FIBA WORLD CUP

Ο "βομβαρδισμός" της Ιντιανάπολις

Ο "βομβαρδισμός" της Ιντιανάπολις

Ο τελευταίος θρίαμβος των Σέρβων, τότε Γιουγκοσλάβων, επί των ΗΠΑ με τον πρόεδρο της σέρβικης ομοσπονδίας, Ντέγιαν Μποντιρόγκα παίκτη στο πλευρό των Στογιάκοβιτς, Ντίβατς που έριξαν στο καναβάτσο τους Αμερικανούς (vid.).

Η Σερβία αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σε ένα παιχνίδια όπου θα αναμετρηθούν στο παρκέ οι δύο ομάδες με τα περισσότερα μετάλλια στο τουρνουά. Οι Σέρβοι (ως Γιουγκοσλάβοι) μετράνε πέντε κατακτήσεις, ενώ οι Αμερικανοί έχουν φτάσει τέσσερις φορές στην κορυφή του κόσμου.

Στο σημερινό (14/9) παιχνίδι οι ΗΠΑ θα έχουν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν τους Σέρβους ή η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς να ξεφύγει από εκείνη του Μάικ Σιζέφσκι. Τελευταίο σπουδαίο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν το 2002 για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, οι Γιουγκοσλάβοι επικράτησαν των Αμερικανών για τη φάση των "8", με τον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς να είναι ο κορυφαίος της ομάδας του Σβέτισλαβ Πέσιτς, καθώς τελείωσε το παιχνίδι με 20 πόντους, 4 ριμπάουντ, ενώ είχε και 4 ασίστ.

Ο μεγάλος Βλάντε Ντίβατς είχε 16 πόντους, ενώ πήρε και 11 ριμπάουντ. Σε εκείνη την ομάδα βρισκόταν και ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο οποίος ήταν εξαιρετικός στον τελικό απέναντι στην Αργεντινή. Πλέον ο Μποντιρόγκα είναι πρόεδρος της σέρβικης ομοσπονδίας και εκείνος που στήριξε τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Η Σερβία, λοιπόν θα αναμετρηθεί με τις ΗΠΑ σε ένα παιχνίδι που θα κρίνει τον πρωταθλητή κόσμου. Οι Σέρβοι δεν έχουν κανένα άγχος, καθώς η παρουσία τους στον τελικό είναι κάτι πολύ σημαντικό: Οι πλάβι επιστρέφουν και πάλι...

Το Sport24.gr σας θυμίζει εκείνο το ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες πριν από 12 χρόνια. Στο ρόστερ, των ΗΠΑ βρισκόντουσαν παίκτες, όπως οι Πολ Πιρς, Ρέτζι Μίλερ, Ζερμέιν Ο'Νιλ, Σον Μάριον και Μπεν Ουάλας.

Στην αντίπερα όχθη, οι Γιουγκοσλάβοι είχαν στη σύνθεση τους μεταξύ άλλων τους Ντίβατς, Μποντιρόγκα, Γκούροβιτς, Γιάριτς, Στογιάκοβιτς, Τομάσεβιτς. Το τελικό αποτέλεσμα έγραψε 81-78 για τους Γιουγοσλάβους, με τον κόσμο στο Βελιγράδι και σε ολόκληρη τη χώρα να βγαίνει στους δρόμους, παίρνοντας την "εκδίκηση" του για τον βομβαρδισμό που είχε προηγηθεί μερικά χρόνια πριν. Στο γήπεδο βρισκόντουσαν περισσότεροι από 15.000 συμπατριώτες τους, οι οποίοι με τη σειρά τους πανηγύρισαν τη σπουδαία πρόκριση στα ημιτελικά.

Πλέον στην άκρη του πάγκου κάθεται ο Σάσα Τζόρτζεβιτς κι όχι ο Σβέτισλαβ Πέσιτς. Ο Τζόρτζεβιτς με την έντονη προσωπικότητα του κατάφερε να εμπνεύσει τους παίκτες του, οι οποίοι απέχουν ένα σκαλοπάτι από την πρώτη θέση.

Ο Μπόγκνταν Τάνιεβιτς , άλλωστε τόνισε ότι ο Τζόρτζεβιτς γεννήθηκε για να είναι προπονητής. "Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς γεννήθηκε προπονητής! Τον παρακολούθησα στο Τρεβίζο ως κόουτς της Μπένετον (σ.σ. 2011-12). Πλέον πιστεύω ότι τα παιχνίδια της Σερβίας έχουν αρχή, μέση και τέλος. Ο Σάλε ήταν πόιντ γκαρντ στην καλύτερη εποχή του μπάσκετ. Αυτές, ακριβώς, τις γνώσεις μεταφέρει στους παίκτες της Σερβίας''.

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ