FIBA WORLD CUP

Γαλλία – Σερβία 85-90

Εσπασε καρδιές ο επικός δεύτερος ημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τη Σερβία να αντέχει στη βροχή τριπόντων από τους Γάλλους και να επικρατεί τελικά με 90-85, δίνοντας ραντεβού με τις ΗΠΑ στον τελικό της Κυριακής (22:00)!

Το απίστευτο παραμύθι της Σερβίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν λέει να τελειώσει. Προκρίθηκε ως 7η του Ευρωμπάσκετ (και επειδή η διοργανώτρια Ισπανία ήταν στην προνομιούχο πρώτη εξάδα), ταξίδεψε σην Ισπανία χωρίς να την υπολογίζουν πολλοί, κι όμως το βράδυ της Κυριακής στις 22:00 θα τεθεί αντιμέτωπη των ΗΠΑ, στην πρώτη αναμέτρηση των δύο χωρών σε τελικό παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ενα rematch που άργησε... 18 χρόνια, από εκείνον τον αλήστου μνήμης τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, όταν η Dream Team III είχε νικήσει τη Γιουγκοσλαβία 95-69.

Η Σερβία κατάφερε να υποτάξει και τη Γαλλία με 90-85, παίζοντας πάλι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα σαν να ήταν βγαλμένη από video game, καθώς τελείωσε το ματς με 57% εντός πεδιάς και 8/15 τρίποντα, 19 ασίστ και μόνο 9 λάθη, 46 πόντους μέσα από τη ρακέτα. Ο Τεόντοσιτς ήταν πάλι σχεδόν τέλειος σε ότι έκανε και ο Μπογκντάνοβιτς “καθάρισε” στο τέλος για τη Σερβία, η οποία πήρε βοήθειες από όλους όσοι έπαιξαν (από τον Μάρκοβιτς και τον Μπιέλιτσα, μέχρι τους Ραντούλιτσα, Κρστιτς) και κατόρθωσε να αντέξει τον καταιγισμό τριπόντων που δέχτηκε από τη Γαλλία στα τελευταία 6 λεπτά.

Ο πρωταγωνιστής

Ο Μίλος Τεόντοσιτς διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Για την ακρίβεια, την καλύτερη εβδομάδα της καριέρας του! Ο ηγέτης της Σερβίας έβαλε 18 από τους 24 πόντους του στο πρώτο ημίχρονο, έχοντας συνολικά 4/5 δίποντα, 5/7 τρίποντα και το μεγαλύτερο δείκτη αποδοτικότητας μεταξύ των Σέρβων (25).

Ο αριθμός του αγώνα

Η Γαλλία είχε τον ασύλληπτο αριθμό των 9/13 τριπόντων (συμπεριλαμβανομένου και αυτού που έχασε ο Μπατούμ στην εκπνοή) στο τέταρτο δεκάλεπτο! Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να γυρίσουν από το -18 και λίγο έλειψε να το καταφέρουν. Ο Μπατούμ έβαλε 17 από τους 35 πόντους του στην τέταρτη περίοδο με 4/6 τρίποντα, ενώ τα υπόλοιπα 5 τα έβαλαν οι Φουρνιέ (2/3), Ντιό (2/2) και Ερτέλ (1/2).

Ο αγώνας

Στα προηγούμενα δύο νοκ άουτ παιχνίδια (με Ελλάδα και Βραζιλία) η Σερβία πάτησε το γκάζι στην τρίτη περίοδο. Στον ημιτελικό φρόντισε να το κάνει από την πρώτη και αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη του αγώνα. Κι αυτό διότι η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς προηγήθηκε 20-10 στο 8' χάρη σε ένα σερί 11-0 και από εκεί και πέρα άφησε τη Γαλλία να την κυνηγάει μέχρι το τέλος του αγώνα, δίχως να καταφέρει να την πιάσει ποτέ...

Οι Σέρβοι έπαιξαν επί 30 και πλέον λεπτά με μεγάλη ενέργεια, πάθος, μυαλό και προ πάντων αυτοπεποίθηση που ξεχείλιζε από τα μπατζάκια τους! Η ομάδα-έκπληξη του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου προηγήθηκε 43-25 στο 17' κάνοντας τα πάντα σχεδόν τέλεια στο παρκέ. Οι Τεόντοσιτς, Μάρκοβιτς έβαλαν μαζί 27 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, κατά το οποίο η Σερβία είχε 13/23 δίποντα και 5/7 τρίποντα, μετρώντας συν τοις άλλοις 18 πόντους από τα 10 λάθη των Γάλλων και 24 μέσα από τη ρακέτα.

Ολα πήγαιναν πρίμα για την ομάδα του Τζόρτζεβιτς μέχρι το 30', όταν το προβάδισμα ήταν σταθερά μεταξύ των 14 και των 18 πόντων. Η Γαλλία άργησε να αντιδράσει και να κάνει αυτό που ξέρει καλά, δηλαδή να παίξει επιθετική άμυνα και να πάει δυναμικά σε όλα τα ριμπάουντ. Ακόμα κι όταν τα έκανε αυτά, δεν έμοιαζαν αρκετά για να ανατρέψουν το παιχνίδι απέναντι σε μία αψεγάδιαστη σερβική μηχανή. Εν τέλει, επιστράτευσε τα τρίποντα. Και τον Νικολά Μπατούμ.

Οι Φουρνιέ, Μπατούμ, Ντιό και Ερτέλ άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως πίσω από τη γραμμή των 6,75μ. και αργά αλλά σταθερά η διαφορά άρχισε να πέφτει στους 8 πόντους, στους 6, στους 4. Μέχρι και στους τρεις πόντους πλησίασαν οι Γάλλοι στο 39', ωστόσο ο Ερτέλ έβαλε 1/2 βολές στα 17'', ενώ ο Κάλινιτς ήταν εύστοχος και στις δύο που εκτέλεσε στα 16,7'', κάνοντας το σκορ 86-82. Ο Ερτέλ δεν βρήκε στόχο στην επόμενη επίθεση και άλλες δύο βολές του Μπιέλιτσα ουσιαστικά τελείωσαν το ματς, κι ας έβαλε κι άλλο τρίποντο ο Μπατούμ στην επόμενη επίθεση.

Οι δηλώσεις

Ούτε ο Μίλος Τεόντοσιτς μπορούσε να εξηγήσει το θαύμα της Σερβίας μετά τη λήξη του ματς... « Είναι απίστευτο συναίσθημα, δώσαμε όλοι την καρδιά μας, δεν μπορώ να εξηγήσω πως αισθανόμαστε όλοι αυτή την ώρα. Ο μόνος που πίστεψε ότι μπορούμε να φτασουμε τόσο μακριά ήταν ο προπονητής μας. Κάποιοι πίστεψαν ότι είναι τρελός, μας απέδειξε όμως ότι έχει δίκιο. Θα μπούμε στον τελικό να τον διασκεδάσουμε και μετά βλέπουμε» δήλωσε ο Σέρβος σταρ.

« Πρέπει να συγχαρώ τους παίκτες, αυτό είναι το παιχνίδι τους, αυτή είναι η βραδιά τους. Με τιμά να είμαι ο προπονητής τους και μαθαίνω από αυτούς κάθε μέρα» είπε από τη μεριά του ο Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Τα δεκάλεπτα: 15-21, 32-46, 46-61, 85-90
ΓΑΛΛΙΑ (Κολέ): Ερτέλ 12 (1), Μπατούμ 35 (8), Α. Ντιό 2, Λοβέρν 4, Τζάκσον 3 (1), Φουρνιέ 10 (2), Πιετρούς, Γκομπέρ 4, Ντιό 13 (3), Ζελαμπάλ 2.
ΣΕΡΒΙΑ (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 24 (5), Σιμόνοβιτς 2, Γιόβιτς, Μπογκντάνοβιτς 13 (2), Μπιέλιτσα 10, Μάρκοβιτς 11 (1), Κάλινιτς 8, Μπίρτσεβιτς, Κρστιτς 11, Ραντούλιτσα 11.

Γαλλία – Σερβία 85-90
Γαλλία – Σερβία 85-90
TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ