρίτη (9/9) την Λιθουανία σε έναν αγώνα που θα γίνει με φόντο την τετράδα της διοργάνωσης.

Ο πρωταγωνιστής

Σε αυτή την κατηγορία δεν θα μπορούσε να υπάρξει κανένα άλλο όνομα πλην του Εμίρ Πρέλτζιτς. Ο Τούρκος φόργουορντ, ο οποίος είχε χθες (6/9) γενέθλια κέρασε... τους συμπαίκτες του την πρόκριση, καθώς τα δύο δικά του τρίποντα άλλαξαν το ρου του αγώνα και φυσικά τον τελικό νικητή.

Ο αριθμός του αγώνα

Η Αυστραλία αν και επικράτησε στη μάχη των ριμπάουντ έχοντας 44 έναντι 30 δεν κατάφερε να κερδίσει πληρώνοντας εν πολλοίς τα 16 λάθη που υπέπεσε και τα πολύ χαμηλά ποσοστά της έξω από τα 6,75μ. όπου είχε 27% έναντι 41% των Τούρκων.

Ο αγώνας

Με καθυστέρηση ενός τετάρτου ξεκίνησε το παιχνίδι, καθώς ένα πρόβλημα με τη μπασκέτα ανάγκασε τους διοργανωτές να καθυστερήσουν το πρώτο τζάμπολ. Δυναμικά ξεκίνησαν το ματς οι δύο ομάδες που προσπάθησαν να τρέξουν στον αιφνιδιασμό όποτε είχαν την ευκαιρία, ενώ στο σετ παιχνίδι οι μεν Τούρκοι προσπαθούσαν να απειλήσουν κυρίως από τα 6,75μ., ενώ οι Αυστραλοί θέλησαν να πάνε σε πιο σίγουρες επιλογές επιχειρώντας είτε με ντράιβ είτε τροφοδοτώντας τους ψηλούς να φτάσουν στο αντίπαλο καλάθι.

Τα... παρατράγουδα στο ματς δεν σταμάτησαν, όμως κι έπειτα από πέντε λεπτά στον αγώνα υπήρξε νέα διακοπή εξαιτίας ενός προβλήματος στο χρονόμετρο. Οι δύο ομάδες αναγκάστηκαν έπειτα από ένα τέταρτο διακοπής να κάνουν ξανά ζέσταμα κι όπως είναι φυσικό αυτή η νέα διακοπή στοίχισε στον ρυθμό του αγώνα. Η παύση έδειξε να επηρεάζει περισσότερο τους Τούρκους, καθώς επιθετικά δεν έβρισκαν εύκολα τον δρόμο προς το καλάθι, ενώ στην άμυνα οι καλές συνεργασίες των Αυστραλών τους δημιουργούσαν πολλά προβλήματα. Η μοναδική αξιόπιστη επιθετικά λύση για τους γείτονες ήταν ο Γκιουλέρ, ο οποίος απέναντι στον Ίνγκλις έδειξε να έχει πλεονέκτημα και με διεισδύσεις κατάφερνε να κρατάει την ομάδα του κοντά στο σκορ (22-24 στο 14'). Όσο πέρναγαν τα λεπτά οι ομάδες έβρισκαν ρυθμό και το παιχνίδι αποκτούσε χαρακτηριστικά ντέρμπι με τους δύο διεκδικητές της νίκες να εναλλάσσονται στα ηνία του σκορ (34-35 στο 20').

Με τους Αυστραλούς να κερδίζουν τη μάχη της ρακέτας τόσο στον τομέα των ριμπάουντ (27 έναντι 16) όσο και επιθετικά ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο. Τα "καγκουρό" μπήκαν δυναμικά και με πολύ inside game κατάφεραν να τρέξουν ένα επιμέρους 13-2 μετατρέποντας το 34-35 του ημιχρόνου σε 36-48 (στο 24'). Η απάντηση των Τούρκων ήρθε από την άμυνα, καθώς οι παίκτες του Αταμάν έκλεισαν τους χώρους και παίρνοντας ώθηση από τα μετόπισθεν έτρεξαν ένα επιμέρους 10-2 κλείνοντας την περίοδο στο -4 (46-50). Το παιχνίδι είχε γίνει και πάλι ντέρμπι. Ο άναρχος ρυθμός, τα καλάθια προσωπικότητας και ψυχολογίας συνέθεταν πλέον την εικόνα του ματς. Οι Τούρκοι παρότι είχαν καταφέρει να ανατρέψουν την εις βάρος τους διαφορά δεν βρήκαν ποτέ την έξτρα ώθηση που χρειαζόταν για να περάσουν μπροστά στο σκορ. Όλα αυτά μέχρι να αναλάβει δράση ο Εμίρ Πρέλτζιτς. Ο Τούρκος φόργουορντ πήρε μπρος στο τελευταίο λεπτό όταν η ομάδα του ήταν πίσω με 59-64. Στα 48 δευτερόλεπτα ο Πρέλτζιτς ευστόχησε σε τρίποντο (62-64) δίνοντας και πάλι ελπίδες στην ομάδα του. Στην επίθεση που ακολούθησε οι Αυστραλοί δεν πρόλαβαν να εκδηλώσουν επίθεση και οι γείτονες είχαν τα τελευταία 22 δευτερόλεπτα στη διάθεση τους. Η μπάλα πήγε στα χέρια του Πρέλτζιτς, ο οποίος στα 5'' σηκώθηκε από τα 6,75μ. και δεν λάθεψε βάζοντας έπειτα από 22 λεπτά αγώνα την Τουρκία και πάλι μπροστά στο σκορ. Το παιχνίδι δεν είχε τελειώσει, καθώς απέμεναν πέντε δεύτερα, όμως οι Αυστραλοί και πάλι δεν πρόλαβαν να εκδηλώσουν επίθεση κι έτσι οι Τούρκοι πήραν τη νίκη με 65-64 και μαζί το εισιτήριο που τους φέρνει στις 8 καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Τα δεκάλεπτα: 15-18, 34-35, 46-50, 65-64.

Τουρκία (Αταμάν): Οσμάν, Γκιουλέρ 16, Ερμίς, Ακιόλ 7 (1), Ερσέκ, Πρέλτζιτς 16 (3), Τουντσερί 6 (2), Σαβάς 1, Γκονλούμ 4, Αρσλάν 11 (3), Ασίκ 4, Αλντεμίρ.

Αυστραλία (Λεμάνις): Μπρόκχοφ 5 (1), Γκίμπσον, Ίνγκλις 10 (1), Νιούλεϊ 3, Ντελαβεντόβα 13 (2), Μπέρστο 10, Έξουμ, Μπέινς 15, Άντερσεν 6, Μότουμ 2, Τζαβάι.

Τουρκία - Αυστραλία 65-64
Τουρκία - Αυστραλία 65-64
TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ