FIBA WORLD CUP

Οι Αμερικανοί και οι άλλοι

Οι Αμερικανοί και οι άλλοι

Από την 12αδα των Ολυμπιακών Αγώνων, οι Αμερικανοί θα 'χουν μόλις δυο παίκτες στο ρόστερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ιδού οι μεγάλοι απόντες της διοργάνωσης.

Για να βάλουμε κάποιον στο απουσιολόγιο, χρειάστηκε να ανατρέξουμε στα ρόστερ που είχαν... καταθέσει οι χώρες στις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις που παρουσιάστηκαν και μετά να λάβουμε υπ' όψιν μας το ειδικό βάρος του καθενός. Κατόπιν τούτου, είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε τους μεγάλους απόντες. Αρχής γενομένης από την Team USA.

Οι Αμερικανοί που είχαν φορέσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ήταν οι Τάισον Τσάντλερ, Κέβιν Ντουράντ, ΛεΜπρον Τζέιμς, Ράσελ Ουέστμπρουκ, Ντερόν Ουίλιαμς, Αντρέ Ιγκουοντάλα, Κόμπι Μπράιαντ, Κέβιν Λοβ, Κρις Πολ, Καρμέλο Άντονι, Τζέιμς Χάρντεν και Άντονι Ντέιβις. Ποιοι εξ αυτών θα παίξουν στην Ισπανία; Οι δυο τελευταίοι, με τον μεγάλο άτυχο αυτού του καλοκαιριού να είναι ο Πολ Τζορτζ.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης, Γάλλοι ήξεραν ευθύς εξ αρχής πως δεν θα έχουν κοντά τους τον Τόνι Πάρκερ, δηλαδή τον άνθρωπο που τους οδήγησε πέρυσι στην κορυφή της Ευρώπης. Ο γκαρντ των Spurs ενημέρωσε πως θα ξεκουραστεί φέτος και θα επιστρέψει του χρόνου. Την... άδεια να απέχουν ζήτησαν και οι Κέβιν Σεραφέν και Αλεξίς Αζινσά, με τον Γιοάν Πετρό να μην είναι πρώτη επιλογή (ήταν ο Ίαν Μαϊνμί) και τον Νάντο Ντε Κολό να τραυματίζεται .Ας επιστρέψουμε όμως , στον σέντερ των Pacers (ευρέως γνωστός ως Μαϊνμί), που ήταν και το τελευταίο "θύμα" της περιόδου προετοιμασίας. Τ ο bebasket.fr ενημέρωσε πως ένα τραύμα στον ώμο, στην πρωινή προπόνηση της Πέμπτης (28/7) τον αφήνει εκτός και δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα για τους Γάλλους, που δεν είχαν άλλη επιλογή από το να καλέσουν πίσω τον "κομμένο" Κιμ Τιλί.

Οι δευτεραθλητές Ευρώπης, Λιθουανοί δεν είχαν πολλές απώλειες. Μόνο δυο και η μία, γιατί... ο κύβος ερρίφθη. Κατ' αρχάς, η ανάγκη για διάλειμμα του Λίνας Κλέιζα ήταν κοινή (την είχε ο ίδιος -για να αναρρώσει από διάφορα προβλήματα που είχε μέσα στη σεζόν-, αλλά και η ομάδα), ενώ ο Ρομπέρτας Γιαβτόκας αποφάσισε να δώσει τόπο στα νιάτα. Όλα, λοιπόν κυλούσαν ομαλά για τους Λιθουανούς μέχρι τον τραυματισμό του Μάντας Καλνιέτις στο τελευταίο φιλικό με την Κροατία! Ο Καλνιέτις θα χάσει ολόκληρο το Παγκόσμιο Κύπελλο γιατί έσπασε την κλείδα του.

Η Αργεντινή, ομάδα που τερμάτισε τέταρτη στους Αγώνες του 2012, δεν θα έχει μαζί της τον πρώτο σκόρερ εκείνης της διοργάνωσης (είχε 19.4π. ανά αγώνα), ο οποίος τυγχάνει να είναι και ο εγκέφαλος της: τον Μανού Τζινόμπιλι. Δεν ήταν ότι δεν ήθελε (φευ) . Ένας τραυματισμός δεν του επέτρεψε να συναντήσει την παρέα του. Το αυτό ίσχυσε και για τον Κάρλος Ντελφίνο.

Οι Τούρκοι "έχασαν" τον Μπιρκάν Μπατούκ με τραυματισμό, στο πρώτο φιλικό με το Βέλγιο, με τον Ερσάν Ιλιασόβα να ενημερώνει από νωρίς πως... δεν θα μπορέσει, ενώ ο Χέντο Τούρκογλου έθεσε εαυτόν εκτός, όταν η ομοσπονδία προσέλαβε τον Εργκίν Αταμάν, για τη θέση του κόουτς. Παρεμπιπτόντως, ο νέος εθνικός κόουτς δεν απόλαυσε και τον Ενές Καντέρ (είπε πως θέλει να παίξει, αλλά... τελικά δεν ήθελε).

Το πλήρωμα του χρόνου ήλθε και οι Γιάκα Λάκοβιτς και Μπόστιαν Νάχμπαρ αποφάσισαν να κρεμάσουν τη φανέλα με το εθνόσημο της Σλοβενίας. Ο Εράζεμ Λόρμπεκ είχε... δηλώσει συμμετοχή, αλλά τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στο γόνατο δεν άφηναν περιθώρια συμμετοχής στο Παγκόσμιο . Ο Γκάσπερ Βίντμαρ είχε τραυματιστεί σοβαρά στο γόνατο, τον περασμένο Φεβρουάριο και είναι στο τελευταίο στάδιο πριν την επιστροφή του, ενώ η τελευταία απουσία, εν συγκρίσει με πέρυσι, είναι αυτή του Μίρζα Μπέγκιτς, ο οποίος δεν έλαβε προσκλητήριο από τον Γιούρι Ζντοβτς.

Η Δομινικανή Δημοκρατία την έκανε την κίνηση της, έδωσε στον Αλ Χόρφορντ διαβατήριο και προσκλητήριο, αλλά ο σέντερ των Hawks αναρρώνει από ρήξη θωρακικού μυ και η Ατλάντα δεν του επέτρεψε να γίνει διεθνής. Η Αυστραλία δεν θα έχει κοντά της τον πρωταθλητή του ΝΒΑ (με τους Spurs), Πάτρικ Μιλς, διότι ο άνθρωπος ζήτησε να ξεκουραστεί, μετά τα έπη που έκανε στους τελικούς.

Σε ό,τι αφορά τη Φινλανδία, ο NBAer Τζέφερι Τέιλορ (που ήταν στη Σλοβενία) έδωσε τη θέση του "νατουραλιζέ" στον έρικ Τζέι Μέρφι, με τον Άντι Νίκιλα να αποσύρεται.

Εμείς και... αυτοί

Το Πουέρτο Ρίκο είναι στη λίστα με τους αντιπάλους μας, στην πρώτη φάση. Η αλήθεια είναι ότι το ρόστερ τους δεν έχει να παρουσιάσει πολλές αλλαγές μέσα στα χρόνια. Για αυτό και έκανε έκανε εντύπωση το γεγονός ότι έμεινε εκτός αποστολής ο Πίτερ Τζον Ράμος. Όχι λόγω ηλικίας (29 είναι ο άνθρωπος), αλλά έτσι ήθελε ο κόουτς των Πορτορικανών, με τον Κάρλος Αρόγιο να δηλώνει ανοιχτά την αντίθεση του -αλλά να μη... σώζει την κατάσταση.

Στα των Κροατών, ο Γιάσμιν Ρέπεσα αποφάσισε να αλλάξει τον "νατουραλιζέ" παίκτη και έδωσε τη θέση του Ντοντάι Ντρέιπερ στον Όλιβερ Λαφαγιέτ. Σε σύγκριση με το περυσινό ρόστερ (αυτό της Σλοβενίας), θα λείψει ο Μάριο Ντέλας, ο οποίος "κόπηκε" τελευταίος.

Θα ολοκληρώσουμε με τα δικά μας: αναλογικά λοιπόν, με το τι είχαμε πέρυσι, φέτος εκτός θα είναι οι Φώτσης, Σπανούλης, Περπέρογλου, Μαυροκεφαλίδης, Μπράμος και Καββαδάς. Ο σέντερ της παρέας υποβλήθηκε επέμβαση στον αγκώνα και δεν πρόλαβε τις ημερομηνίες. Όλοι οι άλλοι ανήκουν στην κατηγορία "coach's decision".

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ