FIBA WORLD CUP

Κροατία - Φιλιππίνες 81-78 (71-71 κ.α.)

Κροατία - Φιλιππίνες 81-78 (71-71 κ.α.)

Οι Κροάτες λίγο έλειψε να πέσουν θύματα έκπληξης, όμως η ψυχραιμία των Μπογκντάνοβιτς και Ρούντεζ, τους έδωσε τη νίκη στη παράταση με 81-78 (71-71 κ.α.)

Στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου οι Κροάτες χρειάστηκαν το έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης για να κάμψουν με 81-78 (71-71 κ.α.) την αντίστασης των μαχητικότητων Φιλιππίνων. Οι παίκτες του Γιάσμιν Ρέπεσα κινδύνεψαν να πληρώσουν την υπεροψία που έδειξαν, όμως η απειρία των Ασιατών τους έδωσε την ευκαιρία να αποφύγουν την ψυχρολουσία.

Αύριο οι Κροάτες θα κληθούν να δείξουν ένα πιο σοβαρό πρόσωπο, καθώς τους περιμένει το πρώτο ντέρμπι του ομίλου κόντρα στην Αργεντινή. Στην αντίπερα όχθη οι Φιλιππινέζοι θα επιδιώξουν κόντρα στην Ελλάδα να πετύχουν ότι δεν κατάφεραν στην πρεμιέρα, όμως πλέον το έργο τους θα είναι πιο δύσκολο, καθώς έχει χαθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Ο αριθμός του αγώνα

Ο Γιάσμιν Ρέπεσα θα πρέπει να προβληματιστεί από το γεγονός ότι η πιο κοντή ομάδα της διοργάνωσης κατάφερε να πάρει απέναντι στην Κροατία 38 ριμπάουντ εκ των οποίων τα 14 ήταν επιθετικά.

Ο πρωταγωνιστής

Με τους 26 πόντους που πέτυχε αλλά και με την ψυχραιμία που έδειξε στις κρίσιμες βολές των τελευταίων δευτερολέπτων ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς κατάφερε να γλιτώσει την Κροατία από την έκπληξη και δικαίως παίρνει τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του αγώνα.

Ο αγώνας

Από την αρχή του παιχνιδιού οι Κροάτες έδειξαν ότι ήθελαν να χτυπήσουν τους Φιλιππινέζους κοντά στα καλάθια, εκεί όπου οι Ασιάτες πλην των Μπλατς και Φαγιάρδο δεν είχαν να απαντήσουν με κάτι αξιοπρόσεκτο. Αναγκαστικά η ομάδα του Βίνσεντ Ρέγιες προσπάθησε με ενέργεια και με πολλές βοήθειες να κλείσει τους χώρους και να καλύψει τα κενά που θα οδηγούσαν σε εύκολα κροατικά καλάθια. Η θεωρία, όμως από την πράξη απείχε κι έτσι οι Κροάτες μπορούσαν με σχετική ευκολία να φτάνουν στο αντίπαλο καλάθι. Επιθετικά οι Φιλιππινέζοι προσπαθούσαν να απειλήσουν με σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, όμως με τα ποσοστά τους να μην ξεπερνούν το 27% δεν μπορούσαν να πετύχουν πολλά πράγματα με το σκορ να αγγίζει από νωρίς διψήφια επίπεδα (23-9 στο 10').

Οι πιθανότητες μπορεί να μην ήταν υπέρ των Φιλιππινέζων, όμως η μαχητικότητα σε συνδυασμό με την ηγετική φύση του Μπλατς, ο οποίος σκόραρε, έπαιρνε ριμπάουντ, κατέβαζε μπάλα και είχε το ελεύθερο από τον προπονητή του μαζί με τον Τσαν να κάνει ό,τι θέλει μέσα στο παρκέ δεν άφηνε το σκορ να ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη. Σε αυτό βοηθούσαν και οι παίκτες του Ρέπεσα, οι οποίοι κάνοντας εύκολα το λάθος και δείχνοντας σε πολλά σημεία του παιχνιδιού να υποτιμούν τους αντιπάλους τους έδωσαν την ευκαιρία στους δευτεραθλητές Ασίας να τρέξουν ένα σερί 10-0 μειώνοντας ακόμα και σε 37-34.

Βλέποντας το παιχνίδι να γίνεται και πάλι επικίνδυνο προσπάθησαν να αναλάβουν δράση οι Μπογκντάνοβιτς και Τόμιτς, όμως αυτό πλέον δεν ήταν αρκετό για να... καθαρίσει το ματς, καθώς οι παίκτες του Ρέγιες είχαν κερδίσει πόντους στην αυτοπεποίθηση τους κάτι που φάνηκε και στα ποσοστά ευστοχίας τους (52-49 στο 29'). Οι Φιλιππινέζοι είχαν αναγκάσει για τα καλά τους Κροάτες να τους νιώθουν απειλητικά κοντά τους πετυχαίνοντας μεγάλα καλάθια κι έτσι δεν άργησε η στιγμή (36') που αρχικά με τρίποντο του Μπλατς ισοφάρισαν σε 64-64 και στη συνέχεια με τρεις εύστοχες βολές του Τσαν προηγήθηκαν για πρώτη φορά στον αγώνα με 67-66 στο 37'. Στο τελευταίο λεπτό ο αγώνας είχε γίνει ντέρμπι για τα... καλά, καθώς ένα καλάθι του Ουίλιαμς και ένα άστοχο σουτ του Σάριτς ο αγώνας πήγε στη παράταση (71-71).

Στο έξτρα πεντάλεπτο η εικόνα του παιχνιδιού δεν άλλαξε, καθώς οι Κροάτες υπό καθεστώς πίεσης συνέχισαν να κάνουν αψυχολόγητα λάθη, την ίδια ώρα που οι Φιλιππινέζοι διεκδικούσαν με πάθος την μεγάλη έκπληξη. Στο τελευταίο λεπτό της παράτασης οι δύο ομάδες μπήκαν και πάλι όντας ισόπαλες με 75-75. Σε εκείνο το σημείο ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς με τέσσερις εύστοχες βολές φάνηκε να γέρνει την πλάστιγγα υπέρ των Κροατών, όμως ένα τρίποντο του Μπλατς στα 7 δευτερόλεπτα έδωσε και πάλι ελπίδες στους Ασιάτες που μείωσαν σε 79-78 και έκαναν αμέσως φάουλ πάνω στον Ρούντεζ σταματώντας τον χρόνο. Ο φόργουορντ των Πέισερς ευστόχησε και στις δύο γράφοντας το τελικό 81-78, καθώς στο τέλος ο Ουίλιαμ δεν βρήκε στόχο σε προσπάθεια για τρεις.

"Ήμασταν λίγο πριν το τελειώσουμε"

Μετά το τέλος του αγώνα ο σέντερ των Φιλιππίνων δήλωσε: " Δώσαμε πραγματικά ότι είχαμε και δεν είχαμε. Καταφέραμε και πήραμε το προβάδισμα έναντι των αντιπάλων μας, φτάσαμε στο σημείο να πιστέψουμε ότι ήμασταν λίγο πριν το τελειώσουμε”.

Οι δηλώσεις του αγώνα

Τα δεκάλεπτα: 23-9, 37-31, 57-49, 71-71 (παρ. 81-78)

Κροατία (Ρέπεσα): Τόμιτς 8, Άντριτς, Λαφαγιέτ 4, Μπογκντάνοβιτς 26 (2), Σάριτς 10, Ρούντεζ 4, Ούκιτς 5, Σιμόν 12 (2), Μάρκοτα 5, Χεζόνια, Ζόριτς 4, Μπάμπιτς 3.
Φιλιππίνες (Ρέγιες): Τσαν 17 (4), Ουίλιαμς 6 (1), Ντέιβιντ, Οκάμπο 5 (1), Νόργουντ 2, Μπλατς 28 (3), Φαγιάρδο 2, Νταλιστάν 2, Αγκιλάρ, Πίνγκρις 10.

Κροατία - Φιλιππίνες 81-78 (71-71 κ.α.)
Κροατία - Φιλιππίνες 81-78 (71-71 κ.α.)
TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ